I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som kan vara värda att plocka upp efter rapporterna. Dessutom tipsade han om vilka utdelningsaktier man ska ha i en basportfölj och vilka investmentbolag som passar för barnsparande. 

Thomas: Hej Har du hittat något rapportbolag än så länge som du anser vara värt att plocka in på längre sikt?
Marcus: Hej! Atlas Copco fortsätter att imponera och även Alfa Laval rapporterade bra. Bland tillväxtbolagen fortsätter Evolution och Fortnox växa snabbt under god lönsamhet. Av aktier som fallit hårt och som ändå går bra som bolag hittar vi Hexatronic. En rapportfemma att plocka upp långsiktigt.

Marie: Vilka utdelningsaktier föreslår du som en bas i en svensk portfölj?
Marcus: Vid sidan av investmentbolag kan du titta bolag med lång och stigande utdelningstrend som Assa Abloy, AAK och Lagercrantz. En trippel utdelningsaktier att ha med i basen på portföljen.

Håkan: Hej Ska starta en depå till mitt barnbarn med 4 investmentbolag. Vilka?
Marcus: Hej! Jag skulle ta Investor B, Lundbergföretagen, Latour och Creades. Fyra lite stabilare och ett med lite mer tillväxt. Bra historik och goda förutsättningar på sikt för att bra barnsparande!

Karin: Hej Marcus! Kan du nämna några svenska utdelningsaktier på large-cap listan som är lågt värderade i dagsläget och värda att ta in i en portfölj.
Marcus: Hej! Tele2 B gillar jag fortsatt. Storbankerna har alla rätt bra lägen just nu och är relativt lågt värderade.

Gabriel: Hej. Hur ställer du dig till ESTEA? Du hade/har investerat en del i bolaget. Är du kvar med innehavet? Inställda ränteutbetalningar som skall ackumuleras och utbetalas när möjlighet ges. Vad säger detta? Handlas cirka 37-40 procent ner. I likhet med fastighetssektorn. Jag ligger mycket tungt i bolaget och är villrådig om hur agera. Tacksam för dina synpunkter. Är inte i behov av kapitalet, kan vänta år om så behövs och om framtiden bedöms OK. Vänliga hälsningar, Gabriel
Marcus: Hej! Jag behåller Estea trots den indragna räntan, som vi kommer att få tillbaka en vacker dag. Jag tror de klarar sig då de bara har banklån och har en nischade portfölj.

Stefan: Tack för att du delar med dig av dina insikter Sällan har jag varit så förundrad som den senaste tidens utveckling rörande Hexatronic och ytterligare en förnämlig rapport straffas av börsen. Hur tänker du?
Marcus: Marknaden ser risk för något otrevligt och innan vi vet om marknaden har rätt i det kan vi ta det lite försiktigare än annars. Kurstrender kan skvallra om hur det kommer att gå för bolaget i framtiden, men ofta överreagerar marknaden också.

Erik: Hej! Finns det några intressanta gruvbolagsaktier som är exponerade mot jordartsmetaller?
Marcus: Hej! Amerikanska Sibanye Stillwater har gruvor inom batterimetaller. Titta närmare på den chansaktien om du är ute efter sådant.

Leeman: Hej! Direktavkastning undrar jag kort om. Jag köpte aktier i bolag som gått upp så direktavkastning nu under 3%. Spelar det någon roll för mig om den var över 4% när jag köpte?
Marcus: Hej! Nej, du får samma utdelning i kr per aktie som tidigare. Lägre direktavkastning på grund av att kursen gått upp kan signalera att marknaden tror på högre utdelningar och vinster för bolaget längre fram. Innan det är bekräftat kan högre värdering indikera högre risk. Studera bolagen och se om det är motiverat med kursuppgången. Behåll och var glad är utgångspunkten när aktierna stiger, men vi kanske inte ska öka allt för mycket om det blir rena kursrusningarna. Det är då lite mer en fråga om tajming. 

Torbjörn: Vad har du för rekommendationer gällande Ework?
Marcus: Behåll säger jag. Jag funderar själv på att öka om kursen fortsätter att falla tillbaka.

Kjelle: Ligger rätt tung i Intrum. Vad göra?
Marcus: Risken är för hög för att du ska ligga tungt i Intrum, sälj av lite grann i alla fall. En lite mindre post kan du vara långsiktig med och ge bolaget chansen att vända.

Frasse: Cibus aktiekurs har gått riktigt dåligt. Vad tror du om det, fly skeppet efter 50% nedgång eller hänga kvar i hopp om att det ska vända? Direktavkastning på 9% är ju en liten tröst.
Marcus: Jag tror att det är för sent att sälja allt om du vill ha den exponering mot fastigheter som du har. Cibus kapitalpolitik kan diskuteras och vi ska i tider med stigande räntor ta det försiktigt med så pass högt belånade fastighetsbolag.

Daniel: Några ändringar i din portfölj senaste tiden?
Marcus:  Det senaste jag gjorde var att sälja allt i JNJ, då jag tröttnade på allt vad asbesträttegångar heter. Uppdelningen av bolaget senare i år lockar inte heller då det troligen följer med juridiska belastningar även till det avknoppade bolaget. Det är allt jag gjort i april.

Oliver: Hej! Vad tror du om Hexatronic fortsättningsvis?
Marcus: Hej! Avskräckande kurstrend, men bolaget går bra. Försiktig optimism och att inte köpa allt på en gång är min utgångspunkt.

Marie: Vad tror du om VNV i framtiden? Ska man teckna nya aktier i nyemissionen?
Marcus: VNV kommer nog att vända förr eller senare. Just nu är jag lite skeptisk, vilket jag utvecklade här i förra veckans chatt.

Stefan: I flera år rekommenderade du VNV Global när du fick frågor om investmentbolag i chatten. Detta skulle vara ett bolag för framtiden. Vilket gjorde att många småsparare, likt mig själv, tankade aktier i detta bolag. Sedan när det började gå dåligt och kursen sjunk sa du plötsligt att ”man skall inte ha för mycket pengar i sådana bolag” för att sedan själv sälja av helt och hållet. Är det inte oseriöst av dig tycker du? Jag vet att det är mitt eget ansvar att göra min egen analys osv., men du vet mycket väl att vi läsare av chatten lyssnar på dina råd.
Marcus: Jag har alltid betonat att det varit lite högre risk i VNV. Ibland visar sig det i form av kursras och vi får alla anpassa oss när verkligheten förändras. Varken jag eller någon annan ska sitta fastsurrad runt masten på ett fartyg i sådan sjögång. Även jag måste få ändra mig och formulera om mig när saker förändras.

Brageas: Hej, när Ukraina i sinom tid ska börja återuppbyggas, vilka svenska företag tror du kommer att bli anlitade? Skanska? SSAB? Atlas? O.s.v. Andra att ta positioner i när det ljusnar?
Marcus: Hej! SSAB:s export av stål gynnas nog redan när Azovstahl är bombat i ruiner. Ska Ukraina byggas upp efter det vansinniga kriget kan även kanske Skanska gynnas, även om det är en öppen fråga vilka bolag och när som går in i det landet. I första hand ska ju Ukraina själva (åter)starta byggbolag.

Sven: God morgon! För några år sedan köpte jag Heba, trodde det skulle ju vara en trygg aktie. Nu har den gått ner väldigt mycket. Hur ser du på aktien framåt på längre sikt?
Marcus: Hej! Heba i sig är nog trygga i betydelsen att de överlever och klarar sig rätt bra. Däremot tar det tid att höja hyrorna för att kompensera för inflationen och lånen blir dyrare. Att aktien faller under den perioden är naturligt, men sett på fem års sikt har det nog hunnit bli klart bättre.

Magnus: Hej Marcus! Midsummer genomför en företrädesemission. Har du några tankar kring den?
Marcus: Hej! Midsummer går med förlust och försäljningsutvecklingen per aktie är svag. Undvik.

Anders: Hej. Hur ser du på XACT Norden högutdelare som bas i portföljen? Har du själv en stor del av denna fond i din portfölj?
Marcus: Hej! Jag ser det som en bra bas i utdelningsportföljen. Jag har 4,8 procent i fonden.

Tanga-Tony: Vad händer med utdelningen i SBB nu när det blir nyemission? Hittar ingen info Lite märkligt om de behåller den, samtidigt som de tar in pengar, eller?
Marcus: Utdelningen i d-aktien blir kvar oförändrad. SBB emitterar mer för att få ned skuldsättningen.

Erik: Hej! Hur illa är det egentligen med SBB? Kan man misstänka att det är stora blankningar i d-aktien för att sabotera nyemissionen?
Marcus: Hej! Bolaget står stadigt även om rapporten hade en del skrämmande inslag. Jag tror inte att det är blankningar som får kursen att falla, utan hur dyr finansieringen blivit.

Jörgen: Hej Marcus! Vad tror du om Intrum framöver? Kommer de hämta sig snart eller ska man sälja sin lilla post och leta upp något annat?
Marcus: Hej! Jag tror inte på någon snar återhämtning i Intrum, utan det lär ta tid. Kurstrenden och resultattrenden pekar nedåt. Sett över flera år kommer det säkert en vändning så det är bra lägen i aktien framöver. Frågan är bara när och på vilken kurs det bottnar. Det är ännu inte bråttom att köpa mycket i aktien.

Svenne: Tack för en trevlig aktiechatt! Hur ställer du dig till Hexatronic efter fin rapport, men med kommentar från orolig Di-expert?
Marcus: Jag är något lite mer tveksam nu när det ändå kommer lite orosmoment kring efterfrågan, men i grunden är jag fortsatt mycket positiv till Hexatronic. De växer vidare på ett bra sätt.

Sigge: Hej! Är Sobi en bra investering?
Marcus: Hej! Det är fortsatt en bra chansaktie inom bioteknik. En av få läkemedelsaktier där vi har både lönsamhet och tillväxtsatsningar av det här slaget. Sobi har både högre risk och potential än t.ex. Astra Zeneca