Krönika I börsnedgångar är det bra läge att fundera på vilka aktier som har högst risk i portföljen. Vilka det som står emot bäst i kursraset och vilka som vänder upp snabbast när raset är över. Helt enkelt lära känna sin portfölj.

Den bästa portföljen är den som följer den eller de aktiestrategier som passar just dig bäst. Bara då vet du att du inte få panik och säljer nära botten, utan kan hålla fast vid sparandet och tro på framtiden.

En viktig del i portföljbygget är att undvika bolagen som aldrig presterar över tid. Till skillnad från kvalitetsbolag som Investor, Kinnevik, Atlas Copco och Axfood som alltid överlever kriser och återhämtar sig på börsen, finns det små bolag med ständiga problem.

Ökända i detta sammanhang är Anoto och Eniro för de senaste tio årens fallande intäkter per aktie. En annan kandidat är Precise, vars försäljning pendlat mellan 10 öre och 60 öre per aktie under de senaste 15 åren. Om inget mervärde per aktie skapas försäljningsmässigt blir det ytterst svårt att skapa lönsamhet och vinst sett över många år.

Sämst av alla är kanske Rizzo (före detta Venue Retail Group, Wedins Skor och Accessoarer, Nordic Shoes & Accessories och dessförinnan Wedins Norden). Att aktien fallit med motsvarande 96 procent på fem år säger en del om utmaningarna för bolaget. Trots en del strukturaffärer där butikskedjor gått både in och ut ur organisationen är de senaste 20 årens försäljning per aktie förskräckliga.

Detta till stor del på grund av alla nyemissioner som späder ut kapitalet för att bolaget ska överleva. Det är den generella förklaringen för de flesta problembolag, att intäkterna inte stiger snabbare än antalet aktier. Ska en aktiekurs kunna stiga över tid måste intäkter och vinst per aktie också stiga.

Forskningsbolag som aldrig får fram färdiga produkter är också värda att undvika. Som Active Biotech som hållit på i över 20 år utan att få fram ett enda färdigt läkemedel som gett återkommande intäkter. I USA finns det ett till sådant nästan tragikomiskt exempel.

Inovio Pharmaceuticals lovade under coronakrisen 2020 att bolaget skulle få fram ett vaccin före alla andra. Enligt analytikern Marc Lichtenfeld på Wealthy Retirement hävdade bolaget att man fått fram ett vaccin på tre timmar. Det var heller inte först gången bolaget hävdade att man är ett vaccin mot en pandemi på spåren, men Inovio är uppe i 38 år av forskning utan att ha fått fram ett enda läkemedel eller vaccin.