Chatt I fredagens chatt, den sista det här decenniet, tipsade Marcus Hernhag om fem svenska favoritaktier inför 2020. Han avslöjade också sin bästa affär under det senaste decenniet, och vad han ångrar mest under samma period.

Capo: Hej Marcus, vilka är dina tre till fem bästa svenska aktier avseende direktavkastning och förväntad värdestegring under 2020? Tack på förhand och God Jul!
Marcus: Hej! Jag tror att Intrum och Vostok Emerging Finance fortsätter upp inom finanssektorn. Intrum är den med utdelningstrend av de två bolagen, Vostok är mer chansaktie med bra kurstrend i ryggen. En kombination av utdelning och kurslyft kan SJR stå inför om de fortsätter gå bra igen, men efter ett uselt första halvår är jag inte alls säker på det, men chansen finns. Något år borde högutdelaren Ework vända upp i kurs då utdelningen är säker och bolaget växer och ökar vinsten. Alfa Laval är ett stort bolag men med en väldigt bra rapport i ryggen så jag tar med dem också som en favorit just nu.

Tanga-Tony: Om du summerar decenniet som gått ur ditt perspektiv, bästa affär? Sämsta affär? Bästa buy and hold? Vad ångrar du?
Marcus: Jag ångrar att jag inte var offensivare. Annars ett bra decennium där jag utvecklat min strategi och min portfölj till något som verkligen passar mig. Att jag köpte Netent på 9 kr en gång i tiden, men inte helt lyckat att sälja för tidigt i uppgången och sen öka innehaven för tidigt i nedgången.

T: Tja Mackan! Är SCA Cellulosa en aktie att ha? Säg på tio års sikt? Med vänlig hälsning, T
Marcus: Hej! På tio års sikt är SCA en av mina favoriter i avdelningen trygga tillgångar med miljöprägel.

Aros: Hej. Kan du nämna fem aktier inom området förnyelsebar energi? GOD JUL!
Marcus: Hej! Eolus Vind, Vestas, Nextera, Transalta Renewables och Terraform Energy. Det är en brokig men spännande skara inom förnyelsebar energi, där Vestas tillverkar turbinerna på vindkraftverken. De övriga är verksamma inom elproduktion.

Aspe: Hej Marcus! Sälja – eller vänta – nu när budet har höjts på Opus-aktien? Om man väntar på eventuell utlösning av kvarvarande aktier, vad blir ersättningen för aktien då? Och är det risk att hamna i samma limbo-situation som när Cherry försvann från börsen?
Marcus: Hej! Tvångsinlösen blir budkursen plus lite ränta, men ett inlösenförfarande tar rätt lång tid. Bättre sälja före avnotering, vilket vi inte vet säkert än om det blir. Budet är hyggligt högt, men gillar du bolaget kan du avvakta och se om alla storägare tackar ja så det alls kan bli avnotering.

Andreas: Hej Hur ser du på Oncopeptides? Blev lite förvånad då dom inte nämndes bland de bästa aktierna för 2020 i senaste numret av Privata Affärer. God jul och Gott Nytt 2020!
Marcus: Hej! Oncopeptides chanser 2020 vet jag inget om, men en bra aktie kan det kanske bli om allt går vägen. Bolag utan intäkter och vinst är inte direkt i min smak. Inte värt risken.

Dan: Hej jag försöker igen, hur funkar det egentligen med utdelningen i fonder som är icke utdelande, köper fonden andelar åt mig för utdelningen som jag skulle få? För jag måste ju tjäna på det på något sätt, så hur?
Marcus: Hej! Vanliga fonder har ingen utdelning utan fonden erhåller utdelningar från sina innehav och återinvesterar dessa i nya aktier. Det påverkar inte antalet fondandelar du äger, däremot kan det långsiktigt gynna värdet per fondandel, NAV-kursen.

Anders: Hej Marcus och tack för en trevlig chatt. Jag har bland annat Ework och Sensys Gatso i min aktieportfölj, båda med lite plus. Vad göra med dessa anser du? Sensys har ju gått upp kraftigt sista tiden. God Jul och Gott Nytt år!
Marcus: Hej! Sensys har varit oerhört svängiga länge, kanske läge sälja på upprekyl?

Madeleine: Hej Marcus! Den senaste tiden har många av mina preferensaktier blivit återköpta. Har du något råd på bra obligationsfonder att köpa i stället, för att balansera övervikten av aktier?
Marcus: Hej! Spiltan Högräntefond och Carnegie Corporate Bond är två räntefonder som borde ge mer avkastning än inflationen.

Christoffer : Tjena Skägget! Jag undrar vad din analys av Evolution Gaming är? Jag har själv 25 procent av min portfölj investerat där. Ser du några stora risker med aktien? MVH Christoffer
Marcus: Hej! Så länge bolaget växer som det gör nu finns inga direkta risker för aktien, däremot kommer tillväxten att avta det ena eller andra året. Jag skulle inte vilja ha så mycket som 25 procent i en enda aktie, även om det har varit en lönsam taktik de senaste åren.

Ellot: God jul. Har ägt Bure en tid nu och sett aktien stiga mot stjärnorna. Som nybörjare undrar jag om jag ska ta hem en del vinst, eller fortsätta investera eftersom jag tänkt äga den åtminstone ett par år till?
Marcus: Hej! Då Bure har halva portföljen i två tillväxtaktier ska du inte bli direkt övertung i aktien, men säljer du var tionde aktie du äger har du säkrat en liten del av vinsten men har samtidigt det mesta kvar. Kanske är det en bra mellanväg att gå.

Lisa: Hej Marcus! Jag kommer att få ett arv på cirka 1 miljon kr. Jag har aktier allaredan fördelade inom olika sektorer. Ska sluta jobba nästa år. Klarar mig på pensionen. Tänker bjuda hela familjen på en jul- och nyårsresa varje år, vi blir fem som åker. Beräknar cirka 150 000 kr per år. Vill ha lite förräntning på pengarna men ej hög risk, mest så vi kan åka i många år. Ge mig förslag. Tack på förhand och God Jul och Gott Nytt År / Lisa
Marcus: Hej! Kapital du ska använda de kommande fem åren bör du ha på vanligt konto eller i trygg räntefond som Spiltan Räntefond Sverige. Resten kan du ha i aktier, enklast är kanske investmentbolag som Investor eller en fond. På fem års sikt har man statistiskt sett mycket hög chans att få positiv avkastning på börsen.

Anna: Hej, hur tycker du att man ska välja angående Swedols uppköp? Ta pengarna eller väja aktier? God Jul!
Marcus: Hej! Jag hade nog tagit pengarna då Swedol är ett bättre bolag än uppköparen, men det är inget tokigt alternativ att ta aktierna och hänga med heller.

Brita: Är Probi något att behålla?Jag har förlorat mycket pengar på den. Finns det något hopp om vändning eller ska jag ta förlusten? undrar Brita. God jul!
Marcus: De har bra produkter i en framtidsbransch, men jag vet inte när Probi eventuellt vänder. Inom ett par år borde det ha kommit ett uppsving tycker jag.

David: Hej! Hur ser du på Kinnevik nu efter deras nya inriktning? Funderar på att sälja av och i stället investera i Tethys Oil och Peab då de är lågt värderade och fina kassakor. Tack för ett givande år och god jul. //David
Marcus: Hej! Kinnevik blir mer tillväxtaktie nu, på gott och ont. Dina två alternativ är i helt andra branscher, men visst är det två rätt bra kassakor. Så om du behöver sådana i portföljen för att få mer regelbundet kassaflöde, byt. Annars behåll Kinnevik, för resterande portföljen är ju inte ett dugg sämre utan Millicom.

Stefan: Är väl bra att vänta till efter årsskiftet på grund av schablonskatten på direktägda fonder utanför KF och ISK? Spiltan Högräntefond och Carnegie Corporate Bond är två räntefonder som borde ge mer avkastning än inflationen.
Marcus: Ja, det stämmer. Räntefonder är sannolikt bäst i vanlig depå då vi inte vet om de uppfyller våra avkastningskrav på 1,25 procent om året. För bara om man avkastar mer än det per år lönar sig ISK jämfört med vanlig kapitalbeskattad depå men som du påpekar finns det en skatt där också där schablonen är 0,4 procent och skatten i praktiken därför 0,1 procent.

Johan: Hej Marcus! Jag är lite nyfiken på ditt innehav Tectona. Kan du berätta lite mer om varför du tror på det innehavet?
Marcus: Hej! Det är det jag har kvar av lite olika satsningar i Panama och Rumänien. Landet växer och hyreslägenhet i huvudstaden verkar smart och lönsamt. Brist på små praktiska bostäder där, så att köpa stora och sedan bygga om och hyra ut dem som flera olika lägenheter är lovande. Får se om de får fart på verksamhet framöver då de lånar upp kapital och investerat nu.

Rosie: Hej! Först vill jag tacka för en mycket bra chatt. Jag missar den aldrig. Jag har sedan en tid aktier i Hexagon men blir nu när Ola Rollén sålt halva sitt innehav osäker på om jag ska behålla eller sälja. Kursen har nu också rasat mycket. Ska han kanske sluta som vd?
Marcus: Hej! Kursen rusade omotiverat (eller möjligen i en uppköpsbudspekulation) och har sen fallit tillbaka. Tror inte han avgår än på ett par år och alla långa trender pekar åt rätt håll för bolaget.

John: Är några preferensaktier intressanta på de här nivåerna tycker du, eller har alla dragit iväg lite mycket?
Marcus: Ingen lockar mig för nyköp i alla fall.

Gösta: Hej Marcus! Tycker du att man, i en väldiversifierad portfölj, ska ha något oljebolag? Om ja, vilket eller vilka? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Lundin Petroleum har stigande produktion och hyggligt bra utdelning. Plus att den betalas ut varje kvartal.

Jojje: God jul! Dina framtidstankar om denna portfölj? Investor, Kinnevik, Industrivärden, Kone, Castellum, Intrum, Coca-Cola, P&G, J&J, Sampo, Fortum och Öresund?
Marcus: Hej, verkar stabil och bra.

Jurgen: Vårt inflationsmål är 2 procent. Varför det? Är det bra med inflation? Vad blir sämre utan inflation?
Marcus: Lite inflation påskyndar köpbeslut och annat, så det är ett sorts smörjmedel i samhället. Annars tillför det inget direkt.

Alexandra : Hej skägget! Vad tycker du om K2A och Alm Equity Pref? K2A kommer förmodligen höja inlösenkursen till 350 kr nästa år. Något att investera i nu när likviderna från Akelius har trillat in på kontot?
Marcus: Hej! Ja, K2A Pref är ett hyggligt alternativ, om än inte helt perfekt.

Hagman: Hej Marcus, Latour handlas nu till över 10 procents premie. Jag är visserligen långsiktig och gillar Latour som bolag men kan det vara smart att tillfälligt sälja av och investera i något annat för att sedan köpa tillbaka när premien är nere runt nollan?
Marcus: Hej! Definitivt när den långa börstrenden börjar vända ned, men just nu är det tveksamt att sälja Latour. Det kan gå snabbt när det vänder, men trenden är så fin så ingen ska ha bråttom att sälja trots att aktien är historiskt sett mycket dyr.

Jonas: Hej och God Jul! Swedish Match: Läste att bolaget konstant återköper egna aktier. Teoretiskt skulle alla utestående aktier vara uppköpta om 19 år med nuvarande takt. Vad händer då? Kommer bolaget att avregistreras från börsen? Blir mina aktier inlösta om jag inte säljer? Hypotetisk fråga, men ändå?
Marcus: Hej! Nja, de återköper väl snarast 5 procent av kvarvarande antalet aktier, vilket blir 5 procent av ett evigt minskande antal aktier. 5 procent av antalet aktier i dag varje år i 20 år till går nog inte.

Stefan: Hej, tänker skaffa några tillväxtaktier inom olika branscher och behålla dem i tio år. Om du skulle plocka fyra till fem stycken av följande, vilka väljer du och varför? Climeon, Millicom, Ework, Ascelia Pharma, Q-linea, Teqnion, Ovzon, Infracom, Mentice, Triboron, Veoneer.
Marcus: Hej! Jag skulle i så fall ta Climeon, Q-linea, Ework och Veoneer av de du nämner.

Moderator: Nu blir det jul- och nyårsuppehåll i chatten. Marcus är tillbaka här och svarar på dina frågor om aktier fredagen den 10 januari klockan 10.00.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"