Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag fem bra aktier att välja inför 2021, varav fyra har goda tillväxtutsikter, medan dem femte är en "utdelningsmaskin". Han tipsade också om två av sina favoriter, en i fastighetssektorn, och en IT-konsult

Småspararen: Hej! Vilka fem aktier skulle du välja inför 2021? Mvh småsparare
Marcus: Hej! Fem aktier inför 2021 är förvaltningsbolagen VEF (Vostok Emergin Finance) och VNV Global, spelutvecklaren Embracer, IT-bolaget Bahnhof och ameirkanska IT-bolaget Broadcom. Det är fyra svenska bolag med fina tillväxtutsikter och en stor men växande utdelningsmaskin från USA.

Anna: God förmiddag! Hur är din syn på fastighetsbolaget SBB?
Marcus:
Hej! Det är en av favoriterna i sektorn. Bra bolag, troligen lär aktien kunna stiga under nästa år.

Henrik: Hej Marcus! Vad har du för tankar om it-bolaget Softronic? Bolaget ser ut att ha klarar sig bra under coronan.
Marcus: Hej! Sammantaget ser jag ljust på Softronic på sikt. En liten med bra IT-konsult. De påbörjar nog en ny stabil utdelningstrend framöver.

Boklyssnaren: Hej! Har en hel del Storytel, vad tror du om framtiden för den? Den har ju gått bra sista året och vad tror du om sannolikheten att den blir uppköpt av någon drake från USA som vill expandera i den marknaden? Känns som ett säkert kort…
Marcus: Hej! Det är ett bra bolag, men de gör ännu förluster då de prioriterar tillväxt så det är lite svårt att värdera aktien. Den långa trenden är ännu uppåt och kanske är det dags för en ny uppgångsfas i aktien nu.

Ina: Hej Marcus! Jag har läst på om att ha utländska aktier med urdelning på KF eller ISK och förstått det som att det är en fördel med ISK endast om man har bolån och får underskott på kapital i deklarationen. I annat fall är ISK enklare och källskatten justeras i deklarationen. Har jag förstått det rätt eller fått det om bakfoten? Vänliga hälsningar!
Marcus: Hej! Nja, har du överskott av kapital kan du få tillbaka all källskatt även via ISK, bara vid underskott slår du i taket tror jag. I KF får man tillbaka det mesta av källskatten på utdelningar från utländska aktier oavsett.

Johan: Hej. Hur ska man värdera eget kapital i förhållande till aktiekurs? Är det viktigt/bra med mycket kapital i förhållande till värdering?
Marcus: Hej! Mycket eget kapital per aktie jämfört med aktiekursen kan tolkas på olika vis. Investmentbolag och fastighetsbolag och även banker kan man värdera rätt bra utifrån detta så kallade P/B-tal. Däremot rörelsedrivande bolag som inte binder så mycket kapital, utan där allt handlar om varumärken som kanske inte finns i bokföringen och produktion av varor och tjänster, är det svårare.

Tanga-Tony: Hej! Latour är en aktie som många av oss tittar på regelbundet, men det blir aldrig liksom läge att köpa. Lite som lyxmärket kläder som aldrig är på rea, hur länge man än väntar. Efter insidersäljet gick kursen ner kraftigt och premien 50 procent till 30 procent, vilket i och för sig fortfarande är rätt högt, men historiskt okej i alla fall. Även om försäljningen var stor, så var den ändå procentuellt rätt liten, ur familjen Douglas perspektiv, som förblir storägare. Och, någon stor spelare köpte ju aktierna, och gjorde förmodligen en bra affär till stor rabatt. Så min fråga är om det ändå inte är ett bra läge att gå in? Vad har du för tankar?
Marcus: Hej! Långsiktigt är det i vart fall ett mycket bättre läge nu när aktien står lägre och substansen inte förändrats. Värderingen är lägre, helt enkelt. Sådana här insiderförsäljningar kan ligga som en våt filt över aktien en kortare tid så en snabb återhämtning tror jag inte på. Särskilt inte när det är första insiderförsäljningen på en tid och det på så hög värdering som vi haft och fortfarande egentligen har.

Fredrik: Hej Marcus!. Idag får jag lite skälvan eftersom familjen Douglas säljer av en hel del Latouraktier cirka 10 procent under marknadspris, med ett stort fall som följd. Är Latours glansdagar förbi? Sitter med en rätt stor post i dem. Allt gott
Marcus: Hej! Sitt inte med stor post i Latour efter all uppgång. Det är ganska talande att de var tvungna att sälja med så pass mycket rabatt. Aktien är fortfarande dyr egentligen. Skala ned ditt innehav genom att sälja av lite grann i alla fall.

Smoothcat: Hej! Vad är din syn på SAS på kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Undvik i alla perspektiv.

Chefen: Hej anser du att det är läge att gå in i SSAB nu? Dom rasade ju rätt mycket.
Marcus: Hej! SSAB brukar gå bra när konjunkturen vänder och kanske kommer det en körare uppåt igen framöver. Långsiktigt, det vill säga sett på fem år, verkligen en bransch och ett bolag att undvika.

En ”gammal” Marcus-fan: Gomorron…Har kanske missat det, men saknar din ståndpunkt angående köp av Tesla-aktien? Framtid?
Marcus: Hej! Tesla har helt klart bästa varumärket i sin sektor och att de utvecklar det mesta av bilen själva underlättar mycket när det gäller mjukvarorna. Aktien däremot är troligen en fullständig börsbubbla, men den kan lika gärna dubblas i kurs nästa år för det. Bäst att följa den långa trenden i kursen, men ha fingret nära säljknappen om man äger.

Jonas: Hej Marcus, hur är det med preferensaktier med uppskjuten utdelning? Om jag exempelvis köper en preff som inte delat ut på ett år men sedan återupptar utdelningen, får jag då utdelningen även för det året där utdelningen var uppskjuten även fast jag då inte ägde aktien?
Marcus: Hej! Ja, i regel ska du få det och med ränta också. Oftast står det exakt vad som gäller i bolagsordningen. Ett undantag kan vara om en bolagsstämma beslutar om erbjudande där preffarna i det krisande bolaget ska lösas in mot stamaktier och inget annat. I till exempel. Volatis fall finns däremot goda chanser att man få att upplupen utdelning när de väl börjar dela ut igen.

Orvar: Astra Zeneca har ju åkt lite berg-och-dalbana på senare tid, trots vaccinutveckling och annat. Dessutom har de ju ägarandel i Moderna bland annat. Hur ser du på denna utveckling — och vad kan man förvänta sig på ett års sikt, tror du?
Marcus: På ett års sikt kan det nog bli fortsatt dragning uppåt i Astra igen. Räknar man på kärnverksamheten är värderingen inte så hög jämfört med deras pipleline och prognoser. Däremot har de sagt att de inte ska ha några höga priser på vaccinerna under pandemin.

Andreas: Marcus, du pratar varmt om Investor, men är det inte jättedyrt, 590 kr? Eller är det okej att köpa nu?
Marcus: Ja, det tycker jag. Substansen är över 700 kr per aktie för Investor, så 590 kr är inte så dyrt.

Hanna: Hej! Jag sparar i bland annat Spiltan Aktiefond Investmentbolag men köper även Investors aktie. Är det dumt?
Marcus: Hej! Kanske inte dumt, men det blir lite tårta på tårta, så att säga.

Daniels: Hej! Jag ska månadsspara halva barnbidraget till min nyfödda dotter och jag vill för enkelhetens skull välja endast en fond till detta, (ej Spiltan Aktiefond Investmentbolag) vilken bör jag välja? Den får gärna vara billig också. En småbolagsfond som exempelvis AMF Aktiefond Småbolag? Eller kanske en vanlig svensk indexfond? Vill ha ett tryggt val.
Marcus: Hej! AMF Aktiefond Småbolag är inget dumt val. Ska du barnspara under många år kan tillväxtaktiefonder vara ett alternativ också. World Tech by Tin eller någon fond som heter något med Ny Teknik eller Teknik. De är globala, men fokuserade mot tillväxt. Annars något globalt där förvaltarna åtminstone är aktiva i aktievalet, som Coeli Global Selektiv R som har både tillväxt och värde i portföljen.

Sven: Hej,Jag har en gammal post i Öresund och ser nu att vinsten som jag ligger på börjar tyna bort. Är det dags att ta hem den lilla vinst jag har kvar, eller ser du någon uppsida i aktien framöver?
Marcus: Hej! Öresund har haft otur till och från en längre tid nu. Å ena sidan borde det vända, å andra sidan kanske magin försvunnit från förvaltningen. De har ingen portfölj jag tycker är så väldigt intressant heller, efter smällen i Bilia.

Floppy: Hej! Triboron haussades vid börsintroduktionen med Leif GW och Carl Henrik Svanberg basunerades ut som tunga investerare i bolaget. Aktien har fallit platt och nu är det dags för nyemission. Nyligen gick Triboron ut och sa att man fått napp på en storspelare i bränslesegmentet. Detta visade sig vara en order på 60.000 kr – knappast en order värt att skriva pressmeddelande om för ett börsbolag. Nu till frågan: Jag är aktieägare i Triboron, tycker du att jag ska sälja eller vara med på nyemissionen?
Marcus: Hej! Triboron var en lottsedel vid introduktionen om du frågar mig. https://www.privataaffarer.se/lottsedeljagare-tecknar-kandistata-triboron/ Det är den ännu. Tveksamt om du ska investera mer, så överväg att sälja rätterna att teckna units som du får senare i månaden.

Torbjörn 75: Har allokerat kapital in mot koppar och nickel. Boliden, Epiroc, Drillcon har hamnat i portföljen och lite Lundin Mining. Alla delar ut också, hyfsat bra. Vad är din uppfattning?
Marcus: Känns helt rätt att ha en del av portföljen mot råvaror via aktier. Det skulle kunna komma en ny stark råvarucykel de kommande åren.

Yvonne : Hej Marcus, tycker du Sdiptech Pref är köpvärd? Som alternativ till fastighetspreffar?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. Enda haken är att aktien handlas ovanför sin inlönsenkurs, men troligen blir det ingen inlösen så det inte gör så mycket. Men var medveten om den risken i alla fall. Det skulle kunna bli en 10-procentig nedgång om de beslutar att lösa in.

Pierre : Skulle du köpa Nextera Energy till dagens kurs eller vänta på en rekyl?
Marcus: Jag skulle börja köpa en liten till medelstor post nu och vara redo att öka om det går ned. Annars vara nöjd med det jag köpt.

Rune: Hej Marcus! Hur ser du på erbjudandet att teckna andelar i Estea Omsorgsaktier? Ska man teckna eller ej?
Marcus: Hej! Det är ett helt okej erbjudande att byta från gamla obligationen till den nya.

Hagman: Hej Marcus, hur kommer det sig att jag fått alla Estea Kapitalvevis 3 inlösta förutom fem stycken? Är de kvar på kontot tills den sista vinstdelningen sker i januari och blir inlösta då?
Marcus: Hej! De kommer att bli inlösta till slut de också.

Karlsson: Hallå Marcus, vad tror du om Embracer på två års sikt? Borde den fortfarande växa efter alla förvärv?
Marcus: Hej! Man kan undra hur många varumärken de verkligen behöver och kan hålla koll på, men hittills har det gått bra och stordriftsfördelarna när det gäller riskspridningen är tydlig. Jag tror koncernen fortsätter att växa.

Hagman: Hej Marcus, Hur stor risk ser du i Akelius D jämfört med preferensaktier med motsvarande direktavkastning som till exempel Corem eller Sdiptech? Hur vet man att Akelius fortsätter att dela ut då de inte är tvingade på samma sätt som för en preferenskaktie?
Marcus: Hej! Risken är högre, helt klart. Däremot skulle nog marknaden reagera ganska lika om de sänker utdelningen på D-aktien för det betyder svag intjäning så det vore en varningssignal även för långivare, etc. Utdelningen i Akelius D känns säker.