Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem favoritaktier med miljöprägel. Dessutom tipsade han om fem spännande chansaktier. 

Christian : Vilka är några favoritbolag inom bolag med tydligt miljöfokus?
Marcus: Neste gör biobränsle, Absolent och Nederman olika typer av luft- och filterprodukter, Alfa Lavals industriprodukter fixar en del för miljön, Nextera Energy är störst på ren energi. Det är fem olika alternativ med miljöprägel.

Jocke: 5 tillväxtaktier/chansaktier.. behöver inte vara utdelning men helst!
Marcus: Bredbandsbolaget Bahnhof, labbutrustarna, Cellavision, medicinteknikbolagen SyntheticMR och Surgical Science, samt läkemedelsbolaget Sobi som idag lyfter på högre vinst än väntat under slutet av fjolåret.

Buffert: Hej Marcus! Fem bästa investmentbolagen ? Tack för en mycket uppskattad chatt
Marcus: Hej! Fem bra investmentbolag med substansrabatt är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Vostok New Ventures och NAXS.

Göran G: Morning! Om du skulle satsa på aktier inom ngn särskild sektor, skog,teknik, rederi, industri, livsmedel etc. Vad väljer du?
Marcus: Hej! Tekniksektorn har en hel del tillväxtbolag som på sikt borde ge en hel del. Vill man ha tryggare grejer är livsmedel och skog sektorer att leta värdeaktier i.

Ingela: Hej! Kan du precisera teknikbolagen du tror på.
Marcus: Hej! Allt från Sinch och Fortnox till Veoneer och Texas Instruments.

Mr Larsson : Hej Marcus. Jag är intresserad av att köpa någon eller några amerikanska aktier, har tittat på prudential plc, vad tror du på 5 år, eller har du några andra förslag? Tack för en bra chatt.
Marcus: Hej! Låter som ett bra alternativ, även om jag inte tittat på dem själv än. Vad du ska köpa beror på din strategi och sparhorisont samt risktålighet etc. Lagerlokalernas Public Storage kanske vore ett alternativ efter rekylen ned.

Lotten: Hej Marcus! Skulle mycket uppskatta att få dina tankar om Veoneer och framtidsutsikterna kring tekniken i bolaget.
Marcus: Hej! Kortsiktigt fortsatt mörker, på 5-10 års sikt mycket ljust. Frågan är bara hur trist det blir innan det vänder. Säkehetsprodukter för bilar är säkert framtiden, men det är långa ledtider i industrin och mycket av tekniken är fortfarande relativt ung.

Missanefa : Hej! Jag impulsköpte Autoliv igår kväll och fick en dålig känsla i magen efteråt… har du några tankar kring det?
Marcus: Hej! Mycket svårt att veta är man ska köpa Autoliv, men de är marknadsledare och bälten och krockkuddar till bilar kommer nog inte att försvinna. Sektorn är cyklisk och svängig till sin natur. Håll ut så blir det nog en bra placering.

Stig: Hej! Vad tror du om Fingerprint Cards? Jag ligger 60% Back. Ska jag köpa mer eller avvakta så länge? Jag kan inte sälja med så mycket minus.
Marcus: Hej! Aktien verkar ha bottnat och skvalpar med viss dragning uppåt senaste året. Är det en liten post kan du behålla, men det är fortfarande inget att ligga tungt i då risken är hög.

Peter: Investera i råvaran kaffe ? Vad har du för åsikter!
Marcus: Om du följer marknaden och skördarna så du kan tajma svängningarna kan kaffe precis som andra grödor bli bra placeringar. Det är ingen råvara som jag följer eller konsumerar, men som komplement i en portfölj eller tradingplacering funkar det.

Calle: Ligger mkt tungt i fastighetsaktier. Ser du några orosmoln på himlen?
Marcus: Nej, men värderingarna börjar bli höga.

Henrik: Tjena Marcus, hur ser du på Byggmax framtid? Verkar som om de går åt rätt håll nu och Skånska byggvaror har kommit på rätt kurs.
Marcus: Hej! Det borde börja bottna för Byggmax nu efter alla nedgångar. Kursen har studsat upp i alla fall. Butiker är kanske inte det mest spännande framtidsbranschen, men det här är en bra turn around-kandidat.

Åke: Godmorgon Marcus,vad tror du om spelbolagen på längre sikt, jag har en del LeoVegas, behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Jag tycker det är enklast att undvika speloperatörerna. Bättre leta tillväxtaktier bland leverantörerna, som Evolution och tidigare även Netent som kanske kommer igång igen via förvärvet.

Mormor Karin: Hallå Marcus, tänkte utöka i Volati pref. Ska den ner mycket innan den är köpvärd?Jag är ute efter trygg utdelning under tycker jag, lämpliga månader.
Marcus: Hej! Jag tyckte Volati Pref var köpvärd runt 450-600 kr. Nu är kursen oftast 650-700 kr. Med tillräckligt låga räntor lär kursen ligga kvar på dessa nivåer, men jag tvekar. Det känns relativt dyrt nuförtiden.

Emil: Hej! Varför stiger Hufvudstaden C så kolossalt på kort tid?
Marcus: Hej! Vild spekulation i ännu mer uppblåst aktiebubbla. Finns inget i bolaget som backar upp den kursrörelsen. Hufvudstaden A är den mest handlade och den normalt prissatta aktien.

Thomas 58: Hec Marcus vad anser du om Nobina, den har gått bra. Finns det mer uppsida tror du.
Marcus: Hej, ja det är i vart fall ingen direkt övervärdering av bussbolaget runt 70 kr. Fortsätt en bra aktie för den som gillar hög utdelning och miljöaktier.

Gustav: Hej Marcus! Vad tror du om Swedbank och Nordea de kommande året?
Marcus: Hej! Skakig utveckling med viss dragning uppåt i takt med att räntorna i vart fall inte blir lägre.

Anders: God förmiddag Marcus. Jag har en fråga som gnager: min aktieportfölj är väldigt obalanserad eftersom 2/3 av den är ärvd och de ärvda aktierna är nästan alla i Latour. (Övrigt 1/3 är diversifierad.) Latour är ett fint bolag, men likväl. Sparhorisonten är 5-10 år. Är det klokast sälja en del Latour och reinvestera i annat eller sitta lugnt pga tidshorisonten?
Marcus: Hej! Behåll Latour, såvida du inte hittar andra aktier du tror lika mycket på och om Latour-aktien vid det tillfället även handlas över sitt substansvärde så viktar du om. Bra bolag är det och de ger dig redan en del riskspridning via deras olika innehav, men det finns andra bra investmentbolag och som dessutom har substansrabatt.

Mormor Karin: Hallå Marcus! Satsat en slant på Mekonomen. Men den sjunker så sakteliga. Blir kanske ingen utdelning i år heller..? Sälja o satsa på annat? Kanske på ework med god utdelning?
Marcus: Hej! Mekonomen har haft en hel del problem de senaste åren. Ingen favorit hos mig alls. Bilia är den aktie i sektorn jag gillar och tror på och den aktien ger god utdelning. Ework har också bra utdelning, men då pratar vi IT-konsultmäkleri.

Nicke: Är det läge att sälja Nokia oyj.
Marcus: Det är ingen lätt bransch, börja med att fundera ut om du vill satsa på den istället för teleoperatörer eller annat inom IT-hårdvara. Kursen återhämtar sig i Nokia nu och 5G borde gynna dem. Ha i vart fall ingen stor position.

Britta: Hej! Jag är också sugen på kaffe. Hur investerar man enklast i råvaror som kaffe som småsparare? (Förutom att bunkra i garderoben)?
Marcus: Hej! Du köper ett börshandlat certifikat som följer råvaran i fråga. För långsiktiga placeringar ta ett utan hävstång, alltså där håvstången är ett. Då följer certifikatet (skuldsedeln) råvaran rakt av. Kaffe S och Long Kaffe H tror jag ska vara sådana certifikat.

Jinmar : God förmiddag! Jag följer chatten med stort intresse varje fredag. Du ger tips som inte är färgade av någon bakomliggande arbetsgivare vilket gör att man läser med intresse vad som kommer fram. Jag letar efter bioteknikbolag som kan ha potential framöver. Har du några tips på bolag?
Marcus: Hej! I regel har jag sällan tips när det gäller forskningsintensiva bolag, men Sobi har de senaste åren lämnat den fasen och blivit läkemedelsbolag.

Kicken: Hej och tack för att du finns tillgänglig på fredagarna! Läst om Doro, hur ser du på denna aktie?
Marcus: Hej! Doro känns som en bra chansaktie tycker jag.

Sten: Tjena! Några kommentarer kring Lundin Petroleum, Millicom & Recipharm? Vettiga innehav i portföljen för 2020?
Marcus: Hej! Det korta svaret är ja.

Aktier
Grafgurun: Tre aktier positionerade för köpsignal"Stark marknad i upp till sex månader"
Börsen
Röd stängning på kort dag
Bostad
Riksbanken: Osäkerheten på bostadsmarknaden har ökat
Aktie
Kinesiska staten blir storägare i Norwegian
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Bostad
SBAB: Boprisfallet i Stockholm har stannat avRejäl återhämtning i Skåne
Spara
Bratt: Så kan coronapandemin förändra vårt sparande
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbank boindex: Sämre köpkraft hos hushållen
Rapport
Embracer minskade vinsten
Scandic: Gästerna på väg tillbaka
Foto: istockphoto
Asien
Blandat på Asiens börser
Sektor
Lyft för cannabisaktierAurora drar med sig hela sektorn
Köptips
Affärsvärlden: En aktie som inte kan bli billigare
Krisen
SEB Investment Outlook: Nu är vi nära botten"Stark vändning uppåt nästa år"
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Vi har inte sett hela rekylen ned ännu
Analys
DNB: Dags för andhämtning i Avanza
19/5
Trading Direkt: Boprisstatistik, teknisk analys och utrikeskoll
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2 stänger 18 butiker i Sverige90 medarbetare sägs upp
Bostad
Analytiker: Bopriserna har inte bottnatMen viss stabilisering syns i maj
Analys
Nordea: Oväntat läge för Dometic i USA
Bostad
Valueguard: Så mycket sjönk bopriserna i april
Bostad
Mäklarkedjan: Boprisförväntningarna faller rejält
Börs
Nasdaq stramar åt noteringsreglerKan göra det svårare för kinesiska bolag att listas
Krisen
Winsth: Krispolitiken leder till att risktagare gynnas