Hernhag: Fem bra utdelningsaktier oavsett konjunktur

Publicerad 2016-10-14 11:02

Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som är bra utdelare oavsett konjunktur. Dessutom tipsade han om fem aktier att placera i på ett års sikt.

Mattias: Hej Marcus. Vilka bolag är bra utdelare oavsett hur konjunkturen ser ut?
Marcus: Hej! Tittar vi på historiken hittar vi mångåriga utdelningstrender i bolag som Hufvudstaden, H&M, Wihlborgs, Atlas Copco och Swedish Match. Även om verkstad och fastigheter påverkas av konjunktur och räntor imponerar bolagen med utdelningsstabiliteten.

Agaton: Om du måste välja fem aktier för en placering på ett års sikt, vad väljer du då?
Marcus: Svårt att välja. Jag svarar Balder, Skanska, Nibe, Evolution Gaming och amerikanska W.P. Carey.

Jörgen: God morgon Vid en eventuell nedgång på börsen, tror du att fastighets-byggbolag drabbas lika hårt som övriga bolag med tanke att alla politiker och ansvariga kräver flera bostäder?
Marcus: Hej! Det beror lite på varför det blir nedgång på börsen. Politiker och ansvariga styr heller inte börsen.

Tomas: Hej. Du brukar reko något fastighetsbolag i portföljen. Om jag säger Kungsleden. Ny vd, ny strategi. Rapporten kommer på tisdag. Vad säger du?
Marcus: Hej! Ja, varför inte, även om jag inte vet om rapporten blir bättre eller sämre än väntat. Se även min text från i onsdags.

Elias: Hejsan! Är nyfiken hur du göra med dina utdelningsaktier! Brukar du sälja och köpa tillbaka när de har sjunkit. Eller köper du bara när det dippar lite och behåller långsikt?
Marcus: Hej! Det händer jag säljer en liten del av de aktier som känns dyra för att sedan eventuellt köpa tillbaka. Oftast bara köper jag på dippar.

John: Hej, Vad tror du om vind och solenergi? Finns det en konflikt där emellan eller tycker du man kan satsa på båda? Några fina bolag som du vet om inom detta segment?
Marcus: Hej! Det är svåra branscher, som i alla fall tidigare varit beroende av subventioner. Titta bara på Vestas tioårsgraf, vilka svängningar. Ny energi kan komplettera en portfölj, men det är inte lätt hitta rätt bolag.

Andreas: Vid sidan av din blogg och utdelningssparandet, har du något ”lekkonto/högrisk” där du spekulerar? Och isåfall vad? 🙂
Marcus: Nej, även om det händer jag köper tillväxtaktier. T.ex. Netent har jag ägt länge. Däremot kan jag inte hålla på och korttidsspekulera hursomhelst.

Bertil: Hej Marcus Jag är intresserad av lite mindre bolag (till skillnad mot dom flesta) och undrar vad du tycker om Oasmia och Orasolv? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Högriskaktier med föga imponerande resultathistorik sett på tio år. Inga favoriter direkt.

Jon: Hej Marcus! Ska placera och börja spara pengar till en 1-åring. Vilka strategi tycker du man ska ha? Hur ska man vikta det mellan aktier och fonder? Satsa en del på fonder för marknader utanför Sverige så som tillväxtmarknader eller USA och sen aktier för sparande inom Sverige? Några förslag på fonder/aktier? Tack på förhand och trevlig helg!
Marcus: Hej! Placera på lång sikt, förslagsvis mest i aktier, men komplettera gärna med ett par fonder. Främst utomlands kan fonder vara värda sin förvaltningsavgift då vi inte kan ha koll på alla länders alla aktier.

Erik: Hej! Vad tror du om Evolution Gaming på 3-5 års sikt? Köpläge i den nu? Är Garo och Nibe bolag man ska köpa på nuvarande nivåer och behålla på lång sikt eller vänta på nedgång innan köp? Tack för en bra chatt och trevlig helg!
Marcus: Hej! Det är nog ett bra chansläge i Evolution nu. Garo och Nibe är bra bolag i rätt branscher, men som vanligt är det trevligt med omotiverade nedgångar innan man slår till.

Kicki: Hej. Vad anser du om Besqab? Köpa eller avvakta om ytterliga nergång.
Marcus: Hej! Det finns nog lite mer uppsida i Besqab, även om det stora racet nog är avklarat.

Samuel: Vad händer i Midsona ? Är det insider handel i A-aktien.B-aktien går åt andra hållet Finns det någon anledning att se upp?
Marcus: Inte ens bolaget självt kunde ju förklara A-aktiens omotiverade kursrörelser. Undvik den och föredra B-aktien istället.

Maffe: Hej Mackan, fredag igen och dags för chat. Härligt. Försöker för tredje veckan nu. Vad tror du om industribatteritillverkaren Alelion som till verkar Litiumjonbatterier till bland annat truckar? Tacksam för svar. // Maffe
Marcus: Hej! Jag kan inte det bolaget, men bra batterier hör säkert till framtiden.

Ylva: Vad göra med Ratos? Mina Ratos-aktier har gått ner 40%. Sparar långsiktigt i utdelningsaktier, därav Ratos-köpet, men aktien i sig har gått mycket sämre än jag trodde vid köp. Hur tycker du jag ska göra? Sitta kvar eller sälja?
Marcus: Ratos ägde jag själv tidigare, men satte en stop loss när jag blev osäker på om bolaget verkligen var ett bra bolag eller inte. Det räddade mig. Ratos går inte bra och har problem med flera innehav. Så länge bolaget har problem är det nog bra att undvika dem, i alla fall om det blir upprekyl vore det nog läge lätta på innehavet.

Göran: Hej. Har haft Meda. Har du något förslag på ny aktie i samma sektor. Gärna med ok utdelning. Funderar själv på Astra…..
Marcus: Hej! Astra har stora förhoppningar på sig, då kursen stigit utan att vinsten hängt med. Lönar sig deras stora investerar är det rätt aktie, men det är ett helt annat läge än det var i Meda. Tyvärr har vi extremt få vanliga trygga läkemedelsbolag på Stockholmsbörsen.

Mattematik: Utdelningsaktier går ju ned efter utdelningsdagen. Hur får man matematiken att gå ihop så det inte blir ett ”nollsummespel”?
Marcus: För att bolagen tjänar tillbaka pengarna sakta med säkert dag för dag. Den underliggande intjäningen får kursen att återhämta sig förr eller senare.

Mymlan : Mackan, här kommer nybörjarfråga: Vad innebär att vissa bolag handlas med rabatt eller premie?
Marcus: Då jämförs aktiekursen med substansen per aktie. Ta aktiekursen och dela med det bokförda egna kapitalet per aktie. Vissa bolag handlas med en rabatt, dvs aktien ligger under substansen per aktie. Då är aktien billig, men det kan finnas anledningar till det så det behöver inte alls vara köpläge. Somliga bolag behöver heller inte mycket eget kapital i verksamheten och de värderas ofta högt över sitt egna kapital.

Maria: Kommer Ratos att återhämta sig i närmaste framtid? Hybricom har fallit mycket. Sälj dags? Tack på förhand!
Marcus: Upprekyler kan alltid komma, men enkelt sagt är det där inga aktier jag kan rekommendera.

Rådlös: Hej! Vad händer med fingerprint? Ska jag sälja eller ligga kvar. ( Ligger -40.000)????
Marcus: Hej! De pressas av oro inför framtiden. Aktien har tidigare vänt upp vid 70-85 kr och kanske gör det igen.

Morsan: Hej Marcus, härligt med fredag o din chat . Har läst dina 2 böcker, kanon! Jag har 100 000 kr att köpa aktier för. Har följande i min portfölj HM,Investor,Balder pref,Kinnevik,Getinge,Bahnhof, Claes Ohlson,MQ, Engelska skolan. Vill gärna ha bra utdelningsaktier, 5-7 års sikt. Har själv funderat på ICA, mer Kinnevik, Handelsbanken,vad tycker du? Är dessa läge att köpa nu? Ha en bra helg!
Marcus: Hej! Jag gillar de tre aktierna du nämner för inköp. Lägst risk i ICA och Kinnevik. Klarar vi oss undan ny finanskris borde SHB gå bra.

Larsa: Hej. Hur mycket påverkas en preferensaktie, t ex i Ratos, av hur kursen går på Ratos aktie?
Marcus: Hej! Inte mycket, men risken ökar för preferensaktiens ägare om bolaget går dåligt och kanske inte klarar utdelningen. I Ratos fall ska utdelningen vara riktigt trygg för preffarna.

Daniel: Hej kan det vara köpläge på Fingerprint Card nu när den är nere på 89,40?
Marcus: Hej, det kan det vara, men det är ingen lätt aktie att värdera.

Christina: Hej tror du att det är köpläge snart i Ericsson, eller borde man avvakta eller helt dissa telekomsektorn i nuläget? Vad är din syn?
Marcus: Hej! Problembolag tycker jag vi ska undvika. Ericssons problem är inte tillfälliga.

Pendlaren: Hej Marcus! Tack för lärorik läsning i din senaste bok om aktieutdelningar. Med tanke på läget i världsekonomin och allt som skrivs om detta, är det någon sektor som bör viktas upp och någon aktie som bör kollas extra för köp?
Marcus: Hej! Inte generellt egentligen, men jag tror fortsatt på fastigheter. Riskspridning mellan olika branscher är alltid bra.