Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fem aktier i olika sektorer som var och en gynnas av starka megatrender. Han listade också fem utländska energiaktier värda att köpa.

Mr Larsson: Hej Marcus. Jag är intresserad av de så kallade megatrenderna, har du möjligtvis några bra tips på fyra, fem bolag, svenska eller globala, som du tror har framtiden för sig som man kan äga i många år och som eventuellt har en hyfsad direktavkastning?
Marcus: Hej! IAR Systems gynnas av Internet of Things, Alfa Laval av miljötekniktrenden inom industrin, Stendörren och Sagax gynnas av urbanisering och e-handel via deras kommersiella fastigheter inom bland annat logistik, Hexagon gynnas av digitalisering och bättre mättekniker inom olika branscher.

Anneli: Skulle bli jätteglad om du kan tipsa om dina bästa aktier inom förnybar energi, tack!
Marcus: Brookfield Renewable på Toronto-börsen kan vara värd att köpa innan nätmäklarna slutar mäkla den typen av aktier. Annars finns flera rena energi-bolag att titta närmare på. TransAlta, TerraForm Power, Pattern Energy och NextEra Energy. Risker är bland annat mindre regn till kraftverksdammarna, mindre blåst för vindkraftverken, etc. Titta även på att kassaflödet täcker utdelningarna.

David: Hej! Såg att Avanza slutar tillhandahålla handel med vissa papper typ Brookfield Renewables m.m. Hur tänker du kring detta? Behåller du eller har du några tips på andra investeringar i stället?
Marcus: Hej! Jag behåller förstås och kanske ökar lite till innan stoppet. Det finns fler bolag inom ren energi, se svaret ovan.

PS: Hej! Jag har cirka 95 procent i investmentbolag och indexfonder. 5 procent är kryddinnehav bestående av THQ, Fortnox, Beijer ref och MIPS som tyvärr är köpta nyligen och har således höga ingångspriser men jag tror på dem långsiktigt. Hur ser du på dessa innehav? Tack på förhand.
Marcus: Hej! Jag gillar de fyra tillväxtaktierna. De är bra chanser i portföljen.

Kalle: Hej! Warren Buffett säger att man ska köpa på rädsla och sälja på girighet. Följer du detta råd och i så fall hur?
Marcus: Hej! Ja, i viss mån, men det är svårt att veta hur mycket värre eller bättre det blir innan det eventuellt vänder. När läget blir extremt på marknaden är det viktigt att kunna stå emot och hålla huvudet kallare än många andra.

Nisse: Hallå! Jag undrar vad som ska säljas och vad som ska köpas i stället. Allt är enligt ditt tänk med utdelning och utdelningshöjning. Tidsperspektivet är långt cirka tio år. Atlas, Autoliv, Castellum, Epiroc, H&M, Hexagon, Hexpol, Hufvudstaden, Ica, Industrivärden, Investor, Kinnevik. Skanska, SHB. Med vänlig hälsning Nisse
Marcus: Hej! Bra portfölj. Jag säger ännu undvik om butiker, men H&M kanske har bottnat kursmässigt nu så det är ingen fara att ha dem i portföljen.

Håkan: Hej! Har ABB, Sobi, Betsson, Netent, Kinnevik, Xact Högutdelande, SCA samt Spiltan högräntefond. Cirka 70 procent i aktier, resten i ränta. Vad tycker du om fördelningen? Aktierna är jämnt fördelade. Alla aktier ligger på plus. Mvh Håkan
Marcus: Hej! Låter väl bra, även om två gamblingrelaterade bolag kanske är mycket. Det finns mycket annat inom IT och konsumtion som skulle platsa.

Injo: Hej! Essity värderas av Nordea till 340 kr. Kurs i dag 258! Vem har rätt? Marknaden eller Nordea?
Marcus: Hej! Marknaden sätter priset just nu, Nordea har en bedömning av vad Essity borde vara värd eller bli värd om allt går som planerat. Jag gillar Essity som bolag.

Karin: Hej Marcus! Vill utöka min portfölj med Akelius Pref att äga på lång sikt. Den ger trevliga utdelningar på lite udda månader jämfört med mina andra aktier. Är det läge att utöka nu eller är det smart att vänta till efter nästa utdelning i maj då den väl bör sjunka något? Tack för trevlig fredagschatt!
Marcus: Hej! Akelius Pref är bra men är rätt dyr även efter att nästa utdelning avskiljts. Då får du dessutom vänta lite längre till nästa utdelning om du köper efter den, men visst får du ett lite bättre ingångsvärde.

Henrik : Hej Marcus! Jag undrar hur du ser på en liten investering i Hybricon Bus System? Känns som de ligger rätt i tiden men har svårt att få igenom affärerna. MVH Henrik
Marcus: Hej! Så länge de förlorar pengar och inte har några stabila trender i utvecklingen är det bäst att undvika den här typen av aktier. Annars ett intressant försök inom gröna transporter.

Gösta: Hej! Jag överväger att öka i SHB nu när ny vd kommit och pratar mer om effektivitet och lönsamhet. Dina främsta invändningar? Tycker det är en mycket spännande bank som mötts av temporära motgångar senaste åren. Underliggande risknivå och tillväxt lockar. Stabil utdelning.
Marcus: Hej! Tryggaste storbanken men i regel också den dyraste av de fyra aktierna. Handelsbanken lär förbli en stabil kassako över tid, även om digitalisering, fin tech och nischbanker lär knapra av deras kaka.

Hans: Hej! Får jag utdelning på utdelningsdagen fastän jag sålt någon dag efter avskiljningsdag?
Marcus: Hej! Ja. Äger du aktier när börsen stänger sista dagen som utdelning inkluderas får du utdelningen även om du säljer innan den kommer. Till exempel att sälja på ex-dagen när aktien handlas utan rätt till utdelning.

Christian: Hej! Om man vill köpa Spiltan Räntefond, rekommenderar du då att man köper på ett fondkonto i stället för på ett ISK?
Marcus: Hej! Ja, det gör jag.

Bagge: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Vore tacksam för en åsikt om min portfölj som innehåller Akelius Pref, Amasten Pref, Autoliv, Bilia, Bravida, Creades, Handelsbanken, H&M, Holmen, Ica, MTG, Nent, Nobina, Nolato, OEM, Dagax Pref, Sagax d, Sandvik, SEB, Skanska, SSAB, Svolder, Sweco, Tele2, Troax och Volati Pref. Något att ändra? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Stor och bred portfölj vilket är bra. Är du bara långsiktig lär även aktier som Skanska återhämta sig tids nog. SSAB är den jag är mest skeptisk till långsiktigt. Stålbranschen är hård, skulle man kunna säga.

Berrabus: Du verkar ha gjort en kvartspudel i Atlas och nu också i H&M. Har du någon kommande överraskning där du har glidit med din åsikt? Atlas har gått kanonbra sedan din svängning och jag hoppas på en ny uppgång, om du kan peka ut en aktie?
Marcus: En kamphund pudlar aldrig. 🙂 När verkligheten börjar förändras ändrar jag mina råd i takt med den. När börsen stiger med kraft och vissa bolag som H&M börjar bottna och vända upp är det läge att bli mer optimistisk. Strategierna ligger kvar orörda så butiker inom sällanköp är jag negativ till ännu, men enstaka perioder kan vilken aktie som helst gå bra.

Torleif S: Varför tappar SEB-aktien trots att det är Swedbank som borde få stryk för det som de har åstadkommit?
Marcus: Jag tror att det finns viss oro bland många placerare att även SEB som har en del verksamhet i Baltikum ska vara inblandat i något.

Burman : Du har nämnt köp av investmentbolaget Bure vid flera tillfällen. Aktien har stigit kraftigt under en kort period. Är det dags att skotta hem vinsten efter ett lyft på cirka 60 procent?
Marcus: Efter den rusning vi sett är det säkert läge att sälja i alla fall lite grann av dina aktier. Kanske inte allt direkt, Bure äger bra bolag och kurstrenden pekar uppåt så bråttom med sälja är det nog inte.

Daniel: Hej. Marcus. Varför måste man tacka ja till erbjudandet i Acando? Vill man sälja så kan man ju göra det direkt väl?
Marcus: Hej! Ja, det går lika bra sälja över börsen och få pengarna mycket snabbare än via uppköpserbjudandet. Det blir lite courtage och möjligen aningen lägre pris beroende på börskursen, men annars inga problem.

Thomas: Vilken ska jag investera i? Enbridge eller Brookfield Infrastructure?
Marcus: Brookfield Infrastructure är mycket bredare då de äger en massa olika inom infrastruktur. Allt från att de är operatör av hamnar och järnvägar till land, skog, datacenter och pipelines. Enbridge är bara pipelines. På gott och ont.

Andreas: Hej. Det pratas ju mycket om skog/cellulosa och ersättning av plast. Ser du någon risk i överutnyttjande så till den grad att massivt skogsutnyttjande kan få negativa miljömässiga effekter? Kanske ur ett koldioxid-perspektiv?
Marcus: Hej! Inte direkt. I alla fall i Sverige måste skogsbolagen återplantera skog efter avverkning. Dessutom är det bara om vi använder skogen som den bli lönsam att sköta och bevara. Utan efterfrågan på skogsprodukter blir skogen ekonomiskt värdelös och då vore den och miljön mer hotad.

Hansson: Hej, sitter just och funderar på att från 1 juli släpper man på bygglov för altan. Kan det påverka Byggmax positivt tror du?
Marcus: Hej! Det är säkert positivt för deras bransch på sikt, men konjunkturen och villamarknaden påverkar nog mer kortsiktigt.

Roland: Flera bolag delar upp sin utdelning på flera tillfällen. Om jag har till exempel tusen stycken Investor på avstämningsdagen i maj men säljer 500 stycken i augusti, får jag vid utdelningstillfället i november då utdelning på resterande 500 eller de vid avstämningstillfället tusen aktierna?
Marcus: Du får utdelning på de Investor-aktier du äger när börsen stänger den 8 maj och den 7 november. De är sink-dagarna, alltså de sista inklusive-dagarna. Du kan handla en aktie som du vill i övrigt. Tänk på att aktier i regel faller med utdelningsbeloppet på ex-dagen, exklusive utdelningsdagen. Över tid återhämtar sig kursen i takt med att bolaget tjänar ihop till nästa utdelning.

Majsan: Hej! Vad tycker du om Bure? Har inte sett att du har rekommenderat aktien i samband med att du har förslagit investmentbolag.
Marcus: Hej! Bure är bra, men kursen har rusat på kort tid så nu tar det emot att rekommendera dem.

Per: Hej! Jag skulle gärna vilja höra dina åsikter angående Telia. Trygg och stabil högutdelare under många år?
Marcus: Hej! Visst, Telia är säkert bättre än räntepapper även om risken är högre. En lågriskaktie. Enda problemet är den låga tillväxten i Norden (och tidigare även de osäkra affärerna i österled). Telia är ingen favorit hos mig av den anledningen, men allt beror ju på vad man är ute efter.

Dennis: Hej, först och främst tack för mycket bra och intressanta böcker! Jag vill utöka min portfölj och skulle vilja höra vad du tycker om min nuvarande samt vilka branscher eller bolag jag kan lägga till. Jag har i dagsläget Lundbergföretagen, Investor, Kinnevik, Latour, Kindred, Johnson & Johnson och Coca Cola.
Marcus: Hej! Bra portfölj, med så många investmentbolag och breda JNJ fattas det knappt något. Mer inom IT kanske. En konsult eller Hexagon när de eventuellt rekylerar ned igen.

Montreux: Hej Marcus! En svår fråga, men när tror du blankningen går ner i Intrum? Har varit väldigt högt blankad, väldigt länge nu (säkert 2-3 år). Varför fortsätter blankarna att förnya sina positioner? Trevlig helg!
Marcus: Hej! De väntar kanske på att marginalerna ska pressas i en kommande lågkonjunktur, vad vet jag. Omöjligt att veta vad de väntar på.

Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Aktie
Vinstvarning och sänkt prognos från ElektaAktien faller tungt på börsen
Börsen
Stängning nära nollstrecket
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Analyser
Här är fredagens analyser
Penningtvätt
ING: SEB är välpositionerad mot eventuella kostnader
Aktie
SEB-aktien faller efter uppgifter om penningtvätt i Uppdrag granskning
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
15/11
Trading Direkt: SBB, Elekta och SEB i fokus
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Sektor
Norska laxbolag pressas av amerikanska stämningarSjömatsindex faller nästan 5 procent i Oslo
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bud
SBB lägger bud på Hemfosa
Rapport
Förlust för Fingerprint
Aktie
Försäljningen minskade i oktober
Foto: istockphoto
Asien
Handelsoptimism lyfter flera av Asiens börser
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter