Chatt I fredagens aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut ett investmentbolag vars aktie är värd att behålla. Han tipsade också om en amerikansk aktie som är en stabil utdelningshöjare med hög direktavkastning.

Investgubben: Jag har följt dina råd med investmentbolagen Bure, Investor och Latour. Utvecklingen har varit långt över förväntan. Bure har varit bäst. Nu har jag mer torrt krut att investera. Vilket av bolagen förtjänar mitt krut? Eller har du ett fjärde ess att dra upp?
Marcus: När Kinnevik bottnar blir det intressant, men vet inte riktigt när och på vilken nivå.

Micke: Hej Marcus! Hur hade du gjort med Kinnevik om du varit aktieägare i dag?
Marcus: Hej! Behållit aktierna.

Erik: Hej Marcus! Skulle vilja plocka in någon amerikansk aktie ungefär motsvarande Realty Income som jag tycker är för dyr. Har du något förslag?
Marcus: Hej! WPC är en stabil utdelningshöjare också och de har högre direktavkastning på 6,3 procent. Där är fokus kontor globalt.

Marcus: Tjena! Efter mycket turbulens senaste dagarna har G5 tagit rejält med stryk. Du som också är ägare av aktien, hur ser du på värderingen samt framtiden? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Värderingen börjar bli så pass låg med ett p/e-tal runt 13 att bolaget bara behöver öka vinsten några få procent om året långsiktigt. Historiskt sett har G5 varit ett av börsens mest snabbväxande bolag https://www.privataaffarer.se/borsens-tio-snabbvaxare/ så antingen har utvecklingen gått helt in i väggen för gott nu eller så är kursen för låg. Visst har deras storsäljare toppat i popularitet nu, men kommande spellansering kan kanske bli något i stället. Ingångskursen i incitamentsprogrammet för anställda sätts den här veckan. Även om det vänder med lanseringar och säsongseffekter framöver i vinter ska man bara ha en liten post i G5. Jag hade över 1 procent men har nu under det.

Fredrik: Hej Markus! Jag har märkt att vi många gånger hamnar i samma åsikt till varför vissa bolag ska köpas och säljas. Jag blev därför väldigt förvånad när du gjorde dig av med ditt innehav i AT&T. Hur var din analys? Hur ser åsikten ut kring AT&T i dag? Jag har behållit mina.
Marcus: Hej! Sen de gick ihop med Time Warner blev det lite av ett annat bolag, så när kursen föll under tidigare års kursbottnar sålde jag. Då gick det upp, men sen föll aktien till nya bottenniåver. Behöver inte alls vara fel med AT&T i portföljen. Faller de mer blir jag nog intresserad av att köpa dem igen. Det är ett enormt bolag för ledningen att hålla koll på, men decentraliserar de rätt saker och automatiserar rätt så kan det bli en bra mix av innehåll och infrastruktur. Men svårt att avgöra hur bra sånt funkar ihop.

Börje Phyllerin: Yo Maxter! Vad tror du om Hemfosas utdelning efter avknoppningen av Nyfosa? En del säger att den kommer att minska med cirka en tredjedel som Nyfosa utgör, andra påstår att kassaflödet i stället blir bättre och att utdelningen tom kan ökas, vad tror du är rimligt? En kort fråga till, skulle du välja Netent eller Aspire Global? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Jag tror att utdelningen sänks, men procentuellt sett mindre än vad aktiekursen faller med sen den handlats med utan Nyfosa den 20 nov. Direktavkastningen kan därför öka något.

Anna: Hej Markus! Jag funderar på att köpa Fingerprint och Clas Ohlson. Vill gärna veta vad du tycker om de här aktierna. Tack!
Marcus: Hej! Fingerprint är i bästa fall någon form av chansaktie eller lottsedel. Chansar du, sätt en stop loss eller något för att skydda dig om det vänder ned. Clas Ohlson är fel bransch, jag undviker butiker inom sällanköpsvaror.

Dadde: Tja Markus! Vad tror du om Camurus nu. Kan det bli en kursraket under 2019. Har satsat 10 000 kr och hoppas att dubbla iallafall.
Marcus: Hej! Vi får se, men chanserna finns nog kvar i bolaget.

Amy: Hej, vad händer med Beijer Refs aktie? Har backat mycket sedan din rekommendation. Vill höra din syn på företaget. Tack!
Marcus: Hej! Bolaget går som tåget, men högt värderad aktie och rekyl på börsen innebär ibland nedgång. De kommande åren ändå ljusa, men kanske måste bolaget växa in i värderingskostymen under en tid nu.

Kjell Öhman: Hej Marcus !Du har ju under en lång tid haft en negativ syn på H&M. Vad tror du om Ikea-sfärens nyvaknade intresse för bolaget? Finns det en dold agenda? Jag har fortfarande kvar mina H&M.
Marcus: Hej! En långsiktig kursbotten är nog satt i H&M nu. Ingen större idé att spekulera i Ikeas aktieköp, troligen är det bara en finansiell placering.

Lena Bangbang: Hej Marcus. Koncentrerar mig nu på aktier med utdelningar efter att ha läst dina böcker. Men hur är det med Nordeas aktier när finsk källskatt ska betalas? Hur stor blir utdelningen för oss i Sverige?
Marcus: Hej! Det blir källskatt på utdelningen, men det är inget avgörande för aktien direkt. Källskatt får du tillbaka i KF. Nordea behåller nog utdelningen framöver, men det blir inte mycket till höjningar i vart fall.

Uppgiven: Hej, jag har i flera år försökt övertala min fru om att det är ett katastrofalt dåligt beslut att ha alla sparpengar (flera hundra tusen) på ett nollräntekonto. Till slut lyckades jag i våras få henne att avsätta 100 000 till att köpa en fond (blandfond med 30/70 aktier/räntor som hon rekommenderades från vår bankman) och sen dess har den gått ner ett par procent, vilket nu gör att hon inte vill investera något mer. Hur kan jag bäst övertyg henne om att det är långsiktigt bra? Tycker att jag försökt allt…
Marcus: Hej! Jag tror hon behöver se kursuppgång för att få upp intresset och tilliten till finansiella placeringar. Tiden i marknaden och att det nog ger kursuppgångar är det som funkar bäst. Konkret avkastning väger tyngre än ord.

VBL: Tack för en bra chatt och intressanta krönikor! Sen några år tillbaka avsätter jag regelbundet varje månad en del av min inkomst till sparande (i framför allt aktier). Jag vet att jag (historiskt sett) kommer att få en bra långsiktig avkastning ifall jag fortsätter att investera i kvalitetsbolag varje månad oavsett om börstrenden är upp eller ner, men brottas samtidigt med ifall jag ska försöka stoppa/kliva ur när nu uppgången börjar stanna av och sen kliva på igen när den fallit x procent – även om jag kliver av innan toppen och kliver på innan botten borde det väl ge en högre avkastning så länge jag inte totalt felbedömer toppen i förhållande till kommande fall? Hur ska jag resonera? Jag behöver inte pengarna på kort sikt.
Marcus: Om du är osäker kan du undvika nyköp av aktier. I de flesta fall ska man inte försöka tajma börsen, det krävs en hel del erfarenhet och bevakning för att det ska bli rätt.

Tommi Rantarunt: Hej Marcus! Skanska är ett av mina sorgebarn i portföljen. De delar ut en ganska liten del av vinsten men nu är direktavkastningen snart uppe i 6 procent, känns som marknaden spekulerar i en utdelningssänkning! Tankar?
Marcus: Hej! Det blir en riktigt bra utdelningsinvestering när deras efterfrågan och konjunktur vänder upp. Just nu lockar de ännu inte. Skanska behåller utdelningen i vår tror jag.

Fredrik: Hej och tack för en väldigt bra fredagschatt! Jag har försökt att ställa frågor förut, men inte fått svar. Min fråga har gällt breddning av aktieportföljen. Hur ser du på investmentbolaget Creades samt bolagen Holmen och Thule?
Marcus: Hej! Creades är helt okej om aktien handlas med lite subansrabatt och om du gillar Avanza-aktien. Thule klarar sig bra långsikigt i alla fall. Holmen lär gå som index, avkastningen på eget kapital brukar snitta runt 10 procent så det är vad aktien borde kunna ge över tid också.

Pekka : Hej igen Marcus! En följdfråga till min fråga om den magiska formeln förra fredagen: Om man har begränsade resurser, vilken metod är bäst, en ren utdelarportfölj eller en ”magisk portfölj”? Så hur ska man tänka och beräkna?
Marcus: Hej! Du kan vara mer passiv och långsiktig med utdelningsaktier och investmentbolag. Magiska formeln bygger på att du årsvis väljer de bolag som den vaskar fram.

Tom-Peng-Pung: God morgon, Marcus! Vilket är dina senaste köp respektive sälj på preff- sidan och, om Riksbanken höjer räntan med 0,5 procent under nästa år, hur mycket räknar du då med att till exempel Klövern och Sdiptech faller – mer eller mindre än en årsutdelning?
Marcus: Hej! Senaste sälj bland preferensaktier för mig är Klövern Pref, men jag köpte tillbaka en liten del av aktierna på lägre nivåer. Jag tror preferensaktier allmänt faller när räntehöjningarna kommer, men det är ju väntat med högre räntor så det borde vara inräknat till viss del.

Alice: Hej Marcus! Kommentar på innehållet i Bråses recension av Kavastus kurs? Är Kavastus uppgivna årliga avkastning på cirka 25 procent trovärdig? Hur ser du på kursinnehåll i förhållande till avgift?
Marcus: Hej! Det Bråse skriver är hans personliga uppfattning och åsikt och det står för honom. Det Arne Kavastu hävdar är hans ansvar att försvara. Kursen är intressant tycker jag, men allt handlar ju om hur du praktiserar det efteråt. En verktygslåda är bara värdefull om du hanterar verktygen rätt.

Danel : Hej Marcus! Har du någon generell åsikt om ETF:erna från Global X? De har ett par olika att välja mellan, är det något du skulle rekommendera? Eller är det stor risk med dessa? Är någon av dem att föredra framför de andra?
Marcus: Hej! De är okej, men inte superbra direkt. ETF:er följer ofta intressanta index, men med till exempel hög direktavkastning finns risken att man investerar i värdefällor. Det finns ingen gratislunch, så att säga. Nu kan vi mig veterligen ännu inte köpa amerikanska ETF:er om vi bor inom EU, men förhoppningsvis går det igen i framtiden.

Benim: Hej! Jag undrar om dina tankar kring aktien samt företaget Midsummer? Köpte din bok, ska bli spännande att läsa!
Marcus: Hej! Jag har inte så mycket mer att säga än det jag skrev inför börslistningen på https://www.privataaffarer.se/articles/2018/05/30/notering-stralande-tider-for-nya-solcellsbolaget/ Midsummer handlas mycket högre än teckningskursen nu och kraven känns höga. Osäkerhetsmomenten gör att man ska ta en liten position om man köper.

Lasse : Hi Marcus; jag köpte Active Biotech, cirka 30 000 aktier förra året. Ska jag ha dem ett tag till eller sälja nu? Jag ska bland annat köpa SSAB, Husqvarna och Nokia. Vilka är dina favoritakiter?
Marcus: Hej! Med tanke på Active Biotechs historik av misslyckanden under 20 år är mitt råd att sälja nu när de studsat upp en bit.

Staffan: Hej, tack för bra böcker. Tittar på amerikanska aktier med bra utdelningshistorik. Men en svensk räntehöjning lär, allt annat oförändrat, stärka kronan och därmed sänka värdet på den amerikansk aktierna. Därför tvekar jag att köpa amerikanska aktier till en så pass hög dollarkurs. Vad är ditt råd?
Marcus: Hej! Trender kan vara längre än vad vi tror och valutor är svåra att spekulera i. Kanske räcker inte räntehöjningarna för att långsiktigt stärka kronan, men vad vet jag. Rätt bolagsval är mycket viktigare än valutatiming. Men visst, fyll inte portföljen med allt för mycket USA-aktier just nu.

Jg: Hur stor har din depå minskat som mest i procent innan du agerade? Min depå är 19 procent back nu.
Marcus: Från toppen i augusti är jag ned med 7 procent. Då var jag upp med 14 procent från årsskiftet, så nu är halva uppgången kvar.

Camilla: Hej Marcus! Boston Pizza har inte gått så bra sista tiden. Är det läge att köpa på sig?
Marcus: Hej! De delar ut lite mer än kassaflödet efter skattehöjningar och annat. Risken att de ska sänka utdelningen finns, även om det inte sker än på det tag. Kurstrenden gör att det inte känns bråttom att köpa.

Lennart: Hej Marcus! Vad tror du om och låna pengar på villan och köpa preferensaktier? Räntan är ju betydligt lägre på villalånet än utdelningen på preferensaktien. Har jag tänkt rätt?
Marcus: Hej! Om villan är lågt belånad behöver det inte vara fel, helst ska det vara under 50 procents belåning. Stamaktier i bolag som kan höja utdelningen och preferensaktier borde löna sig, ja. Satsa på de tryggaste preffarna i så fall.

Gunilla: God morgon! Äger Sobi-aktier som sjunkit kraftigt de sista tre månaderna. Hur ser du på aktien? Behålla eller sälja? Kan den komma igen? Tacksam för din åsikt!
Marcus: Hej! Fortsatt en bra chansaktie, även om konkurrensen för en storsäljare blir svårare från och med nästa år.

Hans: Vad tror du om NP3:s nyemission av preferensaktier?
Marcus: Jag tror det här: https://www.privataaffarer.se/np3-pref-en-langsiktig-utdelare-att-teckna/

Råvaror
Trump totalstoppar iransk oljaPriset stiger kraftigt
Fonder
Blecher ser köpläge i Securitas...och tankar Kinnevik
Börsen
SEB: Risk för nedåtrekyl på börsen
Börsen
Industri och verkstad i topp på stark påskbörs
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
S&P: Drygt hälften av Sverigefonderna borta på tio år
Foto: istockphoto
Aktie
Erik Penser stänger köp-casetAktien steg 50 procent efter köpreken
Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT
Försäkringar
Missa inte jämföra olika båtförsäkringar
Foto: Linus Morales
Analys
Hernhag: Ett riktigt bra tillväxtbolag med miljöprägel
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapportintervju
Sandviks vd: Ser inget av lågkonjunkturen det talas om
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik höjde resultatetAktien stiger på börsen
Analyser
Här är skärtorsdagens färska analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Douglas dumpar H&M...men Sven-Olof Johansson tankar klädaktien
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Analys
SEB: Nedgraderar Ericsson efter rapporten
Foto: istockphoto
Bopriser
Bomarknaden: Fortsatt svaga prisökningar i mars
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analyser
Flera analytiker höjer Ericsson efter rapporten
Aktietips
Två heta köptips
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin knoppar av del av Ngex
Hållbart
Här finns världens hållbaraste aktiemarknaderSverige först på en sjunde plats
Rapporter
Nu drar rapportfloden igång – här är alla datum
Sektoranalys
Pareto: Indikationer på lägre intäkter i bettingsektorn
Foto: Nordnet
Pension
Lanserar eget förslag till flytträtt för pensioner"Högst 500 kr och två månader"
Foto: istockphoto
Aktier
Carnegie laddar portföljen med Kina, Indien – och TechMinskar i svenska och utländska aktier
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: 28 procent fler säljstartade bostäder i Stockholm
16/4
Trading Direkt: Teknisk analys – och rekord i tittarönskemål
Analys
Kepler tror på högre orderingång för Munters
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danske: Swedbank handlas till 30 procents rabatt