Chatt I fredagens aktiechatt gav Marcus Hernhag förslag på fem köpvärda preffar efter börsraset. Han tipsade också om tre bra utdelningsaktier i dessa tider av inställda eller sänkta utdelningar.

Joakim: Tjenare! Tänkte starta en portfölj med bara preffar som ett experiment. Kan du ge tips på fem köpvärda nu efter raset? Eller som du bara tror på långsiktigt! mvh
Marcus: Hej! Volati Pref är prisvärd och här kommer bolagets intjäning från olika branscher. Även Sdiptech Pref har lite olika intjäningar, även om mycket kretsar kring tjänster runt infrastruktur. Inom fastigheter gillar jag Klövern Pref, Amasten Pref och den lite mer riskabla NP3 Pref.

Ellen: Hej Marcus, många bolag sänker ju eller tar bort utdelningen. Kan du nämna tre bolag som är bra att köpa med tanke på utdelning?
Marcus: Hej! Fastighetsbolaget Castellum fortsätter att höja utdelningen även i år. Med 22 år i följd leder de utdelningshöjartoppen. Inom industribolagen har vi Alfa Laval som inte lär sänka nu heller och här har vi ingen sänkning sedan börsintroduktionen 2002. Snusbolaget Swedish Match har ingen hög direktavkastning, men utdelningen och efterfrågan känns sammantaget säker. Ingen sänkning av utdelningen sedan börsintroduktionen 1997.

Jörgen: God morgon! För en tid sedan skrevs mycket om 5G, jag köpte då Ericsson och Hexatronic. Tycker du tillfället är bra nu att öka lite i dessa aktier?
Marcus: Hej! Ericsson är ingen favoritaktie då den branschen verkar svår långsiktigt. Hexatronic borde det gå bra för tids nog, gillar dem bättre.

Clazze: Hej, DahlMobile är ett lustigt bolag. Vill avbryta börsnoteringen men vill inte köpa tillbaka emissionsbeloppet. Kommentar. /Claes
Marcus: Hej! Det låter komplicerat och har de lovat notering blir investerarna lurade att investera i ett onoterat bolag om de avbryter men behåller emissionslikviden. Jag vet inte vad som är tillåtet där ens.

Trygghet först: Heba har ju stått sig väldigt bra jämfört med övriga fastighetsbolag den senaste tiden. Hur ser du på aktien på tre till fem års sikt?
Marcus: Lär fortsatt förbli det tråkigaste fastighetsbolaget. På gott och ont, beroende på vad du är ute efter i risknivå och potential.

Alex: Hej! Jag fick 1.000 stycken teckningsrätter att köpa 500 stycken SSM. Vågar jag teckna? Mina SSM gått ner 86 procent. Tack för svaret!
Marcus: Hej! Utan att ha kollat villkoren exakt ska du bara teckna om teckningskursen är lägre än aktiekursen. Det är som bekant tumregeln. Du ska också tro på bolagets framtid. Fråga dig om just den här verksamheten är något du ska öka i just nu.

Bo: Hej! Hur kommer det sig att räntefonder som ska vara säkra med statsobligationer och andra säkra räntebärande papper kan gå ner 5 procent i förra veckan? Måste vara en fondförvaltare som somnat, eller vad har du för kommentar på detta? Med vänlig hälsning Bo!
Marcus: Hej! Priserna på obligationerna kan förändras i kristider. Om det inte finns köpare så faller priserna/värdena en bit. Statsobligationer borde klara sig väl tycker man, men företagsobligationerna där finns det en ökad kreditrisk nu som pressar priserna i den mån det alls finns köpare.

Gustav : Hej Marcus, jag är 17 år och har cirka 175.000 kr just nu efter kraschen, vad borde jag investera i för bolag, hur många och vilken fördelning? MvH Gustav
Marcus: Hej! Börja med investmentbolag som Investors A- eller B-aktie. Satsa på bolagen som inte behöver sänka utdelningen i den här krisen. Försök hitta din aktiestrategi när det gäller typ av aktie och placeringshorisont. Köp aktier då och då under året för att sprida ut riskerna.

Roger W: Hej Marcus, de svenska utdelningarna dras ju tillbaka i stort, vad tror du om de amerikanska? Blir det tvärnit där med? Mvh
Marcus: Hej! Flera konjunkturkänsliga bolag och de som har exponering mot nöjesindustrin som restauranger kommer att sänka eller ställa in utdelningarna även i Nordamerika. Kanadensiska Boston Pizza har redan gjort det. I båda regionerna tror jag de stabilaste bolagen klarar av att behålla utdelningarna, även om många är i riskzonen även där.

Martinjuk: Hej Marcus! Alfa Laval är ju ett bolag du brukar lyfta fram. Jag ser att de i sin balansräkning har immateriella tillgångar som är nästan lika stora som det egna kapitalet. Är detta oroande?
Marcus: Hej! Sånt brukar uppkomma efter företagsförvärv och mig veterligen har Alfa Laval köpt bra bolag, så det ska inte vara något stort hot. Helt superbra med goodwillposter är det å andra sidan inte heller. Jag tror Alfa Laval kommer att stå stadigt i den här krisen.

Dj Kecke: Hej och tack för en inspirerande aktiechatt. Intrum har rasat i nedgången. Är det en högriskaktie sett i dina ögon? God avkastning. Varför bör man undvika Intrum?
Marcus: Hej! Intrum är ett potentiellt fynd. Kanske är det deras lånesida som oroar, kanske är det regleringar på gång. Eller möjligen sämre lönsamhet för deras inkasso/skuldportföljer. Det är rätt hög risk nu, men aktiekursen är till synes väldigt låg. Intrum handlas till tre gånger 2021 års resultat enligt Ålandsbanken läste jag i veckan. Det är misstänkt billigt. Aktien är ett fynd eller en ren värdefälla där bolag åker på en stor smäll framöver. Spännande läge och något för chanstagare.

Bengan: Hej! Är inte risken för fastighetsaktier större nu då kanske många fysiska butiker kursar och stora påfrestningar på friställda som äger bostadsrätter?
Marcus: Hej! Atrium Ljungberg och i viss mån även Klövern (efter ett förvärv tidigare) har en del köpcenter, men annars står inte butiker för så stor del. De flesta som äger kontor/hyreshus har bara butiker på bottenplan. Din hyra för din bostad klarar de flesta nog av även utan jobb via stöd från det offentliga. Jag tror fastighetssektorns stora utmaning ligger inom finansieringen, privatobligationerna. Den marknaden har dött nu, så kvar finns banklån att få. Men många bolag har långa löptider på sin finansiering, så det är inget akut problem. Jag tror fastighetsbolagen i allmänhet lär klara sig bra.

Per: Hej Marcus – första försöket på chatten med en fråga jag tror berör många. Sitter med det torra krutet i bland annat Spiltan Högräntefond och liknande och kommer inte åt avtryckaren på grund av den stoppade handeln. Vad göra?
Marcus: Hej! Då kan du tyvärr bara vänta på att det ska lossna. Det vi lär oss av detta är att cash och ”cashflow is king” i kristider. I normalfallet är företagsobligationsfonder och liknande bra grejer, men inte nu. Synd, men sånt händer.

Alexander: Hej, jag är kraftigt minus på EPR på grund av coronasituationen. Bör jag låta dem ligga, köpa fler och sänka mitt GAV eller sälja dem och omplacera pengarna i något annat?
Marcus: Hej, jag tycker inte du ska öka utan behålla om du tror på deras typ av fastigheter framöver. Tids nog kommer biograferna att öppna igen och så vidare, men nöjesindustrin lär ha en lång svacka nu så risken är hög för den här typen av fastighetsbolag. Önskar du väldigt låg risk omplacera, annars behåll och fundera i nästa högkonjunktur på om du vill ha just denna exponering långsiktigt eller inte.

Marie: Oneok har rasat kraftigt. Hur lång tid kan det tänkas ta innan de kommer tillbaka på nivåerna innan kraschen?
Marcus: Åratal förmodar jag. Oneok klarade utdelningarna genom krisen 2015-2016 men nu är det värre. Vi får se.

Lennart: Läste en rubrik i dag att 300.000 av Spiltans kunder drabbats av en inlåsningseffekt. Vad innebär det? Jag har en del sparat i några av Spiltans fonder, drabbas jag?
Marcus: Ja, just nu kan du inte ta ut kapitalet ur fonderna, men obligationerna fonden placerat ditt kapital i tickar ändå in ränta så länge bolagen inte går i konkurs. Troligen är det en tillfällig inlåsning, men jag vet inte om det tar veckor eller månader innan handeln kommer igång med företagsskuldsedlarna igen.

Torbjörn 75: Jag tröttnat på aktier efter 32 år, får ta smällen och ta mig ur. Vad säger din spåkula, sälja bort nu eller avvakta någon månad?
Marcus: Det var tråkigt att höra. Sälj det mesta nu av säkerhetsskäl då. Om en månad har jag ingen aning om börsen tuggat sig uppåt eller om ny oro kommit tillbaka. Sätt tight stop loss på alla dina innehav om du är bekant med sånt, för då är du med om det går upp men troligen går autosäljorderna igenom om det går ned.

Nyblivna pensionärerna : Hej Marcus! Är det läge att gå in nu och köpa på börserna eller ska man avvakta lite till då coronavirusets troliga negativa påverkan på bolagens resultat och börserna i Sverige, övriga Europa, USA och Asien kommer att påverkas av bolagens syn om framtiden när första kvartalsrapporterna presenteras nu i april? Har du några förslag på investmentbolag och bolag vilka du tycket kan vara intressanta att köpa nu om man ser på att ha bolagen på en tidshorisont på fem till tio års sikt och där utdelningen och avkastningen också bör vara mycket intressanta på bolagen att ha i en portfölj på fem till tio års sikt? Har likvida medel på 500-600.000 kr som jag har för avsikt att investera på börsen nu vid lämpligt tillfälle! Tycker du att jag ska köpa en del ny och sedan ligga kvar med likvida medel för att göra ytterligare köp vid en eventuell nedgång på börsen, det vill säga hur tycker du att jag ska fördela investeringen och vilka bolag tycker du kan vara intressanta och köpvärda just nu?
Marcus: Hej! Investmentbolag som Investor och Kinnevik har substansrabatt, vilket lockar. Däremot är lite mer tillväxtfokuserade kollegan Bure och även Latour dyrare i förhållande till sin substans, men klart intressanta sett över flera år. Jag tycker det är bäst att sprida ut köptillfällena för att vi påverkas så lätt mentalt om vi köper allt på en gång och den börjar gå ned igen efter det. Oturlig tajming kan skapa panik och paniksälj, vilket vi måste undvika.

Nybörjare : Är Xact Högutdelande något att köpa in sig i nu? Är också sugen på att köpa Sampo.
Marcus: Jag gillar fortsatt den fonden. Efter den här krisen är det bara de stabilaste utdelningsbolagen som finns kvar, de som inte behöver sänka. Sampos försäkringsbit gillar jag på lång sikt, men inte deras innehav i Nordea.

Stefan: Hej! Hur ser du på rådet att ”satsa när blodet flyter på gatorna”? Anser du att blodet flyter på gatorna nu, eller tror du att det riktiga blodbadet ligger framför oss när coronafallen toppar i USA?
Marcus: Hej! Att det ska bli värre i USA borde redan vara inräknat i aktiekurserna, frågan är bara hur mycket. Visst är det i sådana här tider de bästa långsiktiga köpen görs, men vi vet aldrig när det flyter som mest blod.

Tu: Alla länder som inte tog coronavirus på allvar kommer att betala ett högt pris ekonomiskt sett. Det verkar som att Sverige inte lärde något från Kina, andra asiatiska länder, Italien, Spanien, andra EU-länder. De införde inte samma begränsningar som i resten av EU, Asien, USA. Blir ekonomisk chock i Sverige fördröjd på grund av det?
Marcus: Ju mindre vi stänger ned desto bättre för ekonomin, även om folkhälsan tar smällen. Flockimmuniteten kan då nås snabbare också. Jag vet inte vad som är bäst, har inte kompetens att säga något där. Det jag vet är att ska man satsa på stora åtgärder ska man göra det i tid och inte när det redan är för sent för då är det kanske bättre låta bli. Lite som uttrycket: få inte panik, men om du ska få panik, få det före alla andra.

Jonas Ericsson: Hej! Vad är det som händer? är det nog många fondägare till Spiltan räntefond Sverige som undrar. Handelsstoppad och fonden dyker.Enligt Pensionsmyndighetens hemsida är det en fond med extremt låg risk. Svårt att göra säkra val inför pensionen med vilseledande information. Att ha rätt till oplacerat kapital på PPM kontot eller rentav göra som förr i tiden att förvara pengarna i sängen är det nog många som funderar på i dessa tider. Marcus, har du några förslag på räntefonder som bör ge en trygg pension om ett par år?
Marcus: Hej! Risken är låg i normala fall, men just nu är handeln med obligationerna djupfryst. Det handlar alltså inte om kreditförluster, utan om prissättning. Jag tror att kreditförlusterna för Spiltan Räntefond blir låga så på så vis är det en lågriskfond. Likviditetsmässigt innebär den stängda handeln att risken på den fronten är hög. I tider där räntorna är lägre än inflationen är ett vanligt sparkonto med 0,6 procent i ränta det säkraste som alls ger någon ränta.

Foto: Shutterstock
Börsen
Bofa: Tjuren har tagit över efter björnen
18/8
Trading Direkt: Jonas Olavi om bolagen som toppar hans egen lista
Pandemin
Draghi: Återuppbyggnaden blir som efter ett världskrig
Lyx
Champagnetillverkare begränsar utbudetVill hålla uppe priset när efterfrågan dyker
Börsen
Minusavslutning på tisdagsbörsen
Insiders
Insiders som köpt aktier efter rapportperioden
Aktie
Schneiter slutar som vd för Lundin Energy
Analys
"EQT är exceptionellt övervärderad"ABG sänker till sälj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Analys
Nordea ser 84-procentig nedsida i SASEnorm utspädning väntar
Foto: Shutterstock
Analys
Goldman: Så mycket ska S&P 500 upp innan årsskiftet
Aktie
Norwegian får inget svenskt stöd"Inte ekonomiskt redbart"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
EU har godkänt SAS räddningspaket
Rapport
Starbreeze gjorde vinst andra kvartalet
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Opus omsättning tyngs av corona
Placera
Strateg: Skydda dig mot Trumpåtgärder innan valetGeopolitik kan bli hett i höst
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Landeborn: Mer bränsle åt optimistenBehåller övervikt aktier och premierar USA
Placera
Swedbanks: Stimulanser öppnar för risktillgångar”Krediter har sett en återhämtning utan dess like”
Fonder
"Fonder bästa långsiktiga sparformen"
Bostad
Bomarknaden: Färre sålda men fler startade bostäder
Fonder
Morningstar lanserar nytt betygssystem för fonder
Placera
Buffett investerar i guldDumpar bankaktier
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Krönika
Hernhag: Min tumregel för preffar klarade krisen
Aktietips
Heta aktietips från Börsveckan