Aktie Fastighetsbolaget Klöverns verksamhet blir allt mer spretig. Samtidigt har både stam- och preferensaktierna fallit rejält på sistone. Riskspridning är bra, men att göra motsatsen och fokusera verksamheten kan också vara bra, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har en stor del av året hävdat att preferensaktierna är dyra. Detta för att de legat på historiskt sett höga kursnivåer samtidigt som inflationen är ca 2 procent. En av mina gamla favoriter inom området är Klövern Pref, som nu fallit med drygt 10 procent sedan kurstoppen den 6 augusti. B-aktien har fallit 18 procent sedan toppen den 14 september.

Jag tror inte det enbart är en nedgång på grund av allmän börsoro. Klöverns storägare Rutger Arnhult får olika omdömen beroende på vem jag lyssnar till. Smart och vild är två av beskrivningarna. Klart är att satsningarna går åt många håll just nu och inte bara mot kontorsverksamheten.

Klövern har i år köpt 70 procent av aktierna i Tobin Properties, som är en bostadsutvecklare. Jag funderar på om det är ett långsiktigt fyndköp som får satsningarna på bostadsutveckling via Klövern Living att lyfta eller om bolaget mest blir mer spretigt och riskabelt.

Nyligen lade Klövern dessutom ett bud på 936 miljoner kr för att komma över de aktier man inte redan äger i Agora, som äger detaljhandelsfastigheter. Då huvudägarna och fler därtill tackat ja till budet kommer Klövern att komma över 90 procent av aktierna och fusionen lär därmed bli av.

Agora ska fokusera om från sällanköpsbutiker mot kontor, utbildning, service och restauranger. Troligen är det rätt fokus i tider av e-handel och här kan nog Klövern hjälpa till i de fastigheter man ska vara kvar i och inte sälja av efter fusionen. Budnivån är under bokfört eget kapital vilket är intressant.

Klövern har ovanpå detta även fortsatt att satsa på USA genom att i juli köpa en fastighet på Manhattan i New York för 320 miljoner kr. Fjolårets inträde i Danmark har dessutom följts upp med köp för över 2 miljard kr.

Rutger Arnhult har också seglat upp som en stor ägare i kontorsförvaltaren Castellum. Hur många bollar kan och bör han springa på i fastighetssektorn? Riskspridning är bra, men att göra motsatsen och fokusera verksamheten kan också vara bra.

Främst utdelningen för Klöverns preferensaktie tror jag är säker. Direktavkastningen är efter kursnedgången uppe på hyggliga 6,5 procent igen, men många preffar gick högre än vad jag trodde att de skulle och antagligen kan de gå oväntat lågt också.

Jag börjar gärna köpa tillbaka mina preferensaktier i det tidigare kursbottenintervallet på 280-300 kr, men frågan är om när aktien eventuellt når dit. En upprekyl inom kort vore inte överraskande.

Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter Trumps Kina-besked
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar