Krönika Den gångna börsveckan med sitt oväntat snabba ras är anledningen till att jag har en utdelningsstrategi. Det skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Av mina 35 börsnoterade innehav är det bara två innehav som sänker utdelningen den här gången. Dessa är försäkringsbolaget Sampo och bemanningsbolaget SJR. Egentligen är det ett tredje innehav som sänkt, men nöjesparkernas Six Flags har jag sålt nu.

De 33 av 35 kvarvarande aktieinnehav som behåller eller höjer utdelningen står för min lön från börsen, mitt kassaflöde. De sammanlagt 129 utbetalningarna jag får per år har en tonvikt mot våren, så håller bara nedgången i sig får jag en del slantar att fyndköpa aktier för.

Hur börsen ska svänga från en dag till en annan, en vecka till en annan, eller ens ett kvartal till ett annat, kan vi bara gissa. En del aktier har rasat mer än andra.

Det vi vet är att alla nedgångar tidigare i historien alltid bottnat och sen har det vänt upp igen. Lågkonjunkturer ersätts förr eller senare av högkonjunktur. Börsras blir börsuppgång. För oss långsiktiga investerare är det därför bäst att åtminstone behålla det mesta i portföljen och successivt framöver öka innehaven då och då. 

Jag har upplevt allt från -39 procent på tre månader (1998) till över två år av nedgång (2000-2002) och mer än en halvering av börsindex. Om det här är bara en korrigering eller ett djupare ras vet jag inte. Jag vet bara att det kommer att vända upp och att vi måste se nedgångarna som långsiktiga köplägen för att må bra i raset. Håll fast vid din strategi.