Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem tillväxtaktier att titta närmare på inför 2023. Dessutom avslöjade han vilka aktier han nyligen ökat i. 

Marie : Hej Marcus, Vilka fem nyårsraketer rekommenderar du att satsa på inför 2023?
Marcus: Hej! Tillväxtaktier jag tror kan fortsätta upp är Sinch, VNV, Haypp och Skolon. Glöm inte att ha det mesta i tryggare aktier, särskilt Skolon är farlig med sin tunna handel vilket kan leda till stora kursrörelser. Jag tror även att utbildaren BTS kan vända upp.

Kris: Hej! Vilka investmentbolag tror du på för 2023?
Marcus: Hej! Investor B må vara tryggast, men om börserna börjar gå bra lär Bure och VEF kunna stiga mer i kurs. Det gör dem inte till bättre aktieköp, för riskerna är också högre.

Erik: Hej! Har Du gjort några förändringar under veckan i dina portföljer?
Marcus: Hej! Jag har ökat lite grann i Hexagon, Creades och Stora Enso. Lite mer tillväxt via de två första och lite mer basaktie i det sistnämnda. Köper fortfarande svenskt i första hand.

Johan : Hur motiverar du din ökning i Creades? Tänker på den hiskeliga substanspremien?
Marcus: Onoterade innehav och att premien varit ännu högre tidigare.

Yvonne : Hej hur ska man tänka kring ISK-medel som ligger och skvalpar? Vad råder du småsparare att fokusera på? Jag tar egna beslut men undrar över vilka aktier på längre sikt som är värda att fundera över.
Marcus: Hej! Långsiktiga köp då och då under det kommande året lönar sig säkert. Vad du ska köpa beror på din strategi. Börja med branscher som du kan något om och som gynnas av samhällets långsiktiga utveckling.

Abbe: Tycker du Meko är ett intressant case?
Marcus: Nej, inte som passivt ägande. Det har inte tillräckligt bra historik för det. Däremot lär aktien få uppsving då och då mer kortsiktigt.

Niklas: Hej! Tror du fortfarande på fonder för barnsparande som Tundra, Robur ny teknik, C Indienfond och Skagen M2 etc.? Eller gör du någon förändring?
Marcus: Hej! Jag behåller de fonderna som en bra grund för barnsparande för den som vill ha mer temabaserade fonder.

Hans: Hej! Vad tänker du om Brookfields spin-off? Värt att behålla båda?
Marcus: Hej! Ja. Gillar båda.

Erik: Hej Marcus Kan du bringa lite klarhet i uppdelningen av Brookfield Asset Manager och om någon av de nya delarna är köpvärd?
Marcus: Hej! Avknoppade Brookfield Asset Management är kapitalförvaltare och det kvarvarande bolaget har bytt namn till Brookfield Corp. Jag gillar båda, men kanske förvaltarfirman lite extra.

Matte: Hej Vad är det som händer med Tele2 och Intrum är nere på coronabotten snart hur kommer det sig?
Marcus: Hej! Intrum pressas av nedskrivningar och sänkt kreditbetyg. Tele2 pressas nog av högt elpris, då deras verksamhet drar en hel del el. Viss risk för utdelningssänkning finns i båda bolagen, även om utdelningsandelen på Intrums vinst rensat för engångsposter är ganska låg. Jag hoppas att båda bolagen åtminstone kommer att ha en hög utdelning även nästa år, för med nuvarande direktavkastningar kan de sänka lite och det ändå blir en hög procentsats.

Novy : Hej, har en större krigskassa på ISK bör jag flytta den och i så fall till vad? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Ett vanligt konto över två kvartalsskiften ska löna sig skattemässigt jämfört med att ha likviderna på ISK.

Kristoffer: Intrum. Har din syn förändrats på bolaget efter den senaste tidens nedskrivning med efterföljande kursfall?
Marcus: Ja, marknadens oro det vill säga kursnedgång har smittat lite på mig. När det kommer negativt nyheter är det läge att bli mer försiktigt inställd. Det är rationellt. Däremot håller jag inte med fårflocken det vill säga aktiemarknadens aktörer om att kursen ska stå så här lågt.

Bengt: Misslyckades fullständigt när jag köpte Swedecare. Köpte i början av året 145 kr st. Nu nere i 32 kr. Tänker ta förlusten och lämna detta bolag. Vad är din åsikt om bolaget
Marcus: Försäljningen per aktie stiger fortfarande för Swedencare. Långsiktigt gillar jag bolaget, även om husdjurstrenden från coronakrisen har toppat.

Sigurd: Rekommenderar du Tele 2 eller Telia som långsiktig investering för avkastning? Varför?
Marcus: Främst Tele2 som är mer renodlade gillar jag, då mobilmaster säkerligen hör framtiden till. Efterfrågan på upppkopplingar lär bara öka. Sen är tillväxten svag, utdelningsandelen mycket hög, viss känslighet för höga elpriser finns också, etc. Jämfört med svängig efterfrågan i andra branscher lockar teleoperatörer med stabila reala tillgångar och hög direktavkastning. Det krävs snart knappt någon kursuppgång för att årsavkastningen ändå ska bli hygglig.

Johan: Hej. Vad tror du är klokast att göra med utdelningen av Amasten till aktieägarna i SBB, förutsatt att det röstas igenom. Ligga kvar i det nya bolaget eller sälja direkt och ta hem utdelningen?
Marcus: Hej! Såvitt jag vet är Amasten inget dåligt bolag alls. Blir ett av få renodlade bostadsbolag på börsen. Jag har tyvärr ingen koll på deras finansiering.

Christina: Hej! Jag har sparat pengar på ett sparkonto(utan ränta) och nu tänkte jag för första gången placera pengarna på börsen och förhoppningsvis få dem att växa. Jag är 20 år, Jag har sparat ihop 25000:- och behöver inte pengarna på 10-15 år. Hur ska jag placera, jag kan även tänka mig att månadsspara i det du föreslår. Tack på förhand!
Marcus: Hej! Ett bra grundtips är börsens stora investmentbolag så du får bra riskspridning direkt. Investor B och Lundbergs, samt Svolder när den aktien får substansrabatt igen.

Victor: Är Latour köpvärd trots den höga premien?
Marcus: Jag tror det, jag gillar flera men inte alla av deras innehav. Frågan är om premien någonsin kommer att försvinna.

Linnea: Hej Marcus, Kan du berätta mer om din spar-strategi? Börsen, andra tillgångar etc? Är 30 år och har varit med på börsen i snart 6 år. Fonder och aktier. Men vill bredda mig, tips?
Marcus: Hej! Jag har det mesta i aktier och äger utöver det två små bostäder. För de flesta räcker det långt med alla olika tillgångsslag man kan få via aktier och fonder (skog, fastigheter, mobilmaster, läkemedelspatent, konsumentvarumärken, etc)

Peter : Hej! Hur ser du på Cloetta på kort och lång sikt? Godis är ju något man unnar sig även i sämre ekonomiska tider. Det slinker ju ned många skumtomtar under jul och nyår 🙂
Marcus: Hej! Det är sant, men Cloetta lyckas ändå knappt öka intäkter och vinst per aktie över 5-10 år. Att kursen står på 2013 års nivåer förvånar mig inte. Hade de haft en stabilt hög utdelning varje år hade jag gillat aktien ändå, men nu har de dessutom flera utdelningssänkningar i bagaget.

Acke: Hej Marcus, har du några favoriter på svenska biotech bolag? Hae du nåt i din portfölj? Vad tycks om Calliditas och Bonesupport?
Marcus: Hej! Jag undviker i princip den sektorn. Gillar Camurus och Sobi som chansaktier.

”Gammelfarmor”: Hej! Hur skulle du råda en ung mamma som vill börja spara till sin unge son?(6 veckor). Tack för bra chatt!
Marcus: Hej! Köp då och då i investmentbolagsaktier.

Stefan: Hej! Vad tror du om Storskogen framöver?
Marcus: Hej! Nedgången är brutal och verkar inte avta än vad vi kan se i kursgrafen. Jag undviker caset.

Ellot: Vad göra med Castellum? Är aktien i stigande trend om 1-2 år? God jul förresten.
Marcus: God jul! Castellum ser ut som en värdeaktie. Så länge du inte har för mycket i fastigheter och annat räntekänsligt kan du ligga kvar om du gillar bolagets inriktning.

Specialbrew: Hej Marcus! Har idag en bred portfölj med drygt 85st aktier och några börshandlande fonder. Återges varit tufft men så blir det ibland. Funderar på investmentbolag, har idag Svolder, Investor, Industrivärden, creades samt spiltan invest. Bör jag komplettera med några andra investmentbolag eller fylla på befintliga? Tack och trevlig helg!
Marcus: Hej! Har du 85 olika aktieinnehav ska du nog minska antalet, inte fylla på med nya innehav. De investmentbolag du har räcker gott!

Daniel : Vad tror du om Tesla på lång sikt?
Marcus: Bolaget tror jag gott om. Aktien är jag mer tveksam till.

Henrik: Hej Marcus. Har en utdelningsportfölj på 10 års sikt med följande: Corem Pref. SBB D och Heimstaden Pref, NP3 Pref. Vågar man behålla dessa eller sälja omedelbart med stor förlust? Är det risk för konkurser?
Marcus: Hej! Risken är snarast att någon utdelning ställs in. D-aktier är stamaktier och ligger närmast. Överväg vikta om till utdelningsaktier i andra branscher för att sprida riskerna mer, i alla fall om du ligger tungt i just fastigheter.