Krönika G5 Entertainment var länge det snabbast växande bolaget på Stockholmsbörsen. Detta om vi tittar på de senaste tio åren och utgår från den organiska tillväxten. Till skillnad från vissa storförvärvare och en del bolag som inte varit noterade lika länge har G5 en lång historik av till största delen egen växtkraft.

Mätt från 2010 och till och med 2020 blir tillväxten för intäkterna per aktie i genomsnitt 48 procent om året. Det trots att tillväxten stannat av helt sedan 2018. Inget bolag kan leva på gamla meriter så ska intäkterna och vinsten lyfta vidare vill det till att G5 får fram nya framgångsrika mobilspel där kunderna köper saker och tjänster inne i spelen.

Mätt från 2015 växer branschkollegan Stillfront snabbare än G5, över 50 procent om året. Även detta bolag gått in i en tillväxtsvacka, men då under det senaste året. Båda bolagens aktier kraschade när tillväxten gick in i väggen.

I en annan spelsektor hittar vi Evolution. Från 2013 har Börsdata siffror för kasinospelleverantören och från och med det året matchar tillväxten G5:s historik med i genomsnitt 48 procent högre intäkter per aktie om året.

Faran med de snabbast växande bolagen är inte värderingen i sig, utan att tillväxten oväntat stannar av. Så länge försäljningen ökar snabbt och det med rimliga marginaler kan aktierna svänga längs sin stigande kurstrend, lite beroende på om värderingen kortsiktigt blivit för hög eller låg. Och ackompanjerat hur kapitalflödena rör sig mellan olika sektorer.

Ytterst är det ändå den stora framgångssagan som avgör aktiens öde. Tror du på den ska du behålla i alla fall en del av dina aktier, men du måste beakta risken för tillväxtsvackor och därför tar hem en del vinster i tid. Det är mitt råd.

För ovan nämnda tre aktier ser jag fortsatt goda tillväxtchanser under 2020-talet.