I veckans aktiechatt listade Marcus några aktier som kan stå emot, eller till och med gynnas, av stigande räntor. Han berättade också vilken aktie han skulle köpa just nu om han bara fick äga ett enda bolag. Dessutom pekade han ut fem aktier som fungerar bra i en basportfölj för sparande till barn. 

Sven: Hej! Vilka fem aktier skulle du säga är mest stabila för att stå emot en eventuell ränteoro under det kommande året.
Marcus: Hej! De fyra storbankerna och Sampo skulle gynnas av högre räntor, så det är en bra säkring mot dyrare bolån.

Anita: Läste att man ska äga bankaktier under 2022, vad tycker du? Vilken bank ser attraktiv ut nu?
Marcus: Jag gillar bara Avanza och Nordnet egentligen. Resurs lockar med den höga utdelningen, men konsumentkrediter riskerar att regleras förr eller senare. Storbankerna är kortsiktiga case som gynnas av högre räntor.

Ulla: Hej Marcus Om du bara fick äga en aktie vilken skulle du äga då?
Marcus: Hej! Johnson&Johnson svarar jag denna gång istället för att ta Investor som jag brukar på den frågan.

Per: Hej! Vilka 5 tillväxtaktier skulle du välja för resten av 2022?
Marcus: Hej! Då väljer jag tillväxtbolag där aktierna ligger i mer eller mindre stigande trender och hoppas att de håller i sig. HMS Networks, NCAB, Enea, Fortnox och Creades.

Stolt mormor: Hej Marcus! Jag ska ge en portfölj till mitt barnbarn som hon ska få när hon är 18 år. Till dess ska jag förvalta den. Hur rekommenderar du att den ska se ut?
Marcus: Hej! Jag skulle grunda med investmentbolagsaktier med substansrabatt, som Investor och VNV Global. Sen lägga till några bra bolag som är lite dyrare som Kinnevik och Bure. Komplettera gärna med Astra Zeneca, som aldrig sänkt utdelningen och som gynnas av hälsotrenden. Det får bli min femma till ett barnbarn.

Helene : Hej Marcus Är Lundbergs ett bra köp nu för en långsiktig sparare?
Marcus: Hej! Ja, långsiktigt har bolaget presterat bra och det finns många trygga storbolag i aktiekorgen de förvaltar.

Elina: Hej! Kul att chatten är tillbaka! Du skrev nånstans att du fyllt på med Arbor Realty Trust som verkade intressant. Men hur ser det ut med deras utdelning? Ser ingen sen mars förra året. Tack!
Marcus: Hej! Utdelningen kommer kvartalsvis och har en stigande trend. Syns t.ex. på Avanza och på deras sajt.

Tommt: Hej Marcus, När tror du Millicom kommer börja dela ut pengar igen? Om de kommer göra det nån gång? Det var ju ett bra utdelningsbolag förut. Bästa hälsning Tommy
Marcus: Hej! Just nu prioriterar de återköp av aktier, men vad vet man om Millicom. Den degen knådas kontinuerligt om, men vad växer egentligen? Kommer de någon vart? Jag är fortsatt lite skeptisk.

Calle: Hej Marcus. Skulle vilja satsa lite småpengar på små chansbolag . Och det är inte hela världen om dom vinglar i diket. Tips på några bolag ?
Marcus: Hej! Surgical Science och Bico är två favoriter inom hälsovård. Spännande produkter för framtiden, men höga risker.

Oskar: Hej! Tror du att Creades är en bra och stabil utdelningshöjare?
Marcus: Hej! Ja, fast det är i första hand som tillväxtbolag jag tycker man ska se dem. Utdelningstrenden lär bli stigande framöver, men med låg direktavkastning.

Pojkspoling: Tjena, har du gjort något för att parera konflikten som sker mellan Ryssland och Ukraina?
Marcus: Hej! Nej, jag har väldigt liten exponering mot Ryssland nuförtiden. En av mina små tillväxtportföljer har ett innehav i G5 som har ett kontor i östra Ukraina, men det är småsmulor jämfört med resten av mitt sparande. Höga risker i aktien kompenserar vi för genom att hålla nere storleken på innehavet.

Sund: Hej! Castellum är väl över tid ett säkert kort? Gå in nu eller tror du den går ner?
Marcus: Hej! Ja, bolagsledningen påverkar mycket först på lång sikt. Kortsiktigt är det fastigheterna och det befintliga finansiella upplägget som gäller. Sett över flera år kommer den nya ledningen att sätta sin prägel på bolaget och det behöver inte alls vara negativt.

David: Hej! Jag har funderat och funderat på vilket bolag som är lämpligast att investera i nu i tider av ränteoro och oro i stort och har landat i Industrivärden. Har du andra förslag på bolag du tror på mer i det här läget?
Marcus: Hej! Industrivärden har en hel del industri och bank i portföljen. Stabilast när det gäller konjunkturen och räntan är nog Astra Zeneca, Axfood och Swedish Match. Läkemedel och dagligvaror.

Oskar: Hej Marcus! Vilken genomsnittlig årlig avkastning kan man räkna med att börsen ger på 10 respektive 20 års sikt?
Marcus: Hej! Jag gissar att det handlar om 5-10 procent. Utifrån de låga räntorna och upphissade värderingar borde det inte bli så hög avkastning, men inflationen kan inflatera vinsterna och värdet på aktierna.

Matthew: Hej Marcus, det talas mycket om att det nu är bättre placera på värde istället för tillväxt. Tror du det gäller de stora drakarna som Alphabet, Amazon, Microsoft etc också eller har de en särskild status på grund av deras dominerande ställning?
Marcus: Hej! De som pratar om sektorrotation är inne på det spåret, men jag tycker inte vi ska utesluta big tech. Bolagen utvecklas ännu bra.

Hilding: Hej Marcus! Jag har två frågor, som jag hoppas att få svar på. Fråga ett rör Sinch. Jag har följt dina råd under flera år och utvecklingen av min portfölj ligger en bra bit över index. Enda sorgebarnet är Sinch. Här ligger jag minus över 36 % eller 66000 kr. Vad tror du om aktien? Kommer den igen inom överskådlig framtid? Sälja eller behålla? Fråga två, vilka är dina tre bästa aktier?
Marcus: Hej! Sinch växer så det knakar, de flesta år under lönsamhet. Förr eller senare kommer aktien tillbaka i stigande trend.

Karin: Hej Marcus! Mitt 16-åriga barnbarn ska börja ett sparande på börsen. Är det klokt att starta med tex Investor eller annat investmentbolag så hon får lite utdelning? Eller ska man rekommendera t ex Spiltan investmentbolagsfonden?
Marcus: Hej! Aktiekillen i mig säger att jag ska svara Investor och investmentbolagen. Men det är ingen stor skillnad i att köpa aktierna direkt kontra att köpa fonden. Avkastningen lär bli ganska lika. Men att lära sig kapa mellanhanden dvs fonden och gå direkt på aktierna kanske är strategiskt rätt att lära sig långsiktigt.

Maria: Hej, tycker du att Swedish match ser intressant ut på dessa nivåer? Är det dags att köpa lite?
Marcus: Hej! Långsiktigt är det sannolikt det, men marknaden verkar vilja tveka ett tag till.

Bo: Hej Marcus är skogs aktierna typ Stora Enso något och ha på långsiktigt?
Marcus: Hej! Skogsägande tror jag är strategiskt rätt att satsa på sett på tio års sikt. Stora Enso är min favorit i sektorn. Sen är det en konjunkturkänslig bransch och tajmingen ganska viktigt så man kommer in rätt. Just stora ligger i hyggligt bra trend just nu i alla fall.

Matte: Har aktier i Electricite de France. Nu har regeringen sagt att de sänka priserna och aktien rasar 20%. Får man göra så då aktien finns hos många internationella placerare
Marcus: Jag kan inget om bolaget, men hårt reglerade eller samhällskritiska marknader har politiska risker. Det ingår i spelet.

Anders: Hej, När oljan stiger så stiger oljebolagen, När elpriset stiger så sjunker vindkraftsaktierna. Vad tror du om OX2, Arise, Eoulus och dom övriga.
Marcus: Hej! Långsiktigt lär grön energi efterfrågas, men det är klart att de bästa ställena att bygga vindkraft på är tagna och när det är vindstilla och vinter påminns folk om nackdelarna. Jag gillar elproducenter bättre än de som projekterar och uppför vindkraftsparker och annat. Det är en svängigare sektor att projektera.

Alex: Hej! Vad tror du Brookfield Renewable Corp i dagsläget? Är det köpläge? Räknas den som värde eller tillväxt? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Fallande kurstrend och värderingsmässigt är det en blandning nu. Det var värde för fem år sedan men de var uppe på tillväxtvärdering. Jag skulle avvakta lite till.

Susanne: Om man vill ”ta rygg” på någon av Sveriges finansfamiljer, vilken skulle du då rekommendera?
Marcus: Lundin, Wallenberg, Schörling och Tigerschiöld är några att titta närmare på.

Daniel: Hej Marcus, tack för en bra chatt! Vad tror du om AT&T? Det känns som att den fallande trenden är bruten och att aktiekursen börjar röra sig uppåt. Skulle du rekommendera aktien som en ”stabil basutdelare” i portföljen?
Marcus: Hej! AT&T har studsat upp en bit och kursen borde ligga i intervallet 25-30 dollar framöver. Efter avknoppningen blir det ett alternativ till högriskobligation att äga AT&T-aktien, men då kan man lika gärna äga Tele2 B som inte har lika dålig historik när det gäller att ändra sin strategi.

Johan: Hej, Rekommenderar du köp av aktier i fastighetsbolag nu när räntorna sannolikt kommer att höjas kraftigt? Hur ser du på riskerna att fastighetsbolag inte kommer kunna lösa in D aktier ?
Marcus: Hej! Jag ser inga stora risker där, inflationen kommer att göra det lättare att höja hyrorna och därmed intäkterna. Reala tillgångar klara inflation bra. Med det sagt är högre räntor negativt för bolagen, men jag tror inte det kommer att bli så mycket räntehöjningar även om riskerna ökat.