Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som bas för en utdelningsportfölj. Dessutom tipsade han om några tillväxtaktier för långsiktiga samt några tillväxtaktier med (relativt) hög utdelning. 

Joe S. : Hej Marcus! Skulle vilja få ett tips på 5 svenska bolag att starta med i en alldeles tom utdelningsportfölj? Tack!
Marcus: Hej! Grunda med bastanta bolag. Investor B och Creades för riskspridning och via det sistnämnda bolaget lite tillväxtprägel. Komplettera med Axfood och Astra Zeneca som är konjunkturstabila och har stadiga kassaflöden. Lägg till Tele2 B som har bra reala tillgångar (och som historiskt sett gett bättre totalavkastning än Telia). Då har du en stabil femma som start för en utdelningsportfölj.

Dennis: Hej Marcus! Om du fick välja två tillväxtaktier att äga på lång sikt, vilka hade det varit och varför?
Marcus: Hej! Hexagon brukar jag nämna i sådana här sammanhang. Evolution är för bra jmf värderingen för att jag inte ska säga de också. Bolag som växer kontinuerligt och som dessutom har stigande utdelning.

Albert: Hej! Har du något tips på bra tillväxtaktie som även har en fin direktavkastning om ca 3-4 procent?
Marcus: Hej! Riktigt bra tillväxtaktier har aldrig så hög utdelning jämfört med aktiekursen. Evolution är nog närmast med 1,7 procent i direktavkastning. I USA har läkemedelsbolaget Abbvie vuxit bra ett par år och har 4 procent i direktavkastning, men då deras storsäljare utmanas av lågpriskopior räknar marknaden med att tillväxttakten saktar in. Vi har ju sett hur Astra Zeneca vuxit mycket snabbt och fått allt lägre direktavkastning. Cykliska bolag kan växa väldigt bra och ha hög utdelning, som SSAB. Mitt bästa svar idag blir Bahnhof som kan växa med mer än 10 procent om året med lite tur och som har 2,9 procent i direktavkastning.

Uffe: Tjena! Hexatronic kom ju med strålande rapport igår, men det gjorde även mindre konkurrenten Transtema som inte uppmärksammades lika mycket. Hur ser du på dessa bolag framöver?
Marcus: Hej! Jag gillar båda, även om jag har bättre koll på Hexan. Tillväxtbolag som tuffar på gillar jag långsiktigt.

KATTIZ : Är Nordea aktien något att satsa en slant på?
Marcus: Mina favoriter inom storbanker är SHB och SEB. Nordea har länge haft mest missnöjda kunderna, så förbättringspotential en är det som lockar mest.

Sofia : Hej! Är Munters Group köpvärd?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag det. Den tappade ordern de nämnde i bokslutet är sannolikt men kanske inte helt säkert en engångsföreteelse. När kursen ser ut att ha börjat rekylera klart framstår Munters som ett framgångsrikt bolag man kan ta rygg på om man vill.

JanC: Vad anser du långsiktigt om aktier i läkemedelsföretag?
Marcus: Hälsovård är en bra megatrend att ta rygg på.

Petter: Hej! Lite oroligt inom fastighet. Hur bedömer du läget/risk för Estea omsorg?
Marcus: Hej! Då de har pausat räntan på kapitalandelsbeviset har de läget under kontroll. Räntor är sådant vi har rätt att få tillbaka sen. Detta till skillnad från utdelningar. Belåningen är ganska hög så viss oro är befogad, men utifrån vad som rimligen bör ske med räntor och inflation tror jag Estea och många andra fastighetsbolag har läget under kontroll.

Kalle-K: Hej! Vilken av Garo och Ctek föredrar du eller tycker du att man ska minska eller göra sig av med dessa bolag? Jag gillar dina böcker och har stor glädje av dessa. Ha det gott!
Marcus: Hej! Definitivt Garo, då de har bredare intjäning. Just nu är det ingen större fördel då de har en hel del slagsida mot byggindustrin.

Anders: Hej! Hur funkar det med investmentbolag som har utdelningsaktier i sin portfölj som t.e.x Investor? Behåller de en del av utdelningarna för att täcka upp lönekostnader mm. och sedan delar ut en mindre del till aktieägarna? Är substansrabatt för investmentbank verkligen en rabatt om man man även tar utdelningar i beräkning.
Marcus: Hej! Vissa investmentbolag delar ut mindre än vad de får från sina innehav. Det behöver inte vara en nackdel, då de dels har egna kostnader men framförallt har möjligheten att återinvestera utdelningarna. Utdelningar som läggs på hög i ett investmentbolag ingår i substansvärdet, så en substansrabatt är en rabatt även då.

Arne: Hej Markus, vad motiverar skillnaden i kurs mellan Handelsbanken A och B ???
Marcus: Hej! Jag har ingen bra förklaring till det. Uppenbart vilken aktie man ska köpa och göra den bästa affären i

Ilija: Hej! Är Neobo intressant som utdelningsaktie på några års sikt?
Marcus: Hej! Det är mig veterligen ett bra bostadsbolag. Frågan är om tajmingen är helt rätt just nu när inflationen riskerar att vara högre än hyreshöjningarna. Detta är f.d. Amasten och det var ett sammantaget bra bolag.

Maria : Hej! Tror du det kommer något bud på Millicom och mellan vilka intervallet tror du budet hamnar på/aktie i så fall?
Marcus: Hej! Det borde komma ett bud den här gången. Med tanke på bolagets utveckling är det frågan om det blir så mycket högre än 200-250 kr per aktie.

Lotta: Hej! Hur ska man tänka när det kommer till D-aktier nu? Efter Fastpartners sänkta utdelning känns det ju helt plötsligt inte så stabilt längre?
Marcus: Hej! D-aktier har alltid haft osäkrare utdelning än preferensaktier. Det är därför som D-aktier i regel har högre direktavkastning än motsvarande preff. Var försiktig med d-aktier.

Håkan: Hej Marcus vilket pris får man på Readly om man tackade ja till 12kr nu har det ju höjts till 14kr?
Marcus: Hej! Såvitt jag vet säger budreglerna på börsen att alla aktieägare måste få samma bud från en budgivare. Bara de som sålt över börsen till lägre kurs går miste om det högre budet.

Christer: Hej! Atlas Copco ses ofta som juvelen i Wallenbergarnas sfär. I så fall kanske Holmen är Lundbergs motsvarighet? Visst platsar båda i en basportfölj med lite högre ambitioner än vad Investor och Lundbergs erbjuder(tänker då på tillväxt)?
Marcus: Hej! Ja, Holmen är en bra basaktie.

Christer : Är familjen på väg att köpa ut HM från börsen?
Marcus: Jag tror det dröjer länge än.

Erik: Hej! Hur tolkar Du Sampos resultat och utdelning? Behålla?
Marcus: Hej! Den ordinarie utdelningen höjs något, men totalt sett sänks utdelningen. Resultatet sämre än analytikerna förväntat sig. Jag tolkar det hela som att Sampo fortsatt skapar endast låga mervärden per aktie, dvs tillväxten är låg. Aktien står på samma kursnivåer som för fem år sedan och det vi får är en hygglig aktieutdelning. Sammantaget ändå en okej basaktie.

Philip : Om du får välja en av Microsoft, Meta eller Alphabet ?
Marcus: Just nu tar jag Microsoft. Definitivt inte Meta.

Thomas: Hej Marcus Vilka aktier/fonder kommer att gynnas av återuppbyggnaden av Ukraina när kriget någon gång tar slut? Med vänlig hälsning Thomas
Marcus: Hej! Kan du hitta rätt östeuropafond som investerar där när kriget väl är över är det spännande. För de flesta bolag är verksamheten i andra länder ändå så mycket större att det är svårt att hitta vinnare på det redan nu.

Stefan: Hej Marcus, Det finns en ETF som heter Dividend Select 15 som ger bra utdelning tack var att den använder ”Covered Calls” investeringsstrategi som jag tycker verkar spännande. Jag gick in i ETF:en i veckan med en mindre position och undrar om du kan beskriva vilka risker jag tar med denna ETF
Marcus: Hej! Det är inget dåligt upplägg om en investerare eller en fond kör med den strategin. Risken är att man går miste om de stora uppgångarna. Har du ställt ut köpoptioner kommer de som köpt dessa att vilja ha dina aktier i bolaget om aktiekursen står högre än inlösenkursen för optionen.

Carl: Hej! Vilken ”emerging market” tror du mest på kommande 10 åren? Indien? Brasilien?
Marcus: Hej! Indien är min favorit där.

En av dina följare: Hej ! Har du något bra tips på en aktiefond i Indien, jag tror nämligen att det är ett bra alt. till Kina på sikt
Marcus: Hej! Det finns flera bra aktivt förvaltade Indienfonder. Jag brukar säga Carnegie Indien, men det finns fler. Kina litar jag inte alls på rent politiskt (allt större statlig makt över bolagen) och när det gäller relationen till väst.

Påven Visingsö: Hejsan är man dum i huvudet om man går in i Corem D nu? Lockande pris på runt 170 kr och utdelning i mars är ju redan satt på 5 kronor.
Marcus: Hej! Nej, men du tar en tydlig risk så gör det i så fall med liten andel av ditt sparande.

Sansad: Hej Marcus. Hur ser det i dina ögon ut för Investor, Latour och Bure på 2-3 års sikt? Har du något annat investmentbolag som du anser ligga bra till?
Marcus: Hej! Jag tycker det ser bra ut för alla tre. Även Lundbergs och Creades brukar tuffa på bra över tid.