Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka fem aktier han tror mest på inom bioteknik och hälsovård. Han tipsade också om fem långsiktiga svenska utdelningsaktier med potential.

Sam: Hej! Skulle vilja chansa lite när det gäller forskning på sjukdomar. Många bolag som är i fas ett-studier kommer ju aldrig längre men om de lyckas vidare kan det ju bli väldigt god avkastning. Min fråga är hur jag hittar dessa bolag? Tänkte satsa 1.000 kr i fem olika bolag.
Marcus: Hej! De bästa bolagen jag vet inom hälsovård och bioteknik och som har potential på lång sikt är biobläcksbolaget Cellink, VR-verktyg för kirurger i form av Surgical Science, fertilitetsbolaget Vitrolife, IT/medcinteknikbolaget Sectra, mikroskop/bildhanteringsbolaget Cellavision och amerikanska robotkirurgibolaget Intuitive Surgical. Chansa på fem av de bolagen och ge det tre till fem år, eller längre tid. En spännande och forskningsintensiv portfölj, men utan helt binära bolag som bara har ett eller två forskningsprojekt. Det vore för riskabelt, plus att jag inte har så bra koll på den typen av aktier. Det är svårt att vaska fram de som är mest lovande där, men vill du ha sådana lottsedlar istället, leta efter inspiration bland bioteknikfondernas innehav.

Viktor L: Hej Marcus! Kan man få ett tips på fem svenska, långsiktiga utdelningsaktier?
Marcus: Hej! Jag gillar Castellum, Cibus, Ework, Investor samt Lundin Energy. Den sistnämnda kan nog klara sig längre än vad vi tror, miljötrenden till trots.

IceIceBaby: Hej! Om du skulle köpa fem utdelningstillväxtaktier och fortsätta fylla på, på tio år sikt, vilka är de?
Marcus: Hej! Jag skulle öka försiktigt i rekyler i Evolution, Vitec, Fortnox, Lime och Hexagon.

Anna: Vad tror du om börsen framöver? Känns väldigt volatilt just nu, snart dags för rekyl? Tror du att det blir ett uppsving för mer defensiva aktier?
Marcus: Vi kanske ser början på en liten rekyl nu när börsindex inte stiger längre, men vad vet man. Kanske bara en andhämtning innan nästa uppgångsvåg. Förhoppningsvis går det ned lite så vi kan köpa till lite bättre kurser framöver.

AochO: Hej M! Nu i år när utdelningarna blir större än föregående år, kommer du återinvestera det mesta när månadens utgifter är betalda, eller unnar du dig något extra efter ett år av restriktioner/återhållsamhet?
Marcus: Hej! Allt kommer jag nog inte att återinvestera, utan använda till annat utanför börsen. Men jag sålde av lite i Alfa Laval och Nobina tidigare i år så det finns lite likvider redan innan utdelningsfloden strömmat in.

Steffe: Hej! Hur kommer det sig att en aktie med låg omsättning under en dag ändå sätter priset för samtliga aktier. Jag tänker att den stora majoriteten aktier som inte omsätts ändå följer med. Finns det på börsen någon ”hemlig formel” som styr detta? Begriper ju nånstans att jag är ute och seglar här, men vill ändå lyfta frågan om prissättning.
Marcus: Hej! De flesta aktieägare deltar inte i den dagliga handeln, utan det är alltid enbart en minoritet. Familjen Persson daytradar inte H&M, utan köper då och då, men står oftast helt utanför aktien. Är handeln i en aktie direkt låg är det mycket riktigt ändå den lilla omsättningen och senast betalt som sätter marknadsvärdet på börsen. Bolagets egentliga värde och det som storägarna vill ha för att sälja kan förstås vara helt annorlunda. Omvänt kan det krävas en mycket lägre kurs för att nya köpare av aktien ska dyka upp och vilja köpa in sig. Detta är anledningen till att vi inte ska stirra oss blinda på aktiekursen enskilda dagar, utan titta på både kurstrend och bolagets utveckling i ett längre perspektiv.

Pierre : Nyttobostäder, pref eller stamaktie, vilket rekommenderar du?
Marcus: Pref är nog lite säkrare och tråkigare egentligen, men den låga handeln i aktien gör att stamaktien ändå lockar mer. Potentialen är nog lite bättre där också.

Viktor: Hej Marcus! Vad tycker du om Cibus Nordic Real Estate? Anser du den är köpvärd till dagens kurs? P/e 18 och direktavkastning 5,41 procent? Gillar starkt deras månatliga utdelning. Kan du ge exempel på andra bra månatliga utdelare i Norden?
Marcus: Hej! Jag gillar Cibus som bolag och även deras månadsutdelning, men kursen börjar stå högt jämfört med substansen.

Janne: Hej Marcus, har 900.000 kr som jag behöver i slutet på året. Hur förvaltar jag dom bäst?
Marcus: Hej! På så kort tid skulle jag ha kapitalet på ett räntekonto.

Andreas: Hej Marcus! ”Tunga” namn, Erik Selin, Nicklas Storåkers, Anders Borg, med flera finns i kretsen bakom Checkin.com. Vad tror du om nyintroduktionen? Anmäla och hoppas på tilldelning, eller avstå? #Andreas
Marcus: Hej! Jag tror på anmälning i förhoppning att få tilldelning. Det kostar inget mer än lite tid att försöka.

Daniel : Hej! Jag undrar när man säljer en fond, till exempel i dag och det står hos nätmäklaren ”ses tidigast på kontot 10/5”, vilken kurs säljs fonden till då? Kursen fonden hade när man valde att sälja, eller kursen som fonden har datumet som transaktionen genomförs?
Marcus: Hej! Lägger du säljordern före klockan 13 är det (oftast) kursen 15:30 samma dag, annars den tidpunkten nästa bankdag. Nackdelen med fonder är att vi inte kan sätta en kurs, utan det blir den kurs =NAV-kurs= fondens substans per andel som råder när ordern ska gå igenom. Oavsett om priset rasat timmarna innan eller ej. Rätt ofördelaktigt och ålderdomligt att inte kunna sätta en lägsta gräns för vilket pris man kan tänka sig att sälja till.

Evy: Är det idé att köpa Investor eller Astra när kurserna är ganska höga nu?
Marcus: Astras kurs ser ut att ha bottnat och börjat vända upp i takt med att bolaget ökar vinsten snabbt. Investor har ingen superhög substansrabatt, men den finns där.

Carl: Hej Marcus. Oscar Properties var ju en framgångssaga för några år sedan. Sen kollaps och nästan konkurs. Nu nya erfarna ägare in i bolaget, ny inriktning på verksamheten och kursen har rusat. Vad tror du om framtiden? Hållbar kursutveckling som kan fortsätta uppåt eller bara förhoppningsrusning?
Marcus: Hej! Svårt att säga. Sätt en stop loss eller ha annan taktik för att skydda dig på nedsidan. Behåll så länge trenden ser ut att vara tydligt uppåt i alla fall.

Brummis: Ratos som fått mycket uppmärksamhet och köprekommendationer på sistone har sett sin A-aktie gå upp med cirka 50 procent men B-aktien med bara cirka 5 procent senaste månaden. Vad beror denna stora skillnad på?
Marcus: Galenskap eller något mindre drastiskt. Det är handeln i B-aktien som är störst och som visar värdet på bolaget. Jag ser ingen anledning till att A-aktien ska stå högre än B-aktien.

Pierre: Hej! När Sverige väl började med Spac:s så går det plötsligt mer än dåligt för dem alla i USA, dessutom skriver man här och där om att ”deras tid är förbi”. Vad tror du om detta, är det värt att vänta på till exempel ACQ Bure?
Marcus: Hej! Äntligen lite vettigare prissättning på SPAC:s. I USA har de haft många dåliga medan vi i Sverige hittills bara har ett sådant här skalbolag med löfte om att göra ett förvärv. ACQ Bure kan nog bli bra, men jag undviker den tills det börjar handlas med rabatt och/eller förvärvet gjorts.

Marcela: Hej, Investor A och B kostar lika mycket nu, vilken ska man köpa? Är Investor ett bättre alternativ än till exempel en fond som Avanza Zero?
Marcus: Hej! Kostar de exakt lika mycket tar jag B-aktien där handeln är störst. Vid minsta rabatt på A-aktien tar vi den istället för handeln i den aktien är tillräckligt stor. Jag tycker Investor långsiktigt är bättre än Avanza Zero som följer storbolagsindexet OMSX30.

Waldemar: Hej! Ligger Proact IT Group i tillfällig svacka?
Marcus: Hej! Ja, jag tror det är ännu en tillfällig kurssvacka efter rapporten. Sett över flera år är det ett bra bolag att äga.

MW: Hej Marcus. Vad tror du om Eniro som bolag? Har haft aktier en längre tid och har trott på en uppgång tills denna veckan. Finns det någon framtid för företaget?
Marcus: Hej! Eniros intäkter har minskat både totalt och per aktie varje år från och med 2009. Det säger en del om utvecklingen, även om det värsta säkert är över nu för bolaget. Lönsamhet och skulder börjar se bättre ut, men jag skulle undvika aktierna.

Niklas: I en tid då de teknologiska framstegen ökar exponentiellt, hur tror du att detta kommer att återspeglas i aktiemarknaden?
Marcus: Större skillnader mellan olika bolag och branscher. De som kan och hinner anpassa sig, och de som inte gör det.

Croesus: Hej Marcus, har du koll på de olika private banking-erbjudanden som finns, speciellt hos Avanza och Nordnet? Jag har haft lite som fix idé att bli private banking-kund men hittills är det mest en morot för att spara, jag har inte riktigt förstått vad de påstådda jättestora fördelarna skulle vara. Skulle du rekommendera det?
Marcus: Hej! Har man fått tag i ett stort kapital på annat håll (arv, gåva, etc) är det nog att rekommendera. Har du klarat av att bygga upp det själv, nej. För då har du erfarenheten av börsen och sparande så du nog klarar dig utan extra stöd och råd.

AndyPandy: Hej Marcus! Vad har du för tankar kring Brookfield Renewble Corps dipp sista tiden? Lyckades skala av en del på toppen, men sitter fortsatt ganska tungt kvar.
Marcus: Hej! Den är sund och vettig, BEPC var grymt dyr jämfört med BEP, som ger samma ekonomiska slagsida mot bolaget. Nu ser det vettigare ut och jag är positiv till bolaget i sig.

johanna: Hej Marcus, vad har du för tankar kring robotsparande, som Lysa?
Marcus: Hej! Jag är neutral, känns det rätt för en sparare, så kör på.

MP: Hörde Warren Buffett prata om tydliga signaler på överhettning med stigande råvarupriser och brist. Kan det leda till inflation? Vilka tillgångar ska man med fördel äga i sådan situation? Skog och fastigheter?
Marcus: Jag tror också på lite mer inflation, men det blir nog en tillfälligt topp. Reala tillgångar är oavsett det bra att ha i portföljen. Både som inflationsskydd och som bra placering i övrigt. Även teleoperatörer har reala tillgångar.

Lådan: Hej! Va tror du om Fortnox efter den senaste tidens nedgång, köpläge snart?
Marcus: Hej! De har bottnat flera gånger tidigare runt 400 kr och kanske gör de det igen. Annars faller Fortnox med kanske 100 kr till ned till cirka 300 kr, och då skulle aktiens p/e-tal i alla fall falla under 100. Den som köper Fortnox nu bör ha stop loss, etc.

Jan: Hej! MTG-aktien har en kraftig negativ reaktion efter rapporten. Vad tror du om den litet mer långsiktigt. Överreaktion? Finns återhämtningspotential?
Marcus: Hej! MTG långsiktigt blir nog bra, men det är en väldigt svängig kurs nu med dragning nedåt. En chansaktie jag inte skulle ha helt bråttom att köpa in mig fullt i.

”Behöver råd”: Investor har fortsatt stiga. Är den fortfarande köpvärd?
Marcus: Ja, som basaktie även om den kanske inte är något direkt fynd just nu.

Lasse: Hej! Har du någon uppfattning om Haldexaktien?
Marcus: Hej! Deras konjunkturmotiverade rally ser ut att ha börjat. Ingen långsiktig favoritaktie, men i cykler är Haldex bra när efterfrågan vänder och marknaden börjar gilla aktien igen. Vet inte hur länge det varar denna gång.

QT pie: Hej, funderar lite kring preffar och D-aktier. När är det bäst att köpa sådana aktier? Tänker på ränteläge, och så vidare.
Marcus: Hej! Om räntorna stiger borde det pressa ned kurserna så det blir köpläge. Risken är då att räntorna stiger än mer och det blir mer nedgång, men långsiktigt ser jag ingen stor inflation eller ränteuppgång än. Preffar och D-aktier borde röra sig cykliskt styrda av räntor och bolagens kreditrisker.

Anita: Hej Marcus, äger du bitcoin? Kan du tänka dig att köpa?
Marcus: Hej! Nej, uppgången är för stor för tillfället. En extremt liten post skulle kunna vara aktuellt att köpa, om det rasar.

runnerunn: Hej Marcus. Vad tror du om introduktionen av Checkin.com? Ser att Affärsvärlden har två varningsflaggor för hög emissionskostnad och täta personkopplingar.
Marcus: Hej! Ja, men det är inget som gör bolaget eller dess framtid sämre. Men visst är introduktionskostnaderna relativt höga. Checkin känns lovande att teckna.

Linda : Tror du på Kambi långsiktigt?
Marcus: Ja!

Jonathan: Hej, har byggt ut en bred svensk portfölj nu, blandat med 30-tal aktier, Avanza Zero och Xact Högtutdelande. Har också stor del globala indexfonder men jag hade gärna kommit åt mer stabila utdelare i USA istället för bara FAANG som fyller halva indexen. Min fråga då: kan något som SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF duga som motsvarighet till XACT i USA, och går den då att ha på ISK utan att jag missar utdelning? Billig dollar tänkte jag, att det var extra fint att fylla på nu, men den handlas för euro på tyska listan, betyder det dubbel valutaväxling (och dubbel valutarisk)? Duger en sån ETF på ISK eller borde jag gå den jobbiga vägen att göra en KF endast för de amerikanska utdelarna och köpa styckvis?
Marcus: Hej! ETF:er noterade i till exempel Tyskland kan du ha i både ISK och KF, men det dras källskatt på utdelningarna så KF är bäst. SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF är en sådan fond. Valutarisken ligger i första hand hos bolagen/innehaven, inte noteringsplatsen för fonden.