Chatt I fredagens aktiechatt rekommenderade Marcus Hernhag en portfölj med fem svenska utdelningsaktier inför kommande år. Han avslöjade också två av sina favorittillväxtaktier. 

Marie: Hej! Vilka fem svenska utdelningsaktier rekommenderar du att äga inför nästa år?
Marcus: Hej! Creades (framgångsrika Avanza och onoterade tillväxtbolag), VNV Global (onoterade tillväxtbolag), Investor B (basindustri etc), Tele2 (teleoperatör med trygga kassaflöden och relativt låg risk) samt Bahnhof (högre tillväxt och längre utdelningstrend än Tele2). Det får bli min femma av utdelningsaktier inför 2022.

Frågan är fri: Hej Marcus! Dina tankar om Sinch efter detta kraftiga kursras? Tackar på förhand!
Marcus: Hej! Sinch är fortsatt en långsiktig favorit bland tillväxtbolagen. Den fallande kurstrenden gör att jag ännu inte tycker det är uppenbart läge att öka eller börja köpa. Det här är för övrigt en viktig påminnelse om vad hög värdering och risk kan innebära, stora och snabba kursras trots en egentligen bra rapport.

Eva: Vad tror du om Fortnox? Dags att ta hem vinst?
Marcus: Efter all uppgång och den höga värderingen kan det vara läge att sälja av lite grann i alla fall. Som en försiktighetsåtgärd. Tillväxtaktier med skyhög värdering har stor fallhöjd om det kommer en svacka för bolaget. Fortnox är en klar tillväxtfavorit på sikt, men vi ska inte ligga för tungt i placeringar som innebär lite högre risk.

Lorelai: Hej Marcus! Tycker du fortfarande att Bico är värt att satsa på?
Marcus: Hej! Ja, sett över flera år. Som vanligt ska vi vara försiktiga med högriskaktier, när det går ned kan det gå fort.

Lars N: Vad tror du Akelius kommer att göra med pengarna från den stora fastighetsförsäljningen? Kan det vara högre risk att nu äga Akelius D?
Marcus: Så vitt jag hört ska de förvärva fastigheter i bland annat USA istället. Tydligen är det lite annorlunda regler för att äga hyreshus där än i Sverige och Tyskland. Jag tror inte risken i Akelius D har ökat nämnvärt.

Kim: God morgon! Vad tror du om AT&T på dagens kurs runt 25 dollar? Givet avknoppningen av Warner får man väl en hygglig högutdelare plus en streamingjätte till väldigt bra deal, jämfört med att till exempel köpa Verizon och Netflix?
Marcus: Hej! Rent fundamentalt borde AT&T på nuvarande nivåer vara en bra värdeaktie, men en fallande trend finns ofta där av en anledning. Jag skulle inte vara allt för snabb på köpknappen.

Klas: Hej! Hur tänker du om AT&T? Dumpa, behålla eller köpa? Har du kvar dina?
Marcus: Hej! Jag sålde mina AT&T strax efter att de gett upp mediadelen. Långsiktigt borde aktien vara nere på låga nivåer, men det här är en värdeaktie som ännu skrämmer mig lite. Det är för tidigt att vara offensiv och köpa i alla fall.

Krister: Hej! Jag tecknade Synsam i börsintroduktionen. Tycker du det är en bra aktie att lägga i byrålådan, eller borde jag ta hem vinsten?
Marcus: Hej! Jag tror det är en rätt bra långsiktig aktie, men byrålådan i betydelsen vara helt passiv skulle jag inte vara.

Stoffe: Hej! Jag har en långsiktig portfölj som består till 50 procent av fyra olika investmentbolag, samt resten av Evolution , Sinch, Vitec, Hexatronic, Bico, Sectra, Fortnox, Hexagon, Lime och Sectra i lika delar. Synounkter på det? Tycker du att det saknas något?
Marcus: Hej! Intressant och bra upplägg med investmentbolag i botten och tillväxtaktier ovanpå det. På rak arm kan jag inte säga att du direkt saknar någon aktie.

Värdeletare: Hej, vet att du gillar Swedish Match och att de utgör ett av dina större innehav. Nu har ju aktien haft det lite jobbigt sen senaste rapport – bra läge att köpa in sig, eller tror du att det kan fortsätta såhär ett tag till?
Marcus: Hej! SWMA har ett hack nedåt på 9-10 procent i treårsgrafen, men rent tekniskt är kursen nu nere på den långa trendlinjen vi kallar MA200. Historiskt sett bryter aktien ned under den linjen ibland, för att därefter vända upp och börja stiga igen. Inom konjunkturstabila konsumentvaror/dagligvaror är SWMA en placering jag gillar. Ett av mina största aktieinnehav tack vare att jag behållit dem länge och bara låtit innehavet växa i lugn och ro utan vinsthemtagningar. Jag ligger kvar även denna gång.

Andreas: Hej Swedish Match har gått ner, ska man köpa lite till, jag är långsiktig, och bygga en stabil utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Ja, det brukar löna sig att öka i SWMA:s kurssvackor. Kanske studsar kursen upp nu från trendlinjen, kanske blir det en lite längre svacka. Några små kompletteringsköp nu och under vintern borde betala sig sett på några år.

Aktiepensionären: Hej Marcus! Är Swedish Match kursnivå att börja köpa in sig på? Ska försöka att växla från fastigheter där jag är blytung i de flesta större på börsen och vill vara tung där , men är det fel? Jag säger som aktiestinsen: Finansvalparna måste bo någonstans.
Marcus: Hej! SWMA sprider riskerna bort från fastigheter, dagligvaror är till exempel mindre räntekänsligt. Ja, finansvalparna behöver bostäder men flera snusar säkert. 🙂

Mikael: Hej! Kan man räkna med att oskicket att vissa länder tar mer än 15 procent i skatt på utdelningar för svenskar kommer att ändras framöver? Har slutat med nordiska och tyska aktier på grund av detta…
Marcus: Hej! Det tror jag inte. Det finns säkert många politiker som vill visa upp ”höga skatter för rika” för sina väljare. Den typ av väljare som inte känner till det här med avräkning av källskatt om man har aktierna i en kapitalförsäkring, för där får vi tillbaka mer eller mindre all skatt oavsett källskattesatsen. Detta då pensionsbolagen (förhoppningsvis) sköter om den saken.

Emil: Hej! Jag har precis börjat bygga min portfölj och undrar hur dina tankar kring Intrum är? Jag tycker den verkar svänga väldigt. Mvh Emil.
Marcus: Hej! Ja, det är en lite svår men lovande bransch. Det kommer att finnas massor av skulder att kräva in, men det är svårt att prognostisera lönsamheten och tillväxten framöver. Intrum är därför lätt lite svängig i sin kurstrend. Bra bolag i det stora hela.

Kristina: Hej. Har Eolus Vind som har gått bra. Så tack för det rådet jag fick för några år sedan. Men hur ser deras framtid ut? Sälja eller behålla?
Marcus: Hej! Jag är lite mer skeptisk nu efter deras tappade stororder. Långsiktigt är det troligen ingen fara utan bra medvind.

Robert: Hej Marcus, vad händer med Storytel-aktien? Dyker bara ner. Ska man köpa eller sälja?
Marcus: Hej! Kortsiktigt skulle jag avvakta eller möjligen öka försiktigt. Kurstrenden förskräcker just nu, men långsiktigt tror jag på Storytel även om det är mycket osäkert vilken lönsamhet de kan få.

Max: Hej Marcus! Har du någon koll på Eddbee Groups nyemission? Är det något att satsa en mindre summa på?
Marcus: Hej! Eddbee känns som en bra lottsedel. De har en stor marknad men är ett litet och relativt oprövat bolag. Ska du chansa ska det som du är inne på vara med en liten summa.

Lennart: Hej! Vad tror du om Embracer och Evolution på längre sikt? Du säger ofta att det är lätt med stora svängningar i aktier som växt snabbt. Tänker behålla dessa.
Marcus: Hej! Tror det är två bra aktier för det kommande decenniet, men kortsiktigt är det mer tveksamt då kurstrenderna är lite svagare än vanligt.

Walle: Hej Marcus! Hämtade precis hem en bra vinst när jag sålde Flat Capital. Vad tycker du, köpa om på nytt när de dyker eller leta vidare efter något annat med potential?
Marcus: Hej! Att köpa tillbaka i rekyler kan vara en bra idé om du gillar deras innehav, men det finns många andra små investeringsbolag att titta närmare på.

Utdelningsintresserad: Hur kan det komma sig att Privata Affärer anger direktavkastningen 3,16 procent, Avanza 3,32 procent, Skandiabanken 6,39 procent och appen Yahoo Finance 9,51 procent för samma aktie, Fastator?
Marcus: Om det är uppgifter som uppdateras under dagen när kursen förändras eller om det är baserat på gårdagens stängningskurs gör att det kan skilja lite. Gissar jag. Utdelningen både i december och nu i våras gör att vissa kanske bara räknar direktavkastningen på den ena medan andra räknar på båda (senaste årets utdelningar).

SparaBara: Hej! Är det en nackdel för oss småsparare att investera i Intrum med tanke på hur blankad den är?
Marcus: Hej! Blankningar innebär också ett latent köptryck, då de blankade/utlånade aktierna måste köpas tillbaka.