Krönika Ibland kan det vara läge att sprida riskerna och testa något nytt. Det har Marcus Hernhag gjort genom att köpa sin första kryptovaluta. Men det blev inte bitcoin utan något helt annat, skriver han i veckans placeringskrönika. 

Jag lär mig bäst om jag provar med egna pengar och inom alternativa kapitalplaceringar har turen nu kommit till kryptovalutor. Det är en helt ny värld av digitala tillgångar som öppnar sig.

Varken fysiskt guld eller digital guld i form bitcoin kommer någonsin att bli stora favoriter hos mig, även om jag inte utesluter placeringar där. Istället är jag mer lockad av blockkedjor som har större ambitioner än att bara vara smart i all sin enkelhet, men utan större praktisk nytta.

Bitcoin är därmed lite som kranvattnet i ditt kök, enkelt och tråkigt men någon form av alternativ tillgång som nog alltid lär finnas där. I tider av enorma centralbanksstimulanser har bitcoin ett trumfkort i form av ett begränsat utbud.

Valet av första blockkedja blev istället Cardano med valutan ada. Just Cardano har mycket forskning och många avhandlingar bakom sig och en av grundarna till konkurrenten Ethereum har grundat Cardano.

Det går dessutom att skapa många nya kontrakt, avtal och intäktsströmmar via de här nya teknikerna. Blockkedjor som Ethereum och Cardano har mycket större möjligheter till kontrakt över ägande av olika slag, men de är komplexare än bitcoin. Jag förstår verkligen inte allt rent tekniskt.

Det handlar alltså inte bara om att spekulera i en valuta utan tydliga användningsområden, utan olika kontrakt för allt möjligt kan skapas via det som kallas för NFT:er. Det kan vara allt från kompositörer som ger ut en låt till sportevenemangens biljetter. Dessutom kan dessa avtal sannolikt inte hackas, för blockkedjetekniken är mycket säkrare än vanlig centraliserad teknik.

Hur handlar vi krypto? Börsen Coinbase visade sig för just mig vara enklare än konkurrenten Kraken, där det är banköverföring av likvida medel som gäller. Bara att registrera sig på Coinbase och via kreditkort sätta in kapital. Därefter köper vi valfri kryptovaluta.

Med det sagt kändes det inte helt supersäkert att registrera sitt kreditkort på en utländsk kryptobörs. Detta även om den är börsnoterad och därmed har extra många ögon på sig. En enskild kryptobörs kan till skillnad från blockkedjorna hackas.

Jag har bara satsat en för mig mycket liten slant för att lära mig och vara med på ett hörn. Blockkedjor är framtiden, men frågan är vilka som överlever i längden och framförallt hur många av kryptovalutorna är prisbubblor. Flera av dessa digitala tillgångar är så kallade shit coins, som kommer att bli värdelösa.

Min lilla chansning i Cardano kompletterar mitt lika lilla aktieinnehav i svenska Coinshares, noterade på First North. 
Är bara våra positioner tillräckligt små kompenserar det för de höga riskerna.

Jag har lite samma resonemang i börsen Coinbase där jag har köpt några aktier. Coinshares och Coinbase ger en bred och indirekt exponering mot flera olika kryptovalutor och det på ett sätt som inte bara är prisberoende, utan även påverkas av volymerna i, och avgifterna för, handeln.

Det är verkligen viktigt att tänka på riskhanteringen. Kryptovärlden är lite som att stoppa ned huvudet i ett kaninhål. Det är rena Alice i Underlandet när det gäller utbudet, teknikerna och framtidsmöjligheterna.