Krönika Låt inte en bra kris gå till spillo, som Winston Churchill ska ha sagt. Ur onda saker kommer det ofta i alla fall något gott. På börsen kan det handla om långsiktiga köplägen och att vi får en erfarenhet av ett börsras eller ett felaktigt bolagsval. Nästa gång blir det då enklare att göra och/eller agera rätt.

Många aktieägare i Evolution och Embracer har fått nya erfarenheter när det gäller att se stora kursuppgångar och vinster säcka ihop med kraft. Det härdar oss och nästa gång kanske riskhanteringen i portföljen är bättre.

Personligen tog jag hem lite vinst genom att sälja en fjärdedel av mina aktier i oktober, vilket jag kortsiktigt gjorde med maximalt dålig tajming. Trots det kunde jag köpa tillbaka och öka på innehavet till lägre nivåer i november och december. Nu var min tajming i alla fall måttlig, men trots det är jag rätt nöjd med att ha undvikit en del av nedgången och kunnat öka till lägre nivåer.

Mitt innehav är nu sett till antal aktier större än tidigare och utgör 0,8 procent av min breda portfölj. Det finns fortsatt risk för nya nedgångar i Evolution, även om det ser bättre ut när bolaget börjat återköpa aktier. Statistiskt sett gör bolag ofta det när börsen gått upp länge och blivit dyr, inte mitt i djupa ras.

Flera gröna energiaktier har fallit tillbaka i år. Eolus Vind är en av dem och vi ska vara försiktiga i alla aktier där den långa trenden är fallande. Jag lockas fortsatt mer av Brookfield Renewable som producerar grön energi än Eolus som projekterar och säljer av, det är en mer ryckig verksamhet. Oavsett är sektorn spännande för framtiden och förr eller senare kan vi utnyttja nedgångarna till vår fördel.

Köper du fel bolag eller investerar för stora summor för tidigt i en nedgång är det däremot inte så bra. Riskhanteringen är extra viktig i nedgångsfaserna. Försiktiga investerare inväntar en trendvändning i kursen eller åtminstone håller nere storleken på aktieposterna.