Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier att ha i portföljen nästa år. Dessutom avslöjade han vilka aktier han just nu bevakar för slå till på när det blir köpläge. Han berättade också hur han tycker man ska agera efter parallellnoteringen av Sampo. 

Johan: Godmorgon! Fem aktier för 2023?
Marcus: Hej! Jag tror på tillväxtaktier som HMS Networks, Evolution och VNV Global verkar också ha piggnat till. Inom värdeaktier borde det vända för Securitas och Tele2 B. Två stora stabila bolag med bra kassaflöden.

Marie : Hej Marcus! Vilka aktier bevakar du just nu för att köpa om det blir läge?
Marcus: Hej! Just nu funderar jag på att öka i Stora Enso R och även Ework har jag lite extra på radarn. Faller Alfa Laval och Bahnhof ökar jag där också. Bland nya aktier är det bara Brookfield Renewables planerade avknoppning som lockar mig. Sen finns det många tillväxtaktier som jag gillar utan att ha plats i portföljen.

Olof: Ska jag byta mina finska Sampo-aktier till svenska i min kapitalförsäkring på Avanza? Vilket är bäst med avseende på den utländska källskatten?
Marcus: Ja, det tycker jag. Ska du handla aktien aktivt slipper du valutaväxlingsavgiften om du handlar den svenska Sampo-aktien. Generellt ska alla kolla om inte courtaget är lägre för att handla svenska aktier jämfört med finska, det kan det vara beroende på bank. Så den svenska noteringen är att föredra. Källskatten dras oavsett, som för förstått det.

Erik: Hej Marcus! Sitter (som väl många andra) med Sampo och undrar vilka för- och nackdelar det finns med erbjudandet att byta till svenska depåbevis. Kan du ge oss lite vägledning?
Marcus: Hej! Den svenska noteringen har mindre handel, men antagligen lägre valutaväxlingskostnad när du köper och säljer aktien. Även courtaget kanske blir lägre beroende på bank. Källskatt lär dras oavsett och det är lättast att få tillbaka allt om du har aktierna i KF.

Thommy: Hej Marcus. Om jag byter mina Sampo till svenska börsen hur är det då med utdelningen? Blir det samma utdelning som i den finska? Allt gott!
Marcus: Hej! Sampo delar ut i euro och på utbetalningsdagen konverteras beloppet till valutan du har i ditt ISK eller KF, vilket med stor sannolikhet är kronor. Valutaväxlingskostnad blir det fortsatt. Utdelningen i kronor kommer därmed att svänga med valutakurserna även framgent.

Mikael: Hej Marcus! Hur bedömer du Intrum efter den senaste nedskrivningen. Är det köpläge eller bör man vänta. Vad tror du om den fortsatta utdelningen? Mikael
Marcus: Hej! Så länge de kommer med nedskrivningar är det nog inte bråttom att köpa stort. Jag vill se om de behåller utdelningen eller inte innan jag blir helt positiv, även om jag tror på aktien som en högutdelare långsiktigt.

Lasse: Hej! Kan Intrum förväntas behålla utdelningen oförändrad?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag även om jag är osäker på Intrums utdelning nu. Nedskrivningarna är inte kassaflödespåverkande, men sänker de framtida vinstmöjligherna något. Tillgångar som tappar värde är aldrig bra. Sen har bolaget starka kassaflöden och troligen behåller de utdelningen.

Kristoffer: Hej! Har din syn på Intrum förändrats efter den senaste nedskrivningen? Eller är det läge att fylla på?
Marcus: Hej! Jag är lite mer osäker på kvalitet i bolagets portfölj/tillgångar. Upp till bevis för bolaget nu.

Mats: Hur ser du på Clas Ohlson, köpläge?
Marcus: Nej, för svår bransch med butiker med sällanköpsvaror. Jag är nöjd kund hos Clas Ohlson, fast det räcker inte för att köpa aktien.

Sara: Hej! Vad är dina tankar om Lundbergs, köpvärd just nu?
Marcus: Hej! Jag gillar historiken, men inte alla innehav. Tråkigt och stabilt och viss substansrabatt är ju lite lockande.

Aktiemopsen: Hej Marcus, jag funderar lite på att doppa tårna i lite amerikanska aktier, gärna med bra utdelning. Har du 5 st aktier du skulle kunna rekommendera att börja med? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Du får fyra aktier så länge. JNJ för tryggheten, Microsoft för tillväxt och IT-exponering, Berkshire Hathaway och amerikanska noteringen av Brookfield Asset Management vilka är förvaltning/investmentbolag som ger riskspridning.

Anita: Vad är din synpunkt om VNV/VFV och naxs investmentsbolag?
Marcus: De två förstnämnda är det mest driv i och störst potential långsiktigt. Spännande aktier för den vågade investeraren.

Henrik : Hej Marcus. VNV Global handlas just nu till en väldigt stor substansrabatt? Tycker du dessa typer av tillväxtbolag som finns hos investmentbolaget är värda ett köp nu när kursen har kommit ner så pass mycket?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag det, ja. Sen är kursrörelserna stora och svåra att tajma.

Janne: Hej Marcus Tycker du Brookfieldbolagen BEPC och BIPC är köpvärda just nu? Och skall man välja noteringen i USD eller CAD?
Marcus: Hej! Det är hyggliga nivåer såvitt jag kan bedöma. Bolaget verkar gå rätt bra medan värderingarna av aktierna är högre än för fem år sedan och längre tillbaka. Det spelar ingen roll vilken av noteringarna du tar. Jag brukar ta den i Toronto då det är bolag baserade i Kanada. Sen delar de ut i USD så den amerikanska är minst lika bra den.

Henrik: Hej Marcus! Vad tror du om börsen 2023? Värt att ha aktierna kvar i ISK? Tack!
Marcus: Hej! Jag tror på ett bättre börsår 2023 än 2022. ISK lönar sig långsiktigt även med den nya högre avkastningsskatten.

Erik H: Hej, Jag läste att skatten på ISK höjs kraftigt nästa år.Innebär det att det är billigare att sätta in pengar på ett ISK konto strax innan nyår jämfört med strax efter nyår eller tänker jag fel?
Marcus: Hej! Jag tror du tänker fel, för ISK har både kvartalsvisa avläsningar och skatt på insättningar. Att sätta in efter ett kvartalsskifte innebär att du slipper avkastningsskatt för det kvartalet, även om du inte kan handla aktier lika snabbt då.

Ingela: Hej! Jag tittade in i din utdelningsportfölj och såg att du inte har Realty Income. Hur kommer det sig? Har för mig att du talat varmt om den.
Marcus: Hej! Ja, jag gillar fortsatt bolaget och deras utdelningstrend. Hyggligt utdelningstillväxt också på i snitt ca 5% årligen de senaste fem åren. Jag sålde för att minska min exponering mot dollar medan valutan ännu står mkt högt mot kronan. Dessutom hade jag väldigt mycket i fastighetsaktier. Efter att jag sålt Realty Income, WPC och Castellum har jag ändå fem fastighetsrelaterade investeringar kvar på börsen. 14,5% av portföljen, vilket ändå är högt. Jag vågar inte ha mer i tider med stigande räntor.

Erik: En kontroversiell fråga, men vad tror du om Tesla på 10-års sikt? Trevlig helg!
Marcus: Jag tror på en ljus framtid för bolaget men en medelmåttig framtid för aktien.

Lasse: Hej. Varför vill du öka i Stora Enso R ?
Marcus: Hej, de äger mycket skog så tillgångsslaget skogsfastigheter får vi via den aktien. Och via andra skogsaktier. Plus skogsindustriverksamhet. Lite basindustri skadar det inte att ha i portföljen.

Tommy: Hej Marcus! Vad tror du om tele2 nuvarande värdering och kommande utdelning?
Marcus: Hej! Värderingen i Tele2 är låg. Utdelningen lär vara omkring oförändrad kommande åren.

Kevin: Tankar kring Sinch? Dags att köpa?
Marcus: Chanstagare kan titta närmare på aktien, som verkar ha bottnat och vänt uppåt. Jag är osäker kring fjärde kvartalet, då bolaget i senaste kvartalsrapporten nämnde att de såg svaghetstecken inom makro/konjunktur. Oklart hur det eventuellt slår mot Sinch.

Jonas: Hej Marcus! Enligt många så är vi på väg in i en lågkonjunktur. Hur brukar verkstadsbolagen gå under en sån period? Tror du kurserna kommer att falla eller ligga kvar runt dagens nivåer? Hur ser du på Sandvik? Är det läge köpläge eller bör man vänta med köp?
Marcus: Hej! Sånt brukar pressa aktierna, vilket vi också såg när börsen rasade. Hittills har vi inte sett några fallande orderingångar och vi får se om det alls blir någon djup lågkonjunktur för de stora industribolagen.

Sigge: Hej Marcus! Fastighetsbolag är väl en av dom bästa placeringarna över tid? Värdet på fastigheter ökar så länge nyproduktion blir dyrare.
Marcus: Hej! Långsiktigt kan inflationen höja priset på reala tillgångar som fastigheter. Det är en bra poäng att dyrare nyproduktion på sikt gör att befintlig redan genomförd produktion borde bli mer värd. Frågan är hur länge prisuppgången för byggande står sig.

Julia: Hej! Om jag förstått rätt har du en del likvider efter försäljning. Har du någon plan vad du ska investera i härnäst?
Marcus: Hej! Små aktieköp då och då får det bli.