Krönika Nu kan räntorna inte bli lägre, hörde jag många säga redan runt finanskrisen 2008-2009. Nu visade det sig att räntorna visst kunde bli lägre. Igen och igen. Jag gav tidigt upp det där med att tro att nu ska räntorna kanske vända upp i ett längre perspektiv och hittills har det varit rätt.

Ungefär sedan finanskrisen har jag navigerat utifrån ett Japan-scenario, vilket i praktiken betyder att inflationen är låg oavsett vad centralbanker och politiker gör. De låga räntorna gynnar fastighetsbolagen, som är kapitalintensiva och har stora lån. Detta för att reala tillgångar lämpar sig väl för att belåna.

Även tillväxtaktier gynnas, då de framtida vinsterna rent tekniskt blir värda mer idag med lägre räntor. Det beror på att vi använder en så kallad diskonteringsränta när vi beräknar nuvärdet av alla framtida resultat, vilket leder till högre motiverade värden.

Allt från Balder inom fastigheter till Embracer bland datorspelen gynnas av samhällets totala tryck på gaspedalen. Däremot missgynnar det banker och försäkringsbolagsaktier.

Handelsbanken har med andra ord inte bara sin stora kontorsnedstängning att kämpa med, utan likt sina branschkollegor blir räntenettot pressat när räntorna är nära noll.

Försäkringsbolagen placerar stora delar inbetalda försäkringspremier i räntebärande investeringar i väntan på att eventuellt betala ut dem till försäkringstagarna. Räntor lägre än inflationen är därmed klart ofördelaktigt.

Hellre placerar jag i finansbolag än på räntemarknaden. Särskilt som en hedge alltså säkring mot att det blir högre inflation en dag kan vi ha en liten post i bank eller försäkring. Jag har därför en post aktier i finska Sampo, vilket inte varit lyckat hittills.

Likvider är bra som en kudde på kort sikt, men många räntefonder ger väldigt lite och har svårt att matcha inflationen i avkastning. Inte så mycket att ha på sikt med andra ord.

Räntemarknaden kan till och med vara den största bubblan på flera decennier. Som jag skrivit skulle det bli stort rally på börsen om den ska värderas upp på samma sätt som räntorna har fallit. De placerare som köpt statspapper med flera decenniers löptid och med bunden minimal låg ränta riskerar att bli storförlorare det år inflationen till slut kommer.

Att hitta rätt bland säkra placeringar som obligationer och räntefonder är svårare än någonsin med den räntepolitik som förs.

Höstbudgeten
Regeringen: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Asien
Vinsthemtagningar pressar Kinas börser
Aktietips
AFV: Tobii kan bli en kursdubblare
Bank
Nordea nämns i ny penningtvättshärva
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka