Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag ett antal svenska aktier som fångar hans intresse just nu. Dessutom berättade han vilka aktier han köpt den senaste tiden. 

Jonas: Hejsan! Vilka svenska aktier fångar ditt intresse nu, och varför?
Marcus: Hej! Det börjar bli ett helt smörgårdsbord av intressanta aktier nu. Fortnox börjar fånga mitt intresse nu när kursen äntligen faller igen. Frågan är bara när den bottnar. Sen lockas jag av 6-7 procent i direktavkastning hos Castellum och Cibus. Utdelningshöjare med hög direktavkastning. Reala tillgångar tror jag fortsatt på då de är inflationsskyddade, så förutom fastigheter är ju även Tele2 B intressant i den lägre riskskalan.

Mr J: Tja! Har du köpt eller sålt några aktier under senaste veckorna? Hur gör du med dina fastighetsaktier?
Marcus: Hej! Fastighetsaktierna i USA går inte så dåligt alls, men det är i de svenska som rasat som jag ökat i. I augusti och september har jag köpt aktier i Cibus, Tele2 B, Xact Norden Högutdelande och Bure i den ordningen. Kan bli mer Cibus och Castellum framöver, så länge jag inte ligger direkt tungt i en enskild aktie eller i en sektor går det att öka.

Alf: Hej Marcus! Hur ser du på svenska bankaktier i en portfölj vilken skulle du rekommendera?
Marcus: Hej! Det är för klena tillväxtutsikter för att jag ska lockas av storbankerna långsiktigt. Däremot känns SHB kortsiktigt helt okej nu när räntan stiger och kursen står emot i börsraset. Sista månadens utveckling utklassar index.

Boss: Hej, är lite sugen på att köpa Lazard, är det något du tittat på? Tack på förhand och trevlig helg
Marcus: Hej! Jag följer den investmentbanken lite grann och historiken är bra. De höjde nyligen utdelningen igen efter en lång paus. Lazard har ingen sänkning sedan 2006. Jag köper fortfarande hellre Lazard än svenska storbanker.

Erik: Hej! Vill gärna utöka med IT-konsult. Hur ser du på TietoEVRY långsiktigt? Hälsningar
Marcus: Hej! En stabil pjäs i sektorn, men inte så mycket intäktstillväxt per aktie alls de senaste åren.

Erik: Hej! Hur ser Du på preffar rent allmänt på några års sikt? Kan ränteuppgången vara diskonterad i nuvarande kurser? 
Marcus: Hej! Det som är inräknat i kurserna är att inflationen ska falla tillbaka. 8 procent i inflation plus lite avkastning innebär ett krav på över 10 procent i direktavkastning för att vi i reala termer ska tjäna på preferensaktier. En fortsatt ränteuppgång tror jag knappast är inräknad, men marknaden börja se räntetoppen nästa år. Det börjar bli ett hyggligt läge i preffar tror jag, men det är svårtajmat.

Hasse: Hej Marcus! Sitta still i båten med stora förluster? Vänta ett par år eller tills det vänder? Rätt taktik?
Marcus: Hej! För de flesta är det nog rätt strategi att alltid ha investeringar i aktier. Har du bara kvalitetsbolag som klarat tidigare kriser kommer det ju att vända förr eller senare.

Annika: Har din syn på Axfood och Tele 2 ändrats senaste veckan eller platsar de fortfarande som bas i bred portfölj?
Marcus: Jag tycker alltid det är intressant när aktier faller på grund av att storbanker sänker rekommendationen. Inget negativt om eller från bolaget, bara en lägre aktiekurs. I en normal marknad återhämtar sig kursen de kommande veckorna. Nu får vi se när marknaden är nära panik. Jag gillar verkligen båda bolagen som basaktier.

Anton: Hej! Vad tror du om Fortum nu? Köpa? Avvakta?
Marcus: Hej! Jag svänger lite grann i Fortum nu. Det som är kvar är det som är bra. Inget Uniper eller Ryssland. Bara resten av Norden och ev. köper de mer i Norden från Uniper framöver. Det ser klart ljusare ut och vi har därför sett ett glädjerally i Fortum i veckan. Saknar du energibolag i portföljen är Fortum en kandidat att börja köpa så sakteliga. Jag undviker för jag har redan energibolag och jag är ännu osäker på hur det går med utdelningen.

Hans: Jag har Electrolux B som har rasat 40 procent. Skall jag sälja eller avvakta? Ha en bra dag.
Marcus: Elux har halverats på fem år och brukar bara gå bra i tider av stigande konjunktur och bra börs. Då slår aktien index, annars blir det desto mer stryk. Långsiktigt säger jag undvik, men kortsiktigt känns det som för sent att sälja. Likt mycket annat på börsen.

Truckern: Godmorgon! Tror du fortfarande på Evolution ?? I så fall när vänder det ??
Marcus: Hej! Som bolag tror jag på Evolution, men aktien ser nu svagare ut än tidigare. Ingen brådska att köpa där än. Jag behåller min relativt lilla post till det bittra slutet eller den stora glädjen. Så länge bolaget ökar vinsten medan aktien bara faller blir det bara mer och mer spännande.

LUISA: Jag har alla mina tillgångar i en ISK. Hur mycket kommer skatten att gå upp där? Blir det lönsammare om jag går till en vanlig depå? Vad ska göra?
Marcus: Jag tror prognoserna nu ligger på nästan en fördubbling. Statslåneräntan är 2 procent nu, så schablonintäkten stiger från miniminivån 1,25 procent till statslåneräntan plus 1 procentenhet lika med 3 procent om det står sig till den 30 november. Det lönar sig ändå om du över får mer avkastning än 3 procent per år. Behåll sparandet i ISK är mitt råd.

Peter: Finns det något vetenskapligt bevis på att ”Time in market beats timing in market” verkligen stämmer? Att gå in med en klumpsumma på 1 miljon idag känns onekligen tveksamt.
Marcus: Åtta av nio femårsperioder innebär stigande index på Stockholmsbörsen. På tio år sikt få du avkastning i 99 procent av fallen, historiskt sett. Andra studier från USA visar på usel avkastning för fondsparande (jmf index och olika tillgångar), pga att de tajmar sina köp och sälj så dåligt. Tid i marknaden är det enklaste sättet att lyckas.

Anna: Hej! Hur borde man agera med Semcon? Sälja nu eller acceptera budet? 
Marcus: Hej! Semcon har kursmässigt aldrig presterat och budet fick upp kursen en bra bit. Ta budet och gå vidare. Även om vinsten stigit de senaste åren ser jag ingen tillväxt i intäkter per aktie alls.

Kaptenen: Känns som skog skulle kunna vara bra att att satsa på nu. Håller du med och i så fall vilken aktie i sektorn?
Marcus: Ja, min favorit är Stora Enso. SCA och Holmen är bra alternativ.

Madeleine: Hej Marcus! Har fått erbjudande om att delta i Securitas nyemission och funderar på om det lönar sig mest att delta eller att sälja teckningsrätterna. Vad skulle du gjort?
Marcus: Hej! Tror man på bolaget deltar man. Det går annars att sälja en del av TR och använda försäljningslikviderna för att teckna nya aktier via de återstående teckningsrätterna.

Jens: Du har tidigare skrivit om Brookfield-bolagen som är ett av dina större innehav. Hur brukar dessa stå sig i högre ränteklimat enligt din erfarenhet? Kommer de fortsätta vara ett av dina större innehav?
Marcus: De kommer att vara stor i min portfölj framöver. Aktierna har stått sig så bra i år att andelen ökat. Vill inte sälja bra aktier och köpa kursförlorare, det är en farlig strategi. Brookfieldbolag äger mycket reala tillgångar som gynnas av hög inflation, men belåningen missgynnas av stigande räntor.

Jonna: Hej! Du har tidigare sagt att Cibus är ett stabilt bolag , men vad jag kan förstå så har dom hög belåningsgrad. Visst att deras hyresgäster är stabila men ränteläget borde väl påverka dom också ? Skulle du kunna utveckla dina tankar ? Mvh Jonna
Marcus: Hej! Stigande räntor är negativt för kapitalintensiva bolag. Det oroar marknaden just nu. Hög inflation är annars något som gynnar bra tillgångar och även på sätt och vis kan äta upp lånen (om man klarar av räntor och amorteringar). Ökar alla priser i samhället blir ju lånens storlek mindre, just nu har vi ju rejält negativa realräntor vilket långsiktigt verkligen borde gynna fastigheter. Finansieringsoron är först i kön, men sen kan det komma trevligare nyheter så att säga.

Marie: Hej! Hur många procents kassa är lämpligt att ha nu och vad avgör när det är dags att gå in med denna? Ska man vänta tills trenden är uppåtgående eller bara fortsätta månadsspara?
Marcus: Hej! Fortsätt att månadsspara. Först när börsen börjar göra högre bottnar och toppar har vi en stigande trend och det tar flera månader att bygga upp normalt. Så länge centralbankerna nästan chockhöjer räntorna är det för tidigt, men när toppen på räntehöjningar och inflation ses i konkreta siffror börjar nog ett riktigt bra läge att minska likvider/kassa uppstå.

Mollan: Hej Marcus Om man har satsat mycket i VNV global Bör man ha is i magen och ha allt liggande kvar då den har gått ner mycket? Eller ska man köpa i något annat investmentbolag tex som har gått ner en hel del tex som Kinnevik som känns säkrare i nuläget? Eller kan det repa sig om man bara har is i magen
Marcus: Hej! Jag tror det repar sig, men frågan är när och från vilka nivåer. Sprid gärna riskerna till andra investmentbolag också.

Johan: Hej! Som inbiten utdelningsinvesterare funderar jag på risken för sänkningar av utdelningar framöver. Hur ser du på risken för detta och kan det bli lika illa som 2020?
Marcus: Hej! Jag är väldigt säker på att det inte alls blir som 2020, då samhället stängde ned. Nu är det ”bara” en kombination av lågkonjunktur och höjda räntor. Riktigt illa, men ingen katastrof. De allra flesta bolagen kommer att behålla eller höja sina utdelningar nästa vår. Bara enstaka sänkningar tror jag, i cykliska branscher och i vissa fastighetsbolag. Se upp i de bolag som vinstvarnat nu under sensommaren.

Lotta: jag känner mig så osäker om jag ska sälja av mina aktier nu eller bara låta det ligga kvar.
Marcus: Tid i marknaden tror jag stenhårt på, jämfört med att försöka tajma marknaden. Behåll de mesta i alla fall. Kvalitetsbolag med stabil lönsamhet, etc.

Erik: Hej! Vad har du för åsikt gällande Synsam framledes? En bra tillväxtaktie med lite utdelning?
Marcus: Hej! Jag ser inte riktigt potentialen, utsikterna är grumliga. 🙂 Skämt åsido, Synsam är nog relativt stabilt bolag med hyggliga förutsättningar.