Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fem bra utdelningsaktier som har bra spridning under året på utbetalningarna. Han avslöjade också vilka tre aktier som han för närvarande funderar på att ta in i portföljen.

Johan: Hej! Kan du tipsa om fem bra utdelningsaktier som ger mig bra spridning på utdelningarna under året?
Marcus: Hej! Då börjar jag med månadsutdelaren Cibus, ett fastighetsbolag. Långsiktigt gillar jag Investor som har halvårsutdelningar. Stora Ensos skogsindustri gynnas av miljötrenden. Castellum har längsta utdelningstrenden i landet och halvårsutdelning. Lundin Energy har kvartalsutdelning och god produktion av olja.

Tanga-Tony: Hej! Vilken aktie som du inte äger idag är du närmast att ta in i portföljen?
Marcus: Hej! Det är lite olika, allt från SBB D (jag har för mycket fastigheter redan) till mjukvarubolag som Lime Technologies (dyr aktie och det finns många andra bra). Vostok Emerging Finance är kanske närmast, men just nu är jag redan fullinvesterad i min IPS-depå där jag har mina tillväxtsatsningar.

Max: Hej! Vilken aktie av dina innehav är du närmast att avyttra?
Marcus: Hej! Utan en oväntad utdelningssänkning vet jag inte. Jag minskade en aning i BEP, Brookfield Renewables igår då aktien vägde tungt i portföljen och direktavkastningen blivit lägre än vanligt. Tog hem en liten vinst och köpte aktier i AT&T istället. Jag gick från mer tillväxtvärdering mot värdeaktie och jag hoppas att jag inte kastar bra pengar efter dåliga när jag minskar i en aktie som har långsiktigt stigande kurstrend och ökar i en som inte har det.

Pia: Om jag skulle handla idag för cirka 100 000 kr,vilka aktier/fonder skulle du placera dem i och hur skulle du fördela dem?
Marcus: Det beror mycket på hur du är som placerare och din placeringshorisont. Allt från investmentbolagsaktier till teknikfonder.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag. Många gånger har du gett rådet att köpa i en rekyl. Jag fattar ju att aktiekursen har fallit men det skulle vara intressant att se din definition. Hur stort fall i förhållande till vad? Hur långvarigt? Andra förhållanden som har påverkat?
Marcus: Hej! Bra fråga, men det finns tyvärr ingen exakt definition. Inom teknisk analys och andra läror finns olika nivåer för nedgångar som en tredjedel av uppgångsfasen och liknande, men då gäller det att man mäter från rätt startpunkt. Ju kortare tid desto mer kaotiskt att avgöra när en rekyl på några procent eller lite mer är över så man kan köpa. Långsiktiga nedgångar brukar sällan bli mer än 30-40 procent från toppen.

Cubanen: Åsikter om Nasdaqs starka nedgång igår?
Marcus: Jag ser det i nuläget som en liten rekyl efter stark uppgångsfas. Den kan pågå några dagar eller någon vecka, sen får vi se. Rekyler kan ha olika längd tidsmässigt och olika intensitet. Vem minns ens det så kallade ”tech wrech” för ett par eller några år sedan? Det var en till två veckor av rekyl på 5-10 procent, vill jag minnas.

Intresserad: Hej, har uppfattat dig som litet ambivalent till bankaktier. Om man vill lägga en slant på bankaktier, är då SEB ett val att föredra?
Marcus: Hej! SEB går relativt bra som jag förstår det, de har en stark företagssida.

Åke: Hej! Sinch har gått bra men dippar ordentligt senaste dagarna. Till vilket pris tycker du dom är värda att plocka in? Framtiden är deras, eller vad tror du?
Marcus: Hej! Framtiden är säkert deras, men värderingen ställer höga krav. I förra rekylen bottnade kursen runt 650 kr så vänder aktien upp långsiktigt högre än så är trenden definitionsmässigt uppåt. Tror kursen faller lite till och sen börjar bottna.

Lone: Hej Marcus! Astra hade utdelningsdag den 13/8, men ingen utdelning har kommit?
Marcus: Hej, utbetalningsdagen är 14 september, enligt Avanzas sajt.

Christer A.: Hej Marcus! Acceptera Evolutions bud på Netent, det är frågan. Vad anser du? Undrar Christer.
Marcus: Hej, ja det tycker jag. Det är på historiskt höga kursnivåer och Netents tillväxt exklusive förvärvet de gjorde ifjol var riktigt svag i flera år.

Ellen: Hej Marcus! Jag köpte (helt orutinerat) Tesla-aktier i början av veckan och undrar såklart om jag ska sälja med det samma eller ha is i magen och behålla. Vad är din rekommendation?
Marcus: Hej! Behåll det inte långsiktigt i alla fall. Överväg lära dig sätta en stop loss för att skydda dig mot fler nedgångar. Vi kan inte veta hur Tesla går de närmaste dagarna och veckorna, men aktien är mycket högt värderad. Som bolag är däremot Tesla klart bäst i elbilsbranschen.

Carl B: Rabatt/premie på investmentbolag, skrivs mycket om detta, ”alldeles för hög premie”, ”man är en idiot om man köper X eller Y till den här premien”, osv osv. 1. Men när jag tittar på vissa med hög premie, Latour och Bure till exempel, så har de gått mycket bättre än många med rabatt, till och med kompenserat för premien med marginal. 2. Tänket att rabatten kommer att justeras och att man därmed har en extra uppsida på 10 procent i till exempel Investor nu. Men den har ju till exempel haft substansrabatt väldigt länge… Hur ska man förhålla sig till detta med rabatt/premie på investmentbolag?
Marcus: I första hand ska du köpa de investmentbolag som har bäst portfölj, som du gillar bäst. I andra hand kan du justera storleken på innehavet utifrån rabatten. Latour har aldrig stor rabatt och ofta en premie, men nu när premien är högre än vanligt kan det vara läge att hålla nere storleken på ditt innehav något eller åtminstone vara redo att säkra lite vinster som kursuppgången mattas av. Däremot ska vi aldrig låta värderingen få oss att kasta oss ut ur en aktie. Kvalitet kostar. Bure har ofta substanspremie och en tillväxtportfölj för framtiden, men när premien är högre än vanligt så kanske vi kan ta det lite försiktigare för att kompensera.

Marie: Hej Marcus, vilken fördelning (%) mellan fonder, tillväxtaktier och utdelningsaktier har du?
Marcus: Hej! Jag har 6,7 procent av aktieportföljen i mina tillväxtaktier Brookfield Asset Management, Bure, Hexagon, Sinch, Tectona Capital B, VNV Global. Resten är tre olika sorters utdelningsaktier. Utöver det har jag en del i Tin Ny Teknik, Strand Småbolag och Rhenman Healthcare, men jag funderar över fonddelen just nu.

Jan: Ser att fastighetsbolaget Cibus stiger ganska mycket. Beror det på att man börjar dela ut en gång per månad? Deras nisch att satsa på fastigheter för dagligvaruhandel låter väl klokt med beaktande av att alla ska ha mat. Eller?
Marcus: Jag tror det är att allt fler börjar inse det vd:n sagt, att de siktar mot tillväxt även i utdelningen. Skulle utdelningen växa med 5 procent om året finns ingen anledning till att Cibus direktavkastning ska vara så hög som 7-8 procent, då är det mer rimligt med 5-6 procent, eller något.

Lennart: Hej! Har blivit kontaktad av en Key Account Manager från Victoria Invest som erbjuder mig att teckna onoterade aktier om minst 10.000 á 5 kr som senare kommer att noteras. Känner du till något om detta bolag?
Marcus: Hej! Nej, men jag ser ingen anledning att vi som vanliga privatinvesterare ska satsa i onoterade aktier. I alla fall inte om vi inte har särskilda kontakter eller insyn i branschen och verksamheten. Tänk på att vi kommer i regel långt ned på listan över önskvärda investerare. Istället för riskkapitalbolag, affärsänglar, andra bolag i samma bransch, investmentbolag, institutioner, så frågar de dig om dina pengar…

ecoA: Hej Marcus! 1. Hur stor del av dina totala tillgångar har du i aktier och aktiefonder? 2. Investerar du något i guld & silver?
Marcus: Hej! Jag har två tredjedelar i aktier och fonder, resten i mina bostäder. Har minimalt i guld och silver.

Charlotte : Hej Marcus. Försöker skapa mig en utdelningsportfölj, dock fortfarande med små summor. Några av valda bolag har stoppat utdelningen för närvarande. Vad är bäst att göra; sälja av och sätta pengarna där jag får utdelning? Eller vänta och se?
Marcus: Hej! 2020 är ett undantagsår så döm inte ut alla bolag som slopade utdelningen för gott. På sikt kan du om du vill ha stor trygghet ha majoriteten i de bolag som klarade utdelningen både i år och i finanskrisen 2008-2009. Annars se 2020 som ett undantag och utgå från att till exempel Alfa Laval kommer att ha stabil utdelning alla andra år utom just pandemiår. Alla bolag har heller inte bestämt sig.

Spader: Hej! Hur ser dina tankar ut idag kring Ratos? Du har hittills varit mycket negativ men nu undrar jag om du börjar ändra din syn på aktien? Kan det vara köpläge?
Marcus: Hej! Det börjar ljusna för Ratos, så jag är neutral till aktien nu.

Tobbe: Hej! Vad tror du om Nobina framåt? Sälja? Behålla? Köpa? Har tagit mycket stryk av minskad kollektivtrafik. Verkar ju teckna mycket nya avtal.
Marcus: Hej! Långsiktigt kommer kollektivtrafiken att behövas, men tillväxten får sig en törn i år. Nobina tror jag alla andra år utom i år är en stabil utdelningsaktie, men vi får se.

Henrik: Har du några tankar om när man bör plocka bort pengar från innehav som gått väldigt bra?
Marcus: Då och då, i mycket små doser, för att sprida riskerna och inte sälja för mycket för tidigt.

Erik: Hej, om du var tvungen att ha endast ett svenskt fastighetsbolag i portföljen, vilken hade du valt?
Marcus: Hej, kung Castellum.

Tobbe: Hej, tack för en bra chatt! Jag har cirka 5 procent av mitt innehav i vardera VNV Global och Vostok EF. Skulle du öka andelen? Undrar även om du skulle fylla på med amerikanska tech-aktier i nuläget eller sitta lugnt i båten?
Marcus: Hej, det känns som lagom storlekar på de innehaven, lite beroende på hur många innehav du har i portföljen. Rekylen i teknikaktier är ännu väldigt liten, men bättre än inget kanske. Lika bra sitta still om du är långsiktig och redan har innehav.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar