Aktier Budpliktsbud, budstrider, nejsägare och rena förhoppningar. Det finns onekligen många varianter av uppköpskandidater på börsen.

Tisdagens budpliktsbud på Radisson är ingen överraskning. Vi har tagit upp hotellbolaget som uppköpskandidat både 2014  och 2015 . Budet på 40 kr är inte långt från kurstopparna på 40-45 kr som vi sett under 2010-talet. Det är således inget rekordhögt bud från storägaren, men någon form av räddningsplanka då Radissons vinst per aktie inte alls utvecklats på ett imponerande vis de senaste tio åren.

Ett annat bolag som det inte går så bra för, men där aktieägare kan hoppas på bud från storägare är Mekonomen. Huvudägaren LKQ kan vara intresserade av att köpa ut resterande ägare om bolagets verksamhet kommer på rätt köl. Att bildelsbolagets aktiekurs är nere på nivåer vi inte sett sedan finanskrisen 2008 säger kanske en del om att allt inte gått spikrakt uppåt för bolaget.

Budstriden kring Haldex 2017 ledde inte till någon avnotering och nu dyker aktiekursen som om en lågkonjunktur stod för fordonsindustrins dörr. Nästa gång vi går mot ljusare tider och mer framtidstro i branschen vågar kanske någon försöka. Haldex är framgångsrika i sin nisch, men mycket konjunkturkänsliga.

Ett än mer framgångsrikt bolag är programvarubolaget Fortnox, där storägaren tackade nej till det kom ett bud. Nu kostar aktien betydligt mer, så det var rätt att tacka nej. Kommer någon stor internationell spelare in och verkligen slantar upp kan det bli av, men för ett tillväxtbolag med hög värdering handlar allt om fortsatt tillväxt.

Som alltid ska ingen köpa en aktie enbart för den lilla chansen till uppköpsbud. Tror du däremot på bolagets och aktiens framtid kan du se uppköpsmöjligheterna som en bonus.