Hernhag: Spectracure en lovande lottsedel med hög risk

Publicerad 2018-04-17 20:24

Aktietips Aktietorgslistade Spectracures aktie har rusat över 800 procent på ett år men är ändå en av de mer lovande lottsedlarna på smålistorna. Men risken är hög och den som överhuvudtaget vågar ge sig in i bolaget bör nöja sig med en liten investering.

Spectracures forskning i fas1 har gått bra hittills och det finns mycket lovande i bolaget. När det återstår flera år innan det eventuellt finns cancerbehandlingar färdiga för marknaden är risken minst sagt hög. Skulle de gå vägen väntar bara inom prostatacancerområdet en mångmiljardmarknad.

Verksamheten kretsar kring forskningen och den andra fasen av tre står på tur att genomföras. Under 2017 hade bolaget knappt några intäkter och förlusten stannade på 8,7 miljoner kr. Behandlingen bygger på laserljus och fotoaktiva läkemedel, så kallad PDT.

En optionsinlösen tillförde ca 13 miljoner kr i mars och en aktieägare som ökade sitt ägande den månaden var vd Masoud Khayyami. Finanserna är under kontroll tills vidare, men en eventuell fas3-studie kommer att bli större och dyrare och lär göras i samarbete med ett större läkemedelsbolag.

Aktien har rusat med 841 procent på ett år och börsvärdet är därmed uppe på 855 miljoner kr. Det som driver kursen är förhoppningar om en färdig och väl fungerande tumörbehandling. Fler positiva nyheter från forskning och samarbeten kan driva på aktien. Spectracure planerar dessutom ett listbyte från Aktietorget till First North under 2018.

Från toppen den 8 mars är Spectracures aktie ned 34 procent mer eller mindre utan anledningar. Helt naturligt med rekyler ibland. Långsiktigt avgörs allt av huruvida behandlingarna och tekniken verkligen håller vad det lovar och blir en prisvärd produkt i slutändan.

Som vanligt går det inte att veta särskilt mycket om för en utomstående privatperson. Spectracure är trots det en av de mer lovande lottsedlarna på smålistorna, men kom ihåg att det har hänt för ett otal olika bolag genom åren att lovande produkter fallerat.

Det finns så många tryggare och enklare investeringar att göra att en chansning i den här typen av bolag ska utgöra som mest en liten del av din portfölj. Om ens någon.

Graf: Spectracures utveckling det senaste året.

{Chart}