Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem intressanta aktier som kan klara en miljö där börsen faller och inflationen stiger. Dessutom berättade han vilka aktier han nyligen köpt. 

M: Hej Marcus, Vilka 5 aktier rekommenderar du i fallande börstider och högre inflation?
Marcus: Hej! Aktier som har åtminstone hygglig kurstrend som Softronic inom IT och Aker BP inom olja. Aktierna står emot nedgångarna. Utbildaren BTS har hygglig kurstrend också. Axfood och Astra har definitivt det, vilket jag vill minnas att jag nämnt i aktiechattar nyligen. Dessa aktier lär inte stiga mest när börsindex väl vänder, men ska du satsa på aktier i fallande börstider leta bland de som ändå går upp. Så kan du försöka fynda de som rasat sen. Som skydd mot inflationen leta bland bank/finans och råvaror.

Nina: Finns det något du köper och säljer i tider som dessa?
Marcus: Jag har köpt tillbaka Corem Pref, där de nu kommit ned på trevliga nivåer på 300-310 kr igen. Tycker inte vi ska ha för mycket där än, då stigande inflation och räntor gör att preffar och d-aktier kan pressas kortsiktigt. Annars har jag inte gjort så mycket på en månad. Jag sålde Fortnox för 55 kr i mitten av april och tog då hem en fin vinst. Samt köpte gruvbolaget Sibanye Stillwater ungefär då, vilket var för tidigt. Annars ligger jag mest stilla med rätt stor kassa, 6 procent bara på aktiedepåerna.

Annna: Vad ser du som rea på börsen? Vilka aktier är attraktiva och med potential i dina ögon?
Marcus: Det är säkert långsiktig rea på Evolution, Bico, Sinch och SBB B, men marknaden handlar aktierna som om jag vore en idiot som trodde det. Tidsmässigt känns det alldeles för tidigt att tro att det ska vända denna månad och sen bli en lång uppgång. Sagax D är det rea på också om räntorna toppar nu och inflationen bedarrar. Cibus en annan kandidat, men fastigheter går inte bra kortsiktigt.

Hans: Vad tror du om börsen framöver?
Marcus: Jag är kortsiktigt negativ. Tror vi stänger börsåret på minus, men det behöver inte alls bli någon krasch utan mer tråkig börs en längre tid.

Orolig: Hur tror du börsen kommer sluta i år? Tidigare trodde du på plus, men nu känns det minus, frågan är hur mycket? Kommer det bli mycket värre?
Marcus: Jag tror inte på så mycket mer fallhöjd än marsbotten, men vi är nästan där nu. Faller vi under den botten etableras den långa fallande trenden, annars ligger vi istället i sidledes rörelse vilket vore skönare. Många aktier har redan fallit djupt och länge, det är bara börsindexet som toppade den 4 januari. Många branscher toppade ifjol. OMXSPI är ned 22 procent i år, men då har vi fått lite utdelning som tröst utöver det.

Fredrik : Hej Marcus När spår du att det tickar uppåt för SBB igen?
Marcus: Hej! Gissar att det bottnar under sommaren, men det finns inget som tyder på det i kursen än. Fast med substansrabatt och en lång nedgång bakom oss borde fallhöjden vara lägre nu.

IT konsulten: Hej Marcus, jag undrar vad du tycker om storbankerna i klimatet nu. Bra direktavkastning och högre räntor, föredrar du fortfarande nischbanker?
Marcus: Hej! Långsiktigt ja, men storbankerna gynnas av stigande räntor de också och har bred intjäning. Kortsiktigt helt ok placeringar.

Thomas Tror du på att ett bud kan komma på Sinch från någon konkurrent till Ericsson
Marcus: Någon aktör inom telekombranschen är säkert sugen vid det här laget, men jag tror inte storägarna vill sälja. Bolagets ordförande köpte just aktier för 199 miljoner kr så något bud i närtid lär det inte bli, det skulle i så fall vara ett fientligt där de inte pratat med styrelsen. Jag tror Sinch blir kvar på börsen i flera år.

William: Sinch ned nästan 70% i år. När är botten nådd?
Marcus: Jag är rädd att den inte är riktigt nådd än, i alla fall lär en lång och fin uppgångsfas vara en bit bort.

Fredrik : Hej Marcus Äger du NFT:er? Varför, varför inte?
Marcus: Hej! Nej, jag har inte funderat på det än. Ska kanske titta lite på hur man gör, men jag tror inte att jag kommer att hitta någon som jag tror på. Att äga ett original men utan copyright när det gäller t.ex. bilder/gif tror jag är för svårt att hitta rätt produkt och rätt pris. I framtiden kan det kanske gå att köpa andelar i portföljer med NFT:er som äger royaltyrättigheter etc. Den typen av smart kontrakt vore i alla fall för mig intressantare än att köpa ett visst motiv med en viss Satr Wars-figur.

Lars : Hej Marcus Kan du på en oerhört grundläggande och lätt nivå förklara, hur gör man med Axfoods om man vill tacka ja? Har TR i min Depå
Marcus: Hej! Då ska du hitta formuläret på din banks sajt där du fyller i att du ska tacka ja. Tacka ja med så många 30-tal teckningsrätter du har. Äger du 90 aktier har du 90 TR och kan då tacka ja med 90 sådana och därigenom få köpa 3 aktier för 215 kr styck efter att teckningsperioden slutat.

Hagman: Hej Marcus, Kinnevik har nu fått en mycket hög substansrabatt. Är det läge att gå in där nu?
Marcus: Hej! Jag funderar på kvaliteten på deras onoterade innehav och hur värderingarna är där. Marknaden lär vara skeptisk ett tag till. Känns tidigt att börja köpa Kinnevik.

Ove: Hej! Vad har du för tankar om VNV Global? Jag har köpt vid några olika tillfällen bl.a efter din rekommendation men ligger nu tyvärr 60 % back. Inga större summor men den behöver rejäla lyft för att komma tillbaka. Vad är ditt råd idag, köpa mer, sitta lugnt och vänta eller sälja och svälja förlusten??
Marcus: Hej! Det bästa är nog att vänta på att nedvärderingar och annat av onoterat och tillväxt ska börja bedarra. Långsiktiga positioner som är små kan ligga kvar, det är svårt att tajma. Men vi ska inte ha alltför bråttom att köpa utan låta de fallande trenderna och marknadsoron börja avta först.

Erling: Hej! Är det bra ide att månadsspara i XACT Norden Högutdelande för 5-10 år sikt? Det verkar som de har många kvalitetsbolag i deras innehav.
Marcus: Hej! Det tror jag är en bra och stabil botten att bygga ett sparande på. Toppa gärna med andra strategier och placeringar.

Lukas: Vad anser du om råvarubolag just nu?
Marcus: Råvarupriserna stiger inte längre, men för 2020-talet tror jag långsiktigt på råvaruaktier. Det är en svängig bransch.

Johan: Hej! Peab har backat en del Vad tror du om den på medellång och lång sikt?
Marcus: Hej! Byggaktier faller hårt och det verkar vara inbromsning på gång i delar av verksamheterna där. Med tanke på att det verkar vara en accelererande nedgång borde en botten vara nära i tid. Som om det vore en panikfas som nu avslutar nedgången. Peab är helt okej i sin sektor, men även t.ex. JM är värda att titta närmare på.

Måns: Hur tänker du kring ISK vs Fondkonto framöver om styrräntan höjs mer de närmsta åren? När är det inte längre lönsamt med ISK?
Marcus: ISK och KF är lönsamt så länge din avkastning är större än schablonräntan. I år är det absolut inte lönsamt när de flesta ligger på minus och då i ISK går miste om avdragsgilla förluster, men långsiktigt lär aktier i ISK löna sig så länge schablonräntan är lägre än din avkastning på 5-10 procent eller vad det blir sett över flera år.

Mårön : Axfood TR teckna eller sälja
Marcus: Aktieägare tror antagligen på bolaget och tecknar. Rent matematiskt ser TR ut att handlas med en liten premie och så det är lönsamt att sälja och istället köpa aktier över börsen får försäljningslikviden. Det är ingen stor premie, men den finns.

Mats: Hej Marcus. Tror du att SBB kan bli uppköpt? Måste ju vara billigt att köpa hela företaget nu
Marcus: Hej! De är ändå en av de största aktörerna i sin bransch i Norden, så det vore inget litet uppköp. Tror inte Ilja Batljan vill sälja heller.

Fredrik: God morgon Marcus. En sakkunnig beskrev igår börsen som ”en halvdöd fisk”. Och nog är börsen obegriplig. Kanske klokast att bara sitta still och varken köpa eller sälja tills börsen stabiliserar sig och blir mer begriplig…och bygga mer krigskassa av sparandet så länge? Vad tänker du om den strategin? Allt gott
Marcus: Hej! Låter som en lagom försiktig strategi.

Emil: Hej! Hur ser du på läget på börsen nu? Är det bra tillfälle att fynda bra utdelare till högre direktavkastning eller bör man bygga upp lite kassa för fortsatta nedgångar eller bara helt enkelt fortsätta köpa i sina långsiktiga innehav stötvis?
Marcus: Hej! Långsiktiga och försiktiga köp i bra utdelare lönar sig säkert, men att hålla lite kassa är nog bra det också.

Marcela: Hej Marcus, har du kvar dina VEF och VNV? Hur ska man tänka där? Det är så rött.
Marcus: Hej! Jag har kvar mina på lång sikt, men vågar inte öka än.

Katarina: Hej! Jag är djurvän och skulle vara intresserad att köpa aktier som har med djur att göra. Självklart på ett bra sätt! Har du några tips? Kan ju vara allt från foder, veterinär, medicin osv.
Marcus: Hej! Titta då närmare på Swedencare! Värderingen kan vara hög än, men bolaget har haft framgångar.