Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fem aktier han gillar för en långsiktig investering. Han berättade också om bolaget som han delvis ändrat uppfattning om.

Petter: Hej Marcus, har du tips på tre till fem aktier att investera långsiktig i. Är det för sent att köpa Fortnox och Castellum? Tack för en så bra chatt!
Marcus: Hej! Fortnox och Castellum är två bolag jag gillar långsiktigt. Kanske är det för tidigt i nedgången att köpa Fortnox, kanske vänder de här. Nibe är ett annat trevligt bolag med produkter inom värmeteknik. Teknikgrossisten Lagercrantz och byggjätten Skanska ytterligare två bolag att fundera på långsiktigt. Bra utdelningstrender, men konjunkturkänsliga.

Elux-man: Hur ser du på Electrolux i dag efter beskedet att dela bolaget? Ska jag köpa in mig med en liten andel på några procent av min depå?
Marcus: Jag gillar att de tar itu med strukturen. Electrolux har historiskt sett över de flesta mångåriga perioder gett sämre totalavkastning än börsindex. Jag tror det fortsätter, men en avknoppning och renodling ökar intresset och skadar inte.

Sven: Hej! Ser att du gillar ”avknoppning och renodling”. Själv suckade jag, när jag läste att Electrolux (återigen) ska delas upp. Är det inte så, att ett sammanhållet bolag är mer stabilt? Men det verkar bara bli allt vanligare med splittring: Arjo ur Getinge, Epiroc ur Atlas Copco, Essity ur SCA, Loomis ur Securitas, Veoneer ur Autoliv… Å andra sidan finns det ju fina bolag, som slukas och försvinner…
Marcus: Hej! Det finns två sidor av myntet. Bredare verksamhet ger mer riskspridning, mer nischat innebär bättre fokus. Det är inte ristat i sten vilket som är bäst.

Klas/Jämtland: Hej Marcus. Tesla är det ett bolag som kommer att gå i konkurs framöver?
Marcus: Hej! Nej, det finns mycket värdefull teknik där så bolaget lär inte försvinna i en konkurs utan tas i ett värsta scenario över av andra innan det. De finansiella riskerna i bolaget är med det sagt väldigt höga.

Nybliven pensionär: Hej! Jag har Spiltan Högräntefond (70 procent) och Didner & Gerge aktiefond (30 procent) i mitt PPM-sparande. Är det klokt? Har du något bättre förslag?
Marcus: Hej! Det låter klokt, även om en räntefond är ett mycket defensivt val för de flesta som sparar i PPM. Men är du nybliven pensionär och ska börja ta ut pengarna är det nog bra att hålla nere risken.

Ulf: Hej Marcus! Du skriver att högutdelande bolag är en risk, men gäller det även Oriflame som nämndes i artikeln? Är Oriflame en riskfylld investering?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. Sminkprodukterna i sig är nog rätt konjunkturstabila och så, men mycket annat i bolaget har sina risker. Marknaden värderar inte aktien så att direktavkastningen hamnar runt 8 procent för att marknaden är dum och ger oss en gratislunch.

Sven: Hej! Hur ser du på en investering i SBF 14, Svenska Bostadsfonden 14 AB?
Marcus: Hej! Svenska Bostadsfonden har hyggliga meriter och historik så det känns okej om man gillar onoterade investeringar. Jag föredrar börsnoterat som strategi även inom fastigheter och tror det passar de flesta bättre, men avråder inte på något sätt från andra vägar.

Fredrik: Hej! Stort tack för en bra chatt varje vecka. Hur ser du på ÅF som aktie i en långsiktig portfölj? Jag tänker kanske framför allt på jämförelse mellan Sweco och ÅF som teknikkonsulter.
Marcus: Hej! Jag gillar båda bolagen då de har bra historik och säkert lär växa bra i nästa konjunkturuppsving när nu den väl kommer. Sweco och ÅF hade ifjol 19 år respektive 15 år av positivt lutande utdelningstrend.

Thomas 56: Hej, sålde först mina Mekonomen och bytte till Nordea, var det ett bra val? Har Electrolux, köpt för 190 kr, ska man behålla dom eller ligga kvar ett tag till? Är inte i något stort behov av pengarna för tillfället.
Marcus: Hej! Om Nordea kan få upp vinsten från 2017 års vinstsvacka så lär nog aktien börja stiga långsiktigt också. Varken Mekonomen eller Elux är några favoriter hos mig.

Kråkan: Hej Marcus! Det senaste budet på Karo Pharma (38 kr), ska jag ta det eller tacka nej?
Marcus: Hej! Om du vill vara på säkra sidan tar du budet genom accept eller säljer över börsen. När budet genomförts lär aktien bli kvar på börsen då budgivaren inte fick in tillräckligt med aktier för avnotering. Utan bud riskerar aktien att falla tillbaka en smula. Långsiktiga med is i magen behåller och hoppas på mycket högre kurser längre fram.

Petter: Hej Marcus, kommer Byggmax att återhämta sig? Eller ska man sälja trots förlusten? Petter
Marcus: Hej! Bolagen som sänker utdelningen brukar jag avråda från, särskilt långsiktigt. Byggmax slopar nu utdelningen så fundera du på att avsluta ditt ägande i bolaget. Deras bransch är inte precis den lättaste längre.

Mormor Karin: Hej! Vad är din åsikt om att köpa Xact Högutdelande nu. Är den kanske för dyr? Annars är det väl en hyfsad pengaplacering?
Marcus: Hej! Jag tycker det är en av de smartaste indexfonderna. En bra bas i portföljen.

Nisse: Hej! Jag kommer inom cirka 1,5 år att behöva ett kassaflöde månadsvis. Jag har tittat på Lendify som är en utlåningsverksamhet peer-to-peer, P2P. De betalar då ut varje månad. Deras ränta, i alla fall i exemplet, är 4,8 procent. Då detta är ett annuitetslån blir den genomsnittliga räntan cirka hälften om jag har fattat rätt. Sedan tillkommer då skatteeffekten på 30 procent. Hamnar väl då på cirka 1,6 procent netto. Riskspridningen är på minst 40 olika lån (upp till 100 lån). Den vanliga bankgarantin gäller inte. Vilken andel av tillgångarna kan man tänkas investera? Nu undrar jag om detta är en bra och säker placering eller ska man exempelvis använda Spiltans högräntefond och själv sälja andelar varje månad (vilket är en aning omständigt)? Preffar känns sent då räntan har sänkts färdigt. Dessutom krävs många preffar för att erhålla månadsvis utbetalning. Har du något bättre tips?
Marcus: Hej! Jag skulle rekommendera en mindre del av portföljen i P2P-lån då det är svårt att bedöma kreditriskerna. Räntefonder placerar i bolag och stater där de kan bedöma sånt bättre medan enskilda konsumenter i P2P är högre risk. Nettoskatten blir väl Lendifys ränta 0,7*4,8=3,36 procent på årsbasis. Min erfarenhet är att kunderna amorterar snabbt om allt går bra så man får återinvestera rätt ofta. Preffar lär ändå ge mer och högräntefonder känns betydligt säkrare.

Marie: Vad tror du om H&M i framtiden? Bra med utdelningen…
Marcus: Nu måste H&M:s vinst upp under 2019 och det rejält. Utan engångskostnader studsar det säkert upp, men kommer vinst och kassaflöden att täcka både utdelningen och investeringarna? Tveksamt. Långsiktigt är det en svår omställning när branschen förändras.

Robert : Hej Marcus och tack för inspirerande böcker. Hur ser du på fastighetsrelaterade aktier i tider där vi kan vänta oss att räntan stiger, och hur tror du ett mindre bolag som till exempel Brinova är att satsa aktier i? Den har rört sig i uppgående trend ett tag dock inte lika mycket som börsen rört sig upp generellt i januari.
Marcus: Hej! Generellt stiger räntorna när inflationen är högre än noll och då brukar det även gå att höja hyrorna för fastighetsbolagen. Det har vi sett att de gjort med god lönsamhet. Små räntehöjningar är jag därför inte rädd för. Brinova kan jag inte i detalj.

Jan Helsingborg: Hej! Karo Pharmas bud går ut bara någon dag innan bolagets rapport för 4:e kvartalet publiceras. Jag kan tycka att man borde avvaktat rapporten innan budtiden går ut. Har nya ägarna större insyn i Karo Pharma än de små aktieägarna? Hur förhåller du dig till detta? Tack för bra chatt.

Marcus: Hej! Det tycker jag ser konstigt ut, men en kvartalsrapport är å andra sidan inget avgörande för de kommande åren. Det är förhoppningsvis inget i bokslutet som är särskilt avgörande, även om de förstås borde ha förlängt budtiden till efter rapporten.

Aktieintresserad: Hej Marcus Jag är verkligen intresserad av aktier och har nu fått tillgång till ett arv om 1 miljon kr som jag vill förvalta till pension på 20 års tidshorisont. Om jag investerar dessa i 70 procent aktier och 30 procent räntefonder, vilka tre till fem aktier rekommenderar du, gärna med utdelning och vilken räntefond? Har en livslång sjukdom som gör att jag verkligen vill satsa på eget pensionssparande med idéer bland annat från dina böcker.
Marcus: Hej! Investmentbolag och aktier med stigande utdelningstrend. Xact Högutdelande är en bra fond också. Företagsobligationsfonder borde kunna avkasta mer än inflationen, men inte mycket mer så räntefonder är tveksamt på 20 års sikt, även om tryggheten är givande i sig. Lycka till!

BeGe: Hej MH! Kan det någonsin vara en bra affär att köpa preffar över inlösenkursen? Ser att någon pref handlas över inlösenkursen (eller i alla fall över den nya inlösenkurs som snart kommer att gälla).
Marcus: Hej! Är det bara lite grann över inlösenkursen är det ingen stor fara. Direktavkastningen per år blir antagligen mycket mer än de procenten du förlorar om aktierna blir inlösta till lägre kurs än du köpte för.

Dan: Om du måste välja, Lundin Petroleum eller Electrolux?
Marcus: Lundin Petroleum.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Uppåt på bred front
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Stark avslutning på svag vecka
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent