Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem stabila utdelningsaktier som man kan lägga på skrivbordet. Dessutom tipsade han om fem intressanta amerikanska tillväxtaktier. 

Niklas: Hej Marcus, Tips på 5st stabila utdelningsaktier som man kan lägga i byrålådan?
Marcus: Hej! Byrålådan är något jag avråder från, det är för lång sikt och för passivt. Vi bör vara något aktiva och följa hur det går med bolagen. Fem aktier för skrivbordet så vi ser aktierna lite tydligare kan jag däremot tipsa om. Investor och konjunkturstabila Astra Zeneca som bas, infrastrukturägande Tele2 B ovan på det, och sen matbutikernas Axfood och månadsutdelande fastighetsbolaget Cibus ovanpå det. Jag skulle med det sagt gärna se rekyler ned i Cibus och Axfood innan större köp.

Justin: Vilka ser du som de 5 mest intressanta tillväxtaktierna på amerikansk marknad i dagsläget?
Marcus: Intuitive Surgical och Teladoc är två tillväxtraketer med högriskstämpel, där den sistnämda har rekylerat hårt i år med en kurshalvering. Större och stabilare tillväxtaktier jag gillar är chiptillverkaren Texas Instruments och Apple samt Alphabet. Tajming är svårt och det är än värre att ranka vill som är allra mest intressanta i nuläget.

Larsson : Hej min dotter Alicia som är 18 vill investera i 5 olika bolag har du några förslag? Jag som pappa har tipsat om Investor och ABB har du några andra bra förslag?
Marcus: Hej! Då föreslår jag Kinnevik som äger dels trygga Tele2 och en korg med tillväxtbolag inom ehandel och ehälsa. Essity har inte hängt med börsen upp i år, men det är ett riktigt bra bolag inom hygienprodukter som förr eller senare kommer att lyckas även på börsen. Då Alicia är ung kanske vi borde tipsa om fler saker hon känner till i sin vardag, jag tänker Coca-cola, Pepsico, McDonalds som är tre utdelningshöjare i USA. Eller datorspelsbolag som svenska Embracer. Eller vad hon nu har för intressen. Det är lättare att behålla intresset för sitt aktieinnehav om man är kund hos bolaget. Heba Fastigheter kanske har ett hyreshus i närheten? 🙂 Minst en av aktierna borde nog vara den typen av ”vardagsnära investering”.

Palle: God förmiddag! Vad tror du om tillväxtaktier generellt närmaste året ?
Marcus: Hej! Tillväxtaktier kommer att erbjuda jättebra långsiktiga köplägen, frågan är bara när ränteoron och sektorrotationen är över för denna gång. Det kan bli mer nedgångar innan det vänder. Det kommande året är svårt att gissa i tider när flera men inte alla tillväxtaktier backat. Är det rekyl eller en längre trend? Jag skulle inte rekommendera att satsa allt för hårt och tungt, utan bygga positioner mer försiktigt.

Fredrik: God morgon Marcus. Investmentbolaget VNV Global har rekylerat ner ganska kraftigt den senaste månaden. Vad tror du är orsaken och är dippen köpvärd?
Marcus: Hej! Jag såg varken en bolagsspecifik anledning till uppgången till 120 kr eller varför fallet ned under hundralappen. Verkar vara mycket flöden från olika tillväxtaktier just nu, troligen för att räntorna förväntas stiga och därmed blir framtida vinster värda mindre när man räknar på det. Det drabbar tillväxtaktier i första hand.

Daniel: Är sugen på att fylla på portföljen med ytterligare ett investmentbolag, jag har idag Investor samt VNV global och har börjat kika på Ratos som jag tycker har en intressant portfölj. Vad har du för åsikter kring Ratos? Svårt att veta om det är billigt eller dyrt då dom inte kommunicerar substansvärdet.
Marcus: Hej! Jag är fortsatt neutrala till Ratos, men hellre de än t.ex. Storskogen. Ratos håller på att få ordning på sina innehav verkar det som, men osvuret är bäst.

Dennis: Godmorgon Marcus. Vad skall jag göra med mina Millicom aktier en riktig surdeg. Skall jag sälja. Eller bara glömma dom och låta dom vara?
Marcus: Hej! Millicom är svåra att få grepp om, det är lite som om de underpresterade jämfört med potentialen. I grunden har de stabila kassaflöden, men prispress och alla dessa strukturaffärer gör att jag vet inte riktigt vad det är för typ av aktie. Någon form av värdeaktie i bästa fall. Jag håller mig undan.

Kent: Estea Omsorgsfastigheter genomför nyemission. Kan det vara något att satsa på?
Marcus: Ja, nu när vi inte längre kan köpa billigare på börsen än emissionskursen är det intressant. Bra ränta på börsnoterade skuldsedlar och fastigheter för äldreomsorg är säkert en bra nisch långsiktigt också. Viss substansrabatt är det också.

Frasse: Hej Marcus, LMK Group har haft en katastrofal utveckling på börsen. Det skulle vara intressant att höra din kommentar om aktien och bolagets framtid.
Marcus: Hej! Har aldrig riktigt trott på att prenumerera på matkassar, i alla fall inte lika mycket som att beställa mat till sin dörr. Förvånande lång nedgångsfas för LMK trots att tillväxten i intäktsledet inte går att hitta. Den ligger kvar där på 20-30 kr per aktie kvartal för kvartal, en besvikelse för marknaden. Jag gissar att konkurrensen är för tuff.

PR: Vad tror du om preffar i nuvarande börs?
Marcus: Jag är lite tveksam då de är räntekänsliga och står ganska högt i kurs fortfarande, även om det inte är några rekordnivåer. Annars vore det ett bra alternativ i lite oroligare börstider (om det går att säga det nu när börsen trots allt rusat ordentligt i år).

65 +: Vad tror du om Securitas framtid som utdelningsaktier efter den senaste affären.
Marcus: Långsiktigt kommer de säkert att kunna dela ut stabilt, men det är mer osäkert på kort sikt. Detta efter ett så stort förvärv som de nu gör, där de om jag fattar det rätt köper tillbaka sin gamla verksamhet Securitas Systems (sedermera Niscayah).

Fedde: Hej Marcus Vad anser du om Case Group teckna eller inte?
Marcus: Hej! Jag säger teckna Case. Jag älskar förvaltningsbolagens affärsmodell med fasta avgifter och fondkapital som över tid borde stiga. Däremot har Case de flesta tillgångar under förvaltning i två räntefonder, vilket är det stora osäkerhetsmomentet här. Deras tillväxtplaner är offensiva och når de dessa mål kommer aktien säkert att gå bra över tid.

Micke: Hej Marcus vad tror du om Viva Wine Group, teckna eller avvakta?
Marcus: Hej! Snabb tillväxt, ankarinvesterare, konjunkturstabil verksamhet inom alkohol, fast teckningskurs, överkomlig värdering. Teckna!

Janne: Hej Det är stor brist på halvledare. Kan det vara köpläge ?. Vilka bolag ska man satsa på.
Marcus: Hej! Jag gillar Texas Instruments och Broadcom i USA.

A: Hej, Har 5 miljoner att investera. Hur gör jag detta lämpligast på 10 års sikt?
Marcus: Hej! Hitta din aktiestrategi och bygg upp en portfölj över tid. Investmentbolag i botten och andra aktier ovanpå det.

Matthew: Hej, vad tror du om skogsaktier. Är det läge att köpa nu?
Marcus: Hej! Skog är medelbra just nu, kurserna står lite högt kanske, men det är en riktigt bra långsiktig placering. Värt att bevaka och köpa i rekyler i alla fall.

Lelle: Vad tycker du om att rulla in lite grus i HM?
Marcus: Lite kan man satsa kanske, men det är ännu ingen lätt bransch. Men kan Clas O klättra högt så kan nog H&M också göra det om det får fart på verksamheten.

Lars : Hej Marcus ! Jag har aktier i Alibaba . Vad händer om de avnoteras på USA börsen ?
Marcus: Hej! Då får du mycket svårare att sälja dina aktier. Vet inte riktigt vad som händer då tyvärr.

Stefan: Hej Marcus! Läste i Placeringsguiden om 10 Utdelningsaktier inför vintern. Tips på bra Utdelningsaktier? Tänkte köpa ca 8-12 st brett och lägga 5-10 000 kr/aktie. Bra strategi? Tips?
Marcus: Hej! Som en kompletterande portfölj till ditt övriga sparande, kan det fungera. Hela sparportföljen är däremot tveksamt. Vi ska alltid utgå från vad som brukar funka för oss, vad som passar vårt börspsyke etc.