Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som han tror kan lyfta i år. Dessutom avslöjade han vilka utdelningsaktier han föredrar i våra nordiska grannländer. Han berättade också vilka två aktier han nyligen ökat i. 

Manke: Hej! Vilka är dina 5 topp aktier som du tror kommer gå bäst 2023?
Marcus: Hej! Beijer Ref lär gå bra nu när jag inte var med och köpte i rekylen i samband med nyemissionen. Jag vill minnas att jag skrev om det i någon chatt här, men jag följde inte mitt råd att köpa. Fyra andra aktier jag tror på är Hexatronic som växer så det knakar, troligen ett tag till. Liksom Evolution. Volvo B och Nibe kan nog tuffa på också.

Johan: Vilken är dina favoritutdelningsaktier i Finland, Danmark resp. Norge?
Marcus: Capman och Neste i Finland. Novo Nordisk och Aker BP i de andra två länderna.

Erik: Hej! Har Du gjort några intressanta förändringar i dina portföljer sistone?
Marcus: Hej! Igår ökade jag lite i Hexatronic och Brookfield Asset Management.

Nalle: Hej, jag har väntat på det ”stora” nedåtrekylen för att stoppa in mer pengar, men kan det vara så att den inte kommer utan att vi nu börjar se en mer kontinuerlig uppgång? Ska jag i så fall gå in med allt nu eller kanske bästa att sprida ut köpen lite…?
Marcus: Hej! Som vanligt är det av psykologiska skäl bäst att köpa då och då.

Kjell: God morgon. Hur ser du på Intrum? Den är ju hårt blankad igår 11,77 procent och någon gång ska aktierna köpas tillbaka.
Marcus: Hej! Ja, det är ett intressant läge. Direktavkastningen är misstänksamt hög, som om marknaden trodde på en smäll under året. Klarar de sänka skulderna utan nyemission och behålla utdelningen även kommande år är det spännande.

Nina: Hej! Vad tror du om EQT inom en period på 5 år cirka?
Marcus: Hej! EQT är en aktie som rasar mer än börsen på väg ned och stiger mer än börsen när index går upp. På fem år borde börsen ha gått upp.

Niclas: Hej Marcus! Är intresserad av att investera i utrustning inom gruvindustrin och funderar på om man ska välja Sandvik eller Epiroc. Vilken hade du valt och varför? Enligt min egen analys så verkar Epiroc ha lite större tillväxt/högre PEG-tal. Ha en trevlig helg! Mvh Niclas
Marcus: Hej! Jag hade valt Epiroc som är helt fokuserade mot det. Sandvik har ett affärsområdet utanför den direkta gruvindustrin. Långsiktigt är utrustning till gruvdrift ett bra investeringstema.

Skåne: Hej Vad tror du om Latour på fem års sikt. Mvh
Marcus: Hej! Borde gå minst lika bra som börsindex.

Hans: Hej Marcus! Tror du på nyemission i Intrum?
Marcus: Hej! Under året kan det komma en, eller så vill styrelsen bara ha mandatet för att kunna ha fler valmöjligheter om läget förändras.

Jim: Hur gör du för att ”hålla reda på” aktier/bolag som du är intresserad av att köpa in dig i senare, om priset kommer ner till aptitligare nivåer? Tar du bevakningspositioner? Använder du kurslarm? En relaterad fråga – jobbar du med Exceldokument (så kallade ”Excelsnurror”) med bolag som du följer, där du kontinuerligt lägger in data från rapporter och annan information om hur de fundamentalt utvecklas?
Marcus: Jag har olika aktielistor hos nätmäklarna och tittar på de ibland. I Google Sheets har jag olika kalkylblad med lite uppgifter om bolagen jag äger och följer inom utdelningsaktier. Däremot har jag inga stora räknesnurror för varje bolag. Jag blir av sånt inte det minsta klokare när det gäller tajming eller vad jag ska köpa. Det är bättre att hålla sig till långa trender och sunt förnuft.

Josefine: Hej Marcus! Om man vill köpa en aktie för att indirekt äga skog, vilken tycker du är den bästa att äga?
Marcus: Hej! Det är ingen stor skillnad på Holmen B, SCA B och Stora Enso R då alla tre äger mycket skog. Min personliga favorit är Stora Enso.

Martin: Hej Marcus, Jag försöker sprida mina aktier i olika branscher för riskspridning. Tycker du det är rätt eller anser du att man ska fokusera på det man kan bäst? Mvh Martin
Marcus: Hej! I början ska man fokusera på lite färre bolag, de man känner till. Ofta blir det då ett fåtal branscher. Över tid bör vi sedan bredda sparandet. Kolla vad du lyckas bäst med för sektorer och ha mest eller allt i dessa. Det kanske visar sig att det är ett fåtal eller många olika branscher.

Mattias: Tjena! Intrums aktiekurs har pressats hårt det senaste året med anledning av högre räntor. ELLER? Har Intrum fler spöken i garderoben? Borde inte bolaget vara stabilt över tid?
Marcus: Hej! Intrum borde kunna hitta formen igen. Jag är rädd det kommer en nyemission under året, defensiv eller offensiv återstår att se. Styrelsen föreslår att få mandat till det av årsstämman. När spökena är borta och skuldsättningen lägre borde det vända.

Lene: Hej Marcus, Tack för en bra chatt! Har du en regel för var stor skuldsättning ett bolag måste ha för att man ska undvika att köpa aktier i bolaget eller man skal sälja sina aktier?
Marcus: Hej! Nej, inte generellt. Allt beror så mycket på vilken sektor det är, det vill säga om det är en kapitalintensiv sektor eller inte.

JanC: Har du valt bolag med ”hjärtat” och inte hjärnan?
Marcus: Tajmingmässigt kanske jag har köpt lite för tidigt. Annars har jag mest har behållit aktier tack vare hjärtat. Vissa aktier inom fastigheter skulle jag ha viktat ned i mer och tidigare.

Viktor: Hej! Har följt med finska CapMan ett tag och nu har vi ett fint hack i trenden. Hur ser du på bolaget till dagens kurs och ser du några farhågor? Direktavkastningen är ju också lockande. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Signalerna från bolaget är goda och utdelningen är hög. Jag gillar Capman!

Tompa: Vad tycker du om makroekonomer? Går du mycket på deras profetior?
Marcus: Nej, jag följer fondlegenden Peter Lynch devis. Han sa något i stil med att: spenderar du 15 minuter om dagen med makro och marknadsprognoser har du slösat bort 12 minuter. Det räcker med att hålla koll på de uppenbara trenderna inom konjunktur och räntor och följa det man bör se upp med, de värsta varningssignalerna.

Göran: Efter H&M rapport och kraftiga uppgång ser du någon ytterligare potential? Familjen Perssons ständiga köp (utköp från börsen?) borde vara en kursdrivande faktor eller är problemen för stora för att lösas?
Marcus: H&M gör steg i rätt riktning då det i grunden är ett bra bolag. Branschen fortsätter vara svår långsiktigt. Rapporten ger bränsle för kursen att stiga, även om det är svårt att se så mycket mer potential.

Leo: Vilka bankaktier är dina favoriter i nuläget?
Marcus: I det kortare perspektivet som ett år gillar jag Handelsbanken A och SEB A. Det är en bra hedge mot mer stigande räntor, även om bankoron gett en rekyl. Långsiktigt tror jag mest på nätmäklarna Avanza och Nordnet, som tar marknadsandelar inom sparande och kan växa klart snabbare. Trots högre värderingar är de ändå mer lovande som investeringar.

Nicklas: Hej Marcus! Tänkte vikta om lite och plocka bort lite fastigheter. Vad tänker du om att plocka in Loomis och KnowIt? Hyfsade utdelningar och historik.
Marcus: Hej! Framförallt gillar jag KnowIT och deras fokus mot system. Loomis har jag inget emot kanske, men det är ingen tydlig framtidssektor.

Stefan B: Hej Marcus. Jag gillar Assa Abloy som är världsledande inom lås- och dörrlösningar och framtidsbranscher som elektromekaniska säkerhetslösningar inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Vad anser du om bolaget på kort- och långsikt?
Marcus: Hej! Långsiktigt är Assa Abloy en favorit rent strategiskt, då de har just dessa verksamheter som går en relativt ljus framtid till mötes. Assa Abloy har dessutom lite bättre utdelningstillväxt på fem och tio års sikt än exempelvis Atlas Copco och Alfa Laval. Exponeringen mot byggsektorn gör att aktien trots rekylen kanske inte behöver vara något fynd i det korta perspektivet.

Conradin: Hej Marcus, Swedencareaktien har pressats mycket på sistone. För inte så längesedan var det en sprudlande optimism inom husdjurssektorn. Vad är dina funderingar här?
Marcus: Hej! Att det troligen är ett bra bolag som blivit klart billigare sedan den omvända pandemieffekten slagit till. Jag har inte full koll på Swedencare, fast jag kan se att den kvartalsvisa tillväxttakten avtagit. Långsiktigt kan man hålla hoppet uppe.

Gösta: Hej Marcus! Hur ser du på Cibus nu? Högt ränteläge och därmed dryga kostnader, kursen har sjunkit som en sten, men ligger en vändning under senhösten eller nästa år i korten när/om räntorna sjunker?
Marcus: Hej! Om räntorna skulle börja sjunka långsiktigt tror jag att det skulle gynna även Cibus. Just nu tycker jag bolaget är märkligt skött. Först sänka utdelningen bara lite grann, sen ha en rabatterad nyemission för att undvika problem med finanserna. Varför målade bolaget in sig i ett hörn med så hög skuldsättning i första läget? Jag älskar Cibus fastigheter och fokus mot dagligvaror, men håller mig ännu undan aktien.