Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag några av börsens sämsta bolag. Han pekade också ut en köpvärd preferensaktie samt några utdelningshöjande kvartalsutdelare. 

Dick: Hej Marcus. Är det några aktier som man kan avstå ifrån? Eller tänka efter en eller två gånger innan köp. Tack ha en trevlig helg. Dick.
Marcus: Hej! Undvika alla bolag som inte ökar vinsten eller kassaflödet per aktie över tid. Ofta hittar man dessa i tuffa branscher och framförallt är det bolag som hållit på länge utan att bli varken tillväxtsaga eller nå lönsamhet. Jag brukar nämna Active Biotech, Anoto, Scandi Standard, Nobia, Rizzo, Precise och andra bolag. Kandidater till börsens sämsta aktie.

Urban: Hej! Tycker du som många andra att Atlas Copco är börsen bästa bolag?
Marcus: Hej! Atlas Copco är en av de hetaste kandidaterna till att vara börsens bästa bolag. Trots att sektorn är konjunkturkänslig har man i imponerande 39 år behållit eller höjt den ordinarie utdelningen (justerat för aktiesplittar och avknoppningar). Bra marginaler och stark marknadsposition.

Kristoffer: Hej. Bästa preffen att köpa nu och varför just den?
Marcus: Hej! Bästa preffen är nog Volati Pref tack vare deras breda intjäning. Om Sdiptech Pref går ned mot inlösenkursen på 105 kr skulle jag ta den istället. För lite mer risk finns Corem Pref, men fastighetsaktier just nu är lite osäkert då bolagen gör helt olika med utdelningen. Vissa höjer och andra sänker.

Per: Har Ericsson bottnat nu? Långsiktigt köpläge?
Marcus: Det är möjligt att Ericsson-aktien bottnar kring 55-60 kr. Något långsiktigt köpläge är ändå svårt att se i ett bolag som historiskt sett haft så svårt att bygga upp stigande intäkter och vinst per aktie.

Mick: Hej! Vilka är dina favoriter som delar ut månadsvis?
Marcus: Hej! Det är faktiskt svårt att hitta bra månadsutdelare då de allra flesta bra bolag har kvartalsutdelningen eller lägre frekvens. I USA finns bolag som Realty Income. Svenska SBB B ska man inte köpa för månadsutdelningen i alla fall, utan av helt andra orsaker i så fall.

Olof: Hej! Hur ska man som utdelningsjägare göra med sitt innehav i Castellum? Sälja och köpa annat eller avvakta?
Marcus: Hej! Castellum är en hygglig basaktie och en värdeaktie. Värderingen känns inte dyr. Å andra sidan har bolaget svängt hastigt samt bytt ledning och storägare fler gånger på kort tid. Kräver du utdelning bör du byta, annars om du tror på kontorsfastigheter i Norden är det inte så tokigt.

Daniel: Hej! Vad har du för tankar om Embracer?
Marcus: Hej! Fortfarande en bombmatta inom spelsektorn, vilket är bra. Den bredden det ger borde löna sig till slut, då vi inte vet vilket spel eller speltyp som verkligen bli succé i framtiden. Intäkterna per aktie pekar äntligen uppåt nu och kan bara lönsamheten hänga med så blir det nog bra.

Annica : Hej! Vad tror du om Sinch framöver? Något att satsa på långsiktigt?
Marcus: Hej! Potentialen finns kvar långsiktigt i Sinch, men det verkar bli ett till tufft kvartal. Sen blir i alla fall jämförelsesiffrorna lättare.

Funderaren: Hej! Gillar du inte Volvoaktien när du aldrig rekommenderar den? Själv tycker jag den verkar bra med fin utdelning 14 kr i utdelning.
Marcus: Hej! Visst, men det finns ingen stor långsiktigt tillväxt där. Bolaget tuffar på hyggligt och ökar intäkterna per aktie till nya rekord i varje högkonjunktur. Jag har inget emot Volvo B.

Björn: Hej! Du gillar ju Tele2. Vad tror du om utsikterna framåt för bolaget som ju har rasat rejält den senaste tiden?
Marcus: Hej! En riktigt värdeaktie där nackdelen är risk för fortsatt prispress. Chansen till att nätägarna ska kunna höja priserna känns ändå bättre nuförtiden. Tele2 är lågt värderade och har stabil utdelning. Dyr el är en nackdel för bolaget.

Micke: Tjena Marcus! JNJ har dippat kraftigt nu. Köpläge eller avvakta?
Marcus: Hej! JNJ har många stödnivåer runt 150-160 dollar, det vill säga runt tidigare kursbottnar. Borde vara en rimlig chans att aktien bottnar igen här. Sen 2013 har direktavkastningen inte varit särskilt mycket högre än vad den är nu. Å andra sidan är räntorna högre och efterfrågan på stabila utdelningsaktier därmed kanske lite mindre. Ju högre räntor desto lägre värderar vi börsbolagens alla framtida vinster och utdelningar.

Mikael: Hej! Kan du tipsa om några utdelningshöjare med kvartalsutdelning?
Marcus: Hej! I Sverige är Vitec tillväxtbolaget som levererar på den punkten. 21 år i följd med höjd utdelning som betalas ut kvartalsvis. Utomlands finns det utdelningskungar som höjt utdelningen i mer än 50 år i följd. Som Coca-Cola och Procter&Gamble.

Pelle: Hej Vad har du för tankar kring Coca cola, Pepsico och liknande bolag. Bra utdelningsinvesteringar? Eller är det bättre att leta utdelningsbolag i Sverige, för att slippa dyrare courtage och växlingsavgifter.
Marcus: Hej! Många av de största amerikanska konsumentbolagen växer inte särskilt snabbt. Kan man hitta lite piggare bolag i Sverige är det en fördel. Axfood duger minst lika bra tycker jag, även om utdelningstrenden inte är lika fantastisk.

Anna: Hej Marcus! Vad tror du om New Wave på ett par års sikt?
Marcus: Hej! New Wave i kurssvackor brukar löna sig. Kan vara att bra läge nu eller senare i år.

Sanna: Hej Marcus! Vad tror du om börsen på 6 månader? Högre eller lägre en dagens nivå?
Marcus: Hej! Jag är försiktigt optimistisk till börsen. Måste jag gissa så säger jag lite högre.

John: Hej hur ser du på att skala in sig i Axfood från nu på lång sikt?
Marcus: Hej! Jag tror att det är ett bra långsiktigt läge i Axfood.

Anna: Är SCA ett bra köp nu?
Marcus: Kursen står på hyggligt låga nivåer än och det är en bra basaktie.

Ellinor: Vad tror du om Arbor Realty Thrust på några års sikt? Äger du fortfarande aktien? Klarar de av att hålla deras höga utdelning?
Marcus: Jag äger fortfarande aktien, ja. Hittills har de kassaflöden nog att täcka utdelningen med.

Alf: Hej Marcus! Vad tror du om Ferronordic som utdelningsaktie?
Marcus: Hej! Jag undrar hur uthållig utdelningsnivån är. Det är ett helt nytt läge i bolag efter uttåget från Ryssland. Känns mer som en chansaktie än en vanlig utdelningsaktie.

Madeleine: Hej Marcus! Tycker du att Corem Properties preferensaktie är värd att köpa i dagsläget, eller bör man akta sig på grund av räntor, inflation och andra omständigheter?
Marcus: Hej! Jag har själv en post där, men jag vågar inte satsa alltför stort och tungt. I preffar bör vi vara försiktiga pga de anledningar du nämner.

Stefan: Hej, vad tror om utvecklingen när det gäller Heimstaden Pref? Funderar på att fylla på.
Marcus: Hej! De är högt belånade och jag skulle inte öka innan jag vet mer om hur de klarar de stigande räntorna.

Ola: Storskogen kom in med stark rapport. Vad tror du om Storskogen? Låg värdering?
Marcus: Tjänar de pengar lär kursen inte falla i evigheter. Kanske en vändpunkt för bolaget.

Johan : Har ca 50% värdeminskning på CTEK. Min fråga: vad skulle du göra? Avvakta, sälja eller vara med på nyemissionen.
Marcus: Normalt ska man teckna om man är aktieägare, för då tror man uppenbarligen på bolaget. CTEK går så pass dåligt nu att jag tvekar att ge det rådet. Kanske du skulle sälja en del teckningsrätter för att kunna använda den försäljningslikviden till att utnyttja dina kvarvarande teckningsrätter. Gå inte in med mer kapital.

Oscar: Läste din ena bok nyligen om Framtidstrender. Fantastisk bok! Vilka 3 skulle du säga ligger i kant att köpa nu för några år framöver?
Marcus: Tack. Hexatronic fortsätter att imponera med snabb lönsam tillväxt. En av de bättre chansaktierna på börsen just nu. Trenden med fiberkablar ser ut att gynna bolaget globalt i flera år till.