Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag sina fem aktiefavoriter just nu. Och så berättade han vilka fyra utdelningsaktier han föredrar i dessa orostider, samt redogjorde också för vad han köpt och sålt i veckan.

Marie: Hej Marcus! Vilka fem aktier ser du som mest köpvärda just nu?
Marcus: Hej! Det är svårt att ranka aktierna, men jag gillar Axfood, Bahnhof, Creades, Hexagon och SBB D.

Stefan: God morgon, Marcus! Dessa volatila tider, vilka två, tre aktier ser du som mest intressanta utdelningsaktier för långsiktigt innehav?
Marcus: Hej! I tider av fallande kurstrend och ränteoro väljer jag konjunkturstabila utdelarna Astra Zeneca, Axfood och Swedish Match. Långsiktigt bra bolag som lär kunna stå emot hyggligt i börsoron. Även Tele2 lär stå stadigt. Vill du sänka risken och ändå äga bolag med godkänd framtidspotential är dessa aktier intrassanta och långsiktiga innehav.

Marie: Hej Marcus, vilka fastighetsaktier tycker du man ska köpa för att skydda sig mot inflationen?
Marcus: Hej! Jag tror de flesta reala tillgångar ger ett bra skydd, men så länge bolagen kan höja hyrorna i takt med inflationen kommer värdet att bevaras även om det blir lite högre räntor. Balder och Fastpartner är två alternativ i sektorn.

Jonas Noaksson: Vad köper du själv nu i oron?
Marcus: Den här veckans köp var mikroposter i Fortnox, VEF och Bahnhof. Med fallande trender vill jag inte köpa hårt och tungt för snabbt, men att öka lite grann i alla fall kändes rätt.

Ecomaster: SBB D har tappat mycket senaste veckan. Är tappet rimligt? Vad tror du om utvecklingen framöver för D-aktien?
Marcus: Jag har ökat lite i SBB D i veckan, men vet inte om det är bra tajming i tider med inflation och risk för räntehöjningar. Högre räntor på räntebärande papper kräver lite högre direktavkastning från preffar och D-aktier så kanske är en del av kursnedgången motiverad. Den största delen av tappet känns som att det är kapitalflöden från SBB på grund av blankarrapporten, etc.

Binke: Jaha, vad gör man i detta läget, Marcus? Har du sålt av i rätt tid eller sitter du kvar?
Marcus: Jag sitter som vanligt kvar med mina favoritbolag, men jag skalade av i en del innehav och sålde av helt i Alfa Laval och Fortum i rättan tid.

Ingemar Nilsson: God morgon! Såg just att Astra Zeneca ökat sitt innehav i Sobi. Vad drar du för slutsatser av det? Kan det möjligen vara så att Astra Zeneca vill försvåra för konkurrenter att lägga bud på Sobi?
Marcus: Hej! Astra Zeneca ser uppenbarligen Sobi som en långsiktigt bra investering som de inte vill sälja till vem som helst eller äga för lite i. Ett gott tecken.

Oskar: Hej Marcus! Finns det någon nackdel med att köpa A-aktier om de har samma pris som B-aktierna?
Marcus: Hej! Förutom priset på aktien vill vi att det ska vara god handel i aktien, så det blir avslut då och då hela handelsdagen.

Rosemarie: Hej Marcus! Hur ska man tänka nu i dessa tider kring sin portfölj? Något man ska undvika? Hur går dina tankar?
Marcus: Hej! Jag undviker allt som har tydlig slagsida mot Ryssland, som Ferronordic som säljer Volvo-lastbilar där. När det vänder lär aktien vara ett fynd, men just nu för farlig.

Mauri : Vad tror du om Catena Media? Tänker när USA öppnat upp för online-spel.
Marcus: Catena Media är en bra chansaktie för den som gillar kasinospel. Deras sajter i USA växer snabbt och når bolaget vinstprognoserna på marknaden är aktien billig. Uthålligheten i lönsamheten är ett osäkerhetsmoment.

Venge.: Hejsan! VNV Gobal ser väldig prisvärd ut med sin fina substansrabatt. Det ser ut som ett klockrent köp, ska man gå ”all in” eller köpa in sig pö om pö i detta fina stabila bolag?
Marcus: Hej! Jag rekommenderar alltid köp då och då för att sprida ut riskerna. Vi reagerar alltid lättare känslomässigt om vi köper allt på en gång.

Johan : Hej Marcus! Jag skulle verkligen vilja ha ett utlåtande från dig kring dina tips VEF och VNV. Vad händer? Är dagens nivåer motiverade eller kommer det en rekyl, tror du?
Marcus: Hej! På flera års sikt förändrar kursnedgången inte bolagens respektive portföljers potential. I dagens aktiemarknad är nedgången och substansrabatterna kanske motiverade, men björnmarknader är övergående.

Qurage: Hej! Bure hade rapport igår som jag tolkade positivt men den nämns inte någonstans. Vad tror du om Bure?
Marcus: Hej! Bra investmentbolag med bra historik, många spännande investeringar i tillväxtbolag.

Crille: Hej Marcus! Hur ska man tänka just nu kring en aktie man ligger plus-minus-noll i? Sälja, eller behålla?
Marcus: Hej! Det beror på varför du köpte och om bolagets utveckling över tid är bra eller inte. Om man tittar mest på kurstrenden eller bolaget beror på strategin. En kombination är nog bäst.

Mattias: Hej Marcus! Vad är dina tankar om vad som händer mellan Viceroy och SBB?
Marcus: Hej! Viceroy gör det de kan för att snacka ned kursen och tolkar allt om SBB negativt. Vissa saker i rapporten är intressanta, men det är inte helt enkelt att bedöma till exempel exakt hur smart det är att betala med D-aktier (hög direktavkastning) mot att få lite högre hyresintäkter från före detta fastighetsägaren som stannar kvar som hyresgäst.

Karin: Hej Marcus! Du avråder från Ferronordic i dagsläget. På vilken nivå skulle du tycka att den är köpvärd, trots risken?
Marcus: Hej! Det finns ingen sådan nivå, utan det handlar om att hinna med när det vänder. Just nu är trenden och kapitalflödet iväg från aktien. Det svåra är att tajma eventuellt köp så att det görs när kurstrenden slutat falla men innan den vänt upp helt. Upprekyler lär komma snart, men en positiv trend kan dröja. Aktien låg och skvalpade på botten 80-90 kr efter kraschen våren 2020 och sen vände den upp. Denna gång blir det antagligen en annorlunda bottenformation.

Fredrik: Är det dags att överge det sjunkande skeppet Evolution nu?
Marcus: Jag tror mer att Evolution är en populär märkesvara som blivit prisnedsatt än att det är ett sjunkande skepp. Så länge bolaget växer snabbt och under god lönsamhet ger jag inte upp hoppet.

Daniel : Vad är dina tankar kring Bico Group? Övervärderad fortfarande, eller köpläge nu efter rapporten?
Marcus: Jag tror att Bico bottnar kring de här nivåerna.

Nikolaus: Hej Marcus! Jag ska hjälpa min mor, 67 år, att komma igång på börsen. Tänkte rekommendera Investor, Axfood, Essity, Castellum och VNV till en början. Vad tror du om det? Har du andra förslag? Mvh, Nikolaus!
Marcus: Hej! Känns som en bra start på börsen för din mor.

Sara D: Vad tror du om Nestes framtid? Jag har ett innehav och funderar på att köpa mer nu när den är låg.
Marcus: Jag gillar bolagets verksamhet kring återvinningsbart material som blir flygbränsle. Bolaget verkar klara sig rätt hyggligt, men kurstrenden är hårt nedåt. Kan mycket väl vara läge att börja öka i aktien framöver.

Jonte: Hej Marcus! Har du några tankar kring Vitrolife? Kursen har mer eller mindre halverats på två månader. Är botten nådd? Finns det hopp om en ljus framtid för bolaget?
Marcus: Hej! Marknadens skräck för svaga marginaler känner ingen gräns. Trots att det handlar om att förvärv har genomförts. Vitrolife borde vara nära sin botten nu, men vad vet man? Två stora nedgångsvågor har vi haft, så börjar aktien stabilisera sig kan det vara köpläge framöver.

Mattias: Hej! Om jag förstått det rätt ska Cibus släppa D-aktier. Kan man tänka att det blir en högre direktavkastning på dessa? Vad tror du om Cibus överlag?
Marcus: Hej! Överlag gillar jag Cibus verksamhet och utdelningspolicy. De ska införa en D-aktie med månadsutdelning. Tydligen ingen nyemission i samband med det, men under det kommande året lär de emittera den nya D-aktien i samband med fastighetsförvärv. Det är vad jag tror.

Johanna: Hej! Bortsett ifrån ett etiskt perspektiv; vad tror du om att investera i ryska aktier och Rysslandsfonder på sikt? Många ryska bolag var ju redan extremt undervärderade och billiga före krigsutbrottet? Om detta blir slutet för Putins regim så borde ju fortfarande företagen fortsätta att utvecklas i framtiden, kanske till det bättre. Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Det kan bli värre innan det blir bättre. I värsta fall kommer Putins regim att höja skatter, etc, för att finansiera krig och annat. Aktierna har sett billiga ut i många år nu, frågan är hur länge det dröjer innan trenden mot marknadsvänligare klimat kommer? Frågan är också vad som skulle komma efter Putin och hur den övergången påverkar bolagen och ägandet. Med lite tur lönar det sig med ett månadssparande i Rysslandsfonder framöver, men jag tycker inte att det är värt riskerna.

Fred: Hej! Är det läge att köpa tillbaka Fortum nu när kursen kommit ner? Eller har Fortum så mycket verksamhet i Ryssland att kursen ska mer ännu mer på grund av sanktioner?Trevlig helg!
Marcus: Hej! Fortum har bara en liten del av intäkter och vinst i Ryssland, men planer på investeringar. Rysslands agerande kan inte ensamt motivera kursnedgången i Fortum, men de långa nedtrenderna där brukar vara djupa.

Jonas: Vad tror du kommer hända med SAS?
Marcus: De överlever även denna gång.