Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som gynnas av ökad efterfrågan på metaller. Dessutom pekade han ut fyra "tryggisar" för passiva investerare. 

Mackan: Hej Marcus! Tack för en bra chatt! Undrar om du kan utveckla ditt resonemang kring en råvaruboom framöver. Kan du tipsa om 5 aktier man bör äga om man vill ha exponering mot den trenden?
Marcus: Hej! Underinvestering i gruvor och låga lagernivåer, plus en elektrifiering (elbilar etc) som kräver koppar och annat. Efterfrågan kommer att bli högre än utbudet inom några år, säger de branschexperterna. Boliden, Lundin Mining, Epiroc, Freeport McMoran, Southern Copper är fem aktier att spana in för alla som är intresserade av metallboomen.

Pelle: Hej Marcus, Några utdelande aktier för hängmattan?
Marcus: Hej! Investmentbolag och trygga utdelningsaktier passar den riktigt mångåriga hängmattan. Mina vanliga tips, helt enkelt. Investor B, Axfood, Latour, Lundbergs. Fyra tryggingar på lång sikt för den som vill vara passiv som investerare.

Per: Hej Marcus, Vilka utdelande aktier bör vara stabila under en lågkonjunktur, utanför livsmedel och läkemedel?
Marcus: Hej! Ganska konjunkturstabil är även gambling-sektorn med bolag som Evolution, Kindred, Kambi och Betsson. Annars medicinteknik. Kanske Getinge kan börja tuffa på igen, även om de går trögt sedan ett par år.

Erik: Hej! Tror Du det kan bli aktuellt med grupptalan mot SBB?
Marcus: Hej! Det går inte att utesluta, men är nog ännu en bit bort. Jag tror det krävs något värre för det.

Johan: Hej! Hur ser du långsiktigt på Corem?
Marcus: Hej! Stamaktierna och belåningen är oroande, det finns risk för utdelningssänkningar. Preferensaktien tror jag inte de sänker utdelningen på, men stamaktierna. Jag tycker vi ska ta det försiktigt i Corem.

Karl: Några tankar om Cloetta?
Marcus: Gör det rätta, sälj Cloetta! Vinsten per aktie kommer ingen vart och då gör inte aktien det heller. Undvik så länge de inte långsiktigt kan få vinsten att stiga.

Stefan J: Hej Marcus Jag köpte Crown Castle and Digital Realty Trust för ett antal år sedan men nu har dom har legat i en fallande trend länge. Vad är dina tankar om dem?
Marcus: Hej! Bolagen växer knappt längre, så utdelningstillväxten har stannat av. Främst Digital Realty funderar jag över, för de har inte höjt utdelningen på sex stycken kvartal. Oroande. Det borde vara bra bolag i framtidssektorer, men vad vet man. För många strukturaffärer för Digital Realty kanske.

Carl: Hej Marcus! Jag kollar på Sinch och Proact. Vad tycker du om dessa som investering framöver?
Marcus: Hej! Två bra chansaktier där kurserna svänger väldigt mycket. Långsiktigt bra tillväxtförutsättningar är det, men inget för nybörjare eller för den som vill satsa en stor del av portföljen.

Kalle: Hej Marcus! BICO, EMBR, FLUI, IMP A, IVACC, STORY, VEF, VNV brukade stå för en betydande del av portföljen, men dessa utgör efter det senaste årets ras endast 20% tillsammans. EVO är enskilt största innehav med 30%. Större utländska innehav finns i AFRM, AMZN, GOOG, MELI, PYPL. Min tidshorisont ligger mellan 15-20 år, så har ingen panik! Men… vilka av dessa anser du har sin bästa tid framför sig, och vilka borde rensas ut snarast?
Marcus: Hej! Långsiktigt vill du ha bolag där intäkter per aktie och vinst per aktie stiger. Rensa ut de som inte uppfyller de kraven. STORY, VEF, VNV är tre aktier som jag har gillat, fast numera är jag mer skeptiskt. De måste prestera som bolag.

Micke: Hej vad tror du om Intrum kommer de att klara dela ut lika mycket, kommande år eller sänka?
Marcus: Hej! Jag håller hoppet uppe även om risken för sänkning finns.  Utdelningen är ändå rätt liten jämfört med deras skuldberg och stora likvider. Intrum sparar inte så oerhört mycket på att sänka den.

MrBean: Hej, såvitt jag förstår har du sålt dina aktier i Sibanye Stillwater? Var det för alla problem de nu har i Sydafrika (elförsörjning, korruption m m) och även utmaningarna med gruvorna i USA?
Marcus: Hej! Det kan man säga. Jag kände att jag inte kunde hänga med i deras utveckling, verkligen förstå förutsättningarna. Dödsfall i gruvor och annat, nej då satsar jag hellre på något annat. Epirocs gruvutrustning och aktiens notering i Sverige känns lättare att lita på och känna mig trygg med.

Mia: Hej! Vad ser du för potential i Epiroc? De har rätt många starka konkurrenter va?
Marcus: Hej! Jag läste att Epiroc och Sandvik har såvitt jag vet riktigt starka positioner på marknaden för gruvutrustning. Jag gillar båda aktierna som ”hackar och spadar” till den möjliga råvaruboom som vi kan få se senare under detta decennium. Min personliga favorit är Epiroc och där har jag börjat köpa aktier nu i maj.

Sven: Vad tror du om Bahnhofs utveckling kommande månaderna? Aktien har gått väldigt starkt i år, upp över 20 procent. Tror du att listbytet drar aktien vidare norrut genom att bl.a. fonder måste eller vill köpa in sig i aktien. Idag reagerar aktien inte på börsens allmänna triggers utan verkar leva ett eget liv inom intervallet +/- 1 – 2 kronor.
Marcus: Det vanligaste är att en aktie stiger inför ett listbyte och faller precis efter det. Bahnhof har en stabil kurstrend nu då bredbandsbolaget rapporterat väl. Man är dessutom konjunkturstabil och skulle kunna läggas i svaret om sådana aktier tidigare i dagens chatt. Bahnhof dras möjligen med i de riktigt stora rörelserna på börsen, de som varar i veckor/månader tydligt åt något håll. Annars är det nog mest de bolagsspecifika sakerna som styr kursen.

Conny: Hej, hur och hur mycket använder du dig av SMA?
Marcus: Hej! Jag tittar på det som en av många parametrar, men ofta ser jag en ungefärlig kurstrend ändå via toppar och bottnar.

Eva: Vilken sektor skall man titta på i dessa tider? Egentligen gillar jag att köpa aktier och behålla över lång tid. Tyvärr har det inte fungerat bra, har först varit rätt ute , med uppgång. Skulle lära mig ta hem vinster och inte ligga kvar.
Marcus: I de riktigt högvärderade tillväxtaktierna är det viktigare att ta hem vinster och att inte följa med ned i de långa nedgångarna. För tryggare bolag som Astra Zeneca, Latour och AAK är det sannolikt bara att vänta ett antal år så har man en god vinst. Stabila aktier tycker jag man kan behålla på tills vidare-basis medan vissa lite mer svängiga och cykliska ska man överväga att vara lite mer aktiv i om man upplever nedgångarna som jobbiga.

Magnus: Hej! Du skrev i förra veckans chatt att man kommer långt med 3 till 5 investmentbolag. Kollar man bakåt 10 år på t ex Investor eller Latour så har de gått upp väldigt mycket mer i procent än många andra aktiebolag bland storbolagen. Är det bättre att enbart satsa på Investor än att köpa många olika bolag som t ex Skanska, Volvo, storbankerna?
Marcus: Hej! Ja, så länge aktien har substansrabatt är det bättre med investmentbolagets aktie än de enskilda innehaven som de har. Investor-aktien ger tack vare substansrabatten större exponering mot bolagen än att satsa samma summa direkt i de aktierna.

Elias: Hej Marcus, Tankar kring Stora Enso? Ska man fortsätt behålla trots vinstvarningar från konkurrenter och sämre efterfrågan.
Marcus: Hej! Långsiktigt är all potential intakt. Kortsiktigt är skogsindustrin cyklisk och har en viss svacka i år. Det är naturligt i den branschen. Inom ett år har jag nog själv köpt mer i Stora Enso R

Peter: Hej har en 23 åring som börjat intressera sig för börsen o framförallt stora bolag med bra direktavkastning .Han har 150 tusen att placera. Vad rekommenderar du?
Marcus: Hej! En storbank som SEB eller någon kollega passar bra kortsiktigt. Gruvbolaget Boliden på lite längre sikt. Även Volvo B tycker jag känns intressanta där. Storbolag med höga utdelningar, helt enkelt.

Stefan: Hej Marcus och tack för bra chat! Hur ser du på Hexatronic efter den senaste tidens nedgång?
Marcus:
Hej! Långsiktigt tror jag att det är ett köpläge på gång. En fallande trend kan fortsätta ett tag till och troligen blir det någon form av efterfrågesvacka så att tillväxttakten saktar in från väldigt snabbt till snabbt. Kortsiktigt känns det därför ännu som ett avvakta-läge.

Anna-Karin: Vad tror du om Embracer? Jag har förlorat 70%, sälja eller behålla?
Marcus: Embracer har kvar sin långsiktiga potential i alla varumärken. Kortsiktigt säger jag undvik, för det kan komma nedskrivningar av goodwill och annat efter alla förvärv.

Jacob: Hej! Tack för en bra chatt. Vad tror du om framtiden för Axfood? Trots höga matpriser har aktien gått trögt det senaste.
Marcus:
Hej! Ja, det har vissa problem med det nya centrallagret. Så blir det ibland och det är saker som är övergående. Långsiktigt är Axfood en trygg och bra basaktie i portföljen.

Nico: Om du tvingades prioritera utifrån segment, Oneok eller Enbridge? Vilket av bolagen skulle du välja att ha kvar i portföljen och varför?
Marcus:
Jag tror egentligen mer på gas långsiktigt än på tung olja. Oneok ligger därför närmast ur det perspektivet, men jag sålde de aktierna för tio dagar sedan på grund av deras stora förvärv/fusion. Kan placera mitt kapital på annan plats så länge. Kursen brukar toppa runt 60-70 dollar och så blev det även denna gång.