Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem bra aktier för långsiktiga investerare. Dessutom pekade han ut fem nordamerikanska utdelningsaktier. Han kom också med förslag på hur man kan placera 2,5 miljoner i dag. 

Assar: Kan du tipsa om fem bra bra långsiktiga aktier?
Marcus: Fem aktier med relativt mycket konjunkturstabilitet och med bra utdelning är AAK, Axfood, Astra Zeneca, Bahnhof, Tele2 B. Direktavkastningen varierar, men det gör även utdelningstillväxten.

Nyrik: Hej! Har fått 2,5 milj kr från fastighetsaffär. Behöver årlig utdelning. Hur ska jag placera?
Marcus: Hej! Sätt en miljon kr i investmentbolag som Investor B, Lundbergs och Latour. Lägg till 0,5 miljoner i den utdelande och börshandlade indexfonden XACT Norden Högutdelande. Komplettera sen med dina utvalda favoritaktier i övrigt. Jag skulle ta Axfood, Stora Enso R, Alfa Laval, Essity och Tele2 B. Krydda med tillväxtbolag som Hexagon, Evolution och Bahnhof.

Eric: Vilka fem amerikanska/kanadensiska utdelningsbolag med direktavlastning på minst 3 procent skulle du rekommendera?
Marcus: Abbvie, Enbridge, T. Rowe Price, Brookfield Renewable Corp och Crown Castle. Det är min nordamerikanska femma med relativt hög direktavkastning och även stigande utdelningstrender.

Sunken : Hej Marcus och tack för en informativ chatt. Jag har två funderingar kring Brookfield Renewable Corp som du ofta lyfter som din ”favorit” inom sektorn. För det första, ser du det som köpläge i aktien nu? Den har ju dippat en del. För det andra, har du någon mer köpvärd favorit i sektorn?
Marcus: Hej! Jag tror att det är långsiktigt köpläge där, även om värderingen inte är rekordbillig så har den ändå kommit ned en bit. Jag gillar även utdelningshöjaren Nextera Energy. De har också bara grön energi som verksamhet.

Mathias: Hej, vad tycker du om Handelsbanken A? Bra utdelning inklusive extra. Bra köp? Utveckling framöver?
Marcus: Hej! Handelsbanken A lockar kortsiktigt nu när räntorna stiger och det verkligen lyfter räntenettot för storbankerna. Den utvecklingen kan nog fortsätta ett tag till i år.

Johan P: Hej Marcus! Kan du förklara ABB:s särskilda utdelningförfarande? Ska man acceptera?
Marcus: Hej! Ja, det ska du. Det är den vanliga aktieutdelningen men det går via svenskt dotterbolag så det inte dras någon källskatt på utdelningen. Läs mer här.

Berra: Hejsan Vore trevligt höra vad du tycker om lite mindre bolag ibland. Många gånger blir det samma frågor och svar om samma bolag vilket inte alltid är så spännande. Vad säger du om Index Pharma och Guard Therapeutics? Dessa två bolag har mycket på gång i alla fall. 
Marcus: Hej! En snabb titt på bolaget ger mig att båda går med förluster utan att ha intäkter. Utan att kunna något om bolagens verksamheter avråder jag generellt från den typen av aktier. Det är för tidig fas för de flesta placerare. Kursutvecklingen på fem år visar hur hårt det blir när hög risk visar sig.

Marianna: Hej, ser du fortfarande Johnson & Johnson som en utdelningsaristokrat värd att behålla?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag, alla juridiska processer till trots. I grunden går hälsovårdsjätten hyggligt över tid även om det kanske inte är någon aktie som slår börsindex direkt. Konjunkturstabilitet känns rätt i nuläget.

Roland: Vad betyder det att fam. Persson köper massor av aktier i HM??
Marcus: Att de återinvesterar utdelningen de får. På så vis får de ännu fler aktier och därmed ännu mer utdelning nästa gång. Så rullar de på och takten de kan köpa HM-aktier i kommer därför bara att öka så länge utdelningen per aktie står sig. Över en generation det vill säga på väldigt lång sikt är det ett sätt att bygga en allt frodigare kassamaskin som de till slut äger helt själva.

Lena: Hur ser du på Castellums framtid? Var mångårig ägare av Kungsleden och var tveksam när dom sålde till Castellum men behöll mitt kapital ändå…Har för vana att sitta still i båten men turerna i Castellum förskräcker…..
Marcus: Jag håller fast vid att Castellum är en bra basaktie. Om 2-3 år tror jag utdelningen kommer tillbaka. Frågan är hur det går i närtid kursmässigt bara, där är osäkerheten lite större.

Johan : Vad tror du om Saab? Har stigit ganska mycket, är det dags att ta hem vinsten, sälja av en del eller behålla?
Marcus: Jag gillar Saab som investering. Kurstrenden är tydligt uppåt och efterfrågan blir allt bättre. Ligger man tungt i aktien så den är över 10 procent av portföljen eller så kanske vissa vinsthemtagningar vore på sin plats.

Sofia: Hejsan! Vad tror du om Nibe och nuvarande värdering efter div. uttalande av Musk och ev storköp av Nibe? Tack för din chatt!!!
Marcus: Hej! Värmepumpar från Tesla eller annat Musk-bolag känns som ett långskott. Värt att hålla koll på utan att vara något direkt hot mot Nibe. Fortsatt mkt dyr aktie, men det går inte att säga sälj för det. Behåll.

Claes U: Bahnhof kurs är ganska oförändrad trots fina siffror. Borde den inte rört sig mer norrut?
Marcus: Värderingen gör kanske att aktien har svårt att stiga särskilt mycket innan ytterligare bra rapporter kommit.

Carl: Hej, Vad tror du om Hexatronic och Evolution? Har tillväxten stannat?
Marcus: Hej! Inte vad jag kan se. Det är två favoriter bland tillväxtaktier.

Gesu: Vad tror du om Powercell? Vätgas generellt?
Marcus: Jag tycker att Powercell är en hygglig chansaktie då intäkterna per aktie växer. Hög risk i ung sektor. Vätgas är ännu väldigt svårt att investera i. Det finns nämligen nästan bara vinna eller försvinna-bolag.

Conny: Hej! Är det köpläge i Orrön Energy?
Marcus: Hej! Kurstrenden är lite alarmerande. Annars skulle jag säga att det är en bra chansaktie inom grön energi.

Hans-Peter: Vanliga aktier får jag tack vara chatten som jag verkligen uppskattar. Men jag saknar lite info om udda aktier som Absolicon, Circhem och Tomra. Lite nyfiken på vad som kan vara på gång ? Ha en bra helg H-P
Marcus: Långsiktigt älskar jag Tomra. Problemet är att sorteringsmaskinbolagets aktie ofta är dyr jämfört med den inte alltför supersnabba tillväxten.

Thomas: Hej Marcus Jag har funderingar kring återuppbyggnaden av Ukraina som måste komma någon gång. SVT nyheter skrev (Återuppbyggnaden av Ukraina kan bli världens störst byggprojekt) Då tänker jag att det måste ju finnas typ fonder med europeiska byggbolag som det kunde vara intressant att investera i. Jag kan inte hitta några sådana. Har du några tankar kring det? Med vänlig hälsning Thomas Andersson
Marcus: Hej! Frågan är också vilka marginaler bolagen får på uppdragen i Ukraina. Order och intäkter är en sak, men hur mycket kan och vill de tjäna på ett land som alla vill hjälpa? Värt att hålla koll på är det, fast jag ser ingen investeringschans där än.

Jonas: Hej Marcus! Vad tror du om bemaningsföretag som utdelare tänker på Dedicare, Veteranpolen och Ogunsen köpte nyss en liten post i varje. Hög DA. Mvh Jonas
Marcus: Hej! Det blir massor av utdelningar när det går bra. Dessa bolag är rätt svängiga till sin natur då efterfrågan kan variera så mycket. Jag har inget emot aktierna alls, även om det gäller att hänga med och sälja av i tid.

Annika: Hej Marcus. Vad är din reflektion beträffande Johnson&Johnsons aktieutveckling? Dags att ta förlusten eller behålla?
Marcus: Hej! Lite oroväckande är kursfallet i JNJ och det är värt att hålla ögonen på hur det går med babypudret i domstolsprocesserna.

Hultin: God Morgon! Hur ser du på storbank framöver och finns det någon av dem du skulle välja framför de andra???
Marcus: Hej! Storbankerna är fortsatt ett bra skydd mot stigande och höga räntor. Mina favoriter på sikt är SEB A och SHB A.

Janne: Hej Marcus. Vad tycker du om Alimaks nyemission? Bör man delta? Och hur påverkas aktieutdelningen i så fall?
Marcus: Hej! Min utgångspunkt är att man tecknar i det bolag där man är aktieägare. Äger du aktien så borde du tro på bolaget. Alimak ska ta in kapital för att finansiera ett förvärv och offensiva nyemissioner är klart bättre än defensiva.