Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem favoritaktier med miljöprägel. Dessutom tipsade han om fem spännande chansaktier. 

Christian : Vilka är några favoritbolag inom bolag med tydligt miljöfokus?
Marcus: Neste gör biobränsle, Absolent och Nederman olika typer av luft- och filterprodukter, Alfa Lavals industriprodukter fixar en del för miljön, Nextera Energy är störst på ren energi. Det är fem olika alternativ med miljöprägel.

Jocke: 5 tillväxtaktier/chansaktier.. behöver inte vara utdelning men helst!
Marcus: Bredbandsbolaget Bahnhof, labbutrustarna, Cellavision, medicinteknikbolagen SyntheticMR och Surgical Science, samt läkemedelsbolaget Sobi som idag lyfter på högre vinst än väntat under slutet av fjolåret.

Buffert: Hej Marcus! Fem bästa investmentbolagen ? Tack för en mycket uppskattad chatt
Marcus: Hej! Fem bra investmentbolag med substansrabatt är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Vostok New Ventures och NAXS.

Göran G: Morning! Om du skulle satsa på aktier inom ngn särskild sektor, skog,teknik, rederi, industri, livsmedel etc. Vad väljer du?
Marcus: Hej! Tekniksektorn har en hel del tillväxtbolag som på sikt borde ge en hel del. Vill man ha tryggare grejer är livsmedel och skog sektorer att leta värdeaktier i.

Ingela: Hej! Kan du precisera teknikbolagen du tror på.
Marcus: Hej! Allt från Sinch och Fortnox till Veoneer och Texas Instruments.

Mr Larsson : Hej Marcus. Jag är intresserad av att köpa någon eller några amerikanska aktier, har tittat på prudential plc, vad tror du på 5 år, eller har du några andra förslag? Tack för en bra chatt.
Marcus: Hej! Låter som ett bra alternativ, även om jag inte tittat på dem själv än. Vad du ska köpa beror på din strategi och sparhorisont samt risktålighet etc. Lagerlokalernas Public Storage kanske vore ett alternativ efter rekylen ned.

Lotten: Hej Marcus! Skulle mycket uppskatta att få dina tankar om Veoneer och framtidsutsikterna kring tekniken i bolaget.
Marcus: Hej! Kortsiktigt fortsatt mörker, på 5-10 års sikt mycket ljust. Frågan är bara hur trist det blir innan det vänder. Säkehetsprodukter för bilar är säkert framtiden, men det är långa ledtider i industrin och mycket av tekniken är fortfarande relativt ung.

Missanefa : Hej! Jag impulsköpte Autoliv igår kväll och fick en dålig känsla i magen efteråt… har du några tankar kring det?
Marcus: Hej! Mycket svårt att veta är man ska köpa Autoliv, men de är marknadsledare och bälten och krockkuddar till bilar kommer nog inte att försvinna. Sektorn är cyklisk och svängig till sin natur. Håll ut så blir det nog en bra placering.

Stig: Hej! Vad tror du om Fingerprint Cards? Jag ligger 60% Back. Ska jag köpa mer eller avvakta så länge? Jag kan inte sälja med så mycket minus.
Marcus: Hej! Aktien verkar ha bottnat och skvalpar med viss dragning uppåt senaste året. Är det en liten post kan du behålla, men det är fortfarande inget att ligga tungt i då risken är hög.

Peter: Investera i råvaran kaffe ? Vad har du för åsikter!
Marcus: Om du följer marknaden och skördarna så du kan tajma svängningarna kan kaffe precis som andra grödor bli bra placeringar. Det är ingen råvara som jag följer eller konsumerar, men som komplement i en portfölj eller tradingplacering funkar det.

Calle: Ligger mkt tungt i fastighetsaktier. Ser du några orosmoln på himlen?
Marcus: Nej, men värderingarna börjar bli höga.

Henrik: Tjena Marcus, hur ser du på Byggmax framtid? Verkar som om de går åt rätt håll nu och Skånska byggvaror har kommit på rätt kurs.
Marcus: Hej! Det borde börja bottna för Byggmax nu efter alla nedgångar. Kursen har studsat upp i alla fall. Butiker är kanske inte det mest spännande framtidsbranschen, men det här är en bra turn around-kandidat.

Åke: Godmorgon Marcus,vad tror du om spelbolagen på längre sikt, jag har en del LeoVegas, behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Jag tycker det är enklast att undvika speloperatörerna. Bättre leta tillväxtaktier bland leverantörerna, som Evolution och tidigare även Netent som kanske kommer igång igen via förvärvet.

Mormor Karin: Hallå Marcus, tänkte utöka i Volati pref. Ska den ner mycket innan den är köpvärd?Jag är ute efter trygg utdelning under tycker jag, lämpliga månader.
Marcus: Hej! Jag tyckte Volati Pref var köpvärd runt 450-600 kr. Nu är kursen oftast 650-700 kr. Med tillräckligt låga räntor lär kursen ligga kvar på dessa nivåer, men jag tvekar. Det känns relativt dyrt nuförtiden.

Emil: Hej! Varför stiger Hufvudstaden C så kolossalt på kort tid?
Marcus: Hej! Vild spekulation i ännu mer uppblåst aktiebubbla. Finns inget i bolaget som backar upp den kursrörelsen. Hufvudstaden A är den mest handlade och den normalt prissatta aktien.

Thomas 58: Hec Marcus vad anser du om Nobina, den har gått bra. Finns det mer uppsida tror du.
Marcus: Hej, ja det är i vart fall ingen direkt övervärdering av bussbolaget runt 70 kr. Fortsätt en bra aktie för den som gillar hög utdelning och miljöaktier.

Gustav: Hej Marcus! Vad tror du om Swedbank och Nordea de kommande året?
Marcus: Hej! Skakig utveckling med viss dragning uppåt i takt med att räntorna i vart fall inte blir lägre.

Anders: God förmiddag Marcus. Jag har en fråga som gnager: min aktieportfölj är väldigt obalanserad eftersom 2/3 av den är ärvd och de ärvda aktierna är nästan alla i Latour. (Övrigt 1/3 är diversifierad.) Latour är ett fint bolag, men likväl. Sparhorisonten är 5-10 år. Är det klokast sälja en del Latour och reinvestera i annat eller sitta lugnt pga tidshorisonten?
Marcus: Hej! Behåll Latour, såvida du inte hittar andra aktier du tror lika mycket på och om Latour-aktien vid det tillfället även handlas över sitt substansvärde så viktar du om. Bra bolag är det och de ger dig redan en del riskspridning via deras olika innehav, men det finns andra bra investmentbolag och som dessutom har substansrabatt.

Mormor Karin: Hallå Marcus! Satsat en slant på Mekonomen. Men den sjunker så sakteliga. Blir kanske ingen utdelning i år heller..? Sälja o satsa på annat? Kanske på ework med god utdelning?
Marcus: Hej! Mekonomen har haft en hel del problem de senaste åren. Ingen favorit hos mig alls. Bilia är den aktie i sektorn jag gillar och tror på och den aktien ger god utdelning. Ework har också bra utdelning, men då pratar vi IT-konsultmäkleri.

Nicke: Är det läge att sälja Nokia oyj.
Marcus: Det är ingen lätt bransch, börja med att fundera ut om du vill satsa på den istället för teleoperatörer eller annat inom IT-hårdvara. Kursen återhämtar sig i Nokia nu och 5G borde gynna dem. Ha i vart fall ingen stor position.

Britta: Hej! Jag är också sugen på kaffe. Hur investerar man enklast i råvaror som kaffe som småsparare? (Förutom att bunkra i garderoben)?
Marcus: Hej! Du köper ett börshandlat certifikat som följer råvaran i fråga. För långsiktiga placeringar ta ett utan hävstång, alltså där håvstången är ett. Då följer certifikatet (skuldsedeln) råvaran rakt av. Kaffe S och Long Kaffe H tror jag ska vara sådana certifikat.

Jinmar : God förmiddag! Jag följer chatten med stort intresse varje fredag. Du ger tips som inte är färgade av någon bakomliggande arbetsgivare vilket gör att man läser med intresse vad som kommer fram. Jag letar efter bioteknikbolag som kan ha potential framöver. Har du några tips på bolag?
Marcus: Hej! I regel har jag sällan tips när det gäller forskningsintensiva bolag, men Sobi har de senaste åren lämnat den fasen och blivit läkemedelsbolag.

Kicken: Hej och tack för att du finns tillgänglig på fredagarna! Läst om Doro, hur ser du på denna aktie?
Marcus: Hej! Doro känns som en bra chansaktie tycker jag.

Sten: Tjena! Några kommentarer kring Lundin Petroleum, Millicom & Recipharm? Vettiga innehav i portföljen för 2020?
Marcus: Hej! Det korta svaret är ja.

Kvartalsrapport
Stark rapport från ABBAnalytikerna tror på kursuppgång
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rekommendationer
Köp SKF och Betsson
Asien
Nedgång i Tokyo
Insättningsgaranti
Riksgälden vill höja insättningsgarantin
Wall Street
Tesla tappade på Wall Street
Börsen
SSAB och Alfa Laval vinnare på nedåtgående börs
Börsen
Swedbank tror på Nordea
Rekommendationer
Rekommendationer: Köp Swedbank och Trelleborg
Världen
Facebook utmanar kinesiska Tiktok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Rekordintäkter för Betsson
Hållbart sparande
Fler vill spara klimatsmartMen få går från ord till handling
Näthandel
Äldre köper allt mer på nätet
Rapporter
Bättre än väntat för Trelleborg
Bedrägerier
FI: Se upp för investeringsbedragare
Rekommendationer
Rekommendation: Köp Volvo
Rådgivning
Fler finansrådgivare anmäls
Foto: Shutterstock
Båtar
Fler vill köpa båt
Rapportanalys
Sparekonom om storbanksrapporter"Mörka siffror från Nordea, stabilt från Swedbank"
Rapporter
Blandat resultat för bankjättarSvagt resultat från Nordea
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Växjö ger mest sol för pengarna
Resor
Utlandsresorna har minskat med 70 procentÖsterrike, Frankrike och Spanien tappar mest
Kvartalsrapport
Sandviks resultat sämre än väntat"Det gångna kvartalet ett av de mest utmanande i Sandviks historia"
Foto: Johan Nilsson/TT
Rekommendationer
Rekommendationer: Köp Husqvarna och sälj Balder
Rapporter
Atlas Copco går bättre än väntat
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Rekommendationer: Köp Kinnevik och Tele2