Chatt I fredagens chatt gav Marcus Hernhag ett förslag på fem bra tillväxtaktier på fem års sikt. Han tipsade också om "tre långsiktigt bra fonder för tillväxt".

Aron: Hej Marcus vilka fem tillväxtbolag ska man äga på fem års sikt? Mvh Aron.
Marcus: Hej! Fem tillväxtaktier på fem år är Evolution, Hexagon, VEF, Bure och VNV. Det kan säkert bli ett rejält hack i kurvan något år, men den långsiktiga potentialen i aktierna finns kvar och lockar.

Eva: Är det någon idé att börja spara i fonderna Handelsbanken Hållbar, Tin Ny Teknik och Swedbank Robur Teknik? Eller finns det några andra du skulle slå ett slag för?
Marcus: Det där är tre långsiktigt bra fonder för tillväxt.

Ragnar: Hej Marcus! Vad anser du om kryptovaluta? Specifikt Bitcoin och Ethereum. Det känns som att många av våra storbanker är väldigt emot dem. Kan det bero på rädsla från deras sida att dom försöker tysta ner investeringen kring detta, eller finns det en annan agenda? För mig känns det som en god idé i att investera i något som är decentraliserat i och med att det är väldigt säkert. Vi har ju sett hur banker tvättar pengar förut, så undrar varför detta skulle anses vara osäkert? Skulle vilja höra dina tankar och åsikter kring detta.
Marcus: Hej! Nya tekniker är ofta fruktade av etablerade parter. Bankerna har inte koll på den nya tekniken, men det har nästan ingen. De vill heller inte ha konkurrens från andra pengasystem. Å andra sidan vet vi inte vilka av alla valutor som verkligen blir framtiden, så försiktighet är bra. Blockkedjetekniken används redan av storbanker i Europa, men de digitala valutorna är mer osäkra. Långsiktigt kan det vara värt att ha de på vår radar, det kommer alltid att finns de som periodvis vill flytta pengar från ett system till ett annat och då stiger priserna.

Surdegen: Hej! Hur ser du på Cint så här drygt en vecka efter introduktionen? Den hamnade ju på högsta nivå i intervallet 62-72 kr, vilket ansågs dyrt. Men sedan upp till hundralappen för att nu pendla runt 85-kronorsstrecket. Tror du Cint har framtiden för sig?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag Cint har, deras nisch på marknaden växer snabbt, även om det kanske inte är någon favoritaktie heller.

Är det ett rop på vargen?: Fondchefen Peter Costello menar att det finansiella systemet håller på att kollapsa. Och att det kommer att bli en ”uttömning av den globala aktiemarknaden”. Undrar, vad är din bild av detta? Är vi på väg in i en rejäl svacka? Tack ! Jonny
Marcus: Nej, men förr eller senare har vi en stor börsbubbla igen. Kan dröja åratal innan den spricker.

Liz: Köpte Paradox efter de hade rasat 20 procent. Var det ett smart köp långsiktigt? De har fortsatt utför sedan dess.
Marcus: Långsiktigt finns det bra projekt och titlar hos Paradox, men det känns inte bra att de byter utvecklingsstudio för Bloodlines2-spelet. Problemen brukar vara stora om man byter utvecklare och rejält försenade spel brukar sällan sälja bra.

Stef: Hej Marcus, har du någon mening om varför Brookfield Renewable Partners fortsätter att sjunka? Länge sedan det var blå siffror där. Och vad tror du om aktien på sikt? Har du någon synpunkt på vindkraftsbolaget Nordex?
Marcus: Hej! Vinsthemtagningar och sektorrotation är två anledningar. Andelarna i Corporation som är samma bolag i praktiken, har fallit mer än delen som är LP, då Corp var klart dyrare tidigare trots samma exponering mot bolagets verksamhet. Jag tror det bottnar runt 45-50 kanadadollar per aktie, där gamla toppar och bottnar finns.

Max: Hej Marcus, vad tror du om Stillfront, Embracer och Paradox nu och ett par månader framåt? En av dem har fallit mycket. Ser vi ett skifte med längre nedåtgående trend i dessa? Ska de ner mer eller är det läge att köpa?
Marcus: Hej! Jag ser ingen längre trend än, utan bara en kortare mottrend nedåt. Men det är viktigt att hålla koll på trenderna och inte ligga för tungt i högt värderade tillväxtaktier.

Werner: Hej! Är nyfiken på Cibus. Ger fin utdelning och ser ut att höja den i vår. Tycker du att den är köpvärd eller dyr på dessa nivåer ?Är långsiktig och gillar utdelningar.
Marcus: Hej! Utifrån den höga direktavkastningen är Cibus billig, men utifrån att aktien handlas cirka 30 procent över substansvärdet är den rätt dyr. Långsiktigt tycker jag bolaget är köpvärt.

Marie: Hej Marcus! Vad tror du om att ligga kvar i vinnare som Evolution Gaming, Sinch och Embracer istället för att hoppa ut och in igen?
Marcus: Hej! Historiskt har det lönat sig väldigt bra över tid att behålla tillväxtstjärnorna.

Sven: Hej! Då börsen nästan står på all time high, borde det väl vara läge att sälja en del av sitt innehav och ta hem vinsten? Vilka aktier skulle du främst vilja sälja idag?
Marcus: Hej! Fortum är på nivåer där de vänt ned under de föregående 20 åren. Kanske gör de det igen, men det är ett annat bolag idag. Lite vinsthemtagning kanske är på sin plats. Många IT-bolag kanske man kan ta hem lite vinster i också, att trimma innehaven lite i Sinch, Evolution, Embracer är nog vettigt för nerverna. Men sannolikt är det bäst att behålla det mesta.

Bengt : Alfa Laval eller Atlas Copco? Vad är din åsikt på kort och lång horisont. Hur resonerar du?
Marcus: Alfa Laval känns mer miljöriktigt och är lite mindre. Atlas är störst och bäst på börsen och frågan är hur mycket bättre det kan bli där. Mitt val lutar mest är Alfa.

KGS: Carl.Hej Marcus en fråga angående Embracer. Hur kan det komma sig att Carnegie, Nordea och Pareto, har höjt riktkurserna till cirka 300 kr, men aktien går de senaste veckorna ändå åt andra hållet? Vad beror det på?
Marcus: Fler vill sälja än köpa aktien. Alla lyssnar inte på bankernas riktkurser och många har vinster att ta hem, då kommer nedgången. Riktkurserna är ofta på 6-12 månader också.

Christer A: God morgon Marcus! Har ett innehav i Kinnevik på ett ISK-konto och undrar nu om man följer med på ”resan” och accepterar erbjudandet och väljer det alternativet, kommer eventuella framtida utdelningar från Zalando att beläggas med källskatt?
Marcus: Hej! Det blir säkert källskatt på Zalando om de ger utdelning och man äger aktien i Sverige.

Richard: Hej! Jag har en fördelning i portföljen på ungefär 70 procent tech-aktier och 30 procent industri, bank och invest! Det talas mycket om sektorrotation nu och jag är lite kluven till hur jag ska förhålla mig till min portfölj. Hur ska man tänka? Sälja allt tech och investera i den andra sektorn eller ska man sälja av lite vinst i tech? Man är lite orolig att folk överger tech och går helt med i sektorrotationen.
Marcus: Hej! Sälj aldrig allt, i alla fall inte direkt. Men att av försiktighetsskäl ha lägre andel i teknologi än 70 procent vore nog vettigt. Leta även placeringar inom hälsovård och fastigheter.

Rådvill: Hej! Jag ska placera 500.000 kr i något av följande två alternativ och jag är rådvill. Vad hade du valt och varför? Alternativ 1: Astra Zeneca, Essity B, Swedish Match. Alternativ 2: Embracer, Storytel, Veoneer. Behöver hjälp!
Marcus: Hej! Jag hade tagit alternativ ett då risken och värderingarna är lägst där. Det bästa är kanske 75 procent i alternativ 1 och resten i alternativ 2. En trygg bas och tillväxtaktier ovanpå det.

Jerzy: Hej! Undrar vad du tycker om SBB:s budplikstbud på Offentliga Hus? Vilket fastighetsbolag ska man satsa på om man är långsiktig respektive kortsiktig?
Marcus: SBB:s bud gav en del budpremie i alla fall så det ser okej ut. SBB är långsiktigt intressanta, men jag gillar även FastPartner och Castellum långsiktigt. Kortsiktigt tar du vad som helst med stabilt stigande kurstrend och behåller så länge trenden är upp. Låter enkelt i teorin, men är svårt i praktiken.

Daniel : Hej. Jag undrar om det kan finnas någon fördel med att sälja sina Kinnevik-aktier nu innan Zalando ska delas ut, för att sedan köpa tillbaka? Jag är inte intresserad av Zalando utan vill enbart behålla Kinnevik i sin kommande form. Kan Kinnevik komma att sjunka mer på grund av ovissheten, eller hur ser du på saken?
Marcus: Hej! Jag tror det är bättre att sälja Zalando när utskiftningen sker, även om det kanske blir en viss kurspress då. Å andra sidan kan kurserna stiga innan dess, svårt att veta. Långsiktiga ägare i Kinnevik ska trots det inte kasta ut alla aktierna nu bara för Zalando.

Bettan: Rutger Arnhults M2 fullföljer budpliktsbudet på Corem Property. Jag har preffar och erbjuds 317 kr efter avdrag för utdelning 5 kr. Har tackat nej till budet. Vad händer nu?
Marcus: Jag tror det inte händer något mer än att budet möter ett kompakt motstånd och att M2 köper de få aktier de trots allt får in. Corem blir säkerligen kvar på börsen.

Gustav: Hej Marcus. Jag blir lite fundersam när jag kollar på belåningen på olika bolag idag. Embracer som har 72 procents soliditet är ner 2-3 procent idag medan Volvo som har 30 procents soliditet går upp idag på börsen. Hur är detta möjligt när räntorna tickar upp? Borde inte Embracer klara sig rätt fint?
Marcus: Hej! Aktierna är helt olika värderade och bolagen möter olika svängig efterfrågan då de har så olika verksamhet. Att vissa långräntor tickat upp lite grann är en faktor av många och inget avgörande från en dag till en annan.

Ronnie Holmberg: Hej Marcus. Jag har Cellavision men de har stått stilla länge nu. Har luften gått ur dem? Ska man sälja dem?
Marcus: Hej! Ge aktien tio år blir det säkert en riktigt bra placering. Är du en mer kortsiktig placerare kan du fundera på något med mer stigande kurstrend.

Marie: Hej Marcus, vad tycker du kan göras för att få kvinnor att investera långsiktigt på börsen? Det verkar ju vara mest män.
Marcus: Hej! Fler förebilder hjälper nog. Instagram verkar fungerar bättre för kvinnor gällande ekonomi än många andra kanaler och sociala medier.

Marcela: Hej, är det rätt tillfället att köpa Swedish Match? Vad tror du om bolaget framöver?
Marcus: Hej! Att köpa SWMA i kursrekyler lönar sig nog även denna gång. Bolaget saknar inte utmaningar, men utvecklas ändå bra över tid. Plus deras fina trend av återköp av aktier och stigande utdelning.

Jp: Hej, det här med tillväxtaktier är svårt. Vad tror du om Storytel? Är det ett pålitligt tillväxtcase som kommer löna sig, eller har jag satsat fel där?
Marcus: Hej! Det är ett bolag som lär överleva i sin bransch, men vilka vinster som väntar om fem till tio år är riktigt svårt att veta. Svårvärderad aktie, men som en tillväxtaktie bland flera i en portfölj har Storytel sin plats.

Eva: Du föreslår alltid att man köper SBB D-aktien. Varför? Har den bättre potential?
Marcus: Nej, klart sämre, men aktien ger hög utdelning och har lägre risk. En skön mellanväg.

Fredrik: Hej Marcus, nyfiken fråga: Ökar du din krigskassa nu när räntorna stiger?
Marcus: Hej! Jag har trimmat portföljen lite i år, men det är inte på grund av långräntorna. Handlar mest om riskhantering i allmänhet.

Simon : Hej Marcus, hur ser du på Latour och Bure? Skäl att oroa sig för Bures rapport som kom igår? Läge att gå in i aktierna om jag tänker i 15 års perspektiv?
Marcus: Hej! På 15 år blir det säkert bra, även om substanspremierna är i högsta laget för tillfället.

Lars: Hej! Om man är 67 år med en hög pension och har knappt 1 miljon liggande på räntelöst konto, och skulle vilja placera en stor del av detta kapital med syfte att bevara men gärna även få tillväxt, utan någon särskild tidshorisont för sparandet. Hur, och i vad skulle du ha placerat? Med vänliga hälsningar.

Marcus: Hej! En lagom försiktig blandning av Investor A, Kinnevik, SBB D och Telia. Två investmentbolag för riskspridning och två stabila ”tråkaktier” med hög direktavkastning.

Spara
Här får du högst sparränta just nu
Placera
Blackrock: Här finns störst potential framöverHöjer Europa och Japan
Blankning
Lista: De mest blankade aktierna just nu
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Bolån
Storbankerna där snitträntorna stiger mest
Foto: Copyright (c) 2017 3D generator/Shutterstock. No use without permission.
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Börsen
Javeus: Inte början på en större börskorrektionOnt om nyheter som kan förklara verklig omsvängning i sentimentet
9/7
Trading Direkt: Långsiktig analys av ledande index
Analys
SEB: Hexagons förvärv dyrt men högkvalitativtHöjer riktkursen och upprepar köp
Analys
DNB upprepar köprek för Oncopeptides efter raset
Portföljen
Glädjeskutt i portföljen
SPAC
Polestar i diskussioner med SPAC-bolag
Pandemin
Fedchef: Delta och låg vaccinationsgrad ett hot"Vi är inte igenom pandemin"
Fed
SEB: Fed dödar inte bara inflationen utan också tillväxten
Placera
Amundi: Dags för investerare att lätta lite på gasen”Vattnet ser lugnt ut men akta dig för underströmmarna”
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättspriserna var oförändrade i juni
Analys
Danske köpstämplar Bergman & Beving
Råvaror
Torka väntas leda till dyrare kaffe
Fed
Fed: Betydande ytterligare framsteg har ej uppnåttsProtokollet från senaste mötet offentlggjort
Aktie
Swedbanks nya favorit i hälsovårdssektornGetinge får lämna listan
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningarna minskar tydligt
Sektor
DNB: Positiv syn på banksektorn inför rapporternaMen Deutsche Bank är mer skeptisk
Aktie
Fingerprint ser över "strategiska alternativ"Allt från förvärv, till spin-offs, försäljning och nynoteringar
Analys
SEB köpstämplar Calliditas
Placera
Swedbank: Rapportperioden kan få börsen att röra på sigBehåller övervikt aktier