Aktiechatt I veckans chatt tipsade Marcus Hernhag om en bra chansaktie som han dessutom tror kommer att växa snabbt. Han tipsade också om en annan aktie som är "helt rätt just nu"

Patrik: Hej! Din uppfattning om Storytel? Vet du något om konkurrenter? Fortsatt uppåt?
Marcus: Hej! Storytel är en bra chansaktie, men konkurrensen lär hårdna framöver. Å andra sidan lär bolaget bli en av få aktörer som kommer att överleva och därmed ha oligopol på ljudböcker i en rad länder. Det vet marknaden och har handlat upp aktien rejält vid varje tillväxtsatsning då det gäller att bli tillräckligt stor snabbt. Det kan förstås bli hack i kursgrafen och riskerna är rätt höga, men som sagt, en bra chansaktie.

Mathias: Hej! Vad tror du Xano-aktien? Den nämns väldigt sällan i massmedia men den går som tåget. /Mathias
Marcus: Hej! Xano är helt rätt just nu när efterfrågan och konjunkturen är bra. Xano går riktigt bra i goda tider men desto sämre i lågkonjunktur. För placerare som följer trender och momentum är aktien mycket intressant, men den kräver bevakning.

John: Hej! Hur ser du på Essity, kan det vara ett bra läge att gå in i aktien med lång horisont?
Marcus: Hej! Jag gillar Essity utifrån bolagets verksamhet och historik. Ett bra bolag för alla långsiktiga att titta närmare på. Aktien har heller inte tokrusat på sistone utan det känns som måttliga kursnivåer.

Gunnar: Hej! Vad tror du om att investera i iApotek, har läst en del på forum att aktien är på uppgång och kan slå ut Apotea. Tror du detta är en bra investering?
Marcus: Hej! iApotek har mycket liten omsättning än så länge, men negativt resultat. Inget jag skulle våga rekommendera.

Gunilla: Hej Marcus! Skulle gärna vilja ha din åsikt om Telia efter den aviserade affären om köp av TV4. Bra eller dålig – eller mittemellan? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag hade föredragit att de köpt infrastruktur (som när Tele2 och Comhem går ihop) eller möjligen innehåll (produktionsbolagsledet). Lite som när AT&T vill köpa Time Warner. TV4 och deras kanaler har jag i och för sig inte tittat närmare på rent bolagsmässigt, men det känns inte helt super. Mittemellan.

Hagman: Hej Marcus! JNJ har nu fallit mycket i kurs och på Morningstar står det att p/e-talet är 228. Har de haft några stora engångskostnader eller varför är p/e-talet så högt? Tror du det nu kan vara ett bra köptillfälle eller ska man ha is i magen och hoppas på ytterligare nedgång?
Marcus: Hej! Ja, JNJ tog stor engångspost nyligen. P/e-talet är snarare 22 eller något. Långsiktigt tror jag det är ett bra läge, men trenden i aktien är nedåt och så länge det är så behöver vi inte ha bråttom. Har du inget i hälsovårdsjätten börja köp, annars ta det försiktigare så du inte blir fullinvesterad för snabbt.

Per: Hej! Jag har cirka 50 000 kr i en privat pensionförsäkring. Några bra tips på bolag som om 25 år kan ge riktigt bra uppgång? Kan riskera dessa pengar!
Marcus: Hej! Investmentbolag och aktiefonder med inslag av teknik, IT och hälsovård blir mitt svepande och generella svar. Allt beror så mycket på hur du är som placerare, etc.

VVD: Hej Marcus! Några frågor till dig i dag: 1)Vad är din syn på investmentbolaget Traction? I mitt tycke omotiverat stort kursfall på 40 procent på tolv månader. Bra trackrecord, fin väldiversifierad portfölj med bland annat Softronic, Nilörn, OEM samt en del onoterat och rejäl kassa. Tidigare med premium men nu till kraftig substansrabatt. 2)Syn på Sdiptech pref? 3)Är du fortsatt lång i HASI och Crown Castle? Trevlig helg/VVD
Marcus: Hej! Traction har bra historik, men det har aldrig blivit av att jag tittat så mycket på bolaget. Sdiptech Pref är en favoritpreff utifrån den höga direktavkstningen och den överkomliga risken. HASI har jag sålt, men Crown Castle behåller jag långsiktigt.

VBL: Hej! Jag har både Atlas Copco och Autoliv i min portfölj – båda med uppgångar på 30-40 procent. Jag gillar bolagen som sådana, men har ännu inte bestämt mig för om jag ska äga alla fyra efter respektive split. Tycker du att jag ska sälja nu och sen köpa tillbaka de bolag jag bestämmer mig för att äga eller ska jag behålla och sälja de jag bestämmer mig för att jag inte vill ha kvar?
Marcus: Hej! Avknoppningar blir antingen uppköpta eller tids nog kursvinnare. Detta enligt den statistik jag tog fram åt Placeringsguiden tidigare när jag mätte de senaste 17-18 årens avknoppningar på börsen. Sammantaget lutar jag åt att du ska ha alla fyra bolagen och låta respektive bolags utveckling avgöra om du ska behålla eller inte.

Ulf: Hej Mina Heimstaden pref har stigit med 27 procent. Är det läge att sälja och inkassera vinsten?
Marcus: Hej! Med tanke på hur dyra många preffar blivit ska du kanske åtminstone vikta ned. Är du riktigt långsiktig ska du inte bry dig alltför mycket om att kursen ibland står högre och ibland lägre, men då preffarnas kurser borde röra sig i cykler utifrån förväntingar om räntan och kreditriskerna så är det å andra sidan inte fel heller att ta hem lite kursvinster. I alla fall inte om du har en annan motsvarande men bättre placering.

Mussie: Hej Marcus! Jag är en ekonomistudent som vill börja satsa på aktier. I nuläget har jag 100 000 kr i disponibelt belopp och min förhoppning är att inom ett par år kunna generera min första miljon. Vad har du för råd som inom en 5-7 årsperiod kan få mig att nå mitt mål?
Marcus: Hej! På 5-7 år lär du nog avkastningsmässigt bara kunna dubbla kapitalet. Ska du tiofaldiga det till en miljon behöver du nyspara för betydligt större belopp. 10 procent i avkastning om året dubblar kapitalet på drygt sju år. Det viktiga är att du hittar din strategi och börjar närma dig dina mål och att du inte lämnar aktiemarknaden för gott om det kommer ett kursras utan har uthållighet och tålamod.

Mussie: Hej igen! Okej, så avkastningsmässigt kommer pengarna enbart att dubblas efter 5-7 år, men har du något förslag på en bra strategi som kommer att leda till att de nu 100 000 kr jag har, inom en snar framtid, låt säga 10 år, kommer att bli en miljon?
Marcus: Hej! Då måste du bli en duktig trader och det blir många inte hur de än försöker. Att tiofaldiga kapitalet på tio år är det mycket få som klarar av.

Tommy: Tjena! Jag undrar hur man ska se på Björn Borgs inlösenaktier. Jag äger 1 000 aktier. Ska jag köpa IL-aktier tycker du eller bara ta emot de 2 000 kronorna? Sedan undrar jag varför företaget tar bort utdelningen och i stället startar en form av inlösenförförfarande?
Marcus: Hej! Gör du ingenting blir nettoeffekten precis som att du får 2 kr per aktie i kontantutdelning. Den enda generella anledning jag känner till är att aktieägare som inte har KF eller ISK får lägre skatt då det följer med en del ingångsvärde från aktien till inlösenaktien som därmed innebär lägre ”reavinst”.

Roland i Smålans: Hej! Det finns många sätt att följa hur en aktie går kursmässigt dagligen. Hur får jag samma information vad gäller fonder?
Marcus: Hej! Alla nätmäklare och Morningstar har kurserna för fonder, men fonder handlas en gång per dag och priset som då sätts får vi reda på först 1-2 dagar efteråt. Att handla fonder och att följa fondernas värdeförändring är därmed rätt föråldrat. Undantag är börsnoterade fonder, som de från XACT som handlas kontinuerlig under en hel dag

Kent: Jag skulle vilja ha fastighetsbolag med fokus mot serverhallar och lagerlokaler. Jag har sneglat på Digital Realty Trust, men vilka svenska fastighetsbolag har detta fokus?Mvh
Marcus: Inget vad jag känner till. Önskar verkligen att det fanns ett börsnoterat svenskt fastighetsbolag med fokus mot serverhallar och datacenters.

T-bonden: Hej, tack för den senaste boken, suveränt lärorik. Borde vara obligatorisk läsning för ungdomar. Fastighetsbolaget Heba står i princip still kursmässigt, men det borde väl inte vara fel med hyresrätter i Stockholmsområdet? Varför händer inget? Innehar Nordea för 100 000 kr i en lågriskportfölj på 2 miljoner kr. Behåller på grund av utdelningen. Din åsikt om bankaktier ett par år framåt?
Marcus: Hej! Heba Fastigheter är en lågriskaktie och det är nog bara att vänta och behålla där. Nordea och storbankerna har sina utmaningar, men lär ha fortsatt bra kassaflöden. Inga säkra kassakor, men ändå helt okej sektor.

Gunnar: Hej, hur och när beslutar företag om en aktiesplit?
Marcus: Hej! Styrelsen föreslår bolagsstämman att det ska genomföras en aktiesplit och beslutet fattas på själva stämman via omröstning. I regel röstar aktieägarna alltid för det, men aktiesplittar är egentligen ett sorts nollsummespel.

Bittan: I senaste Privata Affärer finns annonser om nyemissioner i Xzero AB och Iso Timber. Intressanta områden tycker jag. Hur vet man att teckningskursen är ”rätt” satt vid nyemissioner? Någon som bevakar sånt? Vad tror du själv om nämnda företag och idéer?
Marcus: Det vet vi aldrig. Teckningskursen är i de flesta fall tillräckligt rimlig för att nyemissioner ska tecknas till viss del eller fulltecknas, men hur kursen går de kommande åren är en helt annan sak. Jag har inte gjort någon analys av bolagen.

bebbe: Har just fyllt 85 och trivs med att göra aktieaffärer, har dock blivit försiktigare med åren, resultatet blir trots allt positivt. Frågan är enkel: Är det dags att sluta och var stoppar jag in kapitalet då?
Marcus: Börstrenden är uppåt så det är ingen brådska att börja sälja. Det enda alternativ som är tryggt och som lär ge mer avkastning än inflationen är företagsobligationsfonder med kort räntebindningstid.

Mikael: Hej! Kommer du att uppdatera ditt utdelningsbombmatteinlägg snart? Många halvårsutdelare har tillkommit de senaste månaderna exempelvis.
Marcus: Hej! Jag uppdaterar det gärna, men jag tar gärna hjälp av er läsare om vilka bolag som just infört halvårsutdelning.

Ove: Hej Marcus! Hur ser du på att ha fem olika investmentbolag i en portfölj, Investor, Kinnevik, Industrivärden, Latour och Lindberg samt två enskilda aktier Nibe och Skanska. Vilken fördelning skulle du rekomendera till dessa, sälja någon och ta in något annat i stället, utisåfall kan du ge några allternativ.
Marcus: Hej! Låter som en bra strategi och portfölj. Sikta på att ha ungefär likaviktat till en början. De bolag som går bättre än andra kan få väga lite mer än de övriga av den anledningen, låt vinnaraktierna fortsatta leverera utan att du säljer av, med andra ord.

Nicklas: Ser att du inte har kvar dina WP Carey. Vad var anledningen till sälj? Tack för all bra läsning du bjuder på!!
Marcus: Jag har kvar mina WP Carey.

Penningpolitik
Riksbanken: Räntan oförändrad
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktieråd
Råd: Köp Betsson och sälj Avanza
Foto: Istockphoto
Asien
Asienbörser backar
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Rådgivning
FI får många tips om otillåtna aktieråd
Börsen
Svagt uppåt i Stockholm
Konsument
Våg av bluff-sms
Börsdirektörer
Börstoppar stora bokslukare
Fonder
Rysslandsfonder bäst i år
Bostad
Byt bostad och pendla - spara tusenlappar
Almedalen
Ny finanskris snart här
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Börsen
Stefan Persson köpte 1,8 miljoner H&M-aktier
Analays
Analytiker rekommenderar Nordea
Foto: istockphoto
Skatter
Rutavdraget höjs - bensinskatten sänks
Investeringsstrategi
Nordeas chefsstrateg tror på Europaaktier
Börsen
Åtta spelbolag varnas
Foto: Johan Nilsson/TT
Köpråd
Börsveckan: Köp Nobina och Peab
Aktier
Analytikern: Fyra aktier med goda solchanser
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyserFlera nya riktkurser för H&M
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktier
Aktiesparare köpte helst Swedbank
28/6
Trading Direkt: Så agerade småspararna i juni
Wall Street
Börsen backar i New York
Friare anställningsform hinder för bolån
Aktie
Ras i Oasmia efter usel morgonBrakförlust, kapitalbehov, vd-byte och FI-anmälan
Notering
Traton föll under teckningskursen i premiärenInleds först 25 min efter börsöppning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2 föreslår extrautdelning på 6 krEfter försäljningar i Kazakstan och Nederländerna
G20
G20-mötet är igångTrump: Handeln är en topprioritering
Börser
Schweiz förbjuder handel med aktier inom EUABB omfattas inte