Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem bra aktier som fortfarande har uppsida för långsiktiga. Dessutom pekade han ut fem (nästan) kassaskåpssäkra aktier. Han kommenterade också rusningen i "reddit-aktierna".

Andreas: Hej Marcus! 5 bra aktier som tåget inte har gått för om man är långsiktigt?
Marcus: Hej! Jag gillar kvartalslutdelaren Lundin Energy och den vanliga utdelaren Intrum i kategorin hög direktavkastning och kanske lite högre risk än genomsnittet. Även Klövern B ser lockande ut för den som vågar ta en risk/chans mot kontorsfastigheter. Även tristare Hufvudstaden kan räknas dit. Sen ser Telia ut att ha bottnat och även om det inte är någon aktie att slå börsindex med är det låg risk för den som efterfrågar det.

Lars: Hej Marcus! En bukett med fem kassaskåpssäker aktier till pensionssparande på fem års sikt. Tänkte avsätta 100000.
Marcus: Hej! Kassaskåpssäkra aktier finns inte, men Fast Partner Pref, Heimstaden Pref, Akelius D, SBB D och Telia är fem aktier med låg risk och hög direktavkastning. Det blir inga utdelningshöjningar och Telia har just sänkt sin utdelning lite grann. Totalavkastningen på fem år tror jag säkert blir högre än för ett vanligt räntekonto.

Sven: Hur ser du på Gamestop, Nokia och Amc etc. för idag? De är ju otroligt upphypade på reddit.
Marcus: Gamestop skulle jag inte ta i med tång, en total aktiebubbla. Möjligen ska man spekulera i nedgång där om man kan. De flesta gånger är det bäst att hålla sig unden aktier som tokrusar och sen rasar. Daytraders däremot, de kan försöka läsa av flockmentaliteten och agera.

Nisse: Hej Marcus. Tror du det kommer en större nedgång snart? februari brukar ju vara en dålig mån för börsen
Marcus: Hej, jag gissar att det blir en rekyl först under sommarhalvåret och hösten. Februari är oftast en bra månad när börsen ligger i långsiktig upptrend.

Ewa: Hej! Är det några aktier man vågar köpa idag? På 5 års sikt. Något investmentbolag förutom Investor? Tack för spännande chatt!
Marcus: Hej! På fem till tio års sikt gillar jag Bure, trots substanspremien. Deras tillväxtportfölj lockar, liksom den VNV Global har. Bästa läget att köpa aktierna just nu rent värderingsmässigt vet jag inte, men kurstrend trumfar värdering på 6-12 månaders sikt. Jag ser inget som kortsiktigt borde få aktierna att bli lägre värderade och smakar det så kostar det.

Skumtomten: Hej, vad tror du om VEF som en långsiktig placering?
Marcus: Hej, jag gillar VEF som en bred slagsida mot olika tillväxtbolag på tillväxtmarknader. Det är svårt att värdera deras onoterade innehav med potentialen på fem till tio år är mycket stor i teorin. Fin tech och nischbanker inom lån i länder som Brasilien etc.

Göran G: Är det försent att gå in i EQT!?
Marcus: Jag tycker det känns som för sent, även om kurstrenden är fint uppåt. Finska Capman lockar mer med högre direktavkastning, men de är klart mindre i storlek. Är lite orolig för om Capman klarar av att behålla utdelningen på de här höga nivåerna.

Per-Åke: Alm equity pref har hög direktavkastning. Ser inte att det är en aktie du rekommenderat på länge. Anser du att risken är för hög?
Marcus: Ja, Alm är säkert en av de stabilaste bostadsutvecklarna att köpa en preferensaktie i. Direktavkastningen är heller inte alarmerande hög, utan marknadens värdering indikerar måttligt hög risk. För mig känns det ändå som fel sektor att placera i. Då preferensaktier har ett tak för avkastningen i och med att utdelningen aldrig ska höjas bör vi satsa mot lågriskalternativ och stabilaste verksamheterna för att kompensera oss.

Andreas: Skulle vilja ha tag på någon spännande it-aktie med potential. Har du något tips på nåt spännande?
Marcus: En långsiktig favorit är utdelningshöjaren Hexagon. Där finns både mätteknik för framtiden och mjukvaror. Vill du köpa något billigare kan lilla men välskötta IT-konsulten Softtronic vara värd att titta närmare på, då deras utdelning ett normal år ger hög direktavkastning.

Per: Hej ! Hur ser du på Handelsbankens hållbar Energifond framöver ? Även Öhman Global Growthfond och Swedbank ny teknik
Marcus: Hej! Många fonder inom miljö och IT är fulla med aktier som rusat i kurs. Det kan fortsätta, men vi ska vara medvetna om värderingsmässiga riskerna. Det kan inom ett år eller så komma betydligt tristare kursutveckling, även om den långsiktiga potentialen är stor i sektorerna.

Pauline: Hej! Hur tänka kring Stillfront och spelaktier? Stor nedgång senaste tiden. mvh/Pauline
Marcus: Hej! Relativt uppgången från ca 40 kr till 116 kr på ett halvår är det inte konstigt att Stillfront-aktien rekylerar ned sedan september-toppen. Spel och lanseringar är lite nyckfullt vad som säljer och när. Långsiktigt är jag klart positiv.

pierre: Hur många procent kassa har du i din portfölj
Marcus: 1,5% är just nu redo att investeras.

JW: Hej Marcus! Om du skulle ha 20.000 att investera för idag med kriteriet att du måste välja en REIT och en utdelningsaktie, vilka skulle du valt?
Marcus: Hej! Jag skulle välja mellan Crown Castle och Digital Realty som REIT, för att äga mobilmaster och datacenter känns helt rätt. En utdelningsaktie jag alltid vill ha i portföljen är Castellum.

Erik: Vad tror du om HMs uteblivna utdelning? Kommer det en senare i år?
Marcus: Det tycker jag är rätt. De har en stor andel butiker stängda, så nu när utdelningstrenden är bruten är det lika bra hålla inne på utdelningen till krisen verkligen är över. H&M återkommer säkert i höst med eller nästa år med att dela ut gissningsvis 5 kr per aktie.

Gunilla: Såg precis att du inte rekommenderar preferensaktier, vilka aktier rekommenderar du då som lågriskalternativ?
Marcus: Jag rekommenderar preferensaktier, men helst de som ger ca 6-6,5% procent i direktavkastning. Det känns som lagom högt, en lagom risknivå helt enkelt.

Jörgen : Ska man köpa en grön aktie eller grön fond?
Marcus: En grön fond ger mycket mer riskspridning, men att komplettera en aktieportfölj med en grön aktie kan också vara rätt.

Mätarn: Tjena! Brookfield Renewable har gått väldigt bra senaste åren är det dags att hyvla av och i så fall vad ska jag satsa på då. Eller vad tror du om framtiden för Brookfield Renewable?
Marcus: Hej! Jag hyvlade själv av en aning i den aktien i veckan. Svårt att hitta något som är lika grönt och bra långsiktigt, men Canadian Utilities elproduktion är rätt grön även om de har en stor gasverksamhet. 48 år i följd med höjd utdelning och en direktavkastning på 5,5 procent lockar trots allt.

Magnus : Hej Jag har fått erbjudande att lösa in mina Corem property Pref. Jag vill nog behålla dom. Vad händer om jag tackar nej och är det bra ?
Marcus: Hej! Det är ett budpliktsbud och det fanns ingen budpremie att tala om. Tacka nej och behåll. Det tror jag de flesta gör.

Anders: Hej! Följer med nöje din chatt. En enkel fråga ja eller nej till budet om Corem pref? Mvh
Marcus: Hej! Tacka nej.

Erik: Hej! Vad tror du om aktier såsom Alibaba, Sea, Baidu och TSM som tar fart med Asiens ekonomiska utveckling?
Marcus: Hej! Det går att chansa på en korg med sådana aktier, men just jag skulle inte ta de politiska riskerna kinesiska aktier innebär. Potentialen är fortsatt stor, så jag kan förstå att man via aktier eller om det finns någon lämplig fond eller certifikat vill ha exponering där.

Kjell: Hej Marcus! Du var snabb med att sälja dina Bilia när nyheten kom om Volvos uppsägning av avtalet. Hur ser du idag på Bilia o deras möjligheter att på två år hitta en lösning?
Marcus: Hej! Chansen finns där, men det är ingen jag vill spekulera/investera i med egna pengar. Bilia är en värdeaktie, men de har sina utmaningar då branschen förändras. Det finns mer tydliga framtidssektorer att investera i.

Trollhättan: Hej ! Har du något tips på några spännande Biotekniska bolag ?
Marcus: Hej! Sobi är trots fjolårets forskningsmotgång intressant att hålla koll på, men det är ingen lågriskaktie direkt.

Peter: Hej Marcus! Du brukar med rätta hänvisa till att värderingarna i många bolag som varit långsiktiga vinnare är för höga för att vara köpvärda, speciellt i investmentbolag. Ar det dock inte så att folk värderar de högre under lång tid därför att de har långsiktigt gått bättre än index. Sedan finns det ju i och för sig en gräns hur högt de ska värderas men det finns många som tex vill köpa de bästa investmentbolagen för substansvärdet. Är det inte bara att inse att de aldrig kommer ner till substansvärdet och köpa i omgångar om man vill in i sådana aktier som har historisk fin vinsttillväxt?
Marcus: Hej! Exempelvis Latour har nästan aldrig haft substansrabatt och Melker Schörling vet jag aldrig hade mer än några procent. Vissa är alltid dyra, men när premierna är högre än vanligt ska vi ha lite lägre andel i de aktierna om vi vill vara försiktiga. Som du skriver kan det vara en idé att börja köpa ändå om man står utanför, för hög värdering kan hålla i sig länge.

Olof: Hej! Hur ser du på Storytels utsikter? Fler konkurrenter verkar på gång och företag som Spotify som börjar med ljudböcker.
Marcus: Hej! Jag är mycket positiv till sektorn, och rätt positiv till Storytel för de är stora nog på de flesta marknader. Konkurrensen finns där och jag tror på sammanslagningar framöver och Storytel lär vara ett av bolagen som äter mer än de blir uppätna. Kvar blir några aktörer per marknad, ungefär som e-bokhandeln där Adlibris och Bokus tog det mesta av den marknaden. Storytel är svårvärderade, men ett intressant tillväxtbolag.

Johan: Hej! Vilken är din syn på Teliaaktien? Föredrar du kanske Tele2?
Marcus: Hej! Jag föredrar Tele2 sedan många år, men risken och potentialen där är lite högre. Totalavkastningen från Tele2 över tid borde bli bättre, men det är Telia-aktien som känns mest som lågrisk och att botten är nådd sedan ifjol. Jag ägde Tele2 från 70 kr till 90-100 kr när det begav sig. Jag gillar att Tele2 fokuserar mot att äga infrastruktur och inte köpa på sig TV/mediabolag som Telia-gjort.

Paul: Hallå! Vilka aktier tror du ligger ”bäst till” för att leverera 2021?
Marcus: Hej! Jag tror många av aktierna i Xact Högutdelare kommer att börja gå allt bättre jmf börsindex. Kanske inte redan nu i vår, men förr eller senare lär värdeaktier börja locka då tillväxt blivit dyrt. Frågan är bara vad som ska få marknaden att svänga.

Niklas: God förmiddag! Några tips på aktier som kan gynnas av Bidens infrastruktursatsningar?
Marcus: Hej! Sponant tänker jag på Skanska, de har en bra verksamhet i USA och gynnas delvis av det. Lite beroende på exakt vad det blir för infrastruktursatsningar till slut.

Äpplet: Hej Marcus,Vad jag har förstått så har dom flesta sitt aktie sparande på Nordnet eller Avanza varför har man inte tex Nordea?
Marcus: Hej! Utbudet av olika fonder och andra möjligheter att hantera sitt sparande. Jag vet inte riktigt, men Nordea har inte haft lågt courtage lika många år som Avanza och Nordnet.

Börsen
Tungt för tungviktareMen uppåt för Scandic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Atlas Copco sämre än väntat
Foto: Shutterstock
Bostad
Svårt för unga få bolånKrävs fast anställning
Foto: Mediabild / TT
Rekommendationer
SBB köpvärd just nu
Kreditkort
Mastercard förbjuds i Indien
Foto: Johanna Norin /TT
Kvartalsrapport
Sandvik infriade inte förväntningarna
Kvartalsrapport
Storförlust för ScandicMen beläggningen ökar kraftigt
Foto: Copyright (c) 2017 JRJfin/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Många rengöringsmedel är värdelösaVar tredje produkt inte bättre än vatten
Kvartalsrapport
Större vinst än väntat för Handelsbanken
Foto: Shutterstock
Portföljen
Topprapport lyfter portföljen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kvartalsrapport
Uppåt för SwedbankRekordförsäljning av bolån
Ericsson lite bättre än väntat
Asien
Nedåt i Tokyo
Foto: Shutterstock
Wall street
Uppåt för Morgan Stanley efter stark rapport
Kvartalsrapport
Hög totalavkastning för Investor
Rekommendationer
15 rekar att räkna med
Bedrägerier
Så undviker du att bli luradKontrollera FI:s svarta lista
Kvartalsrapport
Sämre än väntat för Axfood
Kvartalsrapport
SEB bättre än väntat
Foto: FREDRIK SANDBERG
Kvartalsrapport
Bästa resultatet någonsin för Byggmax
Börsen
Volvo populäraste aktien
Foto: Shutterstock
Bostad
Höga bostadspriser stressar unga
Börsen
Rekommendationer: Köp SSAB och Lindab
Kvartalsrapport
Tele2 gick bättre än väntat
Kvartalsrapport
Avanzas vinst över en halv miljardMen aktien rasar på börsen