Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om elva aktier att hålla koll på under rekylen för en långsiktig satsning. För riskbenägna investerare föreslog han också fyra aktier med hög risk och hög potential.

Björne : Hej Marcus. Har noterat att börsen backat den senaste veckan. Är det en ihållande trend? Nämn några företag att bevaka och som ser bra ut i ett långsiktigt perspektiv, fem till tio. Tacksam för tips!
Marcus: Hej! Äntligen en rekyl på börsen, frågan är bara om den blir liten och kort eller om det blir något som märks den här gången. Bra bolag att hålla koll på för att fånga upp långsiktigt tycker jag är datorspelens Embracer, mjukvarornas Hexagon och Fortnox, inom hälsovård Astra Zeneca, nätbanken Avanza samt VNV Global , Kinnevik, Bure och Investor bland investmentbolagen. Får datalagraren Proact ordning på torpet är de också riktigt spännande långsiktigt. Bico (f.d. Cellink) inom medicinteknik är en favoritchansaktie där.

Mange: Hej Marcus! Jag undrar om du kan tipsa om tre till fem aktier i det högre risksegmentet på några års sikt?
Marcus: Hej! Bure, Bico, VEF och Coinshares. Framför allt sistnämnda aktien har hög risk och hög potential då deras produkter är inom kryptoområdet.

Biol: Godmorgon Marcus! Cibus nedgång, är den för dyr, eller?
Marcus: Hej! Äntligen en rekyl ned i Cibus, men det är fortfarande dyrt, tycker jag. Svårt att säga hur djupt aktien och börsen kan gå i rekylen vi sett denna vecka.

Jonas: Hej M! När EQT gjorde entré på börsen var det många analytiker som var skeptiska till kursen runt 85 kr som den handlades för i början. Min fråga är: Vad var det det dom missade så totalt ? Aktien har ju närmast femdubblats sen dess.
Marcus: Hej! Att intäkter och vinst skulle öka så mycket, vilket beror på att börsen gått så bra och att de stora mängderna kapital ute på marknaden gör att EQT kunnat få in massor med tillgångar under förvaltning att ta avgifter från. En guldmarknad vi inte såg komma. Bra bolag, men aktien har stigit mycket mer än de långsiktigt hållbara förutsättningarna.

Monika: Hej! Vad gör jag med Spiltan Investmentbolag? Dags att sälja?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag deras stora innehav Paradox kommer att återhämta sig, men vi får hålla ögonen på om de lyckas få ut de planerade projekten och lanseringarna eller om det blir nya avskrivningar.

Vilsen nybörjare: Hej Marcus! Jag är ny på det här med aktier men skulle vilja börja att investera i investmentbolag. Tycker att alla är rätt dyra nu men har aktier i Investor och har nu fastnat för VNV Global. Vad tycker du om VNV Global? En bra investering på mer än tio år?
Marcus: Hej! VNV Global är mycket spännande på lång sikt. De har en portfölj av tillväxtaktier jag tycker är lovande, men det kan bli en svängig resa.

Pierre : Hej Marcus! Hur ser du på Fortums värdering idag och framtid? ”Säker utdelning”, all time high och fortsatt styrka? Nytt case idag jämfört med tidigare? Tack för bra chatt!
Marcus: Hej! Det är en säker utdelning i Fortum med reservation för fjärrvärmen de producerar i Ryssland. Känns svårare att lita på allt där borta. Fortum är på kursnivåer där de brukar vända ned långsiktigt, men det är ett annat bolag nu efter alla strukturaffärer. Efter försäljningen av fjärrvärmen i Stockholm är finanserna riktigt bra.

Hasse: Hej, varför är Volvo så värderat? 40 miljarder i vinst, utdelning på 8-9 procent. Jämför kurs mot Atlas Copco. HASSE
Marcus: Hej! För att Volvos vinst och utdelning alltid rasar i lågkonjunkturer, medan Atlas Copco inte behövt sänka den ordinarie utdelningen på 37 år.

Bertil: Hej Marcus, vilka avkastningsantaganden ska man ha långsiktigt på svenska aktier och globala? Är 4-procentregeln en bra beräkning om man ska leva på avkastningen?
Marcus: Hej! 7-8 procent tror jag är en rimlig totalavkastning per år över tid, men det kan bli lägre än så. Avkastningskravet historiskt sett är 5 procent plus riskfria räntan, men den är nära noll nuförtiden. Så det krävs att man väljer rätt aktier och att inflationen kommer tillbaka lite för att det ska bli mer avkastning totalt.

BPH: Hej! !Tycker du det är köpläge i investmentbolagen nu efter dippen?
Marcus: Hej! Jag tycker fortfarande att de ser dyra ut. Långsiktigt börjar det nog ändå bli köplägen, för jag tror inte de blir särskilt billiga på länge.

Lars: Hej Marcus! Vad tror du om att investera i Alfa Laval på fem års sikt?
Marcus: Hej! Riktigt bra bolag, men jag kommer att öka först i nästa lågkonjunktur när aktien verkligen är pressad. Den post jag har är en av de mindre i min portfölj och jag behåller den ett tag till. Men jag funderar på att inte använda strategin köp och behåll när det gäller konjunkturkänsliga innehav som Alfa och Beijer Alma.

Hasse: Hej Marcus. Hur agerar du med ditt egna innehav när det blir en rekyl som i denna vecka? Säljer, sitter still, köper?
Marcus: Hej! Jag är fortfarande rätt fullinvesterad och har som vanligt inte gjort så mycket. Jag har sålt allt i Sdiptech Pref, trots att jag egentligen verkligen vill äga den aktien i ytterligare många år. Kursen står så högt nu att avståndet ned till inlösenkursen är lite skrämmande. Jag köper gärna tillbaka, men runt 130 kr börjar det bli lite svindel så att säga. Det är bara i teorin som den plötligt kan bli inlöst för 105 kr, men 20 procent i nedsida i teorin är för mycket för mig. Tidigare har jag ökat i några aktier som rekylerat eller som legat under sina toppkurser. Till exempel gruvbolaget Southern Copper. Enstaka innehav hann jag också trimma lite i kurs, främst Stora Enso som började väga för tungt i portföljen.

Sus : Vad tror du om Investor och Bico, som dippar lite nu?
Marcus: Två bolag jag verkligen gillar, men av helt olika orsaker. Investor som grunden i en portfölj, Bico som kronan på verket.

Bonk: Hallå! Kan du inte föreslå två bankaktier? Har förstått att du inte gillar storbanker, men de ger bra utdelning.
Marcus: Hej! Nordea börjar bli en allt mindre dålig bank så de redovisar lite bättre siffror sedan några kvartal tillbaka. Annars gillar jag att vara kund hos Avanza som även är en bra tillväxtaktie.

Pojkspoling: God förmiddag! Jag ligger tungt i svenska investeringar, 85 procent. Har du något tips på utdelningsglada aktier i Europa och Nordamerika?
Marcus: Hej! Två stabila utdelare jag brukar tipsa om är JNJ som höjt utdelningen i jag tror det är 57 år och Digital Realty Trust som äger datacenter. Två stabila bolag i framtidsbranscher.

Matte: Hej! Är Evolution köpvärd på dessa nivåer?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag säkert att de är det. Evolution verkar ingen konkurrent kunna komma ikapp.

Ganska novis: Hej Marcus! En simpel fråga för vissa kanske, men betydligt svårare för mig. Det händer ibland att man får lite extra pengar att handla aktier och fonder för; utdelning, sålt av innehav, etc. Hur analyserar du företag inför ett köp. Jag är ganska färsk på aktiehandel och vet inte riktigt vad man ska kolla på förutom de vanliga p/e, direktavkastning, med mera? Hur vet man om ett bolag är övervärderat? Thule till exempel? För mig känns det som om det inte kan stiga mer, det har ju gjort en rejäl resa senaste året, en dipp borde väl komma? Eller Nibe för den delen. Det slutar ofta med att man kör ett ”safe card” och handlar i någon av de stora på OMX30.
Marcus: Hej! Det finns många sätt att analysera och välja aktier. Jag tittar allt mindre på nyckeltal jämfört med bolagets utveckling per aktie sett på tio års sikt plus branschen och dess förutsättningar. Allmänbildning är bättre än matematik. Dippar kommer då och då, men vi vet aldrig när. En trend kan alltid fortsätta ett tag till. Köp de bolag du gillar, men kanske inte allt på en gång utan sprid ut det i tid.

Anders: Hej Jag begriper inte. Börsen gör en sättning (helt rimligt) men samtidigt fortsätter fastigheter som Castellum och Wihlborgs upp. De borde väl inte ha mycket att yvas över under pågående förändring av lokal- och kontorsefterfrågan? Allt gott
Marcus: Hej! Kontorsbolagen möter ökad efterfrågan på kontor. Långräntorna har dessutom vänt ned igen, vilket gynnar fastigheter och andra kapitalintensiva verksamheter. Men visst borde guldåldern för kontor vara över då de behöver anpassa och bygga om kontoren till nya behov.

Jonas: Hej Marcus Vilka preffar eller D-aktier skulle du välja i nuläget?
Marcus: Hej! SBB D lockar fortfarande bäst bland D-aktierna. Svårt att hitta en preff som verkligen lockar. Corem Pref om kursen faller tillbaka mot 320 kr, men den känns okej även på dessa nivåer.