Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag bland annat om fem nordiska utdelningsfavoriter. Dessutom avslöjade han vilka bolag han nyligen ökat i. 

Micke: Hej Marcus! Jag undrar om du kan lista 5 favoriter bland nordiska utdelningsaktier (ej svenska). Gärna om de finns inom branscher med tillväxtpotential på lite längre sikt.
Marcus: Hej! Fem nordiska favoriter inom utdelningsaktier är grön energibolaget Neste från Finland. Från samma land kommer försäkringsjätten Sampo, som inte gjort sina aktieägare glada på flera år nu, men som gynnas om räntorna stiger. Det är en bra hedge mot många andra aktier som gynnas av lägre räntor. I Norge är Tomra en miljöfavorit, även om aktien ser dyr ut. Danska Novo Nordisk har en lång fin utdelningstrend på minst 20 år och läkemedel mot diabetes är framtidssäkert tror jag. Från samma land tar jag också med cigarrtillverkaren STG, som på ett års sikt nästan blivit rena rökaren på börsen.

Mr Bean: Hej Marcus! Följer med stort intresse vilka bolag du har i din portfölj, och ”skuggar dig” på en del av dom, både svenska och nordamerikanska. Vilket av dina befintliga innehav skulle du köpa mer aktier i just idag, om du var tvungen att köpa idag och bara välja ett av dem?
Marcus: Hej! Jag ökade i Cibus och Sampo i veckan. Cibus lockar fortsatt med bra direktavkastning och Sampo är en försäkring mot stigande räntor, vilket vore negativt för t.ex. Cibus.

M : Hej Marcus, Ser du några kommande IPO:er att teckna? Framförallt för en första uppgång och sälja av direkt.
Marcus: Hej! Nilar kommer jag att titta närmare på när prospektet kommer. Batterier för tillfällig lagring vid t.ex. sol- och vindkraftverk, plus många ankarinvesterare.

Västkusten: Hej Marcus ! Finns det något billigt och spännande biotekniskt företag på börsen ?
Marcus: Hej! Jag brukar svarar Sobi då, för det borde lossna för alla deras förvärvade tillväxtsatsningar någon gång. Annars är Cellink en potentiell kommande storhet inom biobläck.

Aros: Hej. Har du några bra aktier i området inom ESG. Ha en bra helg.
Marcus: Hej! Jag tittar hellre brett mot miljö än mer än att välja ett visst ESG-regelverk. Förnyelsebart flygbränsle från Neste känns lovande och nu har aktien fallit tillbaka en bit. Svenska vindkraftsbolaget Eolus har däremot fått vind i ryggen på börsen igen. Norska pantmaskinerna Tomra är en annan miljövänlig och framgångsrik chansaktie.

Jiro: Hej Marcus, hur ser du på Realty Income som långsiktigt innehav? Bra på 10-20 års sikt eller finns det vettigare månadsutdelare?
Marcus: Hej! Realty Income är ett långväga innehav i min portfölj, så visst tycker jag det är en bra månadsutdelare. När det öppnar upp i USA igen kommer deras intäkter från biografer och gym att börja öka igen, tills dess ser de ut att klara sig rätt bra ändå utan att behöva sänka utdelningen.

Erik: Hej! På Avanza och Nordnet finns massor av utländska ETF:er Äger du några och kan du rekommendera några, helst med cash utdelning?
Marcus: Hej, det är svårt att analysera och få grepp om fonder, men titta närmare på t.ex. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF och Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS USD. Dessa två börshandlade fonder är noterade i Tyskland. Jag äger inte någon av dem, utan har kvar MDIV och CHI från tiden när vi inom EU kunde köpa ETF:er noterade i Nordamerika.

Kryptovaluta: Hej Marcus vad tror du om Coinbase framtid i kryptovaluta branschen, är det något att investera och ha i sin börsportfölj?
Marcus: Hej! Ja, några promilleenheter i alla fall. Kan vara en stor börsbubbla, men att få exponering mot handeln i flera olika kryptovalutor under de kommande tio åren känns ändå strategiskt rätt utifall det förändrar samhället så mycket som det kanske eventuellt gör. Utvecklingen går snabbt så det är omöjligt att veta vad och när och hur, men några små kryddkorn av det bredare slaget tänker jag mig är värt risken. Även svenska Coinshares ger indirekt slagsida mot krypto via sin notering på First North.

Per: Tjena Marcus, Vad tror du om Coinbase? Är det kryptos motsvarighet till de som sålde spadar i Klondike? 
Marcus: Hej! Ja, det kan man säga. Finansiella tjänster till krypto ger mer riskspridning än att direktäga en enskild tillgång. I Klondike tog guldet slut på ett par några få år och då drog guldletarna vidare. Vilka digitala tillgångar som överlever i längden är svårt att veta, så de breda slagsidorna och endast små poster är vad jag gillar bäst i nuläget.

Göran G: Morning! Jag har nordiska aktier, norska, danska och finska. Gör krånglet med beskattningen att jag ska sälja dessa. Hur mycket förlorar jag om inte gör något!?
Marcus: Hej! Ju lägre direktavkastning desto mindre krångel. Om t.ex. Sampo ger 5% i direktavkastning kommer den nya högre källskatten på 20% av 5% dvs 0,2*5= 1 procentenhet att dras i källskatt utöver de 15% vi får tillbaka på normalt sätt. Håller det på över många år blir det en slant. Har du alla utländska aktier i en bra KF hos en välskött bank/nätmäklare får du tillbaka all källskatt ändå som vanligt.

Sten: Hej Marcus, kan Cint vara något för den riskvillige på sikt (jag tänker på mina barn som jag vill uppmuntra att komma igång med aktier som sparform)? Har du andra liknande förslag, för den unge riskvillige?
Marcus: Hej! Jadå, men annars är aktier i datorspelsbolag som Take Two coch Embracer eller nöjeskonglomeratet Disney kanske mer kopplat till barnens vardag än Cints digitala kundundersökningar. Ju närmare barnens vardag aktierna är desto lättare få upp deras intresse.

Svetsarn: Hej, Äger en aktie som har hamnat på observationslista. Vad innebär en ny noteringsprövning? Finns det en risk för avnotering?
Marcus: Hej! Ja, det gör det, men ofta återkommer aktierna till ordinarie lista när alla frågetecken rätat ut sig.

Axel D: Tror du att Oatly och Hemnet kommer att vara bra IPO:er att investera i?
Marcus: De kommer definitivt att vara heta och därmed ha chansen att stiga första dagen och så. Sett över flera år är det lite mer osäkert.

Magnus: Hej! Var bör man ha sina utländska aktier, KF eller ISK?
Marcus: Hej! KF.

Dalkullan: Vad tror du om Azelio som sysslar med lagring av sol- och vindenergi m.m.
Marcus: En potentiell börsbubbla, men visst är tekniken spännande. Jag klassar aktien som lottsedel.

HenrikG: Hej Marcus, Ser du några billiga utdelare i USA/Canada just nu? Mvh Henrik
Marcus: Hej! Utdelningsfavoriten Canadian Utilities känns fortfarande rätt billig.

Johan M: Hej! Hur ser du på riskerna att investera i en beprövad teknik/analys, exempelvis ”Den magiska formeln”, under förutsättning att man är konsekvens och följer den rakt av?
Marcus: Hej! Ungefär som alla andra aktiestrategier, risken är måttlig om vi bara följer dem.

Nisse L: Hej ska man behålla eller sälja SBB? Det har inte gått så bra i år
Marcus: Hej! Efter tidigare års uppgångar är det inte så konstigt det blir en paus i den långa uppgången. Jag ser ingen anledning att sälja just nu.

20årig nybörjare: Hej Marcus, har du hittat några nya bolag som du nyligen gått in i eller som du undersöker? Varför just dom?
Marcus: Hej! Jag sneglar mot att köpa lite datorspelsbolaget Embracer framöver i lämplig depå, men vi får se. Det är lite som jag skrev i en krönika, att bra bolagsbyggare vill jag ta rygg på. 

Dagge: Hallå tror du att det är dags att hämta lite vinster nu efter all uppgång?
Marcus: Hej! Det kan vara strategiskt rätt att vikta ner risken i portföljen efter en lång tid av uppgång. Trenden är så stark uppåt att det sannolikt inte alls är bråttom att göra det, utan det är mer behåll tills vidare som gäller.

Filippa: Ska investera 300 000 SEK. Vad har du för förslag?
Marcus: Aktier i investmentbolag och Xact Högutdelande är alltid en bra start. I alla fall när t.ex. Kinnevik har substansrabatt.

Lars E: Vad tror du om Norwegians framtid?
Marcus: Svängigt, men de överlever nog efter mycket kapitaltillskott.

Betlehem: Hur ser du på Spiltans affärsmannaskap och aktien?
Marcus: Jag ser i allmänhet positivt på det, även om aktien kanske inte är för alla.

Tore: Hej, Vad tror du om fonden Hållbar Energi? Den har gått ned kraftigt. Kommer nedgången att fortsätta?
Marcus: Hej, det är eller har varit en tydlig rekyl i grön energi generellt sett. Detta efter enorma uppgångar. Min bästa gissning är att kraften börjar komma tillbaka allt mer till sektorn.

Johan: Hej Marcus, hur tror du att börsåret 2021 blir? Om man har ett större kapital vid sidan av börsen som är tänkt att investeras med lång tidshorisont, bör man vänta in en eventuell rekyl eller lika bra att investera nu på dessa nivåer?
Marcus: Hej, jag tror det blir ett bra börsår. Börja köp då och då, kanske lite offensivare i början särskilt om det blir en rekyl. Att hiva in allt kapital på en gång kan skapa irrationalitet och känslor, så det är bättre att ta det försiktigare.

Aktiepappa o prenumerant: Hej! Min elvaåring har sen 4 år bl.a.100 Kinnevik B i sin ISK. Det har varit en lyckad resa. Vad är Ditt råd kring dessa aktier nu när planen är att dela ut Zalandoaktier? ISKn medger ej handel på Frankfurtbörsen på ett enkelt sätt. Tror Du att det finns en efterfrågan på Zalando inlösenaktier den 3 veckorsperiod som handel är möjlig på Stockholmsbörsen?
Marcus: Hej! Ja, jag tror det kommer att bli ett hyggligt pris på de inlösenaktierna, men viss rabatt tyvärr.

Erik: Hej Marcus, Fritidsboenden har gått som smör i solsken det senaste året som en effekt av pandemin. Tror du man kan se en liknande uppsida gällande småbåtar och i så fall båttillverkaren Nimbus? Hälsningar Erik
Marcus: Hej! Det beror nog mycket på vädret också. Jag vill minnas båtmarknaden fick ett uppsving den supervarma och soliga sommaren 2018. Blir det en klassisk svensk regnsommar samtidigt som samhället börjar öppna upp är det mer tveksamt.