Krönika Aktiemarknaden överreagerar ofta både uppåt och nedåt. Här är två av börsens fallna stjärnor och läget i aktierna.

Fastighetsbolaget SBB har rasat på börsen och det är inte helt omotiverat, även om raset ser orimligt stort ut. Det går heller inte att skylla allt på de aktörer som spekulerat i nedgång, de så kallade blankarna. För om aktiemarknaden inte höll med, skulle kursen återhämta sig efter blankarnas säljvågor och skräckpropaganda.

Istället handlar det om att bolagets finansiering blir svårare framöver när obligationsmarknaden blivit tuffare på grund av ECB:s minskade stödköp av obligationer.

En negativ faktor som är mer specifikt för SBB är att det egna kapitalet per aktie har börjat falla. Enligt Börsdata toppade det bokförda egna kapitalet på 58 kr per aktie vid årsskiftet och har sen backat under två kvartal till 46,60 kr per aktie vid halvårsskiftet. Ett tapp på 20 procent på endast ett halvår.

Att aktien fallit ännu mer gör att aktien handlas till en substansrabatt på ca 70 procent. Hur stor exakt beror på om vi räknar med bokfört eget kapital eller på annat sätt framräknad substans.

Direktavkastningen på 10 procent indikerar att aktiemarknaden tror på rejäl utdelningssänkning, kanske redan i vår eller något år framöver. Det krävs en kapning på 40 procent för att direktavkastningen ska komma ned på samma nivå som exempelvis Castellums.

Undvik SBB eller var åtminstone försiktig tills vidare är mitt råd. Jag tror att uppsidan är stor när det till slut vänder, så håll koll.

För dig som vill bottenfiska på börsen är klädjätten H&M klart bättre. Även här finns många utmaningar, framöver höjda butikshyror i spåren av inflationen samt konsumenter som håller hårdare i plånboken.

Med en direktavkastning på 6,5 procent och en aktie som handlas till 13 gånger årsvinsten får du lagom mycket för pengarna i H&M-aktien. Det finns inget som är särskilt lovande med sällanköpsbutiker långsiktigt, men bolaget är ett av de bästa i branschen och överlever alla kriser.

Det känns lite mer lockande att bottenfiska i H&M även om det inte är givet för alla typer av placerare.