Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fem bra utdelningsaktier just nu. Han föreslog också två bra aktier att månadsspara i, samt nämnde även vilken preferensaktie han gillar mest för tillfället.

Marcela: Jag vill bygga upp en bra stabil utdelningsportfölj, jag har idag en del i utdelningsaktier, men kan du nämna 5-8 utdelningsaktier som du ser att det är värt att investera i? Tack för en bra chatt.
Marcus: Bussbolaget Nobina, IT-konsulten Ework, snusbolaget Swedish Match, fastighetsbolaget Castellum och industribolaget Beijer Alma är fem bolag med stabila utdelningstrender att köpa in sig i. Enda undantaget är när samhället stängs ned på grund av pandemi, när det skedde sänkte Beijer Alma och Nobina, men i normalfallet är det stigande utdelning över tid. Faller till exempel Alfa Laval tillbaka i kurs i nästa högkonjunktur skulle jag älska att gå in i den aktien lite mer igen.

Andreas: Hej Marcus, vad är din syn på Evolution, samt Swedish Match? Ska man köpa ett par aktier varje månad?
Marcus: Hej! Det är två favoritbolag jag tycker du kan månadsspara i, ja. Det passar de mycket bra till. Evo är en tillväxtaktie och SWMA växer också bra nu, men har en konjunkturstabil historik och är mästare på återköp av aktier och att höja utdelningen nästan alla år.

Pojkspoling: Apropå preferensaktier, vilken ser mest lockande ut på dagens nivåer?
Marcus: Heimstaden Pref är en kandidat där.

Pia: Hej Markus! I min ISK har jag Evolution, Sinch, Embracer, Investor, Getinge, Latour, Lundberg, Sinch, VNV Global och Moderna. Ska jag sälja av nu och/eller göra mig av med någon tycker du? /pia
Marcus: Hej! Du ser ut att ha ungefär hälften i basaktier och hälften i tillväxtaktier. Jag ser ingen anledningen att ha bråttom att ta hem vinster, men i till exempel Latour är värderingen så hög att även om det är ett riktigt bra bolag kan det vara värt att hyvla av en liten liten del av ens innehav.

Viggen: Vad är din syn på eventuell börskrasch/korrektion inom en snar framtid?
Marcus: En rekyl på 5 procent eller så kan komma när som helst, men det finns inget som direkt säger att varken det eller en större nedgång ska komma i närtid. Många experter tjatar om säsongsmönstret som säger att augusti och september är statistiskt sett svagare börsmånader, men det är sant bara i björntrend (långsiktigt nedgång på börsen). I nuvarande tjurmarknad är genomsnittet ändå neutral eller positiv avkastning.

Zarah: Hej Marcus! Jag är intresserad av något eller några e-handelsbolag. Rent generellt, vad är din syn på denna typ av bolag just nu? Kan du rekommendera några?
Marcus: Hej! E-handel är relativt svårt, men som bolag är Boozt och Zalando bra bolag som verkar utvecklas åt rätt håll. Min långsiktiga favorit i USA är annars är Amazon, men de är lite för stora snart inom e-handel så det är webbtjänsterna som växer och höjer vinsten bäst där. Kanadensiska Shopify är lite mindre och en utmanare.

Börje: Hej Marcus och tack för bra chat och böcker. Heba har haft väldigt stor omsättning vissa dagar, vet du vad som händer i bolaget? Vidare, vad är din åsikt om Ferronordic och risken i Ryssland?
Marcus: Hej! Heba är samma stabila trygga bolag som vanligt, men aktien har blivit het och dyrare. Det är inte så att Heba har blivit 79 procent bättre på ett år, men aktien har stigit så mycket. Ferronordic utvecklas oväntat bra och just deras bransch verkar inte så riskabel som jag trott. Fordonssektorn är mycket cyklisk, men nu är det goda tider och det är då aktien kan stiga.

Simon : Hej Marcus, tänker gå in i Bure (40 procent), Investor (40 procent) och Indutrade (20 procent). Vad tycker du om fördelningen samt tillfället att gå in? Bör jag vänta? Tack!
Marcus: Hej! Nej, köp direkt men kanske inte för hela ditt kapital. Trenden är upp så vi ska inte stå utanför våra favoritbolag och missa uppgången, men värderingarna är högre än vanligt så på något vis bör vi kompensera oss för det. Är det inte storleken på portföljens innehav så via stop loss eller andra sätt att hantera riskerna.

Navi: Morsning Marcus! Embracer har 17 miljarder i kassan, vad tror du är på gång? Det är väldigt tyst ifrån dom ? Kanske dags att köpa upp Stillfront eller Paradox?
Marcus: Hej! Embracer köpte åtta bolag så sent som den 5 augusti. Stillfront kanske de tittar på, men Paradox lägger ned och skjuter upp lite för många utvecklingsprojekt för att det ska bli affär. Jag tror Embracer fortsätter att förvärva lite mindre bolag under hösten.

Elias: God morgon! Hur ser du på börsen i höst? Är det dags för börskorrektion? Med vänliga hälsningar, Elias!
Marcus: Hej! Korrektioner kommer ofta snabbt och oväntat, men de kommer inte enbart för att börsindex tuffar på stadigt uppåt. Det krävs ofta något oväntat som startskott. En liten korrektion kommer säkert någon gång från någon nivå, men jag ser ingen anledning till större nedgång utan en tydlig toppformation och där är vi inte än.

Göran: Hej Marcus! Vad tror du om framtiden för Dustin?
Marcus: Hej! Ett till bra bolag inom e-handel som vi kan lägga till de två jag nämnde i tidgare svar i denna chatt. Dustin kan likt flera andra kanske pressas av Amazons inträde framöver, men jag tror inte det blir så farligt.

Sven: Hej! Hur investerar man i en blandad korg med råvaror nu när både SEB och Handelsbanken upphört med sina råvarufonder? Är det ens läge att satsa på råvaror, eller har tåget gått?
Marcus: Hej! För de kommande två till tre åren är Boliden, Lundin Mining, Lundin Energy och på andra sidan Atlanten Rio Tinto och Southern Copper stora och intressanta råvaruaktier. Att få exponering mot råvarorna utan att köpa aktier är svårare än vanligt.

Mikael Bergkvist: Preferensaktier vad innebär det?
Marcus: En speciell sorts aktie där du inte får någon höjd utdelning, men i stället har du förtur till en stabil och hög utdelning. Risknivån ligger lite mellan vanliga aktier och obligationer.

Pierre : Hej Marcus! Använder du stop loss på dina långsiktiga utdelningscase och i så fall, vilken nedre gräns i procent?
Marcus: Hej, nej det gör jag inte. Jag går mer på känsla och tycker det är svårt att sätta rätt procentsats för stop loss.

Stefan: Hej! Bör man behålla Stillfront även efter den något svaga rapporten nyligen?
Marcus: Hej! Sett över flera år är det behåll som gäller. Däremot undrar jag om det inte kommer att falla mer innan det vänder. Det är svårt att veta.

Dicky: Hej! Varför påstår så många att ”buy and hold” är den bästa aktiestrategin då vi vet att alla företag går förr eller senare i konkurs?
Marcus: Hej! Köp och behåll gäller inte nödvändigtvis livet ut, utan kan vara på kortare sikt, som tio år. Precis alla bolag går heller inte i konkurs, men sänker en stabil utdelnignshöjare utdelningen är det ett varningstecken. Då bör vi fundera på om vi ska behålla.

Undrande: Hej, behöver ett gott råd. Ska jag teckna mig i Dustins emission eller sälja teckningsrätterna? Jag har kapital för att köpa mer och hittills har Dustin varit en god investering men det kanske finns bättre alternativ?
Marcus: Hej! Ja, jag tycker att du ska teckna dig. Är du långsiktig aktieägare ska du stötta bolaget och deras förvärv som emissionslikviden ska finansiera kan nog löna sig.

Erik: Hej! Vad tror du om Essity på nuvarande nivå?
Marcus: Hej! En av få aktier som inte är för dyr, utan känns vettigt värderad. Sannolikt ett bra läge för en långsiktig investerare att komma in i ett bolag som inte rusat i kurs.

Lena: Tycker du man kan månadsspara i Investor vid nuvarande kurs?
Marcus: Ja, det är ändå lite substansrabatt i Investor och månadssparande i investmentbolag borde löna sig över tid.

Pojkspoling: Tjena, har du kikat något på Clean Air? Deras rapport togs ej emot så bra, men det är väl en helt okej värdering och hyfsade tillväxtchanser?
Marcus: Hej! När jag tittar lite på dem nu verkar det mycket riktigt vara en helt okej värdering. Är bara produkterna tillräckligt bra lär tillväxten komma, men jag behöver följa ett bolag lite längre tid för att få grepp om det.

Moderator: I höst börjar en ny säsong med Marcus Hernhags populära analysbrev Hernhags utdelare. Teckna din prenumeration här. Första utgivningsdag är 17 november. Analysbreven publiceras en gång i månaden, totalt sex utgåvor.