Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier med stabil utdelning. Han pekade dessutom ut tre defensiva aktier som kan stå emot en lågkonjunktur och två utländska småbolag han gillar. 

Gösta M: Hej Marcus! Kan du tipsa om fem stabila aktier med god utdelning och utveckling, tidshorisont 5 år. Investor känns som en av de fem…men vilka övriga skulle du föreslå?
Marcus: Hej! Jag skulle lägga till Lundbergs, Latour och Creades. Samt Axfood. Tillsammans med Investor en mycket stabil femma totalt sett. Utdelningarna är mer stabila än vad direktavkastningen är hög.

Tomas: Hej Marcus Har du tips på några defensiva aktier med bra utdelning som kan hålla emot en eventuell nedgång?
Marcus: Hej! Det mest defensiva jag vet är Axfood och Astra Zeneca. Även AAK kan nog stå emot en svagare konjunktur.

Nikolaus: Hej! Känns som småbolagen haft det riktigt tufft nu ett tag. Om det skulle vända ned med räntorna om en tid, och sentimentet slå över till småbolagens fördel, vilka utländska småbolag kan du tipsa om? Bolag som har bra koll på sina kassor.
Marcus: Hej! Jag följer inte så många utländska småbolag. Långsiktigt gillar jag finska Neste (återvinner och gör flygbränsle) och norska Tomra (sorteringsmaskiner). Framförallt Tomra har tillväxtaktievärdering och skulle nog gynnas av sjunkande räntor.

Katarina: Hej! Vilket/vilka byggbolag är stabilast i det långa loppet?
Marcus: Hej! Skanska, JM och Peab är riktigt stabila utan att för den delen växa särskilt mycket över tid. Cyklisk sektor så tajmingen är relativt viktig.

Fredrik: Hej, nybörjare som behöver lite hjälp och har en fråga på den något komplicerade Brookfield koncernen och alla dess olika delar. Ser att du i din portfölj äger Brookfield Asset Management, Infrastructure och Renewable. Min fråga är om det räcker att äga Asset Management delen för att få exponering mot de två andra delarna samt en del annat? Följdfrågan blir om du köper den som är noterad på börsen i Kanada eller den noterad på börsen i USA? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Både Brookfield Corp och Asset Management ger exponering mot de övriga delarna av Brookfield-bolagen. Det dras mindre källskatt på utdelningen om man äger kanadensiska aktier noterade i Toronto.

Ann: Hej! Har sedan länge H&M som sjunkit en hel del. Ska jag passa på att sälja nu när de stigit och sedan hålla mig borta från dem? Är ganska trött på dem, har hoppats på lönsamhet länge utan att det blivit så.
Marcus: Hej! Jag tror att denna uppgång nog är ett rätt bra säljläge långsiktigt.

Daniel: Tjena Marcus! Arbor Realty Trust, är det läge att fylla på i dippen eller ser du stora risker med bolaget? Mvh
Marcus: Hej! Svårt att veta se underliggande riskerna där. Jag tycker att behåll är den rimliga medelvägen. Aktien rasar hårt då och då, tidigare har de klarat utdelningen och kursen återhämtat sig. Oroar sig marknaden för mycket eller är det befogat, jag ser inte riktigt svaret.

Jocke: Vad tycker du om Beijer Alma?
Marcus: Bra bolag, var en favorit tills de sänkte utdelningen. Den har ännu inte återhämtat sig heller.

Jonas: Hej Marcus! Tycker du jag ska behålla Volvo?
Marcus: Hej! Behåll Volvo Lastvagnar ett tag till.

MDog: Hej Marcus! Kinneviks filosofi är ju att inte ge utdelningar utan avknoppa bolag när de blivit tillräckligt mogna. Ser du att vi kommer att se någon avknoppning inom snar framtid och vad avknoppas i så fall tror du?
Marcus: Hej! Kinnevik har knoppat av flera bolag de senaste åren. Jag får känslan av att de knoppat av det ingen velat köpa av dem till rätt pris, Millicom etc. Jag tror inte deras tillväxtaktieportfölj har någon redo kandidat än.

Togga: Hej, vad tror du om Softronic? KnowIt har dragit iväg kursmässigt men Softronic rör sig knappt alls.
Marcus: Hej! Softronic hade ett uselt fjärde kvartal. Om säkerhetsincidenten är över kostnadsmässigt och första kvartalet blir bättre kan nog aktien börja stiga igen.

Erik: Hej! Tack för en informativ aktiechatt. Hur ska man tänka om Estea Omsorgsfastigheter? När tror du utdelningen kan återstarta? Ska man öka eller avvakta med att eventuellt öka innehavet?
Marcus: Hej! Det blir uppehåll med räntan under minst ett år. Gissar att det beslutas årsvis ungefär som med utdelningar. Jag tror det är ganska tidigt att börja öka redan.

John: Hej Marcus! Lite nyfiken på hur du ser på och agerar kring Estea just nu?
Marcus: Hej! Jag ligger lågt. Behåller mina andelar men köper inget heller så länge räntan hålls inne. När Estea börjar dela ut den igen så kommer jag att överväga att öka.

Målmedveten: Hej Marcus, Vad tror du om teknikfonderna (t ex TIN eller Avanza Tech) som på sistone tagit mycket stryk, när bör de repa sig och hur hade du gjort med dom i dagsläget – t ex sålt innehavet och tagit smällen, eller fyllt på för att inom några år kunna tjäna stort på det?
Marcus: Hej! I nästa högkonjunktur tror jag att dessa och många andra teknik/IT-fonder kommer att vara vinnare. Tveksamt om det bottnat än och osäkert när det vänder upp långsiktigt. Jag har tidigare i år sålt av mitt innehav i Avanza World Tech by Tin och behåller i Tin Ny Teknik.

Krypto: Hej Marcus, Du hade tidigare köpt in dig lite i Bitcoin, är det något som du fortfarande har kvar, och vad tror du om framtidsutsikterna för det på några års sikt? Anser du stormen kring blockera/legalisera det lagt sig och att kurserna därmed bör återgå till mera normala nivåer?
Marcus: Hej! Jag har kanske någon tusenlapp kvar i bitcoin. Jag tror det allmänt kommer att komma mycket mer regleringar och krav i USA gällande krypto. Kanske har just bitcoin ändå bottnat kursmässigt, ingen aning.

Svenne: Hej Marcus! Hur ska man tänka när kronan försvagats? Vilka bolag gynnas/missgynnas? Ska man undvika amerikanska aktier?
Marcus: Hej! Industribolagen gynnas av den svaga kronan, men det kan vara inräknat i kursen att det blir fortsatt fördelaktiga valutakurser. Alfa, Atlas, Assa, etc. A-ligan gynnas av stark dollar. Vi ska inte undvika amerikanska aktier helt, men inte vara fullinvesterade eller överviktade där. Det är viktigast att hitta rätt bolag, inte försöka tajma valutakurserna.

Ola: Är oljesektorn något vettigt framöver? Bör man i så fall ta ställning till om att rikta sig mot amerikanska producenter eller typ norska som Aker?
Marcus: Oljeproducenter som sektor är jag neutral till. Som en hedge mot stigande energipriser kan det vara rätt att ha ett par oljebolag. AkerBP i Norge och Chevron i USA är två intressanta alternativ.

Erik: ”Den enkla vägen” med utdelningsaktier: är det även rätt för mig som har ett kapital om X mkr att förvalta och delvis leva av? Kommer mina utdelningar i reala termer hålla takt med inflation (om bra bolag) och aktiekursen klara inflationstrenden med?
Marcus: Bra bolag kommer sett över några år att kunna få inflation även i intäkterna och vinsten. Därmed kan de höja utdelningen, vilket kompenserar för inflationen. Hög direktavkastning på säg 6-10 procent innebär att du nog inte får så mycket till utdelningshöjningar över tid, utan får återinvestera en del av kapitalet för att höja utdelningen.

Dove: Hej Marcus, jag uppskattar dina tidigare inlägg och försöker nu att bygga en portfölj enligt din filosofi. Just nu äger jag aktier i Investor B, Axfood, Lundbergföretagen B, Bahnhof B och Tele2 B. Jag är intresserad av att lägga till Kinnevik, Arise, Vitec och Boliden i min portfölj, men undrar om du kan ge mig din bedömning av dessa aktier för långsiktigt sparande? Tack så mycket!
Marcus: Hej! Jag gillar Vitec och Boliden bäst av de alternativen.

Tonna: Hur ska jag placera mina likvida medel? Jag har en portfölj där 25% är likvida medel. Dessa är nu placerade i Sevenday bank till 2,8% ränta. Funderar mycket på att placera en del av dessa (hälften?) i en prefaktie som Alm eller Corem. Avkastningen blir ju betydligt högre och risken är väl förhållandevis liten. Om räntan så småningom vänder ner så lär väl dessa dessutom öka i värde. Hur ser du på mitt resonemang?
Marcus: Hej! Jag håller med dig att preffar borde vara lite bättre på sikt än räntesparande trots den högre risken. Volati Pref är relativt säker, medan fastigheter/bygg-preffar lite riskablare. När räntan har toppat blir preferensaktier bra igen. Vi är nog inte där riktigt än.

Anna: Har en fråga vilken typ av fonder man ska välja om man tänker gå i pension inom ett år? Har fått till svar när man ringer de som förvaltar pensionen att det finns inget säkert sådant alternativ… Tack för allt du delar med dig av!
Marcus: Ett bra alternativ som passar alla finns inte. Den mängd kapital som du tar ut i pension kommande tre åren bör du ha i korta räntefonder. Resten av kapitalet tycker jag att du ska ha i aktiefonder/aktier. Trots allt lär du vara pensionär under många år och kan därför ha stor andel aktier.
Jonas: Hej Marcus Vad tror du om Hexatronic det har backat från 160kr i december till 107kr nu. Kan det vara läge att fylla på mer. Fick en stororder igår men så sjönk de kraftigt på nyheten om minskning av peronal med 30 personer igår. Är du positiv till deras verksamhet fortfarande?
Marcus: Hej! Ja, det är jag. Det borde vara en kortsiktig svacka i kursen pga oro för efterfrågan under resten av året, men ordern lovar gott.

David: Om man tänker på investeringar inom digitala betallösningar. Vilken skulle du föredra mellan qliro eller flat (klarna)? Eller finns det någon annan investering utanför Sverige?
Marcus: Nuförtiden känner jag inte till något bra svenskt alternativ. Mastercard äger Dibs och Nets som är nordiska. Visa är också bra. Långsiktigt växer de amerikanska jättarna bra.

Lotta: Hej! Du rekommenderar ofta Bahnhof. Tycker du fortfarande att den är köpvärd just nu trots kursrusningen?
Marcus: Hej! Lite mindre köpvärd nu kanske, men en stigande kurstrend på en osäker marknad är å andra sidan lockande.

Rut: Hej Marcus! Kommer att gå i pension om fyra år så kan du ge tips om köpvärda aktier med kommande hög utdelning för i år och som har framtiden för sig. Dock inte de som finns i de största investmentbolagen. Har lagt till Ework, Lundin mining och Wihlborgs.
Marcus: Hej! Då tipsar jag om att titta närmare på tre av mina favoriter bland små- och medelstora bolag. AAK, Bahnhof och Lagercrantz. Tre bolag som inte är de allra största på börsen och som heller inte finns i de stora investmentbolagens portföljer. Bra och stabil tillväxt över tid.

Petrus: Fråga: om ett bolag lägger ett bud på, i detta fall SAS , får jag då som aktieägare ett bud på mina aktier att ta ställning till eller är det bara att acceptera det som bjuds?
Marcus: Vid bud kan du alltid tacka ja eller nej. Sen kan det förekomma mer komplicerade upplägg som absorption efter beslut på bolagsstämma etc. I SAS fall med nyemissioner i antågande kan det plötsligt vara en ny storägare via sådana och det blir svårt att stoppa budet. Jag tycker man ska undvika SAS-aktien.

Yvonne: Hej, varför backar Hexatronic?
Marcus: Hej! Enligt mediauppgifter har de varslat tillfälligt anställda pga minskad efterfrågan. Hexatronic möter nog rätt bra efterfrågan ändå över tid, men små svackor i tillväxtkurvan sätter sina spår i kursen.