Krönika Fastighetsbolaget Sagax är ett skolboksexempel på när själva bolaget är bättre än sin aktie, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Förvisso är Sagax en kursvinnare av rang, men det finns anledningar att tro att aktien inte kommer att ge lika hög avkastning under de kommande fem till tio åren som de gångna.

Detta trots att fokuset mot lager och distribution är helt rätt i tider av ökande e-handel. Plus att historiken är stark då det egna kapitalet utifrån Börsdatas siffror ökat med över 20 procent om året 2015-2020. Ökningen var som snabbast i mitten på 2010-talet.

Värderingen är första anledningen till att Sagax som bolag är bättre än sin aktie. Kursen står enligt sajten fbindex.se ungefär 190 procent över substansvärdet per aktie, vilket mig veterligen är svenskt rekord i fastighetsbranschen. I alla fall efter att fastighetsbubblan sprack i början av 1990-talet.

190 procent innebär nästan tre gånger så dyr aktie som värdet per aktie. Varje 100 kr i fastigheter värderas till 290 kr på börsen. Det är därmed nästan en tredjedel så dyrt att köpa fastigheterna till marknadspris istället för att göra det via den börsnoterade b-aktien.

Insiders kanske börjar inse det, för insiderförsäljningar av b-aktien har vi sett flera ganska stora av nu i mars. Enskilda insiderförsäljningar säger kanske inte så mycket, men att flera insiders inte köper utan istället börjar sälja efter en lång och brant uppgång tycker jag däremot är en varningssignal.

Kursen har i mars börjat accelerera uppåt. Ofta är en allt snabbare kursuppgång det sista som sker i en lång uppgångsfas, därefter kommer ofta en paus och/eller längre nedgång. 

David Mindus framgångsrika bygge Sagax må vara ett suveränt bolag, men aktien sällar sig till skaran av aktier som känns som en potentiell bubbla. Sådana finns både i Sverige och i USA.

Att åtminstone göra som bolagsledningen och ta hem delar av vinsten i Sagax är klokt ut ett riskhanteringsperspektiv. Däremot är det inte givet att du ska sälja allt, för det mesta ser ljust ut för bolaget och en stigande kurstrend kan alltid fortsätta upp lite till.