Kommentar Floden av rapporter för 2019 års första kvartal går mot sitt slut och vi kan konstatera att det sammantaget varit bra siffror. Framöver krävs det minst lika bra för fortsatt uppgång, men efter årets starka start ska vi kanske inte kräva så oerhört mycket mer uppgång.

Konjunkturinstitutets barometerindikator säger ofta rätt mycket då Sverige är ett land med en öppen ekonomi. Detta eftersom vi är ett litet land och måste handla mycket med omvärlden. Barometerindikatorn toppade i november 2017 på 113 och ligger nu på ca 102, vilket motsvarar nivåer runt botten 2016. Det är ändå skyhögt över bottnarna 2002 och 2008.

Utifrån de stora industribolagens orderingång är det heller ingen annalkande recession på gång än. Verkstadsjätten Atlas Copcos orderingång ökade 8 procent varav 1 procent var organisk, alltså av egen växtkraft. Sandviks orderingång var upp med 6 procent.

Att Volvos orderingång för lastbilar minskade med 36 procent beror på att orderböckerna för 2019 redan är fulla och att man därför inte tar min mer utan fokuserar mot kvalité.

Sammantaget ingen period med tydlig vinstminskning på gång från industrin. Istället verkar tillväxten och efterfrågan mattas, men utan att vi kan se något direkt djup än.

Problemen finns istället i enstaka branscher och då handlar det inte om allmän konjunktur. Inom gambling har operatörer som LeoVegas det kämpigt och är i en resultatsvacka, men efter en brutal nedgång har aktien istället lyft då det inte blev värre än befarat.

Kursmässigt ligger nischbankerna fortsatt lågt och aktierna ser billiga ut. Samtidigt fortsätter tillväxten och frågan är vad marknaden oroar sig för. Resurs Bank och Collector växer, men aktierna hänger inte med. Som om det vore stora problem på gång och det vi kan konstatera är att vi inte vet hur illa den ganska nya marknaden för privatlån går om det blir hög arbetslöshet och krasch på bostadsmarknaden.

Så länge centralbankerna fortsätter att överstimulera ekonomierna vid minsta svaghet blir det nog generellt sett ingen djup recession. Inte än på ett tag i alla fall, men förr eller senare finns risken att det blir det och då är de flesta stimulanser redan uttömda.

För resten av året utgår trendföljande placerare och optimister tills vidare att det fortsätter uppåt. Börsen slog nytt kursrekord i april och konjunkturindikatorerna har ändå pekat nedåt så pass länge att de borde kunna vända upp snart. I så fall går vi mot en konjunkturförstärkning med början 2020-2021.

Försiktiga placerare behåller en hel del likviditet, då en lågkonjunktur samtidigt som börsindex ligger på topp inte går ihop. Risker för nedgångar i samband ny oro för handelshinder eller något annat gör att det kan dyka upp bättre lägen då och då framöver.

Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Aktie
Global Gaming får inte tillbaka licens under överklagandetAktien fortsätter nedåt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Börsen
Bred uppgång på Stockholmsbörsen
Foto: Fredrik Persson/TT
Aktie
Gunnebo köper tjeckiskt bolagSka genomföra nyemission
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Aktier
Tre färska aktieråd
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Asien
Uppåt i Asien efter Fed
Olja
Oljepriset stiger efter Irans nedskjutning av drönare
Aktie
Lundin Petroleum har hittat olja
Fed
Fed: Splittrad syn på kommande ränteutveckling
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Måttligt uppåt efter Fed
Notering
Hernhag: Därför ska du inte teckna TratonBrett teckningsintervall bara ett av problemen
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Fed
Talmannen försvarar Fed: Trumps hot mot ordföranden är "väldigt fel"
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Aktie
Swedbank: Göran Persson vald till ordförande vid extrastämma"Banken ska ur den smärtsamma situationen"
Insider
Attendo: Chef sålde aktier för kvarts miljard innan vinstvarningen
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken