Aktiechatt I veckans aktiechatt pratade Marcus Hernhag om ett härligt bolag som dock har en "sjukt dyr" aktie. Dessutom avslöjade han vilka två preffar han gillar just nu.

SE Hörlinge: Mr Marcus! Jag har kompletterat min portfölj med Tomra och Marine Harvest(som byter namn på julafton) Hur ser du på dem båda?
Marcus: Tomra är ett härligt framtidsbolag men med en sjukt dyr aktie. Önskar jag köpt dem för länge sedan när jag funderade på saken och hade chansen.

Andreas: Precis läst din och kavastus bok, mycket nyttig läsning! Jag tänkte sätta ihop en liten portfölj med preffar. Har du några förlag på vilka preffar du skulle välja i dagsläget?
Marcus: Jag gillar Klövern Pref och Sdiptech Pref just nu. Gillar också portföljer med fler aktiesorter än preffar.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag. Jag har en utdelningsportfölj och har sett värdet krympa en del på sistone men samtidigt verkar bolagens affärer gå bra. Ser du några tecken på kommande utdelningar i din kristallkula?
Marcus: Hej! Sannolikt lär de flesta utdelningarna behållas eller höjas den här vintern och våren. 2018 var ett bra vinstår. Kan bli sämre kommande år kanske.

Martin: Warren Buffett och Charles Munger är ikoner i sig så min fråga är om det finns någon uppskattning eller om du har någon känsla för hur mycket deras kommande frånfälle kan komma att straffa kursen i Berkshire Hathaway.
Marcus: Initialt en del antar jag, men stora delar av portföljen sköter sig självt då det är stora och stabila bolag.

Erik J: Hej, och tack för en bra chatt. Du har tidigare berömt Didner & Gerge, men i år är deras Sverige fond ner runt 15%. Denna fond som tidigare var ganska aktiv verkar inte bry sig längre. Hur har det kunna gå så illa? Är det dags att gå ur och satsa på mer aktiva förvaltare?
Marcus: Hej! Fonder är svåra att analysera då det finns så många olika aktier i korgen. Didner & Gerge Aktiefond ligger blytungt i banker och har pressats av nedgångarna där. Industribolagen i fonden väger också mycket vilket är negativt nu när konjunkturoron sprider sig. Fonden är aktiv på så vis att den inte följer något index slaviskt, men aktiviteten i fonden är kanske ganska låg vad vet jag.

Aktiefarfar: God morgon Marcus! Tänker börja med ett kapitalförsäkringsspar till mitt barnbarn på 16-18 års sikt med påfyllning årsvis. Ditt tips, fonder eller investmentbolag och några skärskilda som du rekomenderar?
Marcus: Hej! Jag svarar investmentbolag framför fonder i så fall. De flesta investmentbolagsaktier vi har på börsen är bra.

Mårten: Hej Marcus Spelar det någon roll var jag har mina Nordeaaktier investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?
Marcus: Hej! Med tanke på källskatten som framöver kommer att dras på utdelningarna är KF bättre.

Viggo: Hej! Vad har du för tips ang. att hitta en strategi man är trygg med? Jag upplever att jag börjar med en strategi, men sen läser jag på twitter och andra ställen, vilket gör mig osäker på min strategi. Detta leder till att jag ofta ändrar i min strategi.
Marcus: Hej! Sluta läs på twitter då, eller hitta fler källor som stödjer din strategi. Eller mejsla ut en strategi utifrån de affärer som lyckats för dig och som kännts bra.

Freddan: Hallå! Har inga fastighetsaktier i portföljen och funderar på att ta in Hemfosa och Fabege. Kan detta vara en bra kombo som kompletterar varandra eller har du några andra förslag?
Marcus: Hej! De två bolagen kompletterar varandra bra tycker jag.

Mattias: Hej Marcus! Tack för bra böcker och en bra chatt! Allmän börsnedgång till trots, finns det några köpvärda aktier till en utdelningsportfölj just nu? Eller bör man avvakta den fortsatta börsutvecklingen?
Marcus: Hej! Det finns mycket som lockar långsiktigt, men jag vet inte hur bråttom det är på kort sikt. Avvakta med det mesta av ditt krut säger jag.

Hell: Hej! Om du ägde SBB PREF, skulle du anta erbjudandet om att ”omvandla” dessa till stamaktie serie D, och i så fall varför?
Marcus: Hej! Det är tveksamt. Preferensaktien ger dig företräde till utdelning på ett sätt D-aktien inte gör. Preffen riskerar att bli mycket dåligt handlad om många omvandlar så i slutändan kanske D-aktien ändå blir bättre.

Johan : Hej! Jag har nyligen läst din senaste bok som jag tänkte följa till punkt o pricka. Jag har ett startkapital på några hundratusen. Men börsen är ju lite skakig nu. Vad skulle du rekommendera? Ska jag ligga lite lågt och avvakta o se vad som händer? Mvh Johan
Marcus: Hej! Börja köp lite grann, men spara en hel del till nästa år också. Trenden är illavarslande på börsen just nu.

Ulf Lindell: Som jag ser på det blir det fel när ”aktiva” fonder jämför sig med OMX30 exklusive utdelningar och deras avkastning ser bra ut men om istället tittar på OMXSGI dvs breda indexet inklusive utdelningar så underavkastar dom istället mot detta. Vet du om det finns det någon fond som ”speglar” OMXSGI eller är det ett omöjligt index att spegla?
Marcus: Alla fonder ska jämföras med utdelningsindex, annars blir det fel. Jag tror ingen fond har exakt alla aktier på börsen. Indexfonder speglar index, men av t.ex. två aktier som rör sig väldigt lika satsar indexfonder av praktiska skäl ibland bara på den ena. Nordnets Superfonden Sverige och andra följer de 70-80 mest handlade aktierna på börsen.

Sigge: Hej Marcus! Jag har mina aktier i en vanlig depå. Alltså inte varken KF eller ISK. För och nackdelar med det???
Marcus: Hej! Har du i aktiedepå aktier utan utdelning blir det ingen skatt alls förrän du säljer, vilket gör att du kan skjuta upp allt väldigt länge. Utdelningarna från aktierna i vanlig depå beskattas med 30% i kapitalskatt så där blir det mkt större skatteavbränningar än om du kört med ISK eller KF.

Techno: Hej Marcus! Funderar lite på att överge Spiltan Räntefond till förmån för ett sparkonto. Jag ligger plus på fonden men tycker att det tickar på neråt lite väl mycket nu. Är jag för het på gröten om jag byter?
Marcus: Hej! Alla fonder kan backa i kurs, men långsiktigt tror jag fonderna lär slå kontona. Det är ju inte så att de pengar som Spiltan Räntefond lånat ut till Vattenfall och Scania ger nollränta, men priserna på obligationerna kan falla kortsiktigt.

Montreux: Hej Marcus, Volvo handlas nu under P/E 9… VDn säger att 2019 väntas bli starkt, nettokassan är minst sagt solid och orderböckerna sa fulla de kan bli (flaskhalsarna är juunderleverantörrna som inte hinner med). Potentiella böter i relation till avgasfelet kanske kan oroa lite, och givetvis en vikande Konjunktur, men är det inte langsiktigt köpläge nu?? Om man har en horisont pa minst fem ar? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Det vore konstigt om det inte blev en rejäl försvagning i Volvos efterfrågan någon gång under de kommande åren. Att köpa då är troligen bättre än nu när det är goda tider. Såg nyligen i hasten att efterfrågan börjat vika nedåt i USA. 2019 blir säkert starkt, men om orderingången börjar mattas lär det pressa aktien. Volvo är en superbra aktie när konjunkturen tar fart och det var ett tag sen nu.

Åsa: Du har tidigare sagt att du gillar Hexagon. Det är också ett av mins större innehav. I går gick de ner över 5%. Hur tror du framtidsutsikterna är? Hur har du agerat?
Marcus: Hexagon är en långsiktig favorit med bra produkter för digitalisering av flera olika branscher. Kursmässigt ser trenden trist ut och aktien brukar ha högt betavärde, dvs den faller mer än index när index faller men stiger mer i uppgång. Hag har ganska nyligen minskat mitt ägande en del och tagit hem vinsterna och lite till, men har en chanspost kvar så att säga. Hexagon riktigt långsiktigt är en tanke jag verkligen gillar och tror på, men blir det börsoro och lågkonjunktur är det en aktie som kan falla.

KG: Hej, Om du vill förbereda dig på en nedgång och öka kontanterna genom att sälja en del av innehav i en isk – hur gör du med pengarna? Håller kvar dem i isken och kanske köper en räntefond eller tar du ut dem från iskkontot?
Marcus: Hej! En del skulle jag nog flytta till konto, men vill inte binda pengarna utan kunna köpa snabbt när jag eventuellt vill det.

Sara: Hej! Vad tror du om Carnegie strategifond. Har haft den i flera år och den lunkar på men är det klokt att behålla den?
Marcus: Hej! Det är mig veterligen en blandfond och om det är vad du vill ha så behåller du.

Kerstin: Åter Fredag! Vad tror du om EQT när/ om den börsnoteras, tror du att Investor förlorar alt. har annat i sin portfölj. Trevlig helg!
Marcus: Det kommer att synliggöra värdet på Investors ägande i EQT, så det är antagligen en fördel.

Crille: Hej Marcus. Är det bättre att placera i investmentbolag i stället för enskilda bolag i orostider. Kan man se Sampo som ett investmentbolag med bra avkastning? Tips på andra investmentbolag att placera i?
Marcus: Hej! Investmentbolagens aktier brukar inte glänsa i nedgångstider, för historiskt sett har substansrabatterna ökat då. Hittar du rätt enskilda bolag är det i så fall bättre. Sampo är lite konglomerat inom finanssektorn och kan liknas vid ett investmentbolag.

Viktor: Hej Marcus! Har följt med finska Sampo ganska länge men kan ej förstå varför trenden är fallande? Ha en trevlit helg!
Marcus: Hej! Nordea-aktierna utgör en stor del av Sampos intjäning och där har det varit kurspress en tid. Oro i kölvattnet av Danskes penningtvätthärva och fin tech inklusive nya bolåneutmanare annat pressar sektorn.

Leffe: Hej Marcus och tack för dina suveräna böcker, har lärt mig mycket av dem trots att jag tyckte att jag kunde väldigt mycket om aktier och sparande. Min fråga är, har hört att man inte kan gå på bolagsstämma i ett annat land ifall man inte är skriven där, vet du något om detta? Hade tänkt att åka till Köpenhamn och besöka STG:s stämma till våren.
Marcus: Hej! Mig veterligen ska det räcka med att vara registrerad som aktieägare och ofta är du inte det av praktiska skäl då banken reggar aktierna som ”i kommission för kund” eller nåt. Var du själv är skatteskriven borde inte kunna stoppa dig, men jag kan inte säga att jag vet alla länders regler kring sånt.

Magnus: Hej Marcus, du nämnde som svar på en fråga i en tidigare chat att investment bolag inte gick sämre än index i en generell nedgång. Om man tittar på utvecklingen den senaste månaden har de stora investmentbolagen gått sämre än index, författaren till den nya boken, bli förmögen på investmentbolag verkar också tycka det. Vill du förtydliga/revidera ditt svar? Mvh
Marcus: Hej! Om du tänker på mitt svar tidigare idag ”Investmentbolagens aktier brukar inte glänsa i nedgångstider, för historiskt sett har substnasrabatterna ökat då.” så är det precis det jag tänker på, att det är inte i nedgångstider som investmentbolagsaktierna glänser alltså slår börsindex. Å andra sidan kan investmentbolag ha nettokassa och därmed hålla lägre risk än ett index som alltid bara har aktier, så bättre än indexfonder kanske de är.

Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt i New York på positiv jobbstatistik
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Analys
Deutche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Asien
Asien: Vaccinoptimism lyfte börsernaUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Aktie
Camurus: Nyemissionen slutförd till 7,4 procents rabatt
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock överviktar europeiska aktier
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Räntan
Ingves: Återhämtningen tar tid"Stöd i form av låga räntor och rikligt med krediter"
Aktie
ABB har slutfört avyttringen av Power GridsSka återköpa aktier
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Foto: istockphoto
Placera
Två nya i Paretos juliportföljOch två aktier åker ut
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradNya räntebanan visar noll hela prognosperioden
Foto: istockphoto
Falska investeringar
FI varnar för flera nya bluffbolag"Se upp för falska annonser i sociala medier"
Rapport
Dustin slog förväntningarna
Foto: istockphoto
Analys
Bolaget som Affärsvärlden sätter sälj på
Foto: istock
Placeringar
Nordea överviktar amerikanska aktier"Mycket kan gå fel"
Foto: istockphoto
Sektor
Ny plan ska få SAS att lyfta igenAktien backar på börsen
Sektor
Scandic Hotels drar ned med tusen anställda i Norge