Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre utdelningsaktier han gillar. Han svarade också på frågor om turerna i SBB. 

Johan: Hej, Vilka aktier väljer du idag om du ska sätta ihop en långsiktig portfölj med fokus på direktavkastning?
Marcus: En trio högutdelare som jag gillar är Ework, Tele2 B, Xact Högutdelande. För att få aktier med långa stabila utdelningstrender får man ofta gå ned i direktavkastning. Att till exempel Intrum har så hög direktavkastning visar på hur osäker marknaden är på framtiden där. Ofta är det därför bättre att ha de största positionerna i bolag som de tre nyss nämnda och i Investor och Axfood, där direktavkastningen är lägre.

Paul: Hej Marcus! SBB i kris. Hur klokt är det att helt ställa in/skjuta på utdelningen gällande D-aktien? Är det inte att ”döda” aktien? Borde man inte i stället t ex halvera utdelningen för att behålla nåt värde i D-aktien och finansiera resten på annat sätt? Tacksam för din kommentar.
Marcus: Hej! Att man gör saker som sänker D-aktien på det här sättet säger kanske något om hur allvarligt läget är i bolaget. Hade man kunnat behålla en del utdelning hade man säkert gjort det.

Mats: Hej Marcus! Vad tycker du om SBB? Är det stor risk för konkurs? Skulle dom klarar sig så är det kanske en stor uppgångsfas om räntorna sjunker nästa år.
Marcus: Hej! Jag ser ingen risk alls för konkurs i nuläget. Även om räntorna faller kan räntekostnaderna stiga i takt med att lånen läggs om. Det är inte säkert att räntorna inom överskådlig tid kommer att komma ned till de nivåer som rådde när SBB band räntan på en del befintliga lån. Dessutom är obligationsmarknaden klart svårare för SBB numera med sänkt kreditbetyg, även om det blir lägre räntor framöver.

Peter: Hej Marcus, Tack för en trevlig chatt! Hur ser du på BTS rapport, växer i Europa och andra marknader med USA ser tufft ut för tillfället, samt att de bibehåller prognosen om ökad vinst för 2023. Överreaktion i kursen idag eller kan det finnas annat som marknaden är rädd för?
Marcus: Hej! BTS och andra bolag rasar hårt på ganska måttligt negativa nyheter. Långsiktigt ser det inte alls särskilt farligt ut för bolaget, tycker jag. Kortsiktigt är marknaden nog rädd för svagare efterfrågan även utanför Nordamerika under de kommande kvartalen. Sammantaget känns BTS ändå som ett bra case långsiktigt.

Nicklas: Jag tänker behålla Castellum på lång sikt och använda TR. Dina funderingar?
Marcus: Tror du på Castellum som bolag och att räntetoppen är nära är det en bra idé att använda teckningsrätterna och teckna nya aktier. Bli inte överviktad i portföljen bara.

Lotta: Hej, din bedömning om Castellums utveckling framöver?
Marcus: Hej, jag tror på kursbotten nu runt nyemissionen.

Evy: Tror du Vitrolife någonsin kommer tillbaka på kurser runt 450 kr igen?
Marcus: Ja, men det kan ta lång tid.

Ivar: God förmiddag Marcus, vad tror du om ett bolag som Storytel på säg 10 års sikt? Aktien verkar ha svårt att lyfta men bolaget känns ändå välskött och kompetent. Överväger att gå in på den här nivån som en liten risk-krydda i portföljen.
Marcus: Hej! Jag var tidigare optimistisk till Storytel och jag skrev i en aktiechatt 2017 att jag ångrade att jag inte köpt aktien för länge sedan. Nu är jag mer skeptisk, då det är svårt att hitta rätt aktier och vid rätt tidpunkt när det gäller helt digitala massmarknadsprodukter för konsumenter. Storytel är en uppköpskandidat, men en svår aktie. Inte fel att chansa på den, men heller ingen favorit hos mig.

Stefan: Hej Marcus! Vad tror du om Enea på lång sikt?
Marcus: Hej! Jag var länge optimistiska till Enea, men inte längre. Det stora tappade kundkontraktet och annat gör mig skeptisk.

Anna: Hej Marcus! Hur tänker du angående Creades och Latour? Jag äger båda men tänkte återinvestera en del av vårens utdelningar bara i Latour med tanke på skillnaden i premien.
Marcus: Hej! Creades onoterade tillväxtaktier kanske är värda mer än vad de är bokförda till. Marknaden behöver inte göra fel som handlar aktierna till substanspremie.

Smoothcat: Hej! Är Latour för dyr nu?
Marcus: Hej, nej Latour har lägre substanspremie än tidigare.

Stefan: Alltid ett glädjeämne att ta del av dina kunskaper. Har nu likvider att bredda min portfölj något och saknar inslag av läkemedelsaktier men är något torftigt insatt Har funderat en del kring Biogaia Hur tänker du?
Marcus: Som chansaktier gillar jag både Biogaia och Probi.

Petter: Hej. Vad är dina tankar kring Kenvue?
Marcus: Hej! JNJ:s avknoppning är i sig nog inte så dum, men jag är rädd att det följer med en del asbeststämningar även till dem. Jag är neutral.

Gabriel: Hej Marcus. Återigen ESTEA på tapeten. Din reflektion över kursen: slutkursen igår var 43% av nominella 100%. Att jämföra med senaste NAV kursen på 110,1% (2022-12-31). Hur/varför sälja nåt som är värt 10.000kr för 4.300kr? Skall man vara orolig?
Marcus: Hej! En stjärnsmäll i Estea när kursen faller så hårt. 60 procent i substansrabatt. Dagens rapport sänkte NAV till 105% av det nominella. Med en belåningsgrad på 62% är man lite pressade just nu när räntorna stiger. Bra att intäkter och driftnetto i alla fall stiger. Jag vågar inte köpa mer som det ser ut nu.

Erik: Hej! Esteas Nav verkar ju alldeles för högt (-5%/kv1). SBF skrev ju ner sitt Nav med 20%/kv1. Det borde väl inte gå att lita på Esteas nav?
Marcus: Hej! Estea har omsorgsfastigheter där hyrorna indexeras upp med inflationen. SBF har hyreshus där hyrorna sänks i långsammare takt. Svårt att jämföra omvärderingar på fastigheter då, tycker jag.

Per-Erik: Hej Det svajar i en del fastighetsbolag nu. Hur gör du med dina Corem preffar? Behåller? Säljer hälften? Säljer allt? Har du koll på hur deras finansiella situation ser ut?
Marcus: Hej! Jag har kvar mina Corem Preff, även om jag minskade en aning nyligen då jag behöver kapital till annat utanför börsen. Så länge Corem ger utdelning på stamaktien är jag inte alls orolig för preferensaktien, som dessutom är ganska liten sett till antalet aktier. När bolaget eventuellt sänker eller ställer in på sina stamaktier skulle jag börja fundera även på preffen.

Spargrisen: Hej! Efter en tids tystnad smällde Intrum till med ett tänkt förvärv och lite små insiderköpt har följt. Utdelningen är ju otroligt hög sett till nuvarande kurs, vågar man börja köpa eller är risken alldeles för hög? Extremt hög blankning dessutom.
Marcus: Hej! Det är skönt att Intrum vågar tro på framtiden och använda de stora kassaflödena till i alla fall lite annat än att sänka skulderna. Små satsningar så här känns bra, men skuldberget får de ändå hyvla ner nu. Små poster vågar vi köpa.

Christian: Hej Marcus, Nyfiken på hur du resonerar kring Xact Högutdelande. Har för mig att det är ett av dina största innehav. Hur ditt ”case” ut”? Stabil och ganska hög utdelning – men låg tillväxt. Varför inte köpa t.ex. en bank istället? Låg tillväxt även där men högre utdelning. Eller – för motsvarande belopp som en eventuell investering i Xact Högutdelande- sätta ihop en egen högutdelande ”fond” med ex fyra olika högutdelande företag? Jag har själv en ganska stor andel av mina pengar i Xact Högutdelande men ifrågasätter det varje dag 🙂
Marcus: Hej! Stor bredd och riskspridning, men den lägre risken är skön att ha enbart när börskurserna rasar. Vi måste fråga oss hur låg risk vi egentligen behöver över tid. Jag är nöjd med den bankexponering jag får via fonden och äger ingen svensk storbank. Inget självklart val.

Oliver: Hej! Har du några key take aways gällande skuldtaket i USA. Borde man ta det lugnt med USA aktier?
Marcus: Hej! Inte för den delen, det är nog mest spel för gallerierna även denna gång. Skuldtaket lär höjas som vanligt, men viss oro på marknaden är det inför kringliggande politiska villkor som kanske kommer.

Annika: Hej Marcus. Hur tänker du kring Abbvie under 2023 som kanske blir ett mellanår för bolaget? Håller du kvar el byter du över till tex Eli Lilly? Har du någon svensk bank? Rekommenderar du att man har någon för längre tidshorisont? (Har Brookfield Asset Management och lite HDFC).
Marcus: Hej! Jag brukar inte hoppa från bolag till bolag utan ligga kvar. Aktiva placerare kan låta den långa kurstrenden vara en navigator. Jag behåller allt eller det mesta över flera år. Jag har inget direktägande i svensk bankaktie, men i tider av stigande räntor och en börs på hyggliga nivåer är det generellt sett bra. Via Creades äger jag lite i Avanza och det är ett innehav jag tror på under riktigt lång sikt.

Malin: Hej! Hur ser du på Spiltan-aktien som permanent innehav/ extremt långsiktigt innehav?
Marcus: Hej! Bara bra, även om nästan halva portföljen är i Paradox. Det finns flera intressanta innehav i Spiltan-bolaget som jag gärna skulle äga, som deras fondbolag.

Kalle: Hej, Dina tankar kring Fortum. De har kommit med bra rapporter och resultat. Helt okej utdelning också.
Marcus: Hej! Det kvarvarande Fortum känns stabilt och bra. Ett klart miljömässigare bolag. Jag tycker ändå att historiken förskräcker utifrån de strukturaffärer som gjorts. ”Halvstatliga” bolag är sällan mina favoriter. Fortum som en basaktie är ingen dum affär, men mitt val i sektorn är nordamerikanska Brookfield Renewable Corp.

Spelinvesteringen: Hej M! Ett bolag det varit sanslöst tyst om är Catena Media, de ser ju ut att ha bra med pengar och dessutom spekuleras eventuellt bud. Du skriver ofta att du gillar EVO i sektorn, borde inte Catena vara ett bra bet trots avsaknaden av stor tillväxt… De verkar ju ha en stark kassa och ett löjligt lågt börsvärde?
Marcus: Hej! Catena Medias gamla förvärvshistorik blev svag sedan många sajter körde in i väggen. En större strukturaffär senare är bolaget helt okej, men samtidigt inget suveränt bolag heller. En uppköpskandidat är det också.