Hernhag: Därför är aktier skattemässigt bättre än fonder

Publicerad 2015-05-15 07:35

Skatt Att köpa aktier sparar inte bara in på förvaltningsavgiften jämfört med fonder. Du sänker skatten på utdelningar också.

Av all utdelning från utländska aktier dras det källskatt. Även om du så har aktierna i kapitalförsäkring (KF) eller investeringssparkonto (ISK).

Som privatperson kan du i regel få tillbaka den källskatten, exempelvis genom att den bank eller nätmäklare där du har din KF begär avräkning åt dig. 

Värdepappersfonder har inte den fördelen. De fondbolag vi varit i kontakt med uppger att det dras mellan noll och 35 procent i skatt på de utdelningar som fonden får från sina aktieinnehav, men ofta hamnar källskatten till slut på 15 procent. Hur mycket det blir beror på eventuella skatteavtal mellan landet där fonden finns och landet där aktien är noterat.

Köper du istället aktierna direkt slipper du via avräkningen källskatten. Om direktavkastningen för den utländska aktienär 3 procent och fonderna får betala 15 procent i källskatt på utdelningen försvinner alltså 0,45 procentenheter.

På tio år sparar du alltså 4,5 procent i skatt bara på källskatten. Med dubbelt så hög direktavkastning sparar du dubbelt så mycket.

Ovanstående gäller även bolagstyper som REIT:s, vilket vi skrev i Placeringsguiden nr fyra. REIT:s är en typ av högutdelande fastighetsbolag som är börsnoterade precis som aktier.

Till fondernas försvar kan förstås nämnas riskspridningen. Vanliga småsparare har inte alltid möjlighet att hålla koll på och välja de mest lämpliga investeringarna utomlands. Alla börser kan du heller inte handla på via en vanlig aktiemäklare.