Chatt I valborgsmässoaftonens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fem bra aktier att köpa i dag och sälja om fem år. Dessutom beskrev han två aktier som "en bra chansaktie" och "en lottsedel", men nämnde också "en riktig värdeskapare" över tid. 

Roffe: Om du skulle köpa fem aktier idag och sälja om fem år, vilka skulle det bli?
Marcus: Just nu när en tillväxtaktie som Lime faller tillbaka till nivåer vi inte sett på länge skulle jag titta närmare på den och plocka upp den framöver. Astras kurs ser ut att ha bottnat och nu när intäkter och vinst ökar fint känns det som ett bra köpläge. Cibus Nordic tar jag för tryggheten i fastigheter med matbutiker och för deras goda direktavkastning. Sen investmentbolagen VEF och VNV, där vi trots riskerna troligen hinner se en hel del framgångar i portföljerna under de kommande fem åren.

Lorelai: Vad tror du om Starbreeze, är den ens värd att ha? Bör jag ha kvar Swedish Match? Och till sist: är Cellink en vettig aktie att köpa?
Marcus: Starbreeze håller på att återhämta sig, men känns fortsatt som en lottsedel. Swedish Match är motsatsen, ett bolag som levererat stabilt under många år och som alltid har bra kassaflöden som de använder till utdelningar och återköp av aktier. En riktig värdeskapare över tid. Cellink är en bra chansaktie. Värderingen är hög, men verksamheten att skapa konstgjorda organ är en riktigt het framtidsnisch.

Medicinmannen: Vill addera något inom sjukvård till portföljen, Abbvie eller Astra Z på lång sikt? Eventuellt lite i båda funderar jag på.
Marcus: Jag gillar båda bolagen och de är helt olika sett till verksamheten, så varför inte båda. Aktierna kompletterar varandra bra.

Nicklas: Kan du reda ut Kinneviks utdelning av Zalando ? Vad händer om jag inte gör någonting? Hur ser du på Kinnevik som investmentbolag efter att de delat ut Zalando?
Marcus: Gör du inget kommer du att sitta med Zalando-aktier på Frankfurt-börsen. Inte så illa, men kanske inte optimalt heller lite beroende på om din bank/mäklare erbjuder handel där eller inte. Kinnevik efter Zalando har mycket mer fokus mot Tele2 och små e-handelsbolag, vilket jag gillar.

Pojkspoling: Tjena, sålde Nibe på 296 kr med nästan 200 procents vinst. Svårt att inte ångra sig nu när kursen är högre. Var det ett misstag?
Marcus: Hej, kortsiktigt uppenbarligen ett misstag, men kanske inte långsiktigt. Nibes värdering är mycket högre än det historiska genomsnittet, men tillväxten har inte accelererat. Aktien är dyrare utan att bolaget har blivit bättre. En lärdom att ta med sig är att om den långa trenden är upp ska vi inte sälja allt direkt, utan lite då och då för kursen kan alltid klättra vidare lite till. Det är en annan sak om vi ser en flera månader lång toppformation och sen hur trenden börjar göra djupare bottnar. Då kan vi ha mer bråttom att sälja.

Lars E: Du har svarat mig på mail att när Ratos A stiger kraftigt inför rapport att det är en irrationell reaktion. Nu efter rapporten i dag stiger A och B sjunker. Vad är förklaringen?
Marcus: Att A-aktien ska kosta 50 procent mer än B-aktien som har större handel är irrationellt. B-aktien är ned i skrivande stund idag medan A-aktien är klart upp. Det enda som skiljer är rösträtten. Det här påminner om när Hufvudstaden C värderades upp med flera 100 procent utan rationell grund och sedan avnoterades aktien.

Ratos: Tjena, följdfråga på Lars, vad känner du om Ratos efter rapporten? Ska den fortfarande stanna i skamvrån trots ökad ebita, eller ska man vara rädd för att den organiska tillväxten sjunker?
Marcus: Hej! Ratos är inget jag rekommenderar, undvik på längre sikt, utan jag är mer neutral eller försiktigt optimistisk. Det går bättre för dem nu, troligen håller det i sig i den kommande konjunkturuppgången. Sen får vi verkligen se hur stabila det är i nästa svacka om några år eller när det kan ske.

Eva: Tacksam för din syn på Sinch efter raset. Har förlorat större delen av den fina uppgång aktien hittills haft. Köpte en del efter raset igår men idag går den ner ytterligare, sälja eller behålla? Vidare undrar jag vad du tänker om Kambi, Irisity, Lime Technologies, Thule, XANO Industries och Holmen? 
Marcus: Hej! Förväntningarna var högre än vad bolaget levererade, vilket händer ibland. Ett till två kvartal av engångsposter och investeringar i framtida tillväxt får vi ta. Stora poster i Sinch kanske bör trimmas, små poster kan fyllas på. Jag gillar Kambi och Lime som chansaktier. Thule är bra de också, liksom Holmen i rekyler.

Matias : Hej Marcus, orsak till nedgång i Brookfield Renewable Corp, läge att fylla på? Mitt egna innehav är just nu cirka 2 procent av portföljen, har väl tänkt fylla på mot 5 procent.
Marcus: Hej! Efter en kall vinter med strömavbrott i Texas, kom en rekyl för ren energi-aktierna. Kanske ser vi en toppformation för en längre tid av tråkig kursutveckling, men troligen är det mest en paus. Vissa aktier inom miljö och teknik/IT har visat lite svaghet senaste månaderna, men inte alla. Sektorerna och intresset är fortsatt stort, så börja öka i rekylerna om du tänkt dig det. BEPC var otroligt dyr jämfört med den jämnbördiga BEP.un, men nu är skillnaden mycket mindre och mer motiverad sett till valutan kanadadollar.

John: Tjena! Industrivärden, de har väl knappt gjort något senaste fem åren (förutom mindre tilläggsköp)? Låg skuldsättning och samlar utdelning på hög. Borde det inte vara dags att agera snart? De får ju dålig utväxling på sitt kapital (i lågräntemiljö). Vad tycker du?
Marcus: Hej! De arbetar med sina innehav via respektive styrelse, men med portföljen borde det hända något framöver, kan man tycka. Substansrabatten är dessutom borta, vilket är konstigt. Ingen aktie jag skulle satsa på i nuläget.

Pelle: Är Evolution köpvärd nu på lång sikt, eller har tåget gått?
Marcus: Trenden är tydligt uppåt så köp lite grann direkt för att inte stå utanför helt. Rekyler kan komma och då ökar du i så fall, men sett på flera år tror jag bolaget växer in i den höga värderingen.

Pierre : Hej M! Hur agerar du gällande Fortum nu då de haft sin X-dag? Skalar du ner eller säljer helt med anledning av kursen som brukar peaka på dessa nivåer.
Marcus: Hej! Jag ser ingen kortsiktig uppsida alls i Fortum, men avvaktar lite. Direktavkastningen är bra, bolaget utvecklas hyggligt ändå. Svårt att hitta lika stabila innehav med 5 procent i direktavkastning. Frågan är om kursen verkligen faller ned från 20 plus-nivåerna den här gången, som den gjort tidigare gånger de senaste 15 åren.

Peter: Stor del av portföljen i Evolution. Upp 150 procent. Har resterande i investmentbolag och satsar på utdelning. Men vad är din åsikt om EVO? Sitta kvar? Tror du på fortsatt fin resa?
Marcus: Sitt kvar med det mesta i alla fall. Eller sälj var 20:e aktie för att sänka risken lite grann. Fundera på hur stor andel du vill ha i tillväxtaktier kontra basaktier/utdelningsaktier som investmentbolagen.

Monika: Hej! Vad tror du om Avanza World Tech By Tin på fem års sikt?
Marcus: Hej! Det kan bli riktigt bra, men det hinner säkert komma en intensiv svacka någon gång under de kommande fem åren.

Marcus: Hej Marcus! Tyckte att rapporten från Swedish Match var kanon men tycker samtidigt att mottagandet blev rätt så svalt. Hur ser du på bolagets lite mer långsiktiga möjligheter?
Marcus: Hej! Jag ser mycket ljust på förutsättningarna för SWMA. Rapporten ger aktien lite mer bränsle att stiga på.

Mannu: Vad anser du om Hexatronic? Hade den tidigare och gjorde 350 procents vinst när jag sålde den för ett par år sedan. Nu har den börjat röra sig uppåt igen. Köpläge?
Marcus: Långsiktigt kan det vara det, men efter ett kursryck på 50 procent sen i mars kanske det är dags för en liten andhämtning i aktien.

Rosse: Hej! Har du ändrat din syn på att äga Sinch långsiktigt sedan den senaste rapporten?
Marcus: Hej! Nej, men fallhöjden är alltid stor när tillväxtaktier missar förväntningarna. Rekylen kan fortsätta ned en bit till, troligen bottnar det vid 1.250-1.300 kr där kursen vänt upp tidigare i år.

Bolshunov: Hej! Kan VNV Global vara en bra outsider i en investmentportfölj bestående av Bure-Investor-Kinnevik? Gillar investmentbolag.
Marcus: Hej! Ja, det är en bra komplettering till de övriga investmentbolagen du har.

Pertti: Hej Markus, är nybörjare med aktier men har ändå köpt Sinch och jag undrar om man ska behålla eller sälja? Mvh, Pertti.
Marcus: Hej! Så länge du kan ge aktien tre till fem år eller längre tid, tycker jag du ska behålla. På kort sikt kan aktier svänga mycket, även nedåt. Bolaget utvecklas bra och jag ser inga hot för deras efterfrågan. Aktien faller på grund av för höga förväntningar.

Sebastian: God morgon, Marcus! Vad tror du om Tele2 som kassako för Kinnevik och oss småsparare. Du skrev några gånger att du ville köpa den om den går ner.
Marcus: Hej! Tele2 är en bra kassako för Kinnevik. Att äga infrastruktur inom digital kommunikation känns framtidssäkert och bra.

Böna: Alla dessa småbolag som köps upp byter inriktning och fullkomligt rusar på börsen oftast helt utan substans, förutom att köparen/köparna ofta är profilerade. Upplever att detta har ökat väldigt mycket, eller hur ser det ut historiskt?
Marcus: Just nu är det en boom bland förlustfabriker på att byta verksamhet till fastigheter. Såg motsvarande till viss del på 00-talet i kölvattnet efter telekomkraschen.

Nina: Hej Marcus! Jag frågade dig förra veckan om köptips då de flesta aktier är ganska dyra. Du tipsade mig bland annat om Telias aktier som du tyckte står lågt. Men när jag kollade på dem insåg jag ganska snabbt att de knappt har haft någon uppgång under loppet av nästan 20 år (enligt deras diagram). Så min fråga nu är: Hur kan jag som investerare (med två till tre års sikt) förvänta mig en rimlig avkastning på mina pengar på en så kort tid? Är det något utöver det vanliga som kommer att ske där?
Marcus: Hej! Nej, men jag tror Telia kommer att ge mer än räntebärande alternativ och aktien har åtminstone låg risk för att vara just en aktie. Att gå från räntebärande till aktier som Telia är värt sin högre risk. Däremot lär totalavkastningen bli lägre än för börsindex de kommande åren också, men å andra sidan är risken förhållandevis lägre än börsindex också tror jag.

Buford T Justice: Hej! För cirka ett år sedan frågade jag dig om Geo Group, en aktie du med all rätt var skeptisk till. Detta till trots slog jag till på en mycket liten chanspost, vilket med facit i hand var en mycket dålig idé. Därför tänkte jag denna gången lyda ditt råd: sälja direkt eller avvakta och se vad som händer? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Jag vet inte varför bolaget faller i kurs och sänker utdelningen. Har tyvärr inte hunnit kolla det, men utifrån kurstrenden och de sänkta utdelningarna plus att direktavkastningen ändå är misstänkt hög bådar det inte särskilt gott. Med demokrater vid makten är privata fängelser kanske hotade.