Aktiechatt I veckans aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut börsens tryggaste men också tråkigaste aktie. Dessutom listade han tre aktier för en sommarportfölj.

Aki: Om du skulle välja ut tre aktier till portföljen i sommar som du tryggt bara kan lämna där under semestern, vilka skulle du välja då?
Marcus: Riktigt trygg på kort sikt kan man aldrig vara med aktier. Heba Fastigheter är börsens tryggaste och tråkigaste aktie. Sen Investor och Kinnevik ovan på det ger mer riskspridning men större kursrörelser.

Mattias: Hej Marcus. Om man vill ha en stabil utdelning på 4-5% per år, hur tycker du man ska investera då?
Marcus: Hej! Då svarar jag IT-konsulterna Acando och Ework samt Handelsbanken. Blandar gammalt med nytt och i olika branscher.

john: Hej! Vilka preffar skulle du föredra om man ska bygga upp en alternativ portfölj till sin nuvarande avseende lite stabilare kassaflöden? Gärna om det finns någon bra utanför fastighetssektorn så man diversifierar sig lite också.
Marcus: Hej! Alla preffar är ganska dyra nu. Utanför fastighetssektorn är det nästan bara Sdiptech Pref som inte har för hög risk. SAS Pref känns sammantaget okej också, även om den går mot inlösen.

Hasse: Vad tycker du om Novo Nordisk, är det dags att lämna medans man fortfarande ligger plus. Kanske köpa Qliro i stället för pengarna?
Marcus: Långsiktigt känns Novo betydligt bättre för det är ett mycket stabilare bolag med säkrare framtid.

Orolig väljare: Höstens väl verkar i nuläget att sluta i ett stort frågetecken vad avser ny regering! Dags att lämna börsen?
Marcus: Tror inte valet påverkar eknomin särskilt mycket. Utan en stark regering blir det inga stora förändringar i landet och det är en rätt bra situation på sätt och vis för det är förutsägbart.

Leif Björkeborn: Skistar höjer nu sina priser kraftigt på liftkort . Med tanke på att bolaget brukar gå bäst på sensommaren , hösten , ligger de i kommande vinnarhål ?
Marcus: Kanske det. Det är i vart fall lockande att de har regionala monopol på skidorter, då antal bra fjäll och backar med närliggande infrastruktur känns utbyggt och klart. Då går det lättare att höja priserna.

LN: Hej! Om man undantar ETFer som inte längre kan handlas, finns det någon månadsutdelande som du ser som intressant vid sidan om Realty income och Boston Pizza?
Marcus: Hej! Inte som jag kan komma på just nu.

Mikael: Hej Marcus, stabil avkastning på 1-2 år för cirka 150 000. Spiltan HögRänte eller Carnegie Corporate Bond – kan dessa var ett bra alternativ och vilken hade du köpt isf? Eller hade du satsat på något annat? Mvh Micke
Marcus: Hej! Jag hade nog köpt båda tror jag. Lär ge kanske 3% om året.

Daniel : Hej Marcus! Tycker du att spara i XACT Högutdelarfond räcker som riskspridning?
Marcus: Hej! Nej, köp någon annan fond också med annan inriktning och/eller investmentbolagsaktier.

Amy: Hej! Skulle gärna vilja höra din syn på Bahnhof. Skall man ta hem vinsten el tror du på fortsatt uppgång? Ta hem hälften kanske.
Marcus: Hej! Jag gillar Bahnhof på några års sikt, men det är svårt att säga hur dyr aktien förtjänar att vara. Så länge trenden är uppåt är det kanske inte bråttom att sälja, men börjar du bli direkt överviktad i aktien fundera på att trimma innehavet lite.

Eva: Hej! Skulle gärna vilja ha din input om Inwido. Känns som aktien bara faller, går det verkligen så dåligt för bolaget? Vad tror du om aktien framöver?
Marcus: Hej! Inwido har aldrig varit en favorit, men många trodde på den när aktien knoppades av från Ratos och under en period gick aktien bra. Förr eller senare lär Inwido hitta formen igen, men det kan dröja.

Annika: Hej Marcus! Hur har man kommit fram till 4%-regeln? Är den inte lite lågt räknad om börsen i snitt förväntas avkasta 8-10% inklusive utdelning?
Marcus: Hej! Det är framförallt två stora vetenskapliga studier som ligger till grund för regeln. Om du tar 4% av kapitalet om året ska man klara sig även om man har otur med timingen och börjar leva på kapitalet även på en börstopp. Sannolikheten för att klara sig beror förstås på om du har allt i aktier eller en del räntebärande. Men lite tur så du får bättre avkastning än 4% varje år tar kapitalet aldrig slut och då är det en defensiv regel, ja.

Tom: Hej Marcus , Har en fråga angående Nordea som nästan handlas till bokfört kapital . Det sägs att banken är över kapitaliserat och spekuleras i extra utdelning nästa år utöver ( 6,8kr) . Vad tror du om köp i Nordea ett PE-Tal på runt 10 och DA på närmare 10% . När räntorna är påväg uppåt är det bra läge att köpa Nordea ser väldigt attraktiv ut ?
Marcus: Hej! Å ena sidan ja, men å andra sidan ingen tillväxt, risk för ökad konkurrens inom bolån och ovanpå det fin tech som kan rita om den finansiella kartan kommande åren. Nordea och de andra bankerna är lågt värderade av dessa anledningar. Helt okej placering sammantaget, men ingen given vinnare.

Adamd: Tror du oscar properties kommer överleva?
Marcus: Ja, fast de kommer att möta en tuff marknden under de kommande åren.

Kjell Öhman: Hej Marcus! Qliro, har ju gått ut med en ny strategi, som innebär antingen försäljning eller börsnotering av Nelly, i avsikt att ge aktieägarna ett ökat värde. Vad är din uppfattning om Qliros framtid?
Marcus: Hej! Att tredela bolaget är spännande och frigör säkert värden, det ser vi på dagens kursreaktion. Hyggliga chansaktier alla tre, men kanske inte några riktiga favoriter för mig.

Emil: HM,HM, HM, jag köpte en mycket liten pott för att göra det roligare att följa med i vad som händer. Jag tycker det faktiskt är spännande. Om utdelningen inte sänks, allt för mycket i kronor räknat, kommer jag ju att få rätt bra direktavkastning på mitt köp. Hur går dina tankar kring HMs kommande utdelningar?
Marcus: H&M:s utdelning är i fara, men går allt bra är aktien riktigt billig på de här nivåerna. Mitt råd att undvika butikskedjor inom sällanköpsvaror kvarstår, men vill man chansa så kan man.

Bo Eriksson: Hej! Vilka investmentbolag utöver Investor- Kinnevik kan Du rekommendera och varför? Med vänlig hälsning Bo
Marcus: Hej! De flesta, det är mkt en smaksak. Så länge du får lite substansrabatt är även Bure, Latour och Lundbergs, men även Traction är bra. Öresund har god historik, men är likt Creades ofta dyra jämfört med substansvärdena.

Karin: Hej Marcus! Kan du nämna två aktier med hyfsad utdelning, som är köpvärda just nu?
Marcus: Hej! Industribolaget Beijer Alma och hygienartikelbolaget Essity ger en del utdelning och är bra bolag såvitt jag kan bedöma.

Simon: Hej Marcus! Tack för ännu en bra bok. Vilka preffar anser du vara de säkraste?
Marcus: Hej! De säkraste preffarna är de med lägst direktavkastning, runt 6 procent i nuläget. Aktierna är förvisso på relativt höga nivåer, men visst kommer utdelningarna att komma från Akelius Pref, Heimstaden Pref, Fast Partner Pref etc.

Eva: Bör man minska i Realty Income?
Marcus: Jag funderar kring hur e-handel kommer att förändra apoteksmarknaden i USA. Realty Income ligger rätt tungt i fastigheter till apotek. Om Realty fortsätter upp är ju frågan om vi inte ska lätta på innehaven innan nästa nedgång, men på dessa nivåer borde aktien ha bottnat.

Krister: Bottenfiske i Insjön? Hur mår Clas Ohlson egentligen?
Marcus: Det väntar nog några tuffa år till för Clas Ohlson. Aktien ser mycket billig ut, men det har varit en värdefälla sen i vintras. Ingen aktie som lockar mig alls med tanke på pressen på bolagets marginaler.

Jens E: Hej Marcus. Vilket eller vilka av de svenska investmentbolagen skulle du tillskriva bäst potential på tio års sikt.
Marcus: Hej! Bure har dels hög substansrabatt dels en stor del av portföljen i tillväxtaktierna Mycronic och Vitrolife.

Waldemar: Nu har jag kommit halvvägs i din och Arne Kavastu Talvings nya bok. Oj så inspirerad jag blir. Jag har läst många, men det här är nog en av de bästa jag har läst! Neråt trend på börsen? Bra läge att gå in i finska Sampo?
Marcus: Tackar! Börsindex trend känns helt okej, men bankerna backar och Sampo med den. Frågan är hur innehavet Nordea ska få upp vinsterna framöver. Gillar sammantaget Sampo, men svårt att säga när det bottnar.

Stockman: Hej Marcus. Vad anser du om Soltech Advanceds obligation som ger 8,5 % i årsränta. Är risken stor att nominella värdet rasar under löptiden ?? Trevlig helg / Stockman
Marcus: Hej! Så pass hög ränta innebär alltid hög risk. Hade risken varit låg hade de kunnat ta in pengar till lägre ränta. Jag har inte analyserat bolaget och kan inte säga exakt vad jag tror om riskerna.

Lisa: Hej! Jag har Melker Schörling aktier som är satt i någon typ av ”karantän” på mitt ISK-konto. De går inte att röra vilket är frustrerande då jag skulle vilja investera dessa pengar så snart som möjligt. Jag har fått ett brev hem från Melker Schörling AB där det står att de ska lösas in ”när domen vunnit laga kraft”. Jag har försökt att googla när det kan tänkas bli men inte hittat något. Vet du? Tack för en intressant chatt/ Lisa
Marcus: Hej! Uppköpsbudet gick igenom och du skulle ha tackat jag till det. Nu får du vänta på inlösenförfarandet och det brukar ta något år. Eventuellt kan du tacka ja och få likviden snabbare om du hör av dig till bolaget, men det är en chansning.

Lisa: Hej Marcus! Läste din artikel om Midsummer och blev nyfiken. Om du nu skulle spåna, hur tror du det kommer gå för bolaget? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Det går nog bra, men efterfrågan och aktien kan bli svängig.

Tojjan: Hej Marcus hur tycker du man ska göra med Victoria pref sälja för 316kr eller behålla?
Marcus: Hej! 316 kr är en relativt hög nivå för preffen, så att ta hem en kursvinst där är kanske inte så tokigt.

Svenne: Hej Marcus! Hur ser du på MQ idag? Är det köpläge nu när aktien backat med 6% idag efter den kraftiga stigningen igår?
Marcus: Hej! MQ är inget som lockar mig alls. Fel bransch helt enkelt.

Amy: Hej, hur placerar jag bäst pengar som jag inte vill förlora men inte ha på bankkonto?
Marcus: Hej! Företagsobligationsfonder med kort räntebindningstid.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs