Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fem riktigt bra utdelningsaktier att ha på lång sikt, både svenska och utländska. Han avslöjade också vilka fem investmentbolag han skulle välja för att bygga upp en stabil aktieportfölj från början.

Bengt: Om du skulle välja fem aktier med inriktning på utdelning på lång sikt, vilka skulle det bli, både svenskt och utländskt?
Marcus: Fastighetsbolaget Castellum är Sveriges ledande aktie i klassen utdelningshöjning varje år. IT-bolaget Hexagon är bästa utdelningshöjaren på storbolagslistan OMXS30. Utomlands, då tar jag de amerikanska utdelningshöjarna Crown Castle och Digital Realty Trust för jag gillar mobilmaster och datacenter. JNJ plockar jag för att hälsovård och 58 år av allt högre utdelning talar sitt tydliga språk i sammanhanget.

Maria: Dina fem favoritinvestmentbolag i dagsläget, för att köpa från noll och bygga en stabil aktieportfölj?
Marcus: Investor för riskspridning och substansrabatt. Sedan Kinnevik för portföljen med Tele2 plus e-handel, därefter Bure, VNV och VEF för tillväxtbolag. Har du mest kapital i Investor som är tryggast blir det ganska stabilt.

Hasse: Om du fick välja en tillväxtaktie för fem år framåt, vilken skulle du välja?
Marcus: Bure eller VNV Global, för deras aktieportföljer ger bredd och riskspridning till flera olika tillväxtaktier. Annars gillar jag HEES-bolagen skarpt.

Rune: Hej Marcus, tecknade du och fick några ACQ Bure? Jag och många andra verkar ha fått 75 stycken. Vad tror du om verksamheten i framtiden? Tänker att Bure ligger bakom så de lär ju inte köpa något skräpbolag? Bästa hälsningar Rune
Marcus: Hej! Avanza och kanske även andra fördelade ut 75 aktier rakt av verkar det som. Jag tecknade och sålde direkt för 106 kr. Den borde handlas med substansrabatt tills det finns ett innehåll, men intresset är stort och de hittar nog ett bra bolag till slut så det kanske inte blir någon rabatt. Svårt att säga när det är första SPAC:en.

Ture: Hej! Gillar amerikanska fastighetsbolaget WP Carey. Kursen ligger nära 70 dollar och undrar om du tycker att den känns dyr eller rimligt värderad och köpvärd?
Marcus: Hej! Efter 21 år i följd med allt högre utdelning är direktavkastningen sedan några år runt 6 procent. Det känns inte som för dyrt i alla fall.

Anna: Hej! Hur ser du på tillväxtaktier som Sinch och Stillfront? Sinch fortsätter att leverera men kursen har pausat lite, kommer det fortsätta uppåt? Hur är din syn på investmentbolag som Volati och Idun? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Bra tillväxtbolag tar paus i kursuppgångarna de också. Sannolikt växer de in i sin värderingskostym förr eller senare. Stillfront är i en kurssvacka precis som vintern 2019. Sinch har haft sina rekyler också. Inget konstigt än så länge. Allt handlar om att bolagen måste öka sin försäljning så att de framtida vinsterna kan bli allt större. Följ bolagen kvartal för kvartal. Jag gillar Idun och Volati också, även om tillväxtprägeln inte är lika stor där.

Carl: Hej! Tankar om börsen närmsta året? Kommer det fortsätta uppåt eller tror du räntan påverkar något?
Marcus: Hej! Börstrenden är fint uppåt. Finns ingen anledning till oro så länge det tuffar på så stadigt och bestämt uppåt. Takten är lite för snabb egentligen, men marknaden har en tydlig riktning. Hittills har räntan ökat från minimala nivåer för ett ekonomin kommer att börja återhämta sig. Räntan är lite som ”priset på pengar” och i goda tider stiger det priset, alltså räntan. Det är än så länge mest sunt, men något att ha ögonen på.

Janne: Hej Marcus! Vad tror du om framtiden för Oscar Properties? Kommer man få ordning på ekonomin långsiktigt?
Marcus: Hej! Ja, tror det. Efter alla nyemissioner och nya storägare ordnar det nog upp sig. Ska bli spännande att följa vad som händer med preferensaktierna, de som hittills vägrat sälja eller få dem inlösta. Det är en hel del upplupen utdelning där, men bolaget föredrar säkert att ge erbjudande om inlösen på annat sätt än att återgå till ursprungliga villkor.

M: Hej! Är det några kommande IPO:er som du anser extra intressanta och som du tänker teckna? Med chans på inledande uppgång.
Marcus: Hej! Ingen efter LMK, som stängde 24 mars. De förkortade teckningstiden då erbjudandet blev övertecknat. Långsiktigt är jag däremot inte helt lockad av Linas Matkasse, konkurrensen är hård och marginalerna i branschen relativt låga plus att bolagets intäktstillväxt de senaste åren kanske inte direkt imponerar. Ska jag chansa gör jag det hellre på något helt digitalt. Ska hålla ögonen öppna efter andra IPO, fråga mig igen nästa aktiechatt om två veckor.

Gunnar: Hej Marcus! Hur lång tid tar det innan utdelningen trillar in från en amerikansk aktie på en KF hos Avanza?
Marcus: Hej! Normalt kommer utdelningen på utdelningsdagen då alla ska få utdelningen, men i vissa fall tar det längre tid. Det beror lite på exakt vilken bolagsform det är som är börsnoterad och om nätmäklaren jobbar via depåbank eller inte. Jag kan inte de exakta turerna där.

Mike: Hej! Hur hög är källskatten på tyska utdelningar?
Marcus: Hej! Oftast 25 procent står det när jag googlar nu. Som jag fattat saken är det bara de första 15 procenten vi får tillbaka automatiskt då Sveriges källskatt är på den nivån. De övriga 10 procentenheterna kräver blanketter och krångel för att få tillbaka.

Anci: Hej! Vad tror du händer med Castellum, i närtid och på sikt, med ny styrelseordförande och även byte av ett par andra styrelseledamöter?
Marcus: Hej! Inget händer nog på kort sikt, men framöver har säkert Arnhult en plan för övertagandet. Frågan är bara varför han gick in i Castellum och gjorde sitt företagsemperium bredare? Corem och Klövern och andra innehav borde räcka kan man tycka. Kapitalet hade han kunnat återinvestera där, istället för att köpa Castellum-aktier. Långsiktigt blir det nog rätt bra, även om det finns en viss risk att den substansrabatt som Corem och Klövern har kommer till Castellum om de blir större på kontor.

Anders: Nordic Waterproofing Holding eller Assa Abloy om du får välja?
Marcus: Jag gillar Assa Abloy på riktigt lång sikt bäst av dessa två, då deras gamla vanliga lås i kombination med smartare lås och dörrar känns som framtiden. Assa har klarat sig utan utdelningssänkning i 25 år nu, ett kvarts sekel.

Simpan: Hej Marcus! Jag har precis köpt en villa och därmed köpt det jag sparat till. Tog tre år att komma upp till 15 procents insats. Har kvar mina aktier och fonder men tömt mitt sparkonto. Bör jag fortsätta investera eller är det bättre att bygga upp en buffert nu?
Marcus: Hej! Bygg upp buffert för renovering etc, av villan, om det händer något oförutsett. Lite krigskassa som säkerhet är alltid bra. Minst en månadslön. Sen skulle jag spontant gärna investera i ett par stabila bolag med rätt hög direktavkastning och ta utdelningarna därifrån för att amortera på bolånet.

Hjalmar: Hej, Distribution av värdepapper! Vad innebär detta? Kan när jag läser på Avanza se att till exempel Boliden, Betsson och Tethys Oil under utdelningar anger ”distribution av värdepapper”. Vad innebär detta? Aktietilldelning, men det anges ett tal i svenska kronor. Mycket tacksam för ett klarläggande svar!
Marcus: Hej! De aktier som bolaget distribuerar ut till dig blir inlösta mot likvider. När allt är över är det som vanlig kontantutdelning fast det gått omvägen via inlösenaktien.

Keno: Hallå! SCA B har p/e-tal på runt 150. Är det rimligt att ge sig in i aktien på den nivån? Har den nånsin legat så högt?
Marcus: Hej! Det är engångskostnader som sänker SCA:s resultat för 2020, så p/e-talet är helt irrelevant. Sedan kanske det inte är fyndläge efter det stora kursuppgången, men väl ett bra bolag för framtiden.

Stefan B: Hej Marcus! Olika bolagsförkortningar är väldigt populära just nu, läs: FAANG, svenska HEES (Hexagon, Embracer, Evolution och Sinch), osv. Vad är din åsikt och tankar kring de Midcap-noterade Four C-bolagen Camurus, Cantargia, Cellavision och Cellink? Har du någon favorit bland dessa fyra? Vilket bolag av dessa fyra tror du kan nå längst (har bäst potential att växa både organiskt och genom förvärv och bli lönsamt)?
Marcus: Hej! Som chansaktier gillar jag verkligen Cellavision och Cellink. Även Camurus har jag tittat på även om det var ett tag sedan. Potentialen på 10-15 år i Cellink är svindlande, men det blir ingen lätt resa och kursen står högt nu.

Molada: Hej! Både Cellink och Fortnox har sjunkit betydligt den senaste tiden. Vet du någon orsak till detta? Undrar undrande nybörjare.
Marcus: Hej! I första hand rekyler från höga nivåer, vinsthemtagningar. Fullt naturligt.

Peter: Hej Marcus. Vad är anledningen till att du ofta förespråkar utdelningsaktier framför tillväxt? Jag personligen gillar utdelningsaktier mer än hög tillväxt. Men det vore intressant att höra utifrån din synvinkel.
Marcus: Hej! Utdelningsaktier innebär lägre risk och kräver mindre bevakning. Jag tycker långa utdelningstrender är lättare att navigera utifrån, medan tillväxtaktier ofta handlar om försäljningstillväxten samtidigt som resultatet är kring noll så det är svårt att värdera aktien. Blir mer momentum och lite kortare trender då. Tillväxtaktier är svårare, men har högre potential.

Gunnar: Hej Marcus! Om du skulle välja tre trygga preferensaktier att ha i utdelningskorgen, vilka skulle du ta?
Marcus: Hej! Klövern Pref, Volati Pref och Sdiptech Pref. Men jag skulle gärna se att den sistnämnda faller ned mot inlösenkursen före köp, men frågan är om det blir så inom överskådlig tid.

Matte: Vad skulle du köpa i dag: Xact OMX 30 eller Xact Svenska småbolag?
Marcus: Småbolag lockar generellt mer över tid än storbolag.

Lena: Hej, tredje gången gillt? Har du förslag på en fond, som alternativ till Skagen Global A? Hälsningar Lena
Marcus: Hej! Coeli Global Selektiv verkar ha bra förvaltare.

Christina: Du har tidigare skrivit mycket om Lime Technologies och att bolaget har bra framtidsutsikter. Nu har den likt många andra tillväxtbolag gått ner mycket. Ska man behålla långsiktigt eller är det dags att sälja den nu?
Marcus: Långsiktigt har inget blivit sämre. Alla aktier tappar ibland i kurs, ibland ligger vi på minus i ett år innan det vänder uppåt med kraft igen. Vem vet kortsiktigt?