Krönika Börsen har snabbt fallit tillbaka till samma nivåer som vi hade i mitten av december och i augusti. Det betyder att vi har en rekyl och att aktiemarknaden i praktiken stått stilla i nästan ett halvår. Det är sunt efter all uppgång. Vi behöver tid för att bolagen ska kunna växa in i sina värderingskostymer.

Inflationstakterna är de högsta på 30-40 år i Sverige och i USA. Även om centralbankerna inte höjer räntorna särskilt mycket behöver det inte vara så farligt så länge inflationen inte stiger än mer. Reala tillgångar som telenät, skog, fastigheter och råvaror har reella värden och ökar i pris när inflationen kommer.

Andra bolag har starka varumärken och möjligheter att flytta ökade kostnader på sina kunder. Resultaten är därför relativt inflationsskyddade. Det kan trots det bli en längre tid av lite tristare kursutveckling, men drygt en vecka med nedgång från det senaste kursrekordet är inte länge alls.

Har du likvider kan du exempelvis köpa aktier som fallit tillbaka i kurs, men som ändå ser ut att ligga i relativt stigande trender. I senaste aktiechatten tipsade jag om fem tillväxtbolag som stigit under det senaste halvåret: HMS Networks, NCAB, Enea, Fortnox och Creades.

Det finns också tryggare aktier att titta närmare på om du är orolig för mer börsrusk. Hälsovård är konjunkturstabil en sektor och skulle Astra Zeneca falla tillbaka i kurs blir det en allt mer intressant aktie, men det verkar de inte göra. Bolaget står stabilt på börsen och fyller därmed sin roll som risksänkare i en portfölj.

Matbutikernas Axfood är en annan stabil kandidat, men hittills är aktien bara ned 6,5 procent från kursrekordet. Den är fortfarande lite dyr, men efter avnoteringen av ICA finns det inte någon liknande aktie kvar på börsen.

Även bredbandsbolag som Tele2 och Bahnhof ser ut att kunna stå stabilare än det breda börsindexet.